Když více je méně

upraveno 17. dubna 2012 v Seriál Hra o trůny
Ač mám Martinovu ságu ve velké oblibě, zvěsti o tom, že se HBO rozhodlo pro její seriálovou adaptaci, mne neuvrhlo v nadšení, ale ve zděšení. Z 1. série jsem viděl pouze první díl, ze 2. první tři. To bude myslím stačit.

Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.

HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...

Číst celý článek zde
1235741

Komentáře

• upraveno 17. dubna 2012
    Já bych ho smazal, ale tuším, že head si ho s chutí přečte a pobaví se :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. dubna 2012
    Ale jo, to si taky myslím.
    Já to myslela ve smyslu smutno nad takovými lidmi. Ty komentáře jsou mi taky k smíchu, byť trochu hořkému.
    Taky nechápu, proč někdo musí hned útočit, jakmile má někdo jinej názor. Já Martinovy knihy neberu jako něco tako nedotknutelnýho jako head, ale naprosto chápu jeho postoj.
    Súhlasím s headom. Samozrejme, že určité scény tam proste treba(napríklad spomínaná Jaime+Cersei), keďže sú dôležité pre dej. Ale fakt, prečo by tam furt mali byť odhalené prsia, keď v knihe je mnoho momentov, ktoré sú dôležitejšie, než scéna Tyriona v istom nemenovanom dome pri Zimohrade(ktorá mi fakt skazila prvý diel GoT). To, že Robb sa stal kráľom Severu niekde v ruinách namiesto siene Riverrunu, je omnoho dôležitejšie, než 5 minút vyškereného Petra Dinklagea(aj keď je to výborný herec) v posteli. Tieto scény sú celkovo tie, čo by som prvé vynechal, pretože až na pár výnimiek sú pre dej zbytočné. Ale žiaľ, HBO je HBO.
    Jsem rád, že někteří mí icefiřané mi rozumějí. :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 17. dubna 2012
    Normálně s Heavym nesouhlasím (někdy i jen abych ho provokoval ;) ) ale v tomhle má jednoznačně pravdu. GRRM tam toho napsal dost a přidávat ještě další scény je naprosto zbytečné. HBO je sice proslulá tímto přístupem ale hnát to takhle do exstrému mi přijde jen jako dojná kráva na předplatitele. HBO se asi chce vymykat všem ostatním i za cenu nižší kvality. No bohužel...
    upraveno 17. dubna 2012
    Normálně s Heavym nesouhlasím (někdy i jen abych ho provokoval ;) ) ale v tomhle má jednoznačně pravdu. GRRM tam toho napsal dost a přidávat ještě další scény je naprosto zbytečné. HBO je sice proslulá tímto přístupem ale hnát to takhle do exstrému mi přijde jen jako dojná kráva na předplatitele. HBO se asi chce vymykat všem ostatním i za cenu nižší kvality. No bohužel...
    upraveno 17. dubna 2012
    123456
    Anglachel napsal(a):

Ale žiaľ, HBO je HBO.

Ale já jsem že seriál má na starosti HBO. Nedovedu si moc představit, že by to běželo třeba na FOX či ABC. Ale zas by byla docela sranda vidět Dany ve spodním prádle se zrovna vylíhnutými draky :D Sex nesex, ale já si holt myslím, že ten seriál by jiná než kabelová telka dělat nemohla.
    upraveno 17. dubna 2012
    já si holt myslím, že ten seriál by jiná než kabelová telka dělat nemohla.
    Co třeba Státní Katolická televize? :D :D :D
    speedy: No jestli věříš něčemu, co vzešlo z úst mučenýho člověka nebo třeba z chorýho mozku Cersei, je to tvůj problém :D
    @Nevada: souhlas, v knize Robert stále dokáže jednat jako muž, kterým kdysi býval. V seriálu se jim to podařilo v pár scénách naznačit, těžko říct, jak si ho divák dokreslí. V knize např. vyzněl vtípek s napínákem kyrysu tak, že se mu zasmál i Barristan, v seriálu to vypadá, že se Robert baví hlavně Lancelovým strachem. Tohle může někomu přijít jako drobná nuance, ale já to tak nevnímám. Je rozdíl si z někoho vystřelit a někoho cíleně shazovat a urážet.

Právě tohle považuji za charakteristiku "konzumní zábavy", kde evidentně vtip není vtipem dokud není někdo ponížen, "napětí" není možné vytvořit jinak, než že po sobě lidi v jednom kuse řvou, a zabití musí být co možná nejbrutálnější - samotný fakt, že byl někdo zabit nestojí za řeč. Podepsalo se to i na GoT, i když méně, než bych byl čekal.
    Ale samozřejmě, existuje možnost, že vůbec k ničemu nikdy nedošlo... o čemž vzhledem k pověsti Margaery (a jejím slavném pannenství) silně pochybuju.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 17. dubna 2012
    Pěkně tu spoilerujete ;-) Jen tak dál.
    Hostinu taky začernit? Myslel jsem, že stačí Tanec...

I když je pravdou, že je tahle diskuze o seriálu, to je fakt.
    Margaery a Loras: Myslím, že to v knize bylo dokonce přímo řečeno, že spolu občas "dováděli" a ne jen oni dva sami... Je to někde v hostině, když se Cersei podaří čapnout Modrého barda (či jak se jmenuje).
    K seriálu: jako celek se mi sice líbí, ale některé postavy přenesu přes srdce jen těžko (chudák Stannis). Stejně se ale budu dívat dál. Ale velkým plus je pro mně, že do seriálu zahrnuli i Amoryho Lorsche! Toho jsem měl v knize rád.
    A upřímně, jsem rád, že si při čtení/myšlení vybavím obrazy postav tak, jak jsem si je představoval, a ne jako herce ze seriálu a jsem rád že to např. dokážu (až na Gandalfa a Denethora) i u Pána Prstenů. Spousta lidí z mého okolí má s tímhle problém.
    No, právě že Cersei chtěla, aby Lorase zatajil. Vím, že byl mučen, ale ten mistr.... (jak se jmenoval?) mu jen ještě víc naložil, když se o Lorasovi zmínil...
    upraveno 17. dubna 2012
    speedy napsal(a):

No, právě že Cersei chtěla, aby Lorase zatajil. Vím, že byl mučen, ale ten mistr.... (jak se jmenoval?) mu jen ještě víc naložil, když se o Lorasovi zmínil...

O Lorasovi tam nebyla řeč. Měl ze své výpovědi vynechat syna lorda Redwyna.
    upraveno 17. dubna 2012
    speedy napsal(a):

Margaery a Loras: Myslím, že to v knize bylo dokonce přímo řečeno, že spolu občas "dováděli" a ne jen oni dva sami... Je to někde v hostině, když se Cersei podaří čapnout Modrého barda (či jak se jmenuje).

Není! To jsou jen smyšlenky žárlivé a často přiopilé Cersei a žvásty chlapa, který si chce zachránit kejhák.
    Nevada napsal(a):

speedy napsal(a):

O Lorasovi tam nebyla řeč. Měl ze své výpovědi vynechat syna lorda Redwyna.
    Jsem si jistý, že se tam psalo o Lorasovi. Zkusím to dohledat. Nevíte, v které části Hostiny to bylo?
    upraveno 17. dubna 2012
    speedy napsal(a):

Jsem si jistý, že se tam psalo o Lorasovi. Zkusím to dohledat. Nevíte, v které části Hostiny to bylo?

Máš pravdu, beru zpět. Mluvili tam o Lorasovi i Redwynech. Viz citace níže. Ale poukázala bych na dvě věci. Jednu jsem zvýraznila v citaci, a druhou je to, co předcházelo této pasáži. Zpěvák byl vyděšený k smrti a až když ho mučili, tak začal říkat co chtěli slyšet.
    Do svítání byly zpěvákovy vysoké boty plné krve. Vypověděl, jak Margaery laskala sama sebe, zatímco se dívala, jak ho její sestřenice uspokojují ústy. Jindy pro ni zpíval, zatímco ukájela svůj chtíč s jinými milenci. „Kdo to byl?“ chtěla vědět královna a ubohý Wat jmenoval sera Tallada Vysokého, Lamberta Bobulovského, Jalabhara Xho, Rudovínovic dvojčata, Osneyho Černokotlého, Hugha Útesovce a Rytíře květin.
    To ji nepotěšilo. Neodvažovala se pošpinit jméno hrdiny z Dračího kamene. Kromě toho, nikdo, kdo znal sera Lorase, by tomu neuvěřil. Rudovínovic dvojčata se na tom také nemohla podílet. Bez Stromoviny a její flotily nemohla říše doufat, že se zbaví Eurona Vraního oka a jeho proklatých železných mužů. „Jediné, co děláš, je to, že chrlíš jména mužů, které jsi viděl v jejích komnatách. My chceme pravdu!“

cituji: "Kdo to byl?" chtěla vědět královna a Watt jmenoval sera Tallada Vysokého, Lamberta Bobulovského, Jalabhara Xho, Rudovínovic dvojčata, O. Černokotlého, Hugha Útesovce a Rytíře květin blablablablabla "Horas a Hober s tím neměli nic společného, že?" "Ne" připustil "Co se týče sera Lorase, jsem si jistá, že se Marg. velmi snažila utajit své konání před bratrem." "Ano, snažila se. Už si vzpomínám. Jednou jsem se musel schovat pod postel, když ji ser Loras navštívil, nesmí se to dozvědět řekla"... Z toho usuzuju, že s ním (a s ostatními) opravdu něco měla. Proč by jinak vychrlil tolik jmen neznámývh potulných rytířů a vyhnanců?
    Ježiš, sorry. Než jsem tu citaci napsal já, už si to stihla ty :D.

V zadne. :-) Edit: hmm, tak ja to nenasel... sorry. :-)
    Ať to čtu, jak to čtu, stále to chápu a vnímám stejně. Prostě ho mučili tak dlouho, dokud neřekl pravdu, a pak znovu, aby si ji upravili podle svých potřeb...
    speedy napsal(a):

cituji: "Kdo to byl?" chtěla vědět královna a Watt jmenoval sera Tallada Vysokého, Lamberta Bobulovského, Jalabhara Xho, Rudovínovic dvojčata, O. Černokotlého, Hugha Útesovce a Rytíře květin blablablablabla "Horas a Hober s tím neměli nic společného, že?" "Ne" připustil "Co se týče sera Lorase, jsem si jistá, že se Marg. velmi snažila utajit své konání před bratrem." "Ano, snažila se. Už si vzpomínám. Jednou jsem se musel schovat pod postel, když ji ser Loras navštívil, nesmí se to dozvědět řekla"... Z toho usuzuju, že s ním (a s ostatními) opravdu něco měla. Proč by jinak vychrlil tolik jmen neznámývh potulných rytířů a vyhnanců?

Proc? Protoze ho nekolik dni slusne mucili a hustili do nej ktera jmena chteji slyset... Staci se podivat do nasi historie. Proc myslis, ze se lide v 50.letech v monstrprocesech rpiznavali k vecem, ktery nikdy neudelali? :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 17. dubna 2012
    Mučili ho tak dlouho, dokud nezačal zpívat píseň kterou chtěli slyšet.
    upraveno 17. dubna 2012
    Amen.
    simon:To jako myslíš, že to bylo ve stylu "řekni pět jmen, nebo ti dáme dalši sadu?" či snad "řekni tyhle jména, nebo ti dáme dalši sadu?" Podle mně to právě bylo mučení až k pravdě, a pak teprve si to zaonačili pro sebe...
    Montezuma: No právě, že by si to celé úplně vymyslel? To si mohli ušetřit práci a říct mu rovnou, "řekni tyhle jména, jinak skončíš jako potrava pro vrány". A že by chtěli aby řekl zrovna ty chuďasy a trosky, které řekl, mi přijde divné.

Ale samozřejmě, takhle to vidím pouze já. A to je na knize to nejlepší, každý si může vytvořit svou teorii (např. na téma původ Jona Sněha bylo napsáno opravdu, opravdu mnoho :-) )
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.