Když více je méně

upraveno 17. dubna 2012 v Seriál Hra o trůny
Ač mám Martinovu ságu ve velké oblibě, zvěsti o tom, že se HBO rozhodlo pro její seriálovou adaptaci, mne neuvrhlo v nadšení, ale ve zděšení. Z 1. série jsem viděl pouze první díl, ze 2. první tři. To bude myslím stačit.

Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.

HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...

Číst celý článek zde
13468941

Komentáře

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 17. dubna 2012
    speedy: viděl jsi "Kladivo na čarodějnice"?
  • upraveno 17. dubna 2012
    Ne, neviděl.
    upraveno 17. dubna 2012
    speedy: Tak doporučuji:
    Jo určitě se kouknu. Ale Bílou horu (Margaery) neodvolám, tam je to úplně jasný! Leda že by jste mi nechali rytíř politická mrtvola ;-)
    jo a od kdy je Rendly gay ?? On byl jen zženštilej frajírek ale ne gay...
    GRRM se sám podivoval, kolik lidí si nevšimlo, že Renly lumpačí s Lorasem :-) Nápověda: 1) Renlyho manželka je i po svatbě stále panna, 2) Stannis jedovatě podotkne, že v jeho loži i panna zůstane, 3) na otázku, co dělali před bitvou, Loras zrudne a odpoví, že se modlili, 4) Loras řekne Jamiemu, že Renly měl knihu s obrázky, z nichž by každý septon oslepl :-) Samo o sobě to lze vysvětlit různě, ale dohromady... :-)
    I když nemůžu souhlasit se vším, tak má Head pravdu. HBO vzalo výbornou předlohu a udělalo z ní seriál trošku lehčí ke sledování. Nechápu proč při množství postav, které mají zajímavý příběh přidávají absolutně zbytečnou postavu té rusovlasé děvky (o tom jak je zbytečná vypovídá i fakt, že si teď nevzpomenu jak se jmenuje), dobře, tráví tak 99% svého času na obrazovce nahá a netvrdím, že se na ni dívá špatně, ale proč se snažit takové postavy prohlubovat a okrádat nás tak o čas na důležitější věci. Je jasné, že nahota prodává a Píseň by bez sexu nebyla Písní, ale určitě není potřeba používat ho samoúčelně jen pro sex samotný. I když na druhou stranu čím více bude takových scén, tím méně budou stát kostýmy a tím více bude peněz na bitvy ;)
    starfish: to je zajímavý postřeh. jenom doufám, že v bitvě na Černovodě nebudou bojovat nahatí :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. dubna 2012
    brbr napsal(a):

starfish: to je zajímavý postřeh. jenom doufám, že v bitvě na Černovodě nebudou bojovat nahatí :)

A to je zrovna docela dost zajímavá představa :D
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 17. dubna 2012
    Alek napsal(a):

Protože jsem ho tam chtěl :-) a jsem rád, že head svolil k uveřejnění. Je to zajímavý názor dobře sepsaný, který podnítil ještě zajímavější diskuzi, jenž je docela osvěžující a třeba donutila někoho k zamyšlení. A vůbec, moje názory čtete na hlavní straně pořád a nikomu to nevadí - head je přitom hned po mě služebně nejstarší člen komunity a navíc umí psát líp než já :-)

Diskuze je to zajimava, to rozhodne. Nazor je trosku kontroverzni, coz je v poradku, ale na hlavni stranku objektivniho webu podle me nepatri. Tvoje nazory na hlavni strance jsou vetsinou novinky a informace ze sveta GoT/ASoIaF, zadnych tvojich nazoru (subjektivnich) jsem si nevsiml.
    Ale celkove je to asi jedno, ja jen ze na bezneho kolemjdouciho to muze pusobit zvlastne a neprofesionalne (i kdyz ten perex podava docela rozumne vysvetleni, to jo).
    To brbr and krisa: Ale, ale děvčata, pánové přece závažnější fyzické aktivity nemůžou vykonávat bez ..ehmm..stabilizace určité tělesné části.

Diskuze je to zajimava, to rozhodne. Nazor je trosku kontroverzni, coz je v poradku, ale na hlavni stranku objektivniho webu podle me nepatri. Tvoje nazory na hlavni strance jsou vetsinou novinky a informace ze sveta GoT/ASoIaF, zadnych tvojich nazoru (subjektivnich) jsem si nevsiml.
    Ale celkove je to asi jedno, ja jen ze na bezneho kolemjdouciho to muze pusobit zvlastne a neprofesionalne (i kdyz ten perex podava docela rozumne vysvetleni, to jo).
    Hmm, profesionálně...a) myslela jsem, že se tu mají příznivci ASOAIF bavit (navzájem ) a bavit (o), a Alek, (pokud vím), to dělá ve svém volném čase.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. dubna 2012
    Isca: Přesně tak! Ikdyby Alek zatoužil dávat každý den na hlavní stranu foto, jak jeho pes Brunno papá Pedigree a pak dělá pevná hovínka, my (čumilové a kafráři) bychom měli držet pec a šoupat nohama :).
    Vena napsal(a):

Icefire není objektivní web ;-) Ano, není to časté, že by tu byly takovéto názorové texty, ale to je chyba. Rád uveřejním jakýkoli text, pokud si budu myslet, že má hlavu a patu a mohl by někoho zajímat.

Jsme fanouškovský web, o objektivitě nemůže být vůbec řeč, to fakt vůbec neřeším (toho mám dost v práci :-). Stejně tak neřeším, jestli se tím někomu zalíbíme. Pokud by snad někoho napadlo, že to tu podléhá nějaké autocenzuře, abychom se zalíbili HBO či Talpressu - ostatně kritikou Talpressu se to tu jen hemží :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. dubna 2012
    Vena napsal(a):

Nevidím důvod proč by tohle na stránce fan webu, který navíc posledních pár týdnů (pochopitelně) žije nejvíc seriálem, nemělo být. Tohle není žádný odborný portál, který by měl být za každou cenu objektivní a nad věcí.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 17. dubna 2012
    Isca napsal(a):

Hmm, profesionálně...a) myslela jsem, že se tu mají příznivci ASOAIF bavit (navzájem ) a bavit (o), a Alek, (pokud vím), to dělá ve svém volném čase.

Ja myslel ze ma zaroven slouzit jako informacni zdroj pro lidi, kteri se zajimaji o ASoIaF/GoT.
    Ale ja nikomu nechci nic radit, spis me to trosku prekvapilo, tak me zajimalo vysvetleni, cehoz se mi dostalo (viz Alek vyse).
    Alek napsal(a):

Icefire není objektivní web ;-) Ano, není to časté, že by tu byly takovéto názorové texty, ale to je chyba. Rád uveřejním jakýkoli text, pokud si budu myslet, že má hlavu a patu a mohl by někoho zajímat.

Jsme fanouškovský web, o objektivitě nemůže být vůbec řeč, to fakt vůbec neřeším (toho mám dost v práci :-). Stejně tak neřeším, jestli se tím někomu zalíbíme. Pokud by snad někoho napadlo, že to tu podléhá nějaké autocenzuře, abychom se zalíbili HBO či Talpressu - ostatně kritikou Talpressu se to tu jen hemží :-)

Ocividne jsem spatne pochopil podstatu webu, zas tak casto tu nejsem, tak to bude asi tim. Diky.
    brbr napsal(a):

Pravda, to by se ještě mohli neutopit a vyhrát, což by nám s dějem teprve pořádně zamávalo..
    Jasný, v poho. Ten web je v současnosti postavenej blbě, respektive vyvinul se do tohodle hybridního stavu, kterej není ideální, to vnímám už delší dobu. Prozatím bez nápadu co s tím :-)
    Teda... člověk se jde podívat na hokej, vrátí se, a 97 nových příspěvků.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. dubna 2012
    Alek napsal(a):

Jasný, v poho. Ten web je v současnosti postavenej blbě, respektive vyvinul se do tohodle hybridního stavu, kterej není ideální, to vnímám už delší dobu. Prozatím bez nápadu co s tím :-)

Založil si web, ale chodili mu na něj lidi! :o))
    To je přesný, choděj jich sem moc :-) z různých důvodů, přitom se míchá různý obsah, a hlavně ta správa webu je náročná - respektie mohla by být snazší, aby pak obsahu mohlo být víc. Navíc se u seriálových věcí duplikuju s jinými cz weby, což mě trochu neba...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. dubna 2012
    Ugla napsal(a):

brbr napsal(a):

Pravda, to by se ještě mohli neutopit a vyhrát, což by nám s dějem teprve pořádně zamávalo..
    Že, co s knihou, to by každej věděl jak to dopadne... :)
    Nevada napsal(a):

Díky GoT na mýtince mám poprskaný monitor :))
    Ugla napsal(a):

brbr napsal(a):

no, ale třeba takový Shagga by se snáz dostal ke krmení pro kozy :)
    Isca napsal(a):

Nevada napsal(a):

Díky GoT na mýtince mám poprskaný monitor :))
    ups, měl bych jít spát, už mi asi vysazuje procesor :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 17. dubna 2012
    Nápověda k Renlymu číslo 6: Jaime říká Lorasovi že by mu meč strčil tak kde by to ani Renly nenašel...
    1. Renly s Lorasem spolu určitě něco měli. Margaery je panna (alespoň jsem to tak po Hostině pochopila) a aby měl Renly sexy manželku, celou dobu se jí nedotkl a ještě byl hetero je fakt divné.
    2. "Vztah" Mellisandry a Stannise krásně vyjádřila kamarádka: "Ani Stannis a ani Mell neměli vlastní kapitoly, ale Davos věděl, že se na několik hodin zavírají sami do pokoje a nikoho k sobě nepouští. To si fakt všichni myslí, že tam hrají karty, nebo co?"
    upraveno 17. dubna 2012
    Mě taky úplně nedošlo že je Renly bukvice ale pamatuji si, že mě to napadlo při čtení kapitoly, kde se Renly střetl se Stannisem, ale už nevím proč.
    Kolikokoli napsal(a):

2. "Vztah" Mellisandry a Stannise krásně vyjádřila kamarádka: "Ani Stannis a ani Mell neměli vlastní kapitoly, ale Davos věděl, že se na několik hodin zavírají sami do pokoje a nikoho k sobě nepouští. To si fakt všichni myslí, že tam hrají karty, nebo co?"

Za předpokladu, že plodná samice a dobře fungující samec, uzavření v jedné místnosti a odděleni na nějakou dobu od okolí, vždy utvoří pár a dojde u nich k milostnému vzplanutí.
    Své o tom jistě vědí zoologové specializující se na pandy velké.
  • upraveno 18. dubna 2012
    Pří hodnocení seriálu je třeba přihlédnout k faktu, že seriál je pouze deseti dílný, a jeden díl trvá cca hodinu. díky čemuž se nemůže vyhnout výraznému zjednodušení předlohy. Navíc děj sledujeme z pozice třetí osoby, nikoliv první jako v knize. Zatímco v knížce vnímáme Cersei jako krutou mrchu, tak je to díky pohledům Sansy, Catelyn a Tyriona. Ale třeba takový Jaime a Lancel ji vnímali (alespoň z počátku) jinak. Takže se může v seriálu jevit, že Cersei je vlastně nevinná oběť intrik, ale díky scénce s Nedem v první řadě, a s Malíčkem v druhé řadě je ukázáno, že to je mrcha, která to má pod kontrolou (nebo alespoň si to myslí).
    A jestli je tam moc sexu? Na to nedokážu odpovědět. Z pohledu mého je ho tam hodně. Nicméně z toho pohledu, že nudí, nikoliv, že by mě pohoršoval. Jenže HBO dělá seriály především pro USA, a tam se dá předpokládat, že nároky jsou někde jinde. A jelikož i předloha je plná sexu, tak mi to tam vyloženě nevadí.

Jo kdyby to byl seriál s "neomezeným" počtem dílů, kde by bylo možné postupně objevovat myšlenkové pochody jednotlivých postav, tak to by byla jiná. Ale obávám se, že takového zpracování se dočkáme jedině od Sony pictures co by Anime (což by mi osobně nevadilo)
    10-12 dílů na sezónu mi připadá ideální i u jiných počinů. U dvacetidílných seriálů je tam moc vaty a časem začne nudit.
    U GoT rozsahu taky platí, že více je méně. Přece jen tam většinou jenom kecají.

A co se týče původního tématu, mohla bych vytknout Heavymu pouze to, že hodnotí seriál, na který se vlastně nedívá. Alespoň by to tak mohlo vyznít. Takže jeho názor nemůžeme brát jako recenzi, ale spíš kritiku HBO obecně nebo kritiku natočení seriálu.
    Můžeme čekat čím dál tím víc odklonění od knížek, protože seriál je závislý na hercích. Může se stát, že některý z klíčových herců odejce, a co pak? Přeobsazení = nelibost fanoušků, zabití postavy = změna děje.
    Hodnotím můj dojem z dílů, které jsem viděl a z ukázek z dílů, které jsem neviděl. Recenze to není v žádném případě.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.