Když více je méně
Ač mám Martinovu ságu ve velké oblibě, zvěsti o tom, že se HBO rozhodlo pro její seriálovou adaptaci, mne neuvrhlo v nadšení, ale ve zděšení. Z 1. série jsem viděl pouze první díl, ze 2. první tři. To bude myslím stačit.
Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.
HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...
Číst celý článek zde
Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.
HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Já bych strašně chtěl, aby se mi seriál líbil. Fakt jsem se snažil. Ale nejde to.
Výprava je OK, všechny ty kostýmy, brnění, krakatice na krbu... Ale ďábel je vychytralý a stačí mu, abychom mu ustupovali v maličkostech. Jenže ty jednotlivosti a detaily se sčítají a na konci je něco, nad čím se zhrozíme, ale už je pozdě a on nás má tam, kde nás chtěl mít.
Největší výhrady mám proti postavám. Ty se vážně nepovedly.
A tak tu máme Stannise sexuálního maniaka přemýšlejícího přirozením, Cersei politováníhodnou oběť vtaženou proti své vůli do víru událostí, Malíčka popletu, Margaery vypočítavou lehkou děvu (horší než Cersei), místo Aši/Yary, štíhlé sekernice s jazykem ostrým jako břitva, která vám během rozhovoru zabodne dýku mezi oči, otočí s ní v ráně, vykuchá vás, stáhne vás z kůže a zatancuje si na ní vítězný taneček (obrazně řečeno), a stále se na vás přitom bude usmívat, jsme dostali jakousi podmračenou nevýraznou holku odvedle.
A to jsem toho viděl zatím tak málo.
Ale ja preci spal, ze je videt, ze to s nim konzultuji a je to dobre. Jen nesouhlasim s takovou tou vetou, co se tu obcas objevuje typu: to by jim GRRM nepovolil...
jinak - jasný, že neudělaj 100% verzi knihy, to prostě do filmu nejde, ale jinak mi nepřijde, že by něco výrazně pokřivili proti knize(aniž by s tím GRRM nesouhlasil) - spíš jim pomohl s tím, že jim řekl, kam tu postavu mohou posunout tak, aby to odpovídalo - viz třeba právě Margaery...
Ad sex - no, já nevim, ale ono je o tom psáno i dost v knihách, jediný scény navíc jsou z Malíčkova bordelu, kterej tam je ale jasně pro to, aby nahrál vysvětlení dalšího děje(vždy nějaká průpovídka.. - jedinej díl, kdy mi tam toho přišlo moc byl 2x2, ale jinak ok..
P.S. Těžko se jim budou točit úvahy jednotlivých postav, navíc úvahy z DwD, který měla Dany(spát, nespat) nebo předtím Brienne by si mohli i odpustit :-D
co se týče sexu a nahoty, souhlasím, tady se mi nelíbí směr HBO už delší dobu, zbožňuju sex, nevadí se mi o něm bavit, ale tady je toho i podle mě moc, naprosto zbytečně moc, říkám to pořád, HBO tímto prostě jen ukazuje, jsem cool, můžeme ukázat víc než vy atd...takové ty řeči, že sex a nahé tělo patří k životu si můžou strčit za klobouk, to je jen docela průhledná výmluva
Jedněm vadí, že seriál nejde přesně podle knihy a druzí berou seriál jako doplněk (oddělí seriál a knihu), takže by se Sansa měla asi opravdu začít třást :D
Ugla - ani s tím se nesetkávám prvně...před pár lety, když jsme měli první sraz z jiného fantasy četenářského fóra, tak na mne jeden dotyčný hleděl s otevřenou hubou a pak z něj vypadlo, že byl celou dobu přesvědčen, če jsem chlap, co se za ženskou vydává :-p
To je to, co mne nejvíce straší....že se tím nechá ovlivnit a ty charaktery taky změní, aby tomu vyhovovaly nebo přinejmenším si nedovolí jít přímo proti obsahu seriálu - což třeba v případě Stanise, jak tu tak čtu reakce už je právě ztraceno....
Nebo - vynechá proto například dějovou osu Bryndena Černé ryby jen proto, že ho v seriálu nezařadili a proto mu nemůže už dát žádnou významnější úlohu v příběhu aby nepostavil seriál na hlavu ?
Sansa zazpívá písničku, ukloní se, počká si na bodové ohodnocení a spořádaně odejde.
(Stydlivé dívky nakonec stejně spasí svět!) :-)
= "Přijde mi, že HBO přesvědčuje své diváky o existenci sexu jako někoho, kdo o jeho existenci nemá vůbec tušení." (méně vtipná verze ovšem:-)