Když více je méně
Ač mám Martinovu ságu ve velké oblibě, zvěsti o tom, že se HBO rozhodlo pro její seriálovou adaptaci, mne neuvrhlo v nadšení, ale ve zděšení. Z 1. série jsem viděl pouze první díl, ze 2. první tři. To bude myslím stačit.
Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.
HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...
Číst celý článek zde
Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.
HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tím bych chtěl říct, že tvůj názor mi přijde příliš jednostranný...
Přemíra sexu a dalších cool faktorů, o tom netřeba mluvit, to tu kritizujeme každý den.
Příkald. Stejně jako u LOTRa jim neodpustím změnu Faramira, tak podobně to asi budu mít se Stannisem. A přesto uznávám, že pro funkčnost filmu/seriálu pro neznalého diváka to bylo asi nutné a jedno z mála rychle a snadno pochopitelných řešení.
A stejně jako u LOTRa znám lidi, kteří to nezkousli vůbec, budou i tady. Pak bude skpina nekritických obdivovatelů. A nakonec to šedé pásmo vcelku spokojených a bavících se, kteří budou rozebírat, zda ta změna byla nutná, zda se to nedalo vyřešit lépe, zda byl ve výsledku zachován duch předlohy atd., ale vcelku budou spokojeni a budou se bavit (a budou rádi, že to dopadlo vlastně docela dobře, vzhledem k jiným dalším hrůzným adaptacím :-).
Ve všech seriálech co jsem z Showtime, HBO či Staz viděla je dost sexu, krve a sprostých slov. Nijak zvlášť mi to nikdy nevadilo. Zajímavé ale je, že lidem nevadí ta spousta krve, ani ne moc ta sprostá slova, jen ten sex. Já to prostě beru jako součást těch kabelových seriálů. Prostě ty seriály se snaží zachycovat co nejrealističtěji. Každý přece občas zanadává, má sex a když jde o vraždu, zachytí to holt co nejsyrověji. Seriály jako Dexter, Californication, Tudorovci, Homeland, Spartacus, atd. všechno toto obsahují a přesto sbírají hromady cen a jsou divácky velice oblíbené. Čím to bude? U mě patří právě seriály z kabelovek k nejoblíbenějším právě proto, že ty postavy jsou víceméně dost uvěřitelné, lidské. Americké seriály, které neběží na kabelovkách, ale na normal stanicích (samozřejmě - určitě jsou výjimky, neříkám, že ne) mě naopak pa pár dílech (řadách) omrzí. Příjde mi třeba mnohem uvěřitelnější, když v seriálu zobrazí milostný vztah, kde spolu partneři souloží, než když v amerických seriálech přemoudřelí teenageři morálně poučují o tom, jak je správné mít sex až po svatbě.
Co se týče GoT - zatím mi nepřišlo, že by Margaery byla děvka. Přišla jen za svým manželem, svlíkla se aby naplnili manželství a stejně se nic nestalo. Jako kdyby v scéně předtím souloužila s nějakým chlapem, potom bych označení "děvka" chápala, ale takhle?!
Jinak - i v knihách je sex. Já třeba Malíčkův bordel ignoruju, pač mi ani ty scény prostě nepříjdou "sexy". Pokud si vzpomenu na první sérii tak tam to přeci bylo jako v knize - Dany/Drogo, Cersei/Jaime, Tyrion/Shae. No a pak taky Ros/anybody. Ji tam HBO přidala, ale nějak extra mi tam nevadila.
Uff, to jsem se rozepsala :D
Říkat, že je v seriálu moc sexu, co když se na to budou dívat děti, je imho blbost, protože když už dovolím svému dítěti sledovat sekání hlav a podřezávání krků, těžko mi může vadit nahá děva poskakující někomu na klíně. Spíš jde o to, že to nudí.
Scéna Renly/Loras podle mého do seriálu patří, jak jinak divákovi říct, že spolu chodí, těžko tam trousit náznaky. Kritika se týká spíš otravných scén z bordelu.
btw. mně osobně nejvíc vadila také scéna z bordelu a sice zavraždění Barry, ta do seriálu rozhodně patří, ale mohla jsem si vzpomenout a nemusela jsem u toho zrovna kojit :-(
já sobně bych si tedy raději vzala Renlyho než Roberta :-)
Jestli je ve filmech násilí, sex či cokoli jiného, by se mělo poměřovat podle toho, jak to prospívá nebo škodí dobrému příběhu a plynulosti děje. Takže mně nevadí, že je někde sex (pokud je s účastí pohledné ženy příslušných dispozic), vadí mi, když tam je (sex), zatímco by tam místo něj mohlo být něco více se hodícího k příběhu, napětí, atmosféře, ať už jajímavý dialog, akční scéna či cokoli jiného (obvykle chybějící postavy, třeba kompletní vynechání Tullyů). Případně samoúčelné nadužívání některého atributu (sex, náslilí či cokoli jiného). To byl z mého pohledu problém druhého dílu druhé řady, kde si prostě pro představení dvou zásadních postav vybrali skutečně zbytečně zjednodušující cestu. Nebo když z Malíčky maličkosti o díl dříve udělali pitomce co si naběhne u husy jako Cersei.
Na druhou stranu mi vůbec nepřipadá míra sexu nějak přehnaná (v porovnání s Tudorovci mi to přijde i cudnější) a jak říká Martin, nikomu nevadí popis meče vnikajícího do hlavy, zato vadí popis penisu vnikajícího do pochvy .
BTW Margaery se mi líbila a její pragmatickej postoj byl v zásadě i sympatickej. V daný situaci totiž jde pro všechny zůčastněný celkem o nejrozumnější řešení. Takže mrcha bych to vůbec nenazýval. I když že by pro ženskou bylo lepší vzít si Renlyho... Mno, možná v politicky korektní době :))
co se Margery týče, to je super dokonalá manželka. je mi jasné, že potřebuje dědice, ale to "přibereme bráchu" už bylo moc. Renlyho je mi líto.
mimochodem Loras mi připomíná Leonarda DiCaprio (což je oproti první serii zlepšení, ale ne o moc :)
Samozřejmě, že je to jednostranný názor. Chceš snad, abych jich měl na danou věc více? :-)
Poukazuju na to, co se mi nelíbí. Kdybych chtěl chválit věci, co se mi líbily, napsal bych oslavný pamflet.
Tohle není žádná "objektivní" a vyvážená recenze, je to můj čistě subjektivní pohled na věc.
Konkrétně na některých postavách se mi nelíbí, že jsou jiné než v knize - Malíček, Cersei, Stannis, Margaery... V seriálu mi chybí větší věrnost knize, co se charakteru jistých postav týče.
Že je Martin starý sprosťák, jsem přece uvedl. :-) Když je to ale napsané nebo naznačené, tak to člověk přece jen vnímá trochu jinak, než když to v reálu vidí v plné nahotě, abych tak řekl.
Hrozím se toho, jak asi HBO ztvární její "Píseň pro Sandora". :-)