Když více je méně

upraveno 17. dubna 2012 v Seriál Hra o trůny
Ač mám Martinovu ságu ve velké oblibě, zvěsti o tom, že se HBO rozhodlo pro její seriálovou adaptaci, mne neuvrhlo v nadšení, ale ve zděšení. Z 1. série jsem viděl pouze první díl, ze 2. první tři. To bude myslím stačit.

Nevím, co jsem čekal. Ale v podstatě jsem to asi dostal.

HBO zvulgarizovala starého sprosťáka Martina do té míry, že láme rekordy ve sledovanosti.
Já ale netleskám. Má představa o Písni byla znásilněna. A to způsobem primitivním a...

Číst celý článek zde
1356741

Komentáře

• upraveno 17. dubna 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Předpokládám, že v seriálu paní trnů vynechají úplně a vykonavatelkou bude Margaery

To by mě dost naštvali. Olenna je skvělá postava.
    Ben Nevis: to by mi asi ani nevadilo a to mam jeji postavu hooodne rad.

Nesmíme zapomínat, že seriál není pocta Martinovi za sepsání výborné ságy nebo dar fanouškům. Je to stroj na vydělání peněz a víc platicích diváků nenalákají na fantasy, ale na kozy (ne Shaggovy).
    Pokřivení charakterů mi nejvíce vadí na Cersei (minule zase plakala, že přijde o Myrcellu, takže Tyrion působil jako tyran).

Co se týče Margaery, herečka mi lezla na nervy v Tudorovcích, tudíž nejsem objektivní. Na vypočítavé slečny se hodí, a tak víme, kam bude seriál směřovat. Spíš bych ale čekala, že udělá Renlymu vyčítavou scénu a ne že mu bude nabízet trojku jako protřelá k*rva, která už má v životě leccos za sebou.
    pockej, ale Cersei takhle rvala i v knize, ne?
    simon84 napsal(a):

To asi jo, ale tam to bylo z pohledu Tyriona, který ji jako obět nevidí. :-)
    Navíc chtěl děti zachránit, než na nich matka napáchá víc škody.
    Sex v seriálu mi vůbec nevadí patří to k životu(provozuje ho asi většina znás) a schválně dělat,že se nic takového neděje je blbost.Přece jen to není seriál pro děti!A kniha bude vždy lepší jak filmové zpracování,ale to neznamená,že to musím zatratit hned po první epizodě!Mě osobně se ztvárnění charakterů postav velice líbí a řešit jestli seriálová postava řekla nebo udělala trochu něco jinak než v knize je taky hloupost.
    Cersei se rozplakala i v knize, když jí Tyrion vylíčil, jak nabodnou Myrcellinu hlavu na kopí, Tyrion z toho byl v šoku (doslova myslela na to, že kdyby tam vrazil Aegon Dobyvatel na drakovi a žongloval citronovými zákusky, nebyl by překvapený více), chtěl Cersei utěšit a ona mu dala facku...

Je to dost silná scéna, v knize dokonce dojemnější než v seriálu, řekla bych. Cersei svoje děti miluje.
    Heavy_head píše:
    Scénáristé obhajují množství erotických scén obligátním: "Ale vždyť v normálním životě lidé přece taky souloží, je to přirozené a lidské, tak proč bychom to neukázali?"
    Ano, v normálním životě lidé chodí i na velkou stranu a dělají spoustu dalších věcí, které na filmovém plátně obvykle nevídáme.

Asi proto,že dělání velké strany a ty "další věci" nejsou nic hezkého a na pohled příjemného..tak proto!A naproti tomu sex je povětšinou velice příjemnou záležitostí.Ale to snad každý zdraví jedinec ví a chápe tedy asi narozdíl od tebe.
    Ben Nevis napsal(a):

simon84 napsal(a):

To asi jo, ale tam to bylo z pohledu Tyriona, který ji jako obět nevidí. :-)
    Navíc chtěl děti zachránit, než na nich matka napáchá víc škody.

No a? Záleží snad na pohledu? Ja třeba zbožňuju ten Tyrionův. A i ten ví, že Cersei svoje děti miluje.
    myslim ze flanker trafil klinec po hlavicke. ak je sex ci nasilie samoucelne je to na skodu serialu a kazdy pozorny divak si to vsimne. takisto ako citatel rozozna takeho martina od brakovej fantasy literatury. tvorcovia by sa toho mali vyvarovat co sa im uprimne nie vzdy podarilo. mne osobne ovela viac vadi samoucelne nasilie ako sex :-), coho je nastastie v GoT pomenej, v tomto serial zatial nastastie neubieha tak velmi. takeho Spartaka som napriklad nerozchodil a to je obdobie z ktoreho som precital nejednu knihu.

heavyho postoju k serialu rozumiem a som rad ze ja to zatial rovnako nevnimam aj ja :-)
    Tiez mi vadi, ze z Margaery urobili otrlu zenstinu, ale uz som sa prestala cudovat, kedze Romea a Juliu nikdy nehraju deti :). Ja tento serial sledujem najma kvoli Tyrionovi
    Já si tedy se zatím posledním dílem 2. série uvědomila, jak přesné HBO je a jak je to celé v Martinově stylu. Ano, je tam ukázaná scéna Loras/Renly, která v knize není, ale ta scéna v knize není z jediného důvodu - Loras ani Renly nemají vlastní kapitoly. Všechny postavy v knize jsou reálné a hmatatelné, jsou to lidé. Proto takoví musí být i v seriálu. A co dělají lidé? Š*kají a podrážejí jeden druhého. A to tam je. A ta scéna s Margaery dává smysl a vlastně vysvětlí skoro všecko, co je v knize a táhne se to od Střetu až po Hostinu. Navíc bych se nedivila, kdyby u pozměněných scén a charakterů (třeba u Mellisandry a Stannise) Martin lišácky tleskal nad tím, jak zase jednou převezl čtenáře/diváky. Prostě si člověk nemůže být u Martina ničím jistý. A to ani když už jednou četl knížky...
    Megan napsal(a):

Sex v seriálu mi vůbec nevadí patří to k životu(provozuje ho asi většina znás) a schválně dělat,že se nic takového neděje je blbost.Přece jen to není seriál pro děti!A kniha bude vždy lepší jak filmové zpracování,ale to neznamená,že to musím zatratit hned po první epizodě!Mě osobně se ztvárnění charakterů postav velice líbí a řešit jestli seriálová postava řekla nebo udělala trochu něco jinak než v knize je taky hloupost.

Tak pro děti sice není, ale čeho je moc, toho je příliš. Já bych ocenila, kdybych aspoň jeden jedinej díl neviděla nikoho nahýho. Jasně, že to patří ke každodennímu životu, ale GRRM taky na každou stranu nepsal scénu z něčí postele. Mně se spíš zdá, že v seriálu to všechno dovádí do extrémů. GRRM sice mnoho věcí jemně naznačil, ale to neznamená, že z toho hned scénáristé musí udělat prasárnu. S takovým postupem Sansa od Ohaře místo "pusy" schytá na konci Střetu znásilnění. Nejsem žádná puritánka a vůbec mi nevadí, že zobrazují v pravém světle všechny sexuální scény, ale je jich tam dost i bez připisování dalších, navíc naprosto zbytečných. Ještě bych brala Theona, kterej vleze na každou, ale nevidím žádnej smysl v pravidelných návštěvách kurev a klácení Melisandry na stole. To už není o tom, že se zobrazuje charakter postavy nebo děj, ale o tom, že tam toho chtějí narvat co nejvíc.

Margaery bych neoznačila jako kurvu, rozhodně mi ale přijde, že se chová, jako by neměla žádnou sebeúctu. V knížce mi přišla úplně jiná a ta herečka hlavně vypadá poněkud staře na to, že má stát vedle Joffreyho a následne vedle Tommena.

Abych to shrnula, tak souhlasím s tím, že hbo to se sexem přehání. Seriál mám ale stejně ráda a vždycky to bude příjemné dolpnění knížky (i přesto, že se mi některé věci nelíbí a nesouhlasím s nimi).
    Kate napsal(a):

S takovým postupem Sansa od Ohaře místo "pusy" schytá na konci Střetu znásilnění.

"Pusy", kterou ani nedostala. :D
    Miss Utahraptor napsal(a):

Kate napsal(a):

S takovým postupem Sansa od Ohaře místo "pusy" schytá na konci Střetu znásilnění.

Právě proto je v uvozkovkách. :D
    Tyna napsal(a):

Stejně by bylo zajímavé vědět, nakolik byla Margaeryzasvěcena do akce kill Joffrey

Třeba se to dozvíme někde dál v knize podobně jako s Jonem Arrynem a Lysou :-)
    Megan napsal(a):

Heavy_head píše:

Scénáristé obhajují množství erotických scén obligátním: "Ale vždyť v normálním životě lidé přece taky souloží, je to přirozené a lidské, tak proč bychom to neukázali?"
    Ano, v normálním životě lidé chodí i na velkou stranu a dělají spoustu dalších věcí, které na filmovém plátně obvykle nevídáme.

Asi proto,že dělání velké strany a ty "další věci" nejsou nic hezkého a na pohled příjemného..tak proto!A naproti tomu sex je povětšinou velice příjemnou záležitostí.Ale to snad každý zdraví jedinec ví a chápe tedy asi narozdíl od tebe.

Tak já třeba nejsem voyer (a péčko mi taky zrovna moc neříká), takže sledovat, jak si to někdo rozdává v mém oblíbeném seriálu rozhodně není nějaké obrovské potěšení. Nezakrývám si oči a nejsem pohoršená, ale jedna soulož na pět dílů by mi klidně stačila.
    Megan napsal(a):

Heavy_head píše:

Děkuji za vysvětlení, teď už to také chápu. :-)
    Jde spíš o to, že Benioff s Weissem mají na každý díl seriálu kvótu tří nahých zadků a osmi odhalených ňader, kterou musí dodržet, jinak od HBO nedostanou prémiové bonusy. (Za překročení kvóty jsou samozřejmě extra prémie navíc.)
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 17. dubna 2012
    Nechapu, co subjektivni nazor z blogu dela na hlavni strane.

Jinak me sex nevadi (ani Renly a Loras), mirna zmena nekterych charakteru a scen taky ne. Vadi mi nektere zbytecne sceny a vynechani nekterych postav. Celkove se mi serial jako adaptace hodne libi.
    Kate napsal(a):

Kate napsal(a):

No, ale zase nějakého "znásilnění" by jsme se takhle dočkat mohli. Přece jenom- má mít Sansa halucinace "jenom" o "puse", nebo své "fantasie" trochu rozvinout? ;D
    Ne, teď vážně. Tohle je jedna z mých oblíbených pasáží, takže doufám, že ji filmaři takhle nezneuctí.
    heavy_head napsal(a):

...Jde spíš o to, že Benioff s Weissem mají na každý díl seriálu kvótu tří nahých zadků a osmi odhalených ňader, kterou musí dodržet, jinak od HBO nedostanou prémiové bonusy. (Za překročení kvóty jsou samozřejmě extra prémie navíc.)

No, v rozhovorech tvrdí, že tomu tak není. :)
    To oni nikdy nepřiznají. :-)

Kate napsal(a):

Kate napsal(a):

No, ale zase nějakého "znásilnění" by jsme se takhle dočkat mohli. Přece jenom- má mít Sansa halucinace "jenom" o "puse", nebo své "fantasie" trochu rozvinout? ;D
    Ne, teď vážně. Tohle je jedna z mých oblíbených pasáží, takže doufám, že ji filmaři takhle nezneuctí.
    Z mých právě taky a ráda bych si ji užila ve vší počestnosti. Vždycky jsem měla za to, že tenhle vztah je čistě ochranářský a možná lehce platonický, ale bůh ví, co v tom vidí hbo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. dubna 2012

heavy_head napsal(a):

...Jde spíš o to, že Benioff s Weissem mají na každý díl seriálu kvótu tří nahých zadků a osmi odhalených ňader, kterou musí dodržet, jinak od HBO nedostanou prémiové bonusy. (Za překročení kvóty jsou samozřejmě extra prémie navíc.)

No, v rozhovorech tvrdí, že tomu tak není. :)
    Ještě, aby to přiznávali...

Sansina pusa tam bude. Ale je otázka na které části Sandorova těla. Možná D+D pochopí výraz "ptáček" opět úplně jinak.
    Nevada napsal(a):

Sansina pusa tam bude. Ale je otázka na které části Sandorova těla. Možná D+D pochopí výraz "ptáček" opět úplně jinak.
    A dost! Začínají mne napadat strašné věci. Radši už toho necháme. :)
    Hildegarda napsal(a):

Tiez mi vadi, ze z Margaery urobili otrlu zenstinu, ale uz som sa prestala cudovat, kedze Romea a Juliu nikdy nehraju deti :). Ja tento serial sledujem najma kvoli Tyrionovi

A přitom zrovna ten si ničeho světského neupírá! (Myslím tím samozřejmě alkohol.) :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. dubna 2012
    Mně se seriál líbí a velmi. Mám totiž to štěstí, že jsem schopná oddělit literární předlohu a zfilmované dílo do potřebné míry (chápu, že se tím inspirovali a nebude to přesně jako v knize).
    Sex mi v seriálu nevadí, protože mi je jasné, že "prodává", takže bez něj by to prostě nešlo. Nemusela bych ho v takové míře, ale radši se kouknu na 3 pohledné holé zadky (přece jenom v seriálech hrají spíše krásní lidé), než aby nebylo nic (nebo jen Ordinace v růžové zahradě a to bych radši zkousla v posledním díle i hromadnou soulož s Jinými).
    Krisa napsal(a):

... to bych radši zkousla v posledním díle i hromadnou soulož s Jinými).

To by mohlo působit poněkud chladně. :)
    Krásní lidé, pohledné zadky, tak to má být! :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. dubna 2012
    heavy_head napsal(a):

Krásní lidé, pohledné zadky, tak to má být! :-)

Nemá, ale je to tak? JE!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.