Když se vrátím ještě k té Dany a k domnělé "červí díře" mezi Ašajem a Severem dál od Zdi... k tomu docela jasně odkazuje Qaithino proroctví "Jestli chceš jít na západ, musíš jít na východ, jestli chceš dosáhnout severu, musíš na jih..." Napadlo mě ale, jestli s tím nějak nesouvisí část kletby Mirri Maz Duur "Až slunce bude vycházet na západě a zapadat na východě..." Mohlo by jít zase o metaforu. Sluncem by byl Drogon, pojmenovaný podle Droga, který byl přece pro Dany právě Slunce (a hvězdy).
A kde teda ostali tie hviezdy? Niekde tu bola teória, že sluníčko je Quentyn ktorý vyrazil zo západu a zomrel-zapadol na východe. More čo vyschne môže byť Dothracké. Ale netuším ako majú lietať hory akoby boli lístím.
Mňa snáď osvietilo! V niečej vízii bol drak prebudený z kameňa kráľovskou krvou(nebola to Mellina vízia?). Drogo bol v khalasare hierarchicky najvyšie - kráľ , Dany ako khaleese aj ako targaryenka má kráľovskú krv, maegi nie, ale to nevadí. Dračia vajcia boli skamenelé, až dokým v páľave hranice, obetovaní maeginho života a Drogovho tela a za asistencie Dany sa z nich nevyliahli dráčatá. Tým pádom z kameňa bol drak, len trikrát, a z malých kamienkov už narástli veľké oživlé kamienky - hory - draci. Nemohlo by sa jednať o dve proroctvá hovoriace o tej istej udalosti?
@nikdo Zrovna keď sa mi nechce premýšľať, tak sa snažím bať obidve veštby ako čisté metafory. Teda Mirri Maaz Duur jej nedala veštbu, proste jej poeticky povedala Nikdy. A Quaithe tým mohl všeobecne brať protiklady. To mohla byť veštba, ale nie doslova o tom, že má ísť na východ, ale o protikladoch. Že nemá urobiť priamo a prvoplánovo to, čo chce dosiahnuť, ale má ísť inou cestou. Myslím si, že jej útek z Meereenu bol jeden z takých ťahov. Ak si chce Meereen udržať, musí z neho odísť. Keby nebola odišla, nikdy by možno nedošlo k oslobodeniu drakov či uväzneniu Hizdahra, čo mohli byť dva dôležité kroky.
Ale inak tá vec so Slnkom je zaujímavá. Hoci asi by som preferoval, aby tým slnkom bol Quentyn, narodený v Západozemí, zosnulý vo Východozemý, so znakom slnka Martellov.
Doslova, teda to Mirrino sa tu rozoberalo. Keď slnko bláblá: Quentyn Keď moria bláblá: Dothracke more zožltnuté príchodom jesene opísané Dany Keď hory blá blá: Horiace pyramídy - čisto teoreticky, časticez, ktorých sa tieto pyrmídy skladali (niektoré, to by už vedel opísať odborník) spolu s časťou dymu vyleteli, keď ich R a V zapálili. To je ale moc vedecké. Tá vec s drakmi vyzerá pravdepodobnejšie. Keď sa tvoj lono bláblá: Dany zrejme potratila na konci Tanca. Hoci ja som to pochopil tak, že dieťa splodiť môže, len ho neporodí živé, niektorí to brali ako ten čas, kedy sa jej lono uzdravilo.
Byl Quentyn jako slunce označený i v té taneční věštbě Quaithe, když říkala, kdo všecko za Dany přijde (loutkový drak a lev atd.)? Nějak si to nemůžu vybavit. Potvrzovalo by to tu teorii, dublujíc znak Martellů.
Tak som to pôvodne brala aj ja, ale potom som názor prehodnotila, pretože sa to všetko symblicky deje. Pri Quaithe sa mi páči Ašaj-Sever teória, ale aj s toj nápad s nepriamočiarym robením vecí znie fajn. Tak vychytralo... Mne sa zdajú obe verzie lietajúcich hôr rovnako pravdepodobné. Takže to nebyly neobvykle silné měsíčky?
@CervenKa Tak je to stále teória, ale ak je pravdivá tak áno, Quentyn tam bol za Slnko západu tuším. Preto ho aj Dany odmietla, snažila sa upokojiť tým, že aj tak jej bolo povedané, že mu nemá veriť.
No a tým pádom nemá veriť ani Victarionovi (krakatice (Čo to má byť v slovenčine?)), Gryffovi (vtak noh či čo) ikeď ten už tam dávno nemieri, Tyrionovi (lev) a to je vážne škoda... Pred kým ju ešte varovala?
@Aviv Nene, Gryffem je myšlený Connington, ten je má ve znaku. Našla jsem tu citaci na wiki, píše se tam ještě "dark flame", jak to bylo česky už nevím. Prý to má být Moqorro: http://awoiaf.westeros.org/index.php/Quaithe
@Petr489 Už prvý odstavec je o deťoch. Ako prvé Bran vidí svojho otca ako sa modlí, nech oni vyrastajú ako bratia a nech mu Cat odpustí, čo vyzeralo ako po Rebélií a už má deti.
Druhý odstavec je o dvoch deťoch, čo sa hrajú. Vzhľad Aryi má evokovať zrejme Lyannu. Keďže Brandon aj Ned sú starší, jedine Benjen mohol byť ten mladší. Tá scéna teda zrejme ukazuje Lyannu a Benjena ako sa hrajú - udalosti by mali ísť reverzne chronologicky.
Komentáře
Zaujímavé ako jeden prišiel z krajov zimy a druhý mal dračiu-ohnivú krv.
Napadlo mě ale, jestli s tím nějak nesouvisí část kletby Mirri Maz Duur "Až slunce bude vycházet na západě a zapadat na východě..." Mohlo by jít zase o metaforu. Sluncem by byl Drogon, pojmenovaný podle Droga, který byl přece pro Dany právě Slunce (a hvězdy).
Niekde tu bola teória, že sluníčko je Quentyn ktorý vyrazil zo západu a zomrel-zapadol na východe. More čo vyschne môže byť Dothracké. Ale netuším ako majú lietať hory akoby boli lístím.
Zrovna keď sa mi nechce premýšľať, tak sa snažím bať obidve veštby ako čisté metafory. Teda Mirri Maaz Duur jej nedala veštbu, proste jej poeticky povedala Nikdy. A Quaithe tým mohl všeobecne brať protiklady. To mohla byť veštba, ale nie doslova o tom, že má ísť na východ, ale o protikladoch. Že nemá urobiť priamo a prvoplánovo to, čo chce dosiahnuť, ale má ísť inou cestou. Myslím si, že jej útek z Meereenu bol jeden z takých ťahov. Ak si chce Meereen udržať, musí z neho odísť. Keby nebola odišla, nikdy by možno nedošlo k oslobodeniu drakov či uväzneniu Hizdahra, čo mohli byť dva dôležité kroky.
Ale inak tá vec so Slnkom je zaujímavá. Hoci asi by som preferoval, aby tým slnkom bol Quentyn, narodený v Západozemí, zosnulý vo Východozemý, so znakom slnka Martellov.
Doslova, teda to Mirrino sa tu rozoberalo.
Keď slnko bláblá: Quentyn
Keď moria bláblá: Dothracke more zožltnuté príchodom jesene opísané Dany
Keď hory blá blá: Horiace pyramídy - čisto teoreticky, časticez, ktorých sa tieto pyrmídy skladali (niektoré, to by už vedel opísať odborník) spolu s časťou dymu vyleteli, keď ich R a V zapálili. To je ale moc vedecké.
Tá vec s drakmi vyzerá pravdepodobnejšie.
Keď sa tvoj lono bláblá:
Dany zrejme potratila na konci Tanca. Hoci ja som to pochopil tak, že dieťa splodiť môže, len ho neporodí živé, niektorí to brali ako ten čas, kedy sa jej lono uzdravilo.
Mne sa zdajú obe verzie lietajúcich hôr rovnako pravdepodobné.
Takže to nebyly neobvykle silné měsíčky?
Našla jsem tu citaci na wiki, píše se tam ještě "dark flame", jak to bylo česky už nevím. Prý to má být Moqorro: http://awoiaf.westeros.org/index.php/Quaithe
Druhý odstavec je o dvoch deťoch, čo sa hrajú. Vzhľad Aryi má evokovať zrejme Lyannu. Keďže Brandon aj Ned sú starší, jedine Benjen mohol byť ten mladší. Tá scéna teda zrejme ukazuje Lyannu a Benjena ako sa hrajú - udalosti by mali ísť reverzne chronologicky.