!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1226227229231232243

Komentáře

• Sagart napsal(a):

Aegon může klidně dostat roli krále, zatímco ostatní hlavní postavy statečně zemřou kdesi na severu a zastaví, případně nezastaví Jiné

Tak to bych asi rituálně spálila celou ságu :-D

• @Sagart Jestli Martin průběžně mění způsob ukončení ságy, tak mne to dost děsí :-). Jasně, že detaily, osudy vedlejších postav atd., to všechno se měnit dá, ale kostra příběhu by měla být pořád stejná. Jinak se do toho fakt zamotá a už se nevymotá....
  • Ještě to vezmu z pohledu klasických románových pravidel. Hlavní kladný hrdina by měl být někdo, koho si čtenář oblíbí. Dá se oblíbit Aegon za těch opravdu pár kapitol, ve kterých se o něm v celé předlouhé Písni píše?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 1. července 2017
    Beleg napsal(a):

Mně osobně se zdá zjevné, že Martin s Aegonem původně nepočítal. Zjevil se náhle, dost pozdě a nezapadal do koncepce ságy (např. jsem do teď nepochopil, zda Varys hájil zájmy Dany nebo Aegona, a různá vysvětlení, která jsem k tomu četl, mi přijdou hodně krkolomná). Zároveň si myslím, že koncepce ságy musela být od počátku jasná, jinak by to při složitosti celého díla Martin ani nemohl psát. Z toho mi vyplývá, že Aegon bude - tak či onak - vedlejším hrdinou.

Já bych řekla, že počítal. Neustále až moc zdůrazňoval, jak bylo jeho tělíčko zmasakrované k nepoznání. Spousta fanoušků počítala s tím, že je ve skutečnosti naživu a jen čekala, odkud se vyloupne. Teorie kolem něj jsou rozsáhlé a probírané už řadu let před vydáním Tance.
    Ostatně, řešilo se to (a ne poprvé) i přímo v tomhle vlákně před rokem. Jestli si to chceš pročíst, tak zhruba tady http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/217229/#Comment_217229
    p1e9t9r2 napsal(a):

a viserys do celého plánu zapadal jako ženich do dorne, aby podpořili jejich nároky.

Svatba Viseryse a Arianne nebyla Varysův nápad. IMHO o téhle smlouvě ani nevěděl. Vymysleli a domluvili si to Doran Martell a Willem Darry.
  • @Beleg No já si v první knize oblíbil edarda starka a na konci mi ho popravili :D a tuším, že nejsem sám :D
    Beleg napsal(a):

Ještě to vezmu z pohledu klasických románových pravidel. Hlavní kladný hrdina by měl být někdo, koho si čtenář oblíbí. Dá se oblíbit Aegon za těch opravdu pár kapitol, ve kterých se o něm v celé předlouhé Písni píše?

Klasických románových pravidel? V Písni ledu a ohně?! Jak se tady s oblibou říká... My sweet summer child... :-D
  • @undefined Daniny draci mají jenom jednu hlavu :P navíc to neznamená že jedna "hlava" prostě nemůže blbě umřít..
  • upraveno 1. července 2017
    Dreamer napsal(a):

V tom případě donesu tu svou a vezmu PePo a sirky..

@Nevada Upřímně tě obdivuje, bez stop sarkasmu, že víš co se kde kdy řešilo.. Já už ani nevím co jsem měl včera k obědu :D
  • O Aegonovi už asi bylo všechno řečeno dřív, stejně mi ale nejdou na rozum dvě věci:
    - proč by Varys vůbec podporoval Viseryse, když legitimním panovníkem by byl Aegon? Viserys by Aegona jako vládce nikdy nepřijal, byla by z toho další občanská válka
    - kdyby byl Aegon Blackfyre, proč by Varys umírajícímu Kevanovi lhal o výměně miminek?
  • @Beleg
    proč by Varys vůbec podporoval Viseryse, když legitimním panovníkem by byl Aegon? Viserys by Aegona jako vládce nikdy nepřijal, byla by z toho další občanská válka
    Targoši do zásoby? Však se mu to vyplatilo, kdyby jednoho potkala nějaká neblahá událost měli dalšího v zásobě. Kdykoliv asi mohli jednoho nebo druhého zlikvidovat.
    upraveno 1. července 2017
    Beleg napsal(a):

- proč by Varys vůbec podporoval Viseryse, když legitimním panovníkem by byl Aegon? Viserys by Aegona jako vládce nikdy nepřijal, byla by z toho další občanská válka

Viserys byl jen na odvrácení pozornosti. S jeho přežitím, natož úspěchem, se nepočítalo.
    Beleg napsal(a):

- kdyby byl Aegon Blackfyre, proč by Varys umírajícímu Kevanovi lhal o výměně miminek?

Přečti si závěr Tance znovu. Varys ani jednou neřekne, že je to Rhaegarův syn. Jen že je Aegon tady a je vychováván odmalička k tomu, jak být správným králem.
  • @Nevada no vidíš, já to tam za celou dobu nijak nevnímala a spíš jsem to brala tak, že Hora je doopravdy zrůda a Tywin nemá srdce. To, že někde před koncem vyčaruje z klobouku další hlavní postavu a ještě k tomu dědice Železného trůnu jsem nečekala a neberu to a je mi fuk jak moc by to sedělo dohromady s Válkou růží. Tohle by pro mě fungovalo, pokud bychom se s Aegonem seznámili cca ve třetí knize a sága nenabobtnala do takhle obludných rozměrů, ale končila o něco dříve.
    @Dreamer
    No, on to tak asi měl naplánované. Jenže tím, jak sága nabobtnala...
    Resp. měl naplánované (asi, IMHO), že se objeví postava Aegona. Jestli to bude podstrčený Blackfyre, či opravdu syn Rhaegara a Elie, nebo třeba i ten syn Rhaegara a Lyanny, to už je na uvážení těch, kteří té které teorii věří.

Mně v Tanci Aegon nijak výrazně nevadil. Byť jsem se zpočátku klonila (před Tancem) k variantě, že by to mohl být Quentyn (naopak jeho zapojení do Tance mi kvůli konci vadí velmi). S postupem děje jsem přesvědčená, že Aegon Mladý Grif je Illyriův podhoděnec, přičemž Connington to neví. Nejvíc to zapadá do osy příběhu, včetně toho, že Hora je skutečně bestiální hovado a Tywin bezcitný hajzl. A tudíž že Aegon (syn R+E) je opravdu mrtvý, rozmáznutý o zeď Maegorovy pevnosti.
  • Varianta, že Aegon je podhozenec, třeba ani ne Blackfyre, by elegantně umožnila udělat z něj méně významnou postavu. Až by se na to přišlo :-)
  • Tak vzhledem k tomu, že to, jak bezvýznamný je proti Jiným celý ten politický boj o moc, je jedno ze základních témat ságy, bych s Aegonem viděla celkem jednoduše. Opravdu je to nalezenec, co nemá s Targaryeny nic společného, což se ale on sám ani nikdo jiný kromě Varyse/Illyria nikdy nedoví. Nakonec bude sedět na Železném trůně, protože to v dané situaci bude pro všechny to nejlepší řešení. A nebude to zdaleka tak důležité jak dění na Zdi a na sever od ní. Tohle by Martinovi docela odpovídalo.

Popřípadě jsem už propagovala řešení, že říše, kterou všichni chtějí ovládnout, se znova rozpadne na původní (bojem oslabená) království. Dany ani Aegon by nepřežili. Bylo by to cynické řešení, ale i to by bylo martinovské - takhle všem hráčům tu jejich hru hodit do ksichtu, protože už by neměli o co bojovat, naopak by v průběhu zimy byli vzhledem k rozdělení říše v ještě horší situaci.
  • Tento vývoj naozaj znie ako čosi, čo by mohol naplánovať.
  • Zaujímalo by ma, či Varys, alebo Malíček vedia niečo o Iných. Napríklad Malíček berie podľa uvoľnenej Sansinej kapitoly prípravy na zimu pomerne vážne a zašil sa v lokalite, ktorá bola určite aj vďaka jeho poťahovaniu za nitky držaná mimo boja, takže sa nevyčerpala.
  • @Aviv Já mám pocit, že hrozbu Jiných oba podceňují. Nemůžu vzpomenout na žádnou pasáž z knihy, která by svědčila tomu, že Jiným věnují dostatečnou pozornost, resp. vůbec nějakou pozornost. Ostatně pro (skoro) všechny na jih od Zdi jako by Jiní neexistovali.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Dreamer napsal(a):

Inb4 Aegon bude vládnuť s praporcom červeného draka na bielom poli po sobáši so Sansou. :twisted: Tvoja hrôza je neodvrátiteľná.
  • Mě tak napadlo, myslíte si, že by Doran Martell mohl být pedofil? Vycházím z toho, že jeho převážnou denní aktivitou bylo pozorování nahých dětí.
  • @JoffreyWater :-D No jasně, proto taky nežil s manželkou a proto byl takový .. mírný. Odpovědi v knihách se ale asi těžko dočkáme :-)
  • Martin by už vážne mal vydať pokračovanie.
    Spíš ne. Jen prostě stárnoucí nemocný muž, který se příliš upíná k minulosti. Když se téměř nemůže hýbat, tak nemá moc možností, jak nekoukat jen do zdi.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @JoffreyWater + @Beleg Myslím, že jste příliš přejali pohled tvůrců seriálu => kdo není úchyl, perverzní sadista, tělesně znetvořený, nešoustá každých pět minut nebo aspoň nemluví jako dlaždič, není zajímavý :twisted:
  • @flanker.27 Šmankute :roll: =D
  • upraveno 21. července 2017
    @Nevada Příště napiš komu odpovídáš já už myslel že reaguješ na @Aviv a mluvíš o Martinovi =D =D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mistr Kápě Ja tiež inak :D Trvalo to chvíľku.
  • @Mistr Kápě @Gepeto Taky mě to dost znepokojilo :D
    Ach jaj, omlouvám se :)
    Automaticky jsem začala psát odpověď hned, jak jsem si ten dotaz na Dorana přečetla. Vůbec mi nedošlo, že tam Aviv psala o Martinovi :-D
  • upraveno 14. srpna 2017
    Určitě se to tu už řešilo, ale co si myslíte o Prestonových teoriích, například že vraha na Brana poslal Mance nebo o jeho teorii Purpurový svatby? Jako Mance vypadá opravdu pravěpodobně, až na jednu věc, která mi do toho moc nesedí, a to proč si na to Mance najímal nějakýho jižanskýho pobudu? Proč to neudělal sám? To je asi jediná věc, co mi na tom nesedí. Jedině že by ten vrah byl nějakej další divoký, co s Mancem přelezl zeď, takže jeho muž. Ale zase je otázka, proč by mu za to platil. Nevím, myslíte že na tom něco je, nebo je to přitažený za vlasy? Nebo ta jeho teorie, že to mohl být Malíčkův člověk. A nebo ta Purpurová svatba, po tom shlédnutí jsem se zamyslel a opravdu taky nechápu, proč vlastně jed nejdřív dali Dontosovi, kterej ho dal Sanse a od tej si ho vzala Olenna, proč ho neměla ona celou dobu u sebe? Taky skutečnost, jestli malíček opravdu říkal pravdu. Jaký je váš názor?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.