@Sagart Jestli Martin průběžně mění způsob ukončení ságy, tak mne to dost děsí :-). Jasně, že detaily, osudy vedlejších postav atd., to všechno se měnit dá, ale kostra příběhu by měla být pořád stejná. Jinak se do toho fakt zamotá a už se nevymotá....
Ještě to vezmu z pohledu klasických románových pravidel. Hlavní kladný hrdina by měl být někdo, koho si čtenář oblíbí. Dá se oblíbit Aegon za těch opravdu pár kapitol, ve kterých se o něm v celé předlouhé Písni píše?
O Aegonovi už asi bylo všechno řečeno dřív, stejně mi ale nejdou na rozum dvě věci: - proč by Varys vůbec podporoval Viseryse, když legitimním panovníkem by byl Aegon? Viserys by Aegona jako vládce nikdy nepřijal, byla by z toho další občanská válka - kdyby byl Aegon Blackfyre, proč by Varys umírajícímu Kevanovi lhal o výměně miminek?
@Nevada no vidíš, já to tam za celou dobu nijak nevnímala a spíš jsem to brala tak, že Hora je doopravdy zrůda a Tywin nemá srdce. To, že někde před koncem vyčaruje z klobouku další hlavní postavu a ještě k tomu dědice Železného trůnu jsem nečekala a neberu to a je mi fuk jak moc by to sedělo dohromady s Válkou růží. Tohle by pro mě fungovalo, pokud bychom se s Aegonem seznámili cca ve třetí knize a sága nenabobtnala do takhle obludných rozměrů, ale končila o něco dříve.
@Dreamer No, on to tak asi měl naplánované. Jenže tím, jak sága nabobtnala... Resp. měl naplánované (asi, IMHO), že se objeví postava Aegona. Jestli to bude podstrčený Blackfyre, či opravdu syn Rhaegara a Elie, nebo třeba i ten syn Rhaegara a Lyanny, to už je na uvážení těch, kteří té které teorii věří.
Mně v Tanci Aegon nijak výrazně nevadil. Byť jsem se zpočátku klonila (před Tancem) k variantě, že by to mohl být Quentyn (naopak jeho zapojení do Tance mi kvůli konci vadí velmi). S postupem děje jsem přesvědčená, že Aegon Mladý Grif je Illyriův podhoděnec, přičemž Connington to neví. Nejvíc to zapadá do osy příběhu, včetně toho, že Hora je skutečně bestiální hovado a Tywin bezcitný hajzl. A tudíž že Aegon (syn R+E) je opravdu mrtvý, rozmáznutý o zeď Maegorovy pevnosti.
Tak vzhledem k tomu, že to, jak bezvýznamný je proti Jiným celý ten politický boj o moc, je jedno ze základních témat ságy, bych s Aegonem viděla celkem jednoduše. Opravdu je to nalezenec, co nemá s Targaryeny nic společného, což se ale on sám ani nikdo jiný kromě Varyse/Illyria nikdy nedoví. Nakonec bude sedět na Železném trůně, protože to v dané situaci bude pro všechny to nejlepší řešení. A nebude to zdaleka tak důležité jak dění na Zdi a na sever od ní. Tohle by Martinovi docela odpovídalo.
Popřípadě jsem už propagovala řešení, že říše, kterou všichni chtějí ovládnout, se znova rozpadne na původní (bojem oslabená) království. Dany ani Aegon by nepřežili. Bylo by to cynické řešení, ale i to by bylo martinovské - takhle všem hráčům tu jejich hru hodit do ksichtu, protože už by neměli o co bojovat, naopak by v průběhu zimy byli vzhledem k rozdělení říše v ještě horší situaci.
Zaujímalo by ma, či Varys, alebo Malíček vedia niečo o Iných. Napríklad Malíček berie podľa uvoľnenej Sansinej kapitoly prípravy na zimu pomerne vážne a zašil sa v lokalite, ktorá bola určite aj vďaka jeho poťahovaniu za nitky držaná mimo boja, takže sa nevyčerpala.
@Aviv Já mám pocit, že hrozbu Jiných oba podceňují. Nemůžu vzpomenout na žádnou pasáž z knihy, která by svědčila tomu, že Jiným věnují dostatečnou pozornost, resp. vůbec nějakou pozornost. Ostatně pro (skoro) všechny na jih od Zdi jako by Jiní neexistovali.
Spíš ne. Jen prostě stárnoucí nemocný muž, který se příliš upíná k minulosti. Když se téměř nemůže hýbat, tak nemá moc možností, jak nekoukat jen do zdi.
@JoffreyWater + @Beleg Myslím, že jste příliš přejali pohled tvůrců seriálu => kdo není úchyl, perverzní sadista, tělesně znetvořený, nešoustá každých pět minut nebo aspoň nemluví jako dlaždič, není zajímavý :twisted:
Ach jaj, omlouvám se :) Automaticky jsem začala psát odpověď hned, jak jsem si ten dotaz na Dorana přečetla. Vůbec mi nedošlo, že tam Aviv psala o Martinovi :-D
Určitě se to tu už řešilo, ale co si myslíte o Prestonových teoriích, například že vraha na Brana poslal Mance nebo o jeho teorii Purpurový svatby? Jako Mance vypadá opravdu pravěpodobně, až na jednu věc, která mi do toho moc nesedí, a to proč si na to Mance najímal nějakýho jižanskýho pobudu? Proč to neudělal sám? To je asi jediná věc, co mi na tom nesedí. Jedině že by ten vrah byl nějakej další divoký, co s Mancem přelezl zeď, takže jeho muž. Ale zase je otázka, proč by mu za to platil. Nevím, myslíte že na tom něco je, nebo je to přitažený za vlasy? Nebo ta jeho teorie, že to mohl být Malíčkův člověk. A nebo ta Purpurová svatba, po tom shlédnutí jsem se zamyslel a opravdu taky nechápu, proč vlastně jed nejdřív dali Dontosovi, kterej ho dal Sanse a od tej si ho vzala Olenna, proč ho neměla ona celou dobu u sebe? Taky skutečnost, jestli malíček opravdu říkal pravdu. Jaký je váš názor?
Komentáře
- proč by Varys vůbec podporoval Viseryse, když legitimním panovníkem by byl Aegon? Viserys by Aegona jako vládce nikdy nepřijal, byla by z toho další občanská válka
- kdyby byl Aegon Blackfyre, proč by Varys umírajícímu Kevanovi lhal o výměně miminek?
No, on to tak asi měl naplánované. Jenže tím, jak sága nabobtnala...
Resp. měl naplánované (asi, IMHO), že se objeví postava Aegona. Jestli to bude podstrčený Blackfyre, či opravdu syn Rhaegara a Elie, nebo třeba i ten syn Rhaegara a Lyanny, to už je na uvážení těch, kteří té které teorii věří.
Mně v Tanci Aegon nijak výrazně nevadil. Byť jsem se zpočátku klonila (před Tancem) k variantě, že by to mohl být Quentyn (naopak jeho zapojení do Tance mi kvůli konci vadí velmi). S postupem děje jsem přesvědčená, že Aegon Mladý Grif je Illyriův podhoděnec, přičemž Connington to neví. Nejvíc to zapadá do osy příběhu, včetně toho, že Hora je skutečně bestiální hovado a Tywin bezcitný hajzl. A tudíž že Aegon (syn R+E) je opravdu mrtvý, rozmáznutý o zeď Maegorovy pevnosti.
Popřípadě jsem už propagovala řešení, že říše, kterou všichni chtějí ovládnout, se znova rozpadne na původní (bojem oslabená) království. Dany ani Aegon by nepřežili. Bylo by to cynické řešení, ale i to by bylo martinovské - takhle všem hráčům tu jejich hru hodit do ksichtu, protože už by neměli o co bojovat, naopak by v průběhu zimy byli vzhledem k rozdělení říše v ještě horší situaci.
Automaticky jsem začala psát odpověď hned, jak jsem si ten dotaz na Dorana přečetla. Vůbec mi nedošlo, že tam Aviv psala o Martinovi :-D