Top okamžik? Zpětně bych asi volil dvojscénu s popravou lorda Karstarka, resp. Slyntha. Pro mě opravdu silný moment, kdy Robb i Jon nezávisle na sobě tváří v tvář stejné povinnosti ukáží, že jsou pravými syny Neda Starka, a je jedno, kolik kdo z nich má starkovské krve.
@Monte Karstark: Nic osobního v tom nehledej. ;-) Nejde o to, čí hlavy padají (i když přiznám, Slynthovi jsem to přál asi jako 99% čtenářů), ale kdo a jak je stíná. Holt Nedovi kluci v akci.
Tak já už nic moc nevymyslím k tomu, co už bylo řečené. Silná vlastně byla už chvíle, kdy Jaime shodí Brana z věže, to byla nejspíš chvíle, kdy Martin upoutal pozornost hodně čtenářů, protože tohle se dětem často nedělá. Poprava Neda, Rudá svatba a události k ní vedoucí - v obou případech to pro pozorného čtenáře bez iluzí nebyl šok, ale jsou to skvěle popsané události. V případě Rudé svatby jsem se teda nechtěně dozvěděla předem, že umře Robb, ale u Catelyn mě to překvapilo. Martin prostě umí dobře pracovat s pocitem nespravedlnosti, ale zároveň si u obou událostí správně dějově odůvodnil, proč se staly a že k nim vedla fatální špatná rozhodnutí. Taky jsou u mě hodně vysoko dvě scény z Tance s draky - Theon u stromu srdce a Danyin výstup s Drogonem a bičem.
Krvavá svadba je veľmi silný moment, a aj keď som najprv videla seriál a vedela som čo sa stane, je tak majstrovsky napísaná, že som pustila zopár slzičiek. Obzvlášť sa mi páči Aryina časť RW, najmä ten záver, kde dostane sekerou do hlavy. S Aryou sa mi spája aj ďalší dojemný moment - jej výcvik v Braavose a to ako je nútená vzdávať sa svojej identity. Ďalej ma veľmi zasiahla Samova kapitola kde odhalil, že Jon zamenil bábätká, a potom smrť majstra Aemona. Silné bolo aj Jonovo zvolenie za veliteľa NW. A ešte ma celkom dojímajú niektoré Sansine kapitoly, napr. tá, kde sa vydá za Tyriona, najmä začiatok, kde sa teší z nových šiat a potom jej Cersei povie, že sa má vydať a z jej radosti nič neostane. Tiež mám rada je rozhovory so Sandorom, hlavne ten kde jej povie o svojich jazvách a ich "rozlúčku" počas bitky. Ešte silný, hoci nie dojemný okamih je pre mňa Cerseina "prechádzka", to je asi jediný moment, kedy som ju poľutovala.
Po přečtení prvního dílu jsem si už tak nějak "zvyknul" na umírání postav... Bohužel tedy musím konstatovat, že Rudá svatba mne příliš nedostala... A ano, Then klečící u čarostromu, To byl opravdu velmi dojemný a působivý okamžik...
Za mě teda rozhodně ještě moment kdy chtěla Lysa vyhodit Sansu měsíčními dveřmi ja jsem si teda myslel že jí fakt vyhodí + vyzrazení toho že měl malíček od začátku ve všem prsty. Taky me ještě dostala smrt mistra Aemona byl jsem tak rád když se dozvěděl o dracích říkal jsem si konečně o nich ví ten pravý rádce kterého Daenerys potřebuje jako sůl a najednou byl mrtvý
@Aviv Tak já Theonovy kapitoly považuju za nejpůsobivější obecně (a co se týče scény u stromu srdce, tak jsem kroutila hlavou nad tím, že ji v seriálu nepoužili). Theon je jedna z postav, kterou má Martin očividně svým způsobem rád, i když mu všechny chyby desetkrát vrátí. Na druhém místě jsou u mě kapitoly Catelyn ze Střetu a Bouře a kapitoly Sansy z Bouře.
Komentáře
Ďalej ma veľmi zasiahla Samova kapitola kde odhalil, že Jon zamenil bábätká, a potom smrť majstra Aemona.
Silné bolo aj Jonovo zvolenie za veliteľa NW. A ešte ma celkom dojímajú niektoré Sansine kapitoly, napr. tá, kde sa vydá za Tyriona, najmä začiatok, kde sa teší z nových šiat a potom jej Cersei povie, že sa má vydať a z jej radosti nič neostane. Tiež mám rada je rozhovory so Sandorom, hlavne ten kde jej povie o svojich jazvách a ich "rozlúčku" počas bitky.
Ešte silný, hoci nie dojemný okamih je pre mňa Cerseina "prechádzka", to je asi jediný moment, kedy som ju poľutovala.
A ano, Then klečící u čarostromu, To byl opravdu velmi dojemný a působivý okamžik...
Ja mám ešte rada tú chvíľu, keď je Roose vyzerá vystrašený. Bože, Theon má úžasné kapitoly...