Hra o trůny 5x06 - Neohnuti, neskloněni, nezlomeni - Ice & Fire
Hra o trůny 5x06 - Neohnuti, neskloněni, nezlomeni - Ice & Fire
Arya trénuje. Jorah a Tyrion narážejí na otrokáře. Trystane a Myrcella plánují. Jaime a Bronn dorazí do cíle. Píseční hadi útočí. Šestá epizoda pochází stejně jako ta předchozí z pera Bryana Cogmana, režíroval opět Jeremy Podeswa.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tak ale to je len v hre, ci to mam chapat ako predpoved? Nemyslim si, beriem to len ako provokaciu zo strany MartIna. Zo zenskych postav je postava Arye jednou s najsilnejsou volou, teda znasilnenie by nemalo na citatela taky efekt ako napr. u Sansy. No on koli Sanse podla mojho nazoru extremne riskoval v Orlom hniezde(udalosti s lisou sa odohrali moc skor po svadbe) a teraz ju len tak podhodi ludom co maju v znaku muza stiahnute z koze a maju na svedomi redwedding? Ma Malicek slabost pre Sansu ci nie? Chce ju len vyuzit ci aj ochranovat? Bral udalosti s Boltonovcami ako nevyhnutnost, ak ano tak za akym ucelom? Rozoberam zbytocne nieco co na konci dna aj tak nebude davat zmysel? :D
Mylsím si, že tak vznikl dojem, že se to událo skoro hned po svatbě. V seriálu asi nemůžou napsat ke každé scéně uběhlo 5 měsíců od toho a toho. On ji určitě "pohodil" záměrně, aby ji zpátky hned osvobodil a nebo okamžitě využil situace, kdy ho povolala Cercei, aby se dostal na svém "žebříku" ještě výš. Vem si, že Údolí není zasaženo válkou nemá žádné problémy, ani ztráty na životech a ekonomicky je na tom asi dobře, je tedy v plné síle, narozdíl od domlácenýho Severu a chudáka Stannise, který dluží kam se podívá a s armádou je na tom taky na štíru.
A seriálovému Lorasovi intenzivně přeju po jistém historickém vzoru rozpálenej rožeň vražený tam, kde ho ani Renly nenajde. Ségru k němu můžou klidně přihodit.
Nad koncem jsem po tomhle všem jenom pokrčila rameny s tím, že tohle jako má bejt ta hlavní zrůdnost? Ty předchozí to hravě překonaly.
Tohle dal někdo jako souhrn svých dojmů, myslím, že je to výstižný:
http://i.imgur.com/0hcquE8.gif
Scény, u kterých jsem se tu nemusela ušklíbat, byly jen ty, co se odehrály v Králově přístavišti a Volantisu.
Fakt nepochopím uvažování scénáristů, že si vymýšlejí trapnou vatu v Dorne a kašlou na Eurona Greyjoye nebo Manderlyho a Karstarky, zkrátka věci, co můžou k nečemu vést. Nechat zprznit Sansu je holt jednodušší. Jestli na konci série přestanu seriál sledovat, nebude to kvůli změnám předlohy, ale kvůli jejich vypravěčské neschopnosti.
ok, to jsem si měla před svou lamentací nejdřív ověřit :D a i kdyby tam takhle za stolem sedělo v řadě dalších dvacet chlapů s různými znaky vyšitými na kabátcích, tak to bude jedno. mě jen mrzí, že kniha poskytla tak dobrý materiál a filmaři tu šanci vytřískat z té scény maximum promrhali. na mě osobně seriálová RW působila jako komorní pohřeb Robba, Cat a Šedého větra. Jo a Talisy.
@Fawkens
tak zrovna s "rozšiřováním se délky scén" mi přijde, že seriál problém nemá. že mají pár minut stopáže navíc soudím dle všech těch postelových scén, milostných trylkování Missandei a Šedého červa apod. Tímhle vynecháváním, nahrazováním a překrucováním se možná ušetří peníze a čas, děj je možná přehlednější a rychlejší, ale na úkor toho, že nedává místy smysl viz Malíček. když existující postavy přebírají činy vynechaných postav, tak pak musí přebrat i jejich motivace pro ty činy, anebo to můžou udělat i bez tý motivace, ale to maj pak filmaři práci navíc s tím, aby to nevypadalo nelogicky nebo OOC.
Tyrion a Jorah
Docela hodně dobré, ne-li přímo vynikající. Oba dva herci jsou skvěle sehraní. Při scéně s otrokáři jsem ocenil Tyrionovu schopnost ze všeho se vykecat.
Braavos
Neymslím si, že by se Aryina linka nikam neposouvala, právě naopak. Díky Merynově a Maceho cestě do Braavosu se konečně pohne z místa a doufám, že Západozemí zažije Assasin´s Creed: She-wolf´s revenge.
Oberynovi andílci 2: Muž s jednou rukou
Nechápu, proč jsi ty tři brali masky. Jako by v Dorne existovali nějací další lidi s dívčím hrudním plátem, co chtějí unést princeznu, ale v pořádku. Souboj dopadl hrozně jako vždycky, když je v seriálu něco akčního, ale myslím si, že všichni víme, že to není akční seriál. Každopádně princi Doranovi musím pogratulovat, protože tímhle vyhrál doslova jackpot. Věřím, že si Králokata nechá ve Vodních zahradách jako své rukoj....ehm hosta a využije tuto skutečnost k dalšímu vyjednávání s Královnou Matkou. Gratuluji velký princi a nechť tě Pán Světla provází.
Královo přístaviště aneb Návrat Olenny the Debilslayer
Upřímně čekal jsme, že Olenna Cersei sežere k snídani a ani si přitom neodříhne. Minimálně ve v vztahu k těm obviněním, mohla pronést nějakou uštěpačnou poznámku o incestu jako při debatě s Tywinem.
O to se ovšem postaral Malíček. Jeho plány se Severem jsou zajímavé, čeká nás zřejmě největší bitva od Černovody. :twisted:
Co se týče samotné scény v Baelorově septu, no můžu jen říct, že Tommenova neschopnost, už je trochu přehnáná. A divím se, že když Margaery s Lorasem zatkli na základě výpovědi nějakého buzeranta, tak proč nezatkli i Cersei, vzhledem k tomu, kolik lidí ji stále obviňuje z krvesmilstva.
Zimohrad
Z poslední scény, musel být Rybba zklamaný, že nic neviděl a jenom slyšel
=D =D :-P =D =D :-P
Jinak zde už můžete vidět ukázku na další epizodu The Gift:
P.S. Jo Malíčkovi plány nedávají smysl, ale to poslední dobou spoustu věcí
Já si nemyslím, že jeho plány nedávají smysl. Pokud se odprostím od knížky, tak to má Malíček dobře vymyšlený.
Vládne Údolí a shromáždí její armádu pod záminkou osvobození Sansy, na co třeba pánové Údolí kývnou jako šlechetný čin (co si budem říkat shromáždit armádu není sranda), počká až se Boltonové a Stannis pomlátí, vpadne na Sever pobije to co zůstane z jedné armád a "zachrání Sansu". Bude mír armádu Údolí a Severští lordové mu budou vděčný, že zachránil Sansu a Sever před krutovládou Boltonů a třeba se k němu přidají. Sande řekne "promin já jsem netušil, že je to takový "slušný kluk" ten Ramsay" Navíc mu odpadnou dva konkurenti. Potom se může vydat směrem na KL a cestou se mu třeba podaří přibrat něco s armády, co zbylo z Řekotočí. To máte 3 části Západozemí proti Kytkám a Lvům, kteří jsou momentálně v sobě a jdou si po krku díky Cercei. Tywin je mrtvý, takže už žádný geniální stratég v zemi nežije (nepočítám postavy z knihy, jen seriál). Martellové se podle něj asi do boje nepřidají jako vždycky. No uvidíme co vymyslí v seriálu. :-)
EDIT: a taky někoho, kdo si místo něj ušpiní ruce, pochybuji, že on sám je ochoten stát v čele a nést rizika s tím související.
Jinak obecně k Malíčkovi, tam je problém že ta dějová linka co je v knižce (knihy jsem nečetl, ale podle toho co o tom vím) ze seriálového hlediska není taky nic moc. Chápu to tak, že Boltoni tam vytáhnou Jeyne Poole, vydávají ji za Aryu a Ramsay ji potom nechá Theonem připravit, znásilní a nechá ji znáslinit svými psy (prý). Z širšího knižního hlediska to možná smysl dává, ale z pohledu tv diváka se tam objeví nová neznámá holka ( v seriálu byla v prvních dvou dílech v pozadí a nikdo si ji nepamatuje) ke které divák nemá absolutně žádnej citovej vztah, a bude si říkat akorát "wtf, proč tu máme sledovat Ramseyho jak mučí a šuká nějakou neznámou holku, jakej to má smysl? Kromě toho že to ukáže, že Ramsay je zvrhlé prase a Theon vygumovanej domácí mazlíček, což už stejně víme?" Celá ta dějová linka by pro diváka vypadala jako absolutní marnění vysílacího času, zatímco Sansa, imho jedna z (nej)populárnějšch postav, by v seriálu nebyla prakticky vůbec (Samozřejmě že smysl je v legimitazi jejich vlády nad Severem, ale to má i když si vezme skutečnou Starkovou). Neříkám že současné řešení je lepší nebo logičtější, to ne, jen že pro tvůrce by to bylo prašť jak uhoď.
@svoa00 - No většinou právě končej "na špalku" ti, co to hráli moc jednostranně. Navíc nějaký posuny v postavení a snahy o vylepšení u něj vidět jsou, a to i v seriálu. A z toho, jak to zatim (zdůrazňuju zatim :D ) v seriálu je, tak mi přijde, že to má docela pošéfovaný. Zase se mu jednim tahem podařilo oddělit sever proti jihu, navíc to vypadá, že sever "zdědí" v takový pozici, že ten nebude schopnej klást odpor a proč by taky, když je to kamarád Sansy (tohle je podle mě jeho uvažování, neříkám, že to tak Sansa má, nebo bude mít, až se setkaj).
@Dreamer - To ho moc nemusí zajímat, i tak na tom vydělá. Pokud Cersie udrží vládu, bude mít legálně sever a pokud ne, tak ho buď nová "vláda" prohlásí oficiálně opět Strážcem Severu, nebo si dokonce bude moct postavit hlavu a oddělit se, protože bude mít na své straně Sever a silné Údolí. Jinak ke vztahu se Sansou, on prostě podle mě spoléhá na to, že s ní bude za dobře. Ale jako může to dopadnout tak, že to bude nakonec Sansa, kdo ho sundá a jeho propočty ho zklamou, ale to se dozvíme asi až ve Vichrech. Uvidíme, kam se bude směřovat v nich.
Tak pěkně popořadě přátelé. Oni by problém přidat nové postavy vůbec neměli kdyby za
a) Danerys celé dvě série nedobývala otrokářská města a nesouložila s Dariem.
b) Kdyby si Stannis dvě řady, neválel šunky na dračím kameni
c) Kdyby si Jenda Sníh nemastil bezvýsledně péro Za Zdí a na Zdi
d) Celé dvě série Brandon Stark necestoval ze Zimohradu za Zeď
e) Asha neútočila bezvýsledně na Hrůzov.
f) Arya celé dvě série necestovala Říčními krajinami
g) Vynechala se většina bordelových a sexuálních scén
h) Celou sérii nemučil Ramsay Theona, to se také dalo zkrati. Stačila by scéna s klobásou a něco z mučení. Chuťovky jako Ramsay zachraňuje Theona před análem si mohli odpustit.
Faktem je, že třetí a čtvrtá série, by se krásně dala sestřihat do jedné. Dva roky mlátí prázdnou slámu a teď se budou vymlouvat, že nemají čas na nové postavy kvůli romanci překladatelky a eunucha, Ramsayovi, co šuká Sansu do pr****.
Jen pro srovnání Tyrion procestoval v 1. sérii půlku říše během pár epizod, Danerys se také dostala k Dothrakům celkem rychle, to samé Ned do Králova přístaviště a další. A to vůbec nemluvím o Stannisovi z Dračího Kamena přes Bouřlivý Konec, Královo přístaviště a zpátky na Dračí kámen. Prostě když se podíváte, co všechno se stálo v první a druhé sérii a co všechno se stalo v třetí a čtvrté, svitne vám. Dva roky tady čumíme na ty jejich vylomeniny a teď si vyslechneme, že vše výše uvedené je důležitější než
No nezlobte se na mě, ale ať je vezmou Jiní.