Star Wars: Síla se probouzí !!POZOR SPOILERY!!

upraveno 21. prosince 2015 v Film a televize
Deset let poté, co se Sithové pomstili se znovu probudila Síla a vzhledem k tomu, že tu máme spoustu fanoušků slavné vesmírné série, rozhodl jsem se založit nový topic, pro ty, kdo už novou epizodu viděli. Nemusím snad zdůrazňovat (opakování matka moudrosti), že tady budou i spoilery z posledního dílu!!!!

Je potvrzeno obsazení Benicia del Tora (držitel Oscara za roli v Traffica: Nadvláda Gangů a sběratel v Marvel Universu) v zatím nespecifikované, ale pravděpodobně záporácké roli :D. Osmičku bude režírovat Rian Johnson režisér filmu Looper.

Tak, co jak se Vám nová epizoda líbila a co očekáváte od nových dílů?
11718202223109

Komentáře

• upraveno 14. prosince 2017
    Těším se, ale dostanu se do kina až po neděli. Hlavně ať je to na hony vzdálené od té příšernosti Rogue One a není to kopie Impéria. Co se týče Kylo Rena, je to konečně postava v SW, která není plochá a jednoduchá, doufám, že tímhle směrem půjdou i u ostatních postav a z Luka bude taky trochu všivák :twisted:

Ostatní nové postavy jsou pro mě OK a těším se i na Rey. Naštěstí od toho nečekám něco, co v SW nikdy nebylo, komplikovanost, neprůstřelnou logiku, realističnost a podobně.
  • upraveno 14. prosince 2017
    Last Jedi - takže začnu nespoilerovou částí. Lepší než Force Awakens? To bezesporu. Tenhle film pevně stojí na vlastních nohou a nespoléhá na nostalgii a odkazy. Velmi mě potěšilo, že v mnoha ohledech rozvíjí lore Hvězdných válek a to občas nečekanými způsoby. Pokud tvůrci mluvili o tom, že inspirací bude Impérium vrací úder, mysleli tím skutečně dospělejší tón, ne že Impérium bude použité jako šablona. Je to dobrý Star Wars film? Já sama bych Last Jedi rozhodně kvalitou postavila na roveň původní trilogie. Je to film, který v mnoha ohledech připomíná dílo od fanouška pro fanoušky. Je to zároveň i regulérně dobrá akční sci-fi. Herci i ve vedlejších hrají dobře a překvapivě dobrá je i Rey (s dodatkem, že dost času stráví s hezkými slzami na tváři). Pokud bych něco kritizovala, že je to určitá nevyváženou v tónu, kdy máte na plátně roztomilá chlupatá zvířátka a hned na to likvidaci hvězdného křižníku. Ale to bylo u Hvězdných válek vždycky. Zároveň by šel zvládnout líp timing. Některé linky vedlejších postav potřebovaly prostřihat, aby film líp ubíhal. Film docela odvážně uzavřel některé otázky a konflikty už ve druhé části trilogie a u některých postav to bude chtít notnou dávku kreativity, aby v posledním filmu měli co nového nabídnout.

A teď spoilery (ne úplně drsné, ale chápu, že někdo nechce vědět vůbec nic předem, já sama jsem se toho taky vyvarovala).

- Luke je skvělý a stejně tak Mark Hamill. Chápu, co Hamill myslel tím, že nesouhlasí s cestou, kterou pro Luka tvůrci vybrali - je cynický, odmítá roli "zachránce galaxie" a o přesvědčení Jediů o tom, že mají patent na světlou stranu síly, si myslí svoje. Víc neřeknu. Ale na to, že Hamill s tou vizí nesouhlasil, ji exekuoval skvěle.
    - Leia... je taky zahraná výborně. Ve Force Awakens mi Carrie přišla trochu nucená a byl to Ford, koho jsem po letech viděla hrát s určitým nadšením pro věc. Tady ale Carrie nezklamala. O tom, jak moc je její dějový oblouk uzavřený (protože se dál už samozřejmě rozvíjet nebude), si musí každý rozhodnout sám. Za sebe říkám, že nijak zvlášť uzavřený není a bude zvláštní vidět, jak ve třetím díle trilogie uzavře její story úvodní text nebo dialog ostatních postav.
    - Reylo párování. Tohle nepřekvapí žádného pozornějšího diváka Force Awakens. Tenhle film je v tomhle ale mnohem otevřenější. Jo, i tvůrci je párují. V tom smyslu, že ti dva by (aspoň část filmu) vlastně chtěli být spolu, ale každý o tom má jiné představy, takže to není dost dobře možné.
    - Kylo Ren. Tady jsem na vážkách. Nesouhlasím úplně s tím, že z něj udělali plnokrevného záporáka a přinejmenším se to stalo moc brzy, pokud je to cesta, kterou pro něj tvůrci zvolili. Asi se v recenzích dočtete, jak je to pořád konfliktní postava, ale to platí asi do dvou třetin filmu. Ben Solo udělal svoji volbu a odmítnul každou nataženou ruku. Všichni, kvůli kterým by změnil svůj světonázor, jsou mrtví nebo nad ním zlomili hůl (já ostatně taky). Zrovna teď nevím, jaký konflikt by ještě řešil, kromě toho, že ho pořád budou strašit duchové z minulosti.
  • upraveno 16. prosince 2017
    @Dreamer Není to kopie Impéria a i když se mi R1 líbil tak mi to onen fakt vážně nepřipomíná. Nejvíc mě na LJ baví číst ty recenze rozzlobených děcek, který pláčou že to nejsou SW a že tohle, či toto či tamto :D
    Film mě bavil, nejvíc jsem se bál že to půjde ve šlépějích FA což nejde či že to bude kopie Impéria, což není :) O ději víc až to uvidí víc lidí :)

Při vzpomínce na JarJara musím uznat jaké vkusné vtipy se ve filmu objevily:
    dojič Luke
    rozčilující se jeptišky :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @sfik Nevím mne upřímně děsí,
    jak skončili Luke se Snokem
    , takže jsem na vážkách, jestli na film vůbec jít.
    @Tyrion Lannister
    Nevím proč zrovna Snokea lidi řeší. Imperátor byl v původní trilogii jak dlouho? Kolik minut na plátně? Co jsme o něm věděli? A stejně umřel..

Celkově bych řekl že nový filmy to budou mít zatraceně těžký, protože lidi prahnou po tom kouzlu z původních filmů, ačkoliv ty postavy - alespoň krom základní čtyřky Luke-Leia-Han-Vader - nerozvíjely absolutně vůbec.
    V novém filmu lidi kritizují Huxe, ačkoliv co jsme kdy z filmů věděli o Tarkinovi? Zhola nic. Drsný řeči a bum v první Hvězdi smrti.. Už jenom proto jsem rád za RogueOne a za cgi Tarkina..

Ve filmu se objevila i dost vedlejších postav (ta admirálka, jméno nevím :D ), které dostaly význam a prostor o kterém by MonMothma či Jan Dodonna mohli jenom snít :)
    upraveno 16. prosince 2017
    @sfik Hux je kritizovaný, protože je to stejně badass jako Kylo Ren. Porovnej si ho s charismatickým Tarkinem nebo ještě lépe s Thrawnem z Rebels úplně jiná liga.
    Palpatine, ale zemřel až v posledním díle, navíc předtím předvedl, co umí (mučení Lukea luxusní) U Snokea to nedává smysl, protože on přece moc dobře věděl, jak imperátor skončil. Tak proč sakra šel do úplně stejný situace jako Císař, to znamená on, Kylo a Rey v jedný místnosti.
    A to navíc Kylo byl mnohem méně loajální Snokeovi než Vader k Palpatinovi, ostatně si vzpomeň, že když se Luke v šestce pokusí zaútočit na Císaře, tak ho Vader zastaví, tudíž se dá logicky opodstatnit, proč Císař nečekal, že ho Vader napadne, s useknutou rukou a ještě k tomu s jistotou, že to nepřežije. To je to, co mne opravdu štve, postaví se třetí hvězda smrti ačkoliv předchozí dvě vyletěli do povětří a jediný, kdo se uvědomuje, že tu byl nějaký předchozí děj jsou patrně diváci.
    Navic Kylo Ren z toho, co jsem pochopil, nijak neslevil od předchozího dílu ze svého ULTRA debilního chování, takže představa jeho jako jediného záporáka v devítce je šílená. Luke Skywalker a Anakin byli taky trochu otravní a "whiny", ale proč mi to nevadilo. Protože Lukea vyvažoval badass Han a Anakina badass Obi-wan. Já se ptam kdo bude vyvažovat ultra debilního Kyla, když všechny cool postavy Luke, Snoke jsou pod drnem Rey,
    která je nám představována jako dokonalá a bezchybná tedy nudná postava?
    Jak řekl kdysi GRRM,
    základem dobrého příběhu je dvojice postav, které mezi sebou mají jiskru. Je to prostě o tom, že ti mládí to neutáhnou nejenom, nejenom, že Kylo Ren není žádný Darth Vader, ale Rey není žádný Luke nebo Anakin a v neposlední řadě Finn není žádný Han Solo
    P.S. A Phasmu teda taky vraždit nemuseli, po tom co ji v předchozím díle hodili do odpaďáku.

Ale samozřejmě chápu, že nové filmy jsou o tom, jestli se člověk sblíží s novými postavami a samozřejmě protože Kylo Ren mne nijak neoslovil jako záporák, tak mne holt k nové trilogii moc netáhne a SW jsou hodně založeni na záporácích.
    @svoa00 Ehm prosím? :-D
    @Tyrion Lannister Eh, promiň, odklikla jsem tlačítko Odeslat omylem hned.

Myslím, že jsi zbytečně kritický. Logické chování postav nikdy nebyla žádná velká silná stránka Hvězdných válek. Je to mimochodem tentokrát spíš Rey než Kylo, kdo se zachová hloupě (teda... naivně, ale ono to vlastně k té postavě patří).
    Co tě vede k tomu, že Vader byl loajálnější než Kylo? Že Snoke nepočítal, že se proti němu Kylo obrátí, to není žádný velký šok. Vader to samé udělal kvůli synovi a Kylo mu do té doby nedal důvod o sobě pochybovat (po tom všem, co v jeho jménu udělal). Spíš jsem čekala, že se ještě dozvíme, jak přesně Bena Sola dostal na svoji stranu. Ještě se to můžeme dozvědět zpětně, ale vysvětlení o "přirozené inklinaci" by mě neuspokojilo.

Co se týče vedlejších postav, tak trochu souhlasím. Finn není Han Solo, to už by spíš sedělo na Poea Damerona, ale ten nemá tolik prostoru ani interakce s jinými postavami. Rey a Kylo jsou OK, ale z těch mladých postav určitě potřebovala aspoň jedna a pokud možno dvě víc rozvinout.
    @svoa00
    Tím jsem myslel to, že Vader sloužil pod Císařem mnohem déle než Kylo sloužil pod Snokem. A Palpatine ho měl mnohem lépe zvládnutého i třeba díky tomu, že jejich vztah nebyl jen na úrovni mist/učedník, ale zaroveň jakési divné a zvrácené přátelství. Vzpomeňme si, že během šestky ho Palpatine několikrát osloví my friend. A Snoke měl určitě zbystřit po tom, co Leia přežila a zároveň s Kylovým sebeovládáním je zvláštní, že se mu podařilo před Nejvyšším Vůdcem schovat to, jak mu byla otcovražda proti srsti. A samozřejmě prostě neměl jít do přesně tý sámý situace,co Sidious, on Kylo a Rey v jedné místnosti to nemohlo pro něj skončit dobře stráž nestráž a už když unikly první fotky, že Kylo odvede Rey ke Snokeovi bylo mi jasné, že Snoke to nerozdejchá.
    I když teď mne tak napadlo, když je Kylo Nejvyšším vůdcem, tak to znamená, že Kylův bývalý flek je volný a tak by mu mohli přihodit nějakého učedníka (vzhledem k tomu, že dle jeho vlastních slov, jsou rytíři z Renu bývalí Luekovi studenti) Ale bylo by dobré už na konci devítky předstvit někoho dalšího, kdo převezme otěže hlavního záporáka pro Epizodu X (nepochybuji, že vznikne, vzhledem k tomu, že číslice můež vypadat jako dva světelné meče.
    Je to prostě o tom, že ti mládí to neutáhnou nejenom, nejenom, že Kylo Ren není žádný Darth Vader, ale Rey není žádný Luke nebo Anakin a v neposlední řadě Finn není žádný Han Solo
    Tady nesouhlasím, nové postavy se mi celkem líbí, a co se týče toho, že to nejsou naši staří dobří známý, to nemá být stroj času, který tě vrátí do tvých deseti let věku :-P Mně se nové filmy líbí a při prvním oznámení, že budou další SW jsem se doopravdy modlila, aby se co nejrychleji odstřihli od minulosti a vydali se jiným směrem. Rogue One byla katastrofální práce (respektive žádná, všichni jsou od začátku na facku a jejich jednání nedává smysl a chybí uvěřitelné motivace) s postavami a emocemi, byla to sterilní výplň mezičasu, o kterou nikdo nestál, nechápu, že to nevidíš :D a o logice by se tam dalo mluvit jen stěží, přesto se v tom nenimráš.
    @Dreamer No jestli se ti líbí víc tohle

image

více než tohle

image

tisíc lidí tisíc chutí :-D Já si prostě myslím, že kdyby Disney zkusilo udělat nějaký copyright shit na Pratchetta a udělali jako hlavního záporáka Zavazadlo, tak by to pořád byl lepší záporák než Kylo Ren
    A jako to, když Leia, která nikdy netrénovala léta jako Superman v kosmu a je shopná ustát vakuum vesmíru tak ano, je zvláštní, že Snoke, který měl být mocnější než Císař není shopen vycítit tenhle s*it
    Logika nikdy nebyla přítelem SW, ale co je moc to je moc.
    @Tyrion Lannister jediná úlitba fanouškům v celém tom filmu a upřímně jsem se z toho na zadek neposadila, vzhledem k tomu, že zbytek filmu mě dokonale umrtvil.

P.S. Vzpomeň si na Anakina, určitě žádné brečení, žádná nejistota a labilita, o hereckých výkonech nemluvě :D proč by Kylo taky nemohl být někde v téhle fázi vývoje s tím, že je o něco labilnější a ty badass okamžiky se střídají s nejistotou? Není to Vader a podle všeho ani nebude, se s tím smiř.
    @Dreamer No mne dokonale umrtvilo tohle :P

image

Proč se mlátíš? :D

Rogue One na mne prostě přesně jak řekl Lucas působí jako review staré trilogie v tom dobrém slova smyslu, se spoustu skvělých referencí na kánon a EU, vynikající muziou ty housle jsou ušní orgasmus

THE REBELLIONS ARE FUC*ING BUILT HOPE a bitva o Scariff za jedna, stejně jako Mustafar a scéna mezi Krennicem a Vaderem a i ten CGI tarking, Deathroopeři, Mon Monthma, takže za mne dobrý, určitě lepší než kopírka čtyřka s MaRey Sue nebo malý emo bastard.
    P.S. Už jsem to psal předtím a napíšu to znova, zásadní rozdíl mezi Kylem a Anakinem je v tom, že Anakina do velké míry vyvažoval badass McGregor Obi-Wan, stejně jako lehce otravného Lukea vyvažoval badass Han. A já se ptám, kdo vyvažuje Kylo Rena,
    když Snoke je mrtev

MaRey Sue to totiž není ani náhodou
  • @Tyrion Lannister K té tvojí větě
    že Snoke věděl jak Imperátor dopadl a mohl si dát větší pozor... To jako bereš jako argument? Každej sithskej lord věděl jak dopadl jeho libovolný předchůdce který umřel rukou svého učně.. Je to trochu tradice ne?

Ve skutečnosti co do chování sithské dvojice dává větší smysl to co jsme viděli teď v LJ - a ne to co jsme viděli v návratu Jedie - čili Vader zabil imperátora a přešel na světlou stranu, Kylo zabil Snokea a nahradil ho - tak jak to u Sithů očekávám
    @sfik
    Tak on rozdíl byl v tom, že Vader se obětoval, ale jinak taky plánoval svrhnutí akorát, že narozdíl od Kyla se snažil sehnat pomoc viz Joine me and we rulle galaxy together, protože je mu byl moc jasné, že přímou konfrontaci sám by s Palpym nepřežil, byť by ho byl pravděpodobně zabít schopný. Ale jak říkám, bylo by prostě hezké, kdyby Snoke odešel alespoň v lightsaber fightu.
    @Tyrion Lannister Proč riskovat lighsaber duel? I Imperátor zabil svého mistra jinak :P
    Jestli mě něco na nových SW hněte (to jak u ep. 7 i teď v 8) tak je to absolutní neznalost toho v jakém stavu je galaxie, Vůbec nevíme jakou sílu má Řád, jakou sílu má Odboj, kdo podporuje koho atp. Chybí mi tam strašně moc politikaření nebo aspoň uvedení do té galaxijní reality. Chybí mi ukázat náladu v Senátu apod.
    PS:
    Doufám že ještě ale Marka uvidíme jako Luka aspoň jako ducha :)

A ještě dotaz - jak dopadnul DJ?
    potom co je zradil jsem šel čurat a mám tak díru v ději :D

Mimochodem ještě mě tak napadá.. Co když Snoke nezůstane mrtvej...? CHápu že byl fakt překrojenej na půl, ale co když ta teorie o mistrovi imperátora, který ovládnul smrt je pravdivá...?
    @sfik
    Snoke podle mne mrtvej zůstane, ale co mne napadlo, vzhledem k tomu, že ostatní rytíři z Renu (pokud to nebyli pretoriáni) jsou také Lukovi studenti, tak to znamená, že když bývalý Kylův flek prázdný, tak mu možná dohodí učedníka, který pak bude zaporákem v epizodě X (nemám pochybnosti, že vznikne) a převezme tak otěže po tom, co Kylo buď přejde nebo zemře.
    @Tyrion Lannister Tak já naprosto čekám, že rytíře z Renu pořádně uvidíme, pořád není rozluštěná ta vize, kterou o nich Rey měla. Za První řád musí ještě kromě Kyla a otloukánka Huxe kopat ještě někdo :D
    Jak jsem říkala, pořád si tvůrci nechávají u Kyla prostor, aby se nějak vykoupil (přála bych si to, protože ta story o Kylovi a jak jeho příklon ke Snokeovi ovlivnil Hana, Leiu i Lukea je na Hvězdné války hrozně depresivní), ale prostě to už těžko bude kvůli konkrétní osobě. Nebude to kvůli Rey. Leia je sice poněkud vtipně na konci filmu poněkud vtipně s Rey na Falconovi, ale všichni víme, že to nikam nepovede a jsem překvapená, že tvůrci neudělali po smrti Carrie nějaké menší dotáčky, nenechali na konci umřít Leiu a Lukea si nenechali do dalšího filmu (aby symbolicky v každém díle nové trilogie umřel někdo ze slavné trojky Han-Leia-Luke). Může se třeba pokusit reformovat První řád, trochu po vzoru textu jedné písníčky -It's not what you thought when you first began it, you got what you want, now you can hardly stand it though,by now you know it's not going to stop 'til you wise up. ;)

A jo, to ignorování politického pozadí mě taky štve, divák vlastně ani pořádně neví, co je První řád zač, kromě toho, že je to vojenská diktatura.
    @sfik ve starých SW politikaření nikdy nebylo, to přišlo až s novou trilogií, ve starých epizodách je to čistě jen kulisa a detaily si mají domyslet asi diváci sami.
  • @Dreamer Já vím že v původní to není, jen mi to chybí z té nové(prostřední) trilogie..
    A co že ten DJ? Jak to s ním dopadlo? :D
  • Zase jednou příspěvek na téma Reylo :twisted:
    image
    image

image
    @svoa00 Celá epizoda VIII je fanart o Reylo :D, jinak jsem jediný, kdo si při scéně s podáním ruky vzpomněl na tohle
    Obě místa měla doslova žhavou atmosféru :twisted:
    Rey: Bene, zlomil jsi mi srdce, vybral sis cestu, na které tě nemůžu následovat.
    Kylo: Kvůli Lukeovi?
    Rey: Kvůli tomu, co jsi udělal a co chceš udělat. Přestaň, přestaň a vrať se mám tě ráda.
    Kylo: Lhářko, přivedla jsi ho, aby mne zabil.
    Luke: Nech ji být, Bene. NECH JI BÝT
  • @Tyrion Lannister Na to, že jsi film neviděl, víš nějak moc detailů :D

Ta skutečná verze ve filmu je vedle setkání Lukea a Leiy srdcem filmu a líbila se mi. Rey i Ben Solo se při rozhovorech snaží dostat toho druhého na svoji stranu (on jí dokonce řekne, že Hana nezabil z nenávisti ale kvůli odtržení od minulosti, protože diváci to slyšeli, ale ona ne) a věří svojí vizi o budoucnosti, ve které je ten druhý, a ta je u obou jiná a u obou falešná a jenom obraz toho, co chtěli vidět. Nakonec je to spíš:

Rey: "Tohle nedělej, Bene, nedělej tuhle volbu."
    Kylo: "Pryč s Jedii, Sithy, rebely... ať to všechno zmizí. Pojď se mnou a budeme spolu vládnou galaxii."
    Rey: ... (zadrží dech)
  • sfik napsal(a):

A co že ten DJ? Jak to s ním dopadlo? :D

Po tom, cos viděl, už nijak. :)
    Zradil, zahláškoval, už se neobjevil.

• @svoa00
    A co ten DJ? :D já byl při tý scéně čurat a furt mi nikdo neřekl co se stalo :D
    @sfik Teď na to odpověděl Cervenka ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.