Star Wars: Síla se probouzí !!POZOR SPOILERY!!

upraveno 21. prosince 2015 v Film a televize
Deset let poté, co se Sithové pomstili se znovu probudila Síla a vzhledem k tomu, že tu máme spoustu fanoušků slavné vesmírné série, rozhodl jsem se založit nový topic, pro ty, kdo už novou epizodu viděli. Nemusím snad zdůrazňovat (opakování matka moudrosti), že tady budou i spoilery z posledního dílu!!!!

Je potvrzeno obsazení Benicia del Tora (držitel Oscara za roli v Traffica: Nadvláda Gangů a sběratel v Marvel Universu) v zatím nespecifikované, ale pravděpodobně záporácké roli :D. Osmičku bude režírovat Rian Johnson režisér filmu Looper.

Tak, co jak se Vám nová epizoda líbila a co očekáváte od nových dílů?
12021232526109

Komentáře

• Jo, jo přesně jak říká Nevada.
  • svoa00 napsal(a):

Uh, takhle to u něj ale nefunguje. Je spíš náhoda, že jsme ho neviděli nikoho ve vzteku zabít. Vědomě se věnuje destrukci života nepřátel a světlá strana Síly mu v tom nijak nebrání. Hned v první scéně, kde se objeví, zabije neozbrojeného starého muže a nechá vyvraždit vesnici, která podporovala odboj. Ve druhé scéně mučí Poea Damerona a zabil by ho, kdyby z něj nedostal, co chtěl. Hana Sola zabil z čistě sobeckých důvodů. Finna na konnci TFA mohl zabít hned, ale hraje si s ním jako kočka s myší. To jenom, aby bylo jasné, že i když o něm píšu hezky, tak ho považuju za bezohledného zmetka :D
    Jo, jenže to jsou vraždy, jež mají být užitečné - likvidace nepřítele. Řekni jak je užitečné likvidovat podřízené jen proto, že nesou špatné správy. Čistá temná strana sa asi neptá, či to je užitočné, alebo nie, proste chce vyliať si zlosť a ublížiť.
    No vždyť já si taky myslím, že je zmetek a kolikrát mu chybí ohled ke všemu, i k sobě. Ale skrátka instinktivně raději pujde po snadno nahraditelném neživém zařízení, než po zaměstnancích, když mu ti zaměstnanci ani nestojí v cestě, ale plní si povinnosti jak nejlíp umí.
    Vlastne je strašne divný. V jednej chvíli predvádza kolosálnu hlúposť, v inej vykoná čosi pragmatické a prešibané a občas to vyzerá, že sa deje oboje naraz.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tak už toho nechte a radši si zazpívejte, když jsou ty svátky...

• Teraz mi napadlo, že Sithovia a temná strana sily zodpovedajú Id funkcii, zatiaľ čo Jediovia stelesňujú Super-Ego. Obe veci sú mocné a opodstatnené a sú katastrofálne kombo, ak sa nenaučia spolupracovať a prispôsobiť realite, čo je úloha Ega. V príbehoch máš buď Id osobu a Super-Ego osobu, ktoré vzládnu, alebo nezvládnu kooperovať, alebo tam máš aj Ego osobu, ktorá ich krotí a vedie, alebo je nimi zazdená a taky to pak podobně dopadne hodně často. Zaujímavé je, že Rey nezodpovedá Super-Egu. Ona má skôr vlastnosti Ega. Kylo je Id od hlavy po päty. Ale zároveň kašle na Sithov aj Jediov, chce niečo nové a úplne iné a celé je to Id-ovsky chaotické, zatiaľ čo Sithský kód naznačuje istú štruktúrovanosť, akoby bol menej Id než náš emo revolucionár. Pritom však Sithovia sú čisto temní, kým on je ten čo balancuje a nemá pokoj od svetla. Už sa do toho zamotávam, niekto na tom popracujte so mnou.
  • Aviv napsal(a):

Jo, jenže to jsou vraždy, jež mají být užitečné - likvidace nepřítele. Řekni jak je užitečné likvidovat podřízené jen proto, že nesou špatné správy. Čistá temná strana sa asi neptá, či to je užitočné, alebo nie, proste chce vyliať si zlosť a ublížiť.
    No vždyť já si taky myslím, že je zmetek a kolikrát mu chybí ohled ke všemu, i k sobě. Ale skrátka instinktivně raději pujde po snadno nahraditelném neživém zařízení, než po zaměstnancích, když mu ti zaměstnanci ani nestojí v cestě, ale plní si povinnosti jak nejlíp umí.
    Vlastne je strašne divný. V jednej chvíli predvádza kolosálnu hlúposť, v inej vykoná čosi pragmatické a prešibané a občas to vyzerá, že sa deje oboje naraz.
    Jo tak. Tak to ano, však on není Sith a morální kompas mu občas ještě ukazuje správně. To jeho divné chování mě právě baví :D Pragmaticky odhadne, kdo je ztracený stormtrooper, ale pak zabije otce kvůli vteřinové satisfakci a okamžitě vidí, že to nefunguje tak, jak si myslel. Úplně snadno chytí Rey, ale pak s ní bojuje zraněný a emocionálně rozložený, nevyužije příležitost ji zabít, a pak se diví, že prohrál.
  • A koľko energie na všetko vynaloží! Zlatíčko jedno naše si zaděláva na syndrom vyhoření. :D
  • @svoa00 Myslím, že jsi to do osobní roviny dostala ty, já jsem nikoho osobně nejmenoval, že jsi to vzala osobně, je tvůj problém. Ano, můj názor je, že je to naprosto hloupý film, který je hloupě napsán. Já neříkám, že jsi hloupá, třeba jsi mnohem chytřejší než já, na druhou jsi schopna tolerovat hloupý film a užít si ho, což je obdivuhodné, předpokládám, že na stránkách o knižní stránce nebudou žádní hlupci, což samozřejmě dává zajímavou sondu, co vlastně chceme od filmů.
  • @Kalam Mekhar Ale no tak, nevytáčej se, nemusíš nikoho jmenovat, abys nějaký výrok na někoho směřoval. Ale tak to je jedno. Prostě já respektuju, že v tom filmu nic zábavného nebo pozitivního nevidíš, ale zároveň není třeba z tvojí strany tímhle způsobem prosazovat svůj názor. Všechno je to o čekávání, ta moje byla stejná očekávání, jaké mám od každého blockbusterového filmu, tvoje byla očividně někde jinde.
  • @Aviv Hej, teď získal povýšení :D

Kylo Ren, ultimativní fanoušek Hvězdných válek, který zbožňuje Darth Vadera.

image
  • upraveno 24. prosince 2017
    @svoa00 Možná to bude tím, že letos jsem byl v kině dvakrát a to Blade Runner(paráda) a tohle, Marvelovky jsem už odpískal před nějakou dobou, takže od SW jsem prostě nečekal Marvel, ale tak budiž, pokud tohle lidi chtějí od SW, tak co se dá dělat. Opravdu nevím, kam se posunuly tyhle filmy, naposledy jsem snad viděl první Strážce Galaxie. Nemám čas sledovat špatné filmy, na to si mého času moc vážím, možná proto jsem z The Last Jedi tak moc zhnusen.
  • svoa00 napsal(a):

@Aviv Hej, teď získal povýšení :D

Kylo Ren, ultimativní fanoušek Hvězdných válek, který zbožňuje Darth Vadera.

image

Čarovné... :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    STAR PORGS
  • @Kalam Mekhar Nemusíš nikoho jmenovat, na druhou stranu jsi to byl ty který tu jako první napsal že ten film je píčovina a líbí se jenom dementům.

Svoa se ti snažila v jednom z komentářů napsat že pokud za píčovinu považuješ LastJedi, musíš za stejnou píčovinu považovat minimálně ještě epizody 1, 2, 3 ne-li obě trilogie. Pak jsi začal sérii osobních útoků ty. I slepý by to zde vyčetl :P
  • @sfik Nefabuluj, nejde ti to ani za mák...
  • upraveno 25. prosince 2017
    @Aviv Tak jsem si před spaním projela, o čem tem dlouhatánský příspěvek je. Část z toho, co ta uživatelka tvrdí, jsem tu už u Kylo Renovi říkala. To, že by ji chtěl mít u sebe, protože v ní cítí to spojení, někoho, kdo by mu konečně rozuměl, by mělo být pozornějším divákům jasné hned od scény s výslechem. Však tam hned říká "Don´t be afraid, I feel it too." Rey je zase celou dobu zmatená, že s ním má vůbec něco společného (nutnost vyrovnat se s silou, kterou mají, syndrom opuštění).

Jestli ale tohle párování i po Epizodě VIII k něčemu povede, tak bych jim moc šancí nedávala :D

Abych to shrnula - Rey udělala v Epizodě VIII správnou volbu. Kdyby neodešla, přijala by narativ, že je nic, že něco znamená jedině pro něj. A i když je to k sobě jako protiklady táhne, tak romantická/milenecká láska ve Hvězdných válkách není moc důležitá. Trvalejší je láska ve formě přátelství na celý život a láska k určitému okruhu lidí. Je to zaležené na Hanovi/Leie a Anakinovi/Padmé, kdy spolu v obou případech byli štastní jenom chvíli, ale jsou to jediné dva příklady, které mimo "extended universe" máme.
    @sfik Díky :oops:

Já z toho fakt nechci dělat drama, chápu, že Star Wars jsou pro něj srdeční záležitost, ale ozvat jsem se musela, bylo to už za hranou slušného chování.
  • AvivAviv
    upraveno 25. prosince 2017
    svoa00 napsal(a):

@Aviv Tak jsem si před spaním projela, o čem tem dlouhatánský příspěvek je. Část z toho, co ta uživatelka tvrdí, jsem tu už u Kylo Renovi říkala. To, že by ji chtěl mít u sebe, protože v ní cítí to spojení, někoho, kdo by mu konečně rozuměl, by mělo být pozornějším divákům jasné hned od scény s výslechem. Však tam hned říká "Don´t be afraid, I feel it too." Rey je zase celou dobu zmatená, že s ním má vůbec něco společného (nutnost vyrovnat se s silou, kterou mají, syndrom opuštění).

Jestli ale tohle párování i po Epizodě VIII k něčemu povede, tak bych jim moc šancí nedávala :D

Abych to shrnula - Rey udělala v Epizodě VIII správnou volbu. Kdyby neodešla, přijala by narativ, že je nic, že něco znamená jedině pro něj. A i když je to k sobě jako protiklady táhne, tak romantická/milenecká láska ve Hvězdných válkách není moc důležitá. Trvalejší je láska ve formě přátelství na celý život a láska k určitému okruhu lidí. Je to zaležené na Hanovi/Leie a Anakinovi/Padmé, kdy spolu v obou případech byli štastní jenom chvíli, ale jsou to jediné dva příklady, které mimo "extended universe" máme.

Tak klobúk dolu a hodně díku za snahu.
    Dobré video. Kleplo klinec po hlavičke. Veľmi sa mi páčila tá časť s gréckou klasifikáciou lásky.
    @sfik
    sfik napsal(a):

@Tyrion Lannister Proč riskovat lighsaber duel? I Imperátor zabil svého mistra jinak :P
    Jestli mě něco na nových SW hněte (to jak u ep. 7 i teď v 8) tak je to absolutní neznalost toho v jakém stavu je galaxie, Vůbec nevíme jakou sílu má Řád, jakou sílu má Odboj, kdo podporuje koho atp. Chybí mi tam strašně moc politikaření nebo aspoň uvedení do té galaxijní reality. Chybí mi ukázat náladu v Senátu apod.

Jo jenomže Imperátor nám byl vždycky prezentován jako mazaný a kující pikle a lstivý jako vlk. Jak zmínila trefně Aviv Kylo Ren je v jednu chvíli ve filmech za trdlo a ve druhé zase kuje pikle, že by Sidious zbledl závistí. Když už měl Snoke zemřít, měl padnout v nějakém epic fightu s velkou pompou a fanfárami kolem něco na tenhle způsob :twisted:

Samozřejmě s opačným koncem, kdyby ho ve finále zabili jen tak tak nějakou super kombinovanou force technikou. Ta bitva s pretoriány možná byla z choreografického hlediska zcela, ale chyběla v ní podle mne jediná špetka napětí. Proboha, kdy v SW někoho z hlavních postav zabili nějací no name týpci (zdravím stormtroopery). Takhle by se vytvořila alespoň špetka nějakého napětí.

Nové SW mají podle mne hlavní problém, že se šíleně, ale šíleně drží zpátky v mnoha ohledech. Ten pokus snažit se vypadat jako stará trilogie vede k tomu, že galaxie pro mne působí hrozně prázdně. To samozřejmě OT byla, ale jenom proto, že Lucas tehdy neměl prostředky to udělat jinak a když tvůrci dnes už mají mnohem větší trikové nebo finanční možnosti mohly by se odvázat.

Typicky prohlášení Kylo Rena nejvyšším vůdcem bylo příšerně odflaknuté. Když to porovnám s tím, s jakou pompou, slávou a ovacemi s prohlásil Palpatine Císařem v ep. III nebo i jeho příjezd na Hvězdu Smrti v ep. 6. Obrovské davové scény, kdy prostě z obrazovky na mne čišela snaha ohromit mne. A co jsme viděli v ep. VIII Kylo akorát trochu přiškrtí Huxe a je to.

Dost mi to připomnělo Simpsonovi ve filmu, jak se Vočko prohlásil prvním Springfieldským císařem, tak podobně na mne tohle působilo. A při tom z tohohle okamžiku se dalo zatraceně vykřesat
    Kdyby rytíře z Renu na 99,9% nevyvraždili hned po zabití Snokea (ano myslím si,
    že z nich udělají Pretoriány, aby si ušetřili starost), tak jsme mohli vidět propuknutí občanské války uvnitř Prvního řadu a boj Kyla s nějakým dalším Snokeovým učedníkem. To by imho byla mnohem zajímavější dějová linie než Luekovo rybaření a Reylo pomrkávání

Druhý problém je akce, nevím proč ale přijde mi, že od doby, co se Disney chopilo vlády, se za každou cenu snaží vyhnout regulernímu lightsaber combatu. Co jsme viděli v téhle epizodě
    Kylo a Rey vs noname booty a Kylo vs Lukeova matrix iluze
    Při tom, kdybychom dostali scénu jako tuhle

Luke Skywalker jako Cen Darach
    Rey jako Satele Shan
    Kylo Ren jako Darth Malgus
    a v neposlední řadě Snoke jako lord Vindican epická bitva 2 vs 2, krásně a mnohem logičtěji by se zbavili těch, co chtěli. Peníze na to měli, prostředky taky herci by určitě do toho ochotně šli popřípadě, když mohou udělat Tarkina CGI, tak by mohli udělat i nějaké CGI záběry pro Lukea pokud by už nemohl. A ani by tam nemuselo být nějaké šílené hraní se sílou nebo přepálená choreografie, už jen ten fakt, že bychom měli 2 vs 2 souboj by bylo tak svěží, protože to je něco, co jsme ve filmech ještě neviděli.
    Mám velice rád Rogue One, ale přiznám se, že HISHE prokázalo, že i tam by bylo, co zlepšovat

Samozřejmě to, že Chirrut sejme Vadera a pak Death Star je už přehnaný, ale od prvních trailerů jsem doufal, že Chirrut bude mít shovaný lightsaber a bude bojovat s Vaderem.
    A to je důvod, proč pro mne sequelová trilogie nemůže fungovat ani jako dobrý popcorn, protože akce speciálně ve srovnání s ep. III je prostě hrozně slabá a bitvy taky. Myslete si o Obiwan vs Anakin nebo Yoda vs Palpatine nebo Darth Maul vs Qui-Gon a Obi-Wan atd, co chcete, ale ty souboje byly osudové, byly správně starwarsácky přepálené a byly epic a když už nic jiného, rozhodně jsme si nemohli stěžovat, že jsem něco podobného viděli ve staré trilogii. A jak říkám není to otázkou pouze choreografie neřeším zda jsou souboje víc prequel nebo original způsob boje, řeším do jakých situací to nás tvůrci staví a v tom teda žádnou nápaditost moc neprojevili. A proto ani nehchápu tu kritiku, že SW jsou jako Marvelovky. Právě, že vůbec ne, alespoň ne, co se týče akce. Hela vs Thor z Ragnaroku mne rozpumpovalo víc než celá epizoda sedm.
    Ale abych jenom nekritizoval, na The Last Jedi mezi svátkami nebo po novém roce, ale půjdu na 4DX, ať je tam alespoň nějaká přidaná hodnota :) a velice se těším na nového Sola, udájně to bude prý také končit napojením na ep. IV.
  • @Tyrion Lannister Tak vesmírné bitvy v Last Jedi jsou a jeden osudový souboj tam je taky - Luke/Kylo Ren, i když jak jsi se už určitě spoileroval, i tady si zase jednou Johnson vybral jít proti diváckým očekáváním.

Co se týče filmu o Hanu Solovi, tak naopak já jsem na vážkách. Jsem z těch, co berou původní trilogii jako uzavřenou a Hvězdné války by měly co nejvíc budovat něco nového a není třeba se pořád ke starým postavám a událostem vracet. Navíc ten film měl ideálně přijít už před Epizodou VII, když už. A uspíšit měli i sólo film Obi-Wana, McGregor jim přece jenom nemládne :D U obou filmů bude samozřejmě obrovský problém, aby jenom nemasírovaly nostalgii.
  • @Aviv Ta slečna má celkově dobré analýzy, i když jí samozřejmě občas ulítne nějaká hrozná pitomost, jako že v tomhle případě zmínila Reylo děcko :wall:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):

a velice se těším na nového Sola, udájně to bude prý také končit napojením na ep. IV.

Závidím Ti ten optimismus, který si zachováváš i při postoji, který máš k novým pokračováním :)
    Za nejlepší Disney SW považuju Rogue One a to to přitom nepovažuju za žádný zázrak, ale veskrze průměrný film. Z toho důvodu třeba já Sola vynechám, fakt si nechci víc ničit vzpomínky na léta strávená v předaleké galaxii. Stejně tak hodlám bojkotovat případný film o Obi-Wanovi, tady je to posílené tím, že Ewan McGregor je můj nejoblíbenější herec a tím spíš ho nechci mít spojeného s ničením mého SW univerza...

Co se týče ep. IX, tam se rozhodnu až podle aktuální nálady. Na jedné straně mě to neláká a tuším, že budu zase jen zklamaná. Ale na druhou stranu mě zajímá, jak to celé dopadne. Nejen příběhově, ale hlavně autorsky. Jestli měli celou dobu nějaký plán, nebo jen nesmyslně kladli scény jednu před druhou v naději, že je to nakonec někam dovede. Vzhledem k tomu, že kormidlovat to bude zase Abrams, tak moc nadějí na smysluplné zakončení si nehýčkám.
    (Podotýkám, že patřím k té menšině, kterou prequelová trilogie bavila a nijak mé cítění ortodoxní SW fanynky neurazila.)
  • svoa00 napsal(a):

@Aviv Ta slečna má celkově dobré analýzy, i když jí samozřejmě občas ulítne nějaká hrozná pitomost, jako že v tomhle případě zmínila Reylo děcko :wall:

I majster tesár sa utne.
    Jsem zvědav na to, jestli Ewana osloví, dle mého je fantasticky herec a dokonalý Obi-Wan, ono se ale spekuluje, že to bude bez něho.

Epizoda VIII je velká facka pro Disney, Metacritic 4,7 z 10, Rottentomatoes 52%, tržby oproti VII menší, skoro celý Youtube nasraný, ve scénáři jedna díra vedle druhé. Ano, pár femiminstů, feministek spokojených, ale na to ve výsledku sere pes. Už teď je to fail, za pár let to bude příklad filmu, na kterém se bude ukazovat debilita scénáře. Disney samozřejmě nechce vidět takové hodnocení svého prim universa na Rajčatech či právě na Youtube, viz jak Disney zatlačilo na EA s lootboxy v Battlefront II, když se fanoušci na Metacritic a Redditu ozvali. Ano, tahle trilogie je totálně ztracená, to by nevykoupilo ani duo Kubrick a Nolan za židlí, ale právě třeba i Obi-Wan film by se díky tomuhle failu mohl povést. Možná jsem naivní, ale ještě bych flintu do žita neházel.
  • Tyrion Lannister napsal(a):

@sfik

Jo jenomže Imperátor nám byl vždycky prezentován jako mazaný a kující pikle a lstivý jako vlk. Jak zmínila trefně Aviv Kylo Ren je v jednu chvíli ve filmech za trdlo a ve druhé zase kuje pikle, že by Sidious zbledl závistí. Když už měl Snoke zemřít, měl padnout v nějakém epic fightu s velkou pompou a fanfárami kolem něco na tenhle způsob :twisted:
    Hele, myslím, že by se z toho dal ještě vykresat smysluplný výklad. Taktik vs stratég. Sidious strategizuje a hrá dlhú hru a všetkých okolo zmanipuluje a ovláda a má prešpekulovaný plán. Kylo je impulzívny a keď ho prepadne silné nutkanie, tak na všetko ostatné zabudne - viz lov na Rey kedy ignoruje všetko ostatné, ale ohľadom toho nutkania ide na 100% a investuje doň celú kapacitu a je schopný prekvapiť. Vie byť ľstivý, je majster kryptickosti a nepredvídateľnosti. On totiž nie je veľmi racionálny či systematický, ale iracionalita nie je synonymická so zadubenosťou. Niečo nejak intuitívne/inštinktívne ukuchtí niekde na pomedzí vedomia a podvedomia a s odhodlaním a nezastaviteľnosťou lavíny to nejak uskutoční a občas to vypáli, občas nie. Takto, vypáli to vždy, ale aby sa to trafilo ta, kam treba...
  • @Aviv Ještě z něho udělej Nolanova Jokera :D, Kylo je prostě jen špatně napsaný, víc za tím hledat nemusíme.
  • @Nevada Tak hlavně mě zajímá, co budou lidi, co nové trilogii vyčítají, že nepřináší nic jiného (přičemž to nové nechtějí vidět nebo to ignorují, protože to není podle jejich gusta), budou říkat na filmy o Obi-Wanovi a Hanu Solovi :D Jak říkám, žádný Star Wars film není dokonalý, včetně filmů z původní trilogie. Záleží jenom na tom, jak dokáží komunikovat s divákem.
  • @Kalam Mekhar LOL, facka pro Disney :D

http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars8.htm

Ve svém "spravedlivém hněvu" sleduješ jenom ty recenze, které se shodují s tvým názorem. Nebo jsi sjížděl všechny recenze na YT a udělal statistiku? Last Jedi má rozpolcené recenze, samozřejmě. Nicméně tady jsou hodnocení od diváků:

https://www.csfd.cz/film/331937-star-wars-posledni-z-jediu/zajimavosti/?type=film
    http://www.imdb.com/title/tt2527336/reference

Ale to jsou všechno blbci a ignoranti a feministky, že.

Slepě poslouchat fanoušky, nebo v tomhle případě jejich uřvanou část, nefungovalo dobře u žádného univerza. Disney si prostě bude dělat, co bude chtít, vesměs bude vždycky mířit na prachy.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.