Star Wars: Síla se probouzí !!POZOR SPOILERY!!

upraveno 21. prosince 2015 v Film a televize
Deset let poté, co se Sithové pomstili se znovu probudila Síla a vzhledem k tomu, že tu máme spoustu fanoušků slavné vesmírné série, rozhodl jsem se založit nový topic, pro ty, kdo už novou epizodu viděli. Nemusím snad zdůrazňovat (opakování matka moudrosti), že tady budou i spoilery z posledního dílu!!!!

Je potvrzeno obsazení Benicia del Tora (držitel Oscara za roli v Traffica: Nadvláda Gangů a sběratel v Marvel Universu) v zatím nespecifikované, ale pravděpodobně záporácké roli :D. Osmičku bude režírovat Rian Johnson režisér filmu Looper.

Tak, co jak se Vám nová epizoda líbila a co očekáváte od nových dílů?
11819212324109

Komentáře

• @CervenKa Díík.
    @Tyrion Lannister Díík :D
  • Teda... zjišťovala jsem reakce a musím říct, že někteří diváci "nezklamali". Část z nich je (typicky pro naši dobu) jako rozmazlené děti. Nejdřív pomalu všichni tvrdí, jak se jim Force Awakens líbila, pak se kolektivně rozhodli, že to taková sláva nebyla a chtějí něco nového, protože Hvězdné války zavánějí jako bahnitý rybník. Jako by nechápali, že Force Awakens měla být přesně to - bezpečná sázka na jistotu. A když dostanou něco nového, tak nekritizují filmové kvality nebo scénáristická rozhodnutí, ale vztekají se, že tohle není žádný Star Wars film. Upřímně - Last Jedi má dost chyb - zbytečná délka filmu, špatné plynutí filmu (celá linka Finna měla být výrazně zkrácená), některé postavy nejsou rozvinuté tak zajímavě, jak by mohly být, fakt, že Abrams je zkrátka profesionálnější filmař, pocit finality z filmu, který je je druhou částí trilogie, scénáristická rozhodnutí, která můžou být kontraproduktivní (Luke, Kylo Ren). Mám dojem, že část z toho rozladění vznikla kvůli tomu, že Force Awakens se snažila dodat určité mysterium a vyvolávat otázky tam, kde sami tvůrci ještě neznali odpovědi a teď lidem, kteří dva roky spekulovali o tom, jestli je Rey Kenobi nebo řešili identitu Snokea (jako by v Epizodě VI věděli, kdo je císař!), připadá, jako by byli vytrolovaní. Za sebe říkám, že je to solidní příspěvek do univerza, který se snaží přijít s něčím novým (přičemž netvrdím, že se zčásti nedopouští odkazovaní) a pokud vezmou tvůrci rozum do hrsti, tak si dobře nahráli na poslední část - ideálně tak, že pořádně využíjí téma vybalancování Síly a to, že Rey a Kylo Ren jsou jing a jang.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00 Je pravda, že komentáře, které se objevili, jako že by měli Johsnona zlynčovat, jsou prostě retardované. Mne se sedmička taky nelíbila, ale že bych musel Abramsa zlynčovat. Nejvíc mi na novém filmu vadí ta premis: "staré končí a nové začíná", což dobře nemůže fungovat, jestli že staré je stále jen opakováním nového. Padouch pokoušející se přesvědčit klaďase, aby se k němu přidal, tak to je téma ve SW snad nejčastější ze všech + i ta scéna v trůním sále, to co se tam stane muselo být jasné od chvíle, kdy vypustili první fotky. Sám jsem na přítomnost Rey a Kyla reagoval
    Snoke vs šachta do reaktoru hype

Imho to vybalancování síly bude vypadat tak, že děcko, které spolu zplodí bude mít ta rovnováha síly, jak temná z Kyla tak světlá z Rey, což je konec blééh :-@ Jako neříkám, že nové SW nemají hrozně těžkou pozici, že jsou tu lidé, kteří budou brblat vždycky, ale tvůrci si sami pod sebou podřezájí větev, když středobodem všeho je Twilight ve vesmíru a skutečné Hvězdné války se odehrávají v té druhé djěové linii, která se nakonec ukáže absolutně nedůležitou.
  • Tak jsem to viděl taky. Viděl jsem to, bohužel jsem to viděl, nevím co napsat, tam za těch 150 min nebylo snad nic, co by mně jako fandovi SW udělalo radost. Ten film je k smíchu a ne díky rádoby vtípkům, které jsou tam po celý film i v situacích, kdy se to tam nehodí. Fakt nevím, co říci, asi jen viděl jsem to...
    @Kalam Mekhar Tak si pusť tohle, ať se ti zvedne nálada
    ;-)
  • @undefined ale jo, je to lepší než ten film, ale pořád jsem z toho celý rozmrzelý. Myslím si, že tohle je mrhaní potenciálem universa, vlastně tam se za ty dva filmy nic nestalo, konflikt je stejný jako ve staré trilogii, jen je to mnohem méně uvěřitelné. Já tí nevím, moc se mi nechce rozpisovat, byl bych asi vulgární, což se mi nechce.
  • Kalam Mekhar napsal(a):

za těch 150 min nebylo snad nic, co by mně jako fandovi SW udělalo radost

Nic? Lukeova scéna s Leiou a závěrečná konfrontace s Benem Solem? To, že Leia nakonec taky umí používat Sílu? Podzápletka s Poem Dameronem?

Co se týče toho, že se "za dva filmy nic nestalo", tak to nevím přesně, s čím to porovnáváš. Mírně bych souhlasila, že se ve druhém filmu už měli posunout s postavami dál a jestli směřují tam, kam myslím, tak budou mít ve třetím díle co dělat.

Konflikt stejný jako v původní trilogii... Tady jsem trochu zmatená. To jako světlá versus temná strana Síly? To je přece archetyp. První řád versus rebelové? No, vylepšit by to šlo, kdyby jsme něco víc věděli o Prvním řádu, ale těžko by se bez toho konfliktu úplně obešli, když jsou to Hvězdné války. Rey versus Kylo Ren? Jenže ona není Luke a on není Vader a odvážím se tvrdit, že skončí úplně jinak.
  • upraveno 20. prosince 2017
    Myslím První řád versus Rebelové, je to to samé, jen tomu vůbec nevěřím, připadá mně to spíše konflikt na úrovni vesnické rvačky. Temná strana tam zastoupená vůbec není, Snoke je výsměch, Kylo je herecky dobře zahrán, ale celkově je ta postava víceméně k smíchu. Rey - to snad nemá cenu ani komentovat, to je feministická odysea, Luke -škoda slov. Já fakt k těm postavám nemám co říct. Jen asi to že mě kurevsky sraly a přál jsem všem postavám na plátně krutou smrt.

Že Leia umí používat Sílu je jeden z nejhorších momentů, v kině jsem se normálně zastyděl.

Poe je strašný prototyp hrdiny, tupý frajírek, který dělá ostudu mužskému plémě, dle mého tam je jen kvůli tomu, aby mohli ukázat sílu žen, které jsou moudré, rozvážné a vždy mají pravdu.

Celkově proč ty filmy vznikly? Posunulo to nějam universum? Ukázali nám něco nového? Ty vtipy tam jsou úplně zbytečné, je fraška se dívat na jazyk Snokea, kterému se směje celé kino. Tohle měl být záporák?

Tohle se ti fakt líbí?
  • Tyrion Lannister napsal(a):

@svoa00 Je pravda, že komentáře, které se objevili, jako že by měli Johsnona zlynčovat, jsou prostě retardované. Mne se sedmička taky nelíbila, ale že bych musel Abramsa zlynčovat. Nejvíc mi na novém filmu vadí ta premis: "staré končí a nové začíná", což dobře nemůže fungovat, jestli že staré je stále jen opakováním nového. Padouch pokoušející se přesvědčit klaďase, aby se k němu přidal, tak to je téma ve SW snad nejčastější ze všech + i ta scéna v trůním sále, to co se tam stane muselo být jasné od chvíle, kdy vypustili první fotky. Sám jsem na přítomnost Rey a Kyla reagoval

Snoke vs šachta do reaktoru hype

Imho to vybalancování síly bude vypadat tak, že děcko, které spolu zplodí bude mít ta rovnováha síly, jak temná z Kyla tak světlá z Rey, což je konec blééh :-@ Jako neříkám, že nové SW nemají hrozně těžkou pozici, že jsou tu lidé, kteří budou brblat vždycky, ale tvůrci si sami pod sebou podřezájí větev, když středobodem všeho je Twilight ve vesmíru a skutečné Hvězdné války se odehrávají v té druhé djěové linii, která se nakonec ukáže absolutně nedůležitou.
    To je relevantní výtka a docela často se opakuje - v Hvězdných válkách jako by nic nebylo úplně nové. Myslím, že tady mohli s Last Jedi být ještě odvážnější a ne jenom negovat očekávání. Když je téma odtrhnutí od minulosti a začátek nového, tak do toho prostě měli jít.
    Já si opravdu myslím, že film klidně mohl skončit tou scénou, kdy k ní Kylo Ren natahuje ruku... a ona by to přijala. Jo, bylo by to problematické, protože by pro holky bylo špatné poselství, kdyby nebylo jasné, že k tomu má jiný důvod než určitou holčičí slabost pro Bena Sola. Bylo by to problematické, protože on víceméně říká "kašlat na dobro nebo zlo, pojďme začít něco nového - začneme zabitím tvých přátel". Prostě by muselo být jasné, že Rey věří tomu, že spolu dokáží reformovat První řád a usmířit se nakonec s rebely. Taky by to vyžadovalo, aby Luke zůstal s rebely, aby ten konec nebyl pro světlou stranu Síly tak beznadějný.

Teď to řeknu jasně jasně - ono něco podobného, co jsem napsala výš, je pořád možné i ve třetím díle. Nevěřím, že by se na ten vnitřní konflikt Kylo Rena tak okatě vykašlali. Někteří fanoušci pořád fňukají, že zabil Hana Sola a nasrat, chci ho mrtvého. Jako fakt? Anakin zabíjel děti a stejně se dočkal vykoupení. Nějakou roli v tom určitě bude mít i Rey, ale ten Twilight ve vesmíru je přehnané tvrzení a ty to víš :D Bylo by hezké, kdyby usmířením těhle dvou právě přišel ten balanc a mír, i když by nutně neskončili spolu (do Rey je ostatně zakoukaný i Finn).

Jenom proboha ať se odvážou. Všechno je lepší než Epizoda XV, kde děti Rey adorují Kylo Rena, Rey je zestárlá a zahořklá na opuštěné planetě a rebelové bojují se Svazem galaktických diktatur.
  • upraveno 20. prosince 2017
    @Kalam Mekhar Přátelská připomínka, že Jabba the Hutt nebyl o nic lepší. Přijde mi zvláštní, že někteří tomu filmu vyčítají věci, které ve Hvězdných válkách byly vždycky. Proč chodit do kina s tím, že ten film budeš nesnášet? ;-)

Á propos - fail tam provede nejenom Poe Dameron, ale skoro všechny mladé postavy, během dvou filmů selhala Leia jako matka, Han selhal v tom přivést syna domů, Kylo Ren selhal v tom přetáhnout Rey nebo s ní vyhrát souboj,
    Snoke selže v odhadu svojeho poskoka, Phasma selže dvakrát srovnat Finna do latě, Finn selže v celém své příběhovém archu a nakonec selže i v tom obětovat se (což by vlastně byl hezký konec pro ex-stormtroopera, kdyby se obětoval pro odboj)
    , Luke selhal v tom srovnat do latě Bena Sola. Když se to tak vezme, že TFA a Last Jedi je hlavně o tom, jak lidi selhávají. Ale to se dá říct i o Hvězdných válkách obecně. Anakin selhal v tom být ten, kdo přinese mír galaxii, Padmé vlastně selhala v ženské roli, Obi-Wan selhal jako učitel (stejně jako Luke), Leia přivádí členy odboje leda tak do hrobu.

Jako jo, ten film se do části fanoušků naváží, ale když vidím jejich nezralé reakce, tak se Disneymu nedivím, že se chovají tak cynicky. O značku Star Wars se IMO starají pořád líp než George Lucas.
  • Mě dělá vyloženě dobře poslouchat ty fanoušky chovající se jako malé děti v supermarketu jimž byla odepřena hračka - dupající a křičící :)
  • @svoa00 Nikdy ve SW nebyla feministicka propaganda, nikdy tam nebyl tak trapný a nucený humor, Jarjar promine, ale tohle je o fous ještě trapnější, nikdy to nebyly zbytečné filmy. Prequel můžete hejtovat, jak chcete, ale minimálně ukázali "Rise of Vader", takže nebyly zbytečné, tohle je prostě jen cash grab.
    @svoa00 Toť otázka, vše co se dá vytknout prequelům se dá vytknout i nové trilogii, ve srovnánís s Phasmou, Huxem nebo Snokem teď Dooku s Darth Maulem jsou best postavy ever.

Mne taky baví to určité pokrytectví, když Obi-Wan rozsekl Darth Maula, tak si lidé stěžují, že to byla promarněná příležitost, když to samé udělá Kylo a Snokea doslova a do písmene "zdarthmauluje" tak to je úžasný zvratu ze kterého si mam posadit na zadek. WTF!!! Retardace některých lidi je opravdu fascinující.
    Další věc, že spousta lidi si stezovala na romanci Padme Anakin, ale že by teda romance Rey Kylo udělala nějakou díru do sveta, Kylo zničehonic bez trička to ma být ten vyvoj!?

A mimochodem jedna věc na kterou mne přivedlo jedno tohle video
    Mne přivedlo na dalsi otázku, bylo nějak smysluplně vysvětleno, proč Luke nechal mapu, která k němu vedla, když nechtěl, aby ho někdo našel a podle svých vlastních slov přišel na ostrov zemřít?
  • @Tyrion Lannister Tak Maul přeseknutí přežil, třeba Snoke si taky obstará pavoučí nohy a bude dál na nás vyplazovat jazyk.
  • Pozrite, vždy môže byť aj horšie. :D
  • @Tyrion Lannister Však já jsem už tehdy říkala, že Darth Maula si měli nechat aspoň do Epizody II, Ben Kenobi by měl aspoň něco smysluplného na práci. Se Snokem to ale není to samé, je to součást story Kylo Rena, že do toho šel, a něco to rozvíjí. Přísně vzato je celá ta sekvence double twist :)

Co to pořád máš s tou romancí? :D Já o tom ráda vtipkuju, ale všechno je to pořád jenom pomrkávání a někteří diváci pořád popírají, že se na plátně něco takového děje. Do něčeho, jako je tohle

to má světelné roky daleko :twisted:

Last Jedi jsem viděla jednou a nevybavuju si, že by tam přímo zaznělo, proč Luke nechal tu mapu. Ptá se Rey, proč odboj poslal zrovna ji. Vyplývá z toho, že to nejspíš udělal kvůli Leie.
  • Já jsem překvapen že všechny rozčiluje romance Kylo-Ren či Padmé-Anakin ale nikoho nerozčiluje romance Luke-Leia :D
  • @sfik
    image

Meta odpověď je ta, že lidi to nerozčiluje, protože všichni víme, že tehdy Lucas nevěděl, že jsou to bratr a sestra :D

"Miluješ ho?"
    "Ovšem že ho miluji. Je to můj bratr."

Han a Leia jsou vlastně jediná romance, kterou hard core fanoušci schvalují. Uznávám, že Anakin a Padmé, to nebylo podané moc dobře, takže mají svoje důvody tu romanci nesnášet, a Kylo Ren a Rey jsou pořád jenom na úrovni pomrkávání, ale vsadím se, že jestli z toho nakonec bude něco víc, tak by si tihle fanoušci měli dát pozor, aby jim nepraskla žilka :D

• Já jsem měl pocit u filmu, že tvůrce nerespektuje moji inteligenci.

Ten nahoře přehrává, ale v globále má recht.
    @svoa00 Tak Darth Maul nám zabil Qui-Gona, čímž dost ovlivnil buduocí osud galaxie (dodnes se spekuluje, jak by to dopadlo, kdyby Anakina trénoval zkušenější Jinn)
    Co se pomrkávání týče imho věta
    You are nothing, but not for ME

je daleko za hranicí pomrkávání a je to de facto jasné přiznání
  • @Tyrion Lannister Tak samozřejmě, že to tak jde vidět, ale to máš dost volnou definici romance vzhledem k tomu, že
    nad ním Rey na konci filmu láme hůl a je taky možné, že nic moc dalšího v tomhle směru neuvidíme.
    :) A víš co? Bylo by to tak taky v pořádku. Tvůrci v tomhle diváky prostě pošťuchují. Nevím, jestli to mám vůbec zmiňovat, ale ta jeho věta je parafráze toho, co pan Darcey říká Elizabeth. Zároveň jí to ale říká ve chvíli, kdy se jeden druhého snaží přetáhnout na svoji stranu, takže...
  • upraveno 22. prosince 2017
    http://collider.com/the-last-jedi-deleted-scenes-details/#rian-johnson

Zatraceně, vystřihnout jakoukoliv scénu s Lukem a Rey byla chyba, tvůrci měli vědět, že to je jedna z hlavních věcí, které diváky budou zajímat. Ten její výcvik byl uspěchaný a člověk nepotřebuje moc trénované oko, aby viděl, že tu něco chybí. Naopak odbočka s Finnem a Rose měla být vypuštěná nebo výrazně zkrácená nebo přepsaná už při finalizování scénáře. To v Hollywoodu fakt neznají pozici dramaturga? Ten čas měli věnovat výhradně rozvíjení postav a akčním scénám, ne podzápletkám, které jsou nakonec irelevantní.

Ale komentáře Johnsona k jednotlivým scénám bych si ráda poslechla. Nebo vyjádření k tomu, co si s JJ Abramsem provedli, protože je to spíš Abrams než fanoušci, kdo by měl být naštvaný, protože Johnson jeho práci na Epizodě VII občas dost vytroloval (hned úvodní bitva nebo Lukeova reakce na meč, třeba) a v některých směrech ho dostal do těžké pozice (Leia, pokud někde nemají natočený další materiál, o čemž by nám ale předpokládám už studio řeklo).
    Teorie Darth Jar Jar tu byla, ale co takhle Darth Porg
  • Tak jsem se na to dnes byla podívat a jsem ráda, že jsem se na to byla podívat. Bylo tam pár opravdu hezkých nápadu, ikdyž spousta věcí se dala udělat líp a při úplně největší spoustě neviem, či ich považovať za klady, alebo zápory.
    Ale som rada, že Rey je holka odnikud. Scéna v temnej jaskyni perfektná.
  • @Aviv On je to hlavně dobře fungující popcorn. Samozřejmě že to není dokonalý film, ale to Hvězdné války nikdy nebyly. Já jsem taky ráda, že Rey není příbuzná nikoho, koho už známe. Prostě jediný Kenobi byl Ben a ať se to tradicionalistům líbí nebo nebo, poslední Skywalker je Kylo Ren, ať už to s ním dopadne jakkoliv. Sice film na Epizodu VII dost kašle (aspoň vzhledem k tomu, že na ni Last Jedi časově hned navazuje), ale je tam pár hezkých detailů, které se na TFA odvolávají. Když Kylo Ren na konci TFA říkal, že Anakinův meč patří jemu, tak to myslel doslova. Má ho totiž v tom flashbacku s Lukem.
  • Asi jste dosti nenároční, nebo dokážete vypnout úplně mozek, pro mě to bylo 150 minut bodaní jehel přímo do mého mozku.
  • AvivAviv
    upraveno 23. prosince 2017
    Myslím, že sa sústredím na iné veci a v takom prípade sa niektoré mozgové centrá asi naozaj vypnú. To video, čo si hore zverejnil, to s plesnivejúcim melónom upozornilo aj na veci, ktoré som si predtým vôbec nevšimla. Iné boli až bolestivo očividné, ale proste som s pousmiatím a prekrútením očí mykla plecom a šlo sa ďalej. Ajkeď musím povedať, že to, čo sa odohralo vo vákuu, bolo ťažké predýchať.
  • Asi tak, Leia Superman pre mňa bola jediné vážne wtf. S ostatnými vecami som nejaký zásadný problém nemal, a trvám na tom že jeptišky na Lukovom ostrove sú najlepšie for fun postavy v SW od čias Ewokov. :)
  • Hej, tie som žrala viac, než zmutované tučniako-vtákopisky.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.