Sansa, ach, ta naše malá Sansa!

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Ta by pobláznila každýho :wink:

Quote:
"Alek":a jeje, dalsi zamilovanej do nasi princeznicky:-)
1242527293034

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 Děkuji, dnes jsem již zvracela!
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Chcete mě zabít? :o)))
  • Netušila jsem, že může přijít i něco horšího než modrý rozvětvený vous :D
  • Představa Malíčka potírajícího si zálibně knír husím sádlem si přímo říká o literární zpracování. :-P
    upraveno 3. prosince 2012
    UNBOOK!!!
  • To slovo v sobě skrývá zlověstné významy. 8-O
  • hm... Predstavil som si Humberta
  • upraveno 3. prosince 2012
    Chudák Sansa, a přitom se chová jako normální holka jejího věku, respektive normální vysoká šlechtična. Zasněná o tom jak si ji odvede nějaký rytíř (což by si ji odvedl), a pak jí o ruku požádá okouzlující princ, přičemž jeho rodina jí nabídne ten romantický svět, o kterém četla a slýchala. A když se z toho snu probudila, tak už bylo pozdě. Už jen mohla snít o tom, že jí někdo vyvede z toho světa beznaděje, a mezitím pomaličku zjišťuje, že aby přežila musí lhát a přetvařovat se.

A Arya? Divoká povaha, která od incidentu s Joffreym zjišťuje, že lidský život nemá žádnou cenu a nikdo proti tomu nic nedělá (Mycah), že někdo musí zemřít, aby přežila (Syrio), že musí zabíjet, aby přežila, a že se lidi navzájem zabíjejí a mučí.. pro nic. Na jejím místě by z nás vyrostlo to samé co z ní. Chladné, cynické bytosti, pro které by byla smrt součástí života. Copak nikdo neví, že nejlepší vojáci jsou ti dětští? :)

• @head: ten poslední odstavec (o subjektivitě vnímání) se mi velmi líbil a jsem rád, že to někdo napsal. Když se přívlastek "citlivý" objeví u nějakého přístroje, bere se to jako plus (má lepší rozlišovací schopnost, dokáže zaznamenat jemnější odchylky). U lidí je z toho téměř automaticky negativum, projev slabosti, což v době prosazující dravost a agresi není zrovna v kurzu. Lidé vnímaví dokážou např. reagovat dřív než ostatní, poskytnout pomoc tehdy, kdy je třeba, zatímco ostatní dorazí často až s křížkem po funuse, dávajíce hlasitě najevo svou účast.

Nejenom z toho jednoho příspěvku mám dojem, že tíhneš (a nejspíš i patříš) právě k tomuto táboru. Někteří lidé nazývají takové vnímavé jedince přecitlivělými, čistě proto, že jejich rozlišovací schopnost je řádově menší. Otázkou je, zda to někdy může představovat objektivní problém, pomineme-li despekt těch tzv. "silných". Překvapivě může. Když ručička přístroje vyletí až k dorazu, přístroj už nic smysluplného neměří. A nejen to. Ve chvíli, kdy bude některý ze smyslů přetížen (např. nadměrným hlukem), člověk nedokáže dostatečně vnímat ani těmi zbylými.

Důsledkem může být ztráta objektivity. Člověk se zaměřuje na jednu věc tolik, že nedokáže kriticky hodnotit ty ostatní (zejména týkají-li se někoho jiného). S tím se dá jen těžko něco dělat, ale to bohužel ještě neznamená, že s tím budou ti druzí srozuměni.

(Ok, konec teoretického rozboru a zpátky na frontu.)
    EY nedbaje dobře míněné rady vyrazil do země nikoho stylem Arya. Zatímco se z nepřátelských okopů rozštěkaly kulomety a zaměřily svou palbu na cíl, který lze velmi snadno zasáhnout, ovšem již podstatně hůř mu nějak zásadně ublížit, těžké dělostřelectvo schované v lese mnoho kilometrů za frontou dokončilo nabíjení a opět zaměřilo pro tuto chvíli zapomenutou kótu S.

Nepřátelské HQ používá obvyklou taktiku rozptýlení pozornosti stylem vyvrátit nějaký evidentní nesmysl a položit ekvivalenci mezi neplatností tohoto tvrzení a něčím, co by rádi dokázali sami.

Takže:
    On někdo navrhoval Sanse, aby během napadení Lannistery zkoušela na vlastní pěst uprchnout z KP? Šance, že by přitom ublížila sama sobě, je asi stejná jako ta, že by někdo ublížil jí, a obě jsou neporovnatelně větší než pravděpodobnost, že by se jí to povedlo. To dřív uvěřím tomu, že by Arya okouzlila Cersei svým uhlazeným vystupováním natolik, že by ji lvice pustila domů.

Dále: Joffrey vs Mycah/Arya/Nymeria - souboj
    Sansa nikdy nedržela nůž? Nikdy jí nikdo neřekl "Pozor, je to ostré!". Nerozezná hru dvou dětí, kteří blbnou s klacky od toho, když někdo ohrožuje druhého ostrou zbraní? Tohle Rodrick na Zimohradě trpěl, kteří její bratři cvičili? Pardon, bratr s bastardem.
    heavy_head napsal(a):

Při "Cerseině vyšetřování incidentu NymeriaXJoffrey" by okamžitě prozřeli, co je Joff zač..

Při vyšetřování? Že Joffík rád a rychle tahá ven železo si mimochodem mohla všimnou už na Zimohradě. Tyhle nuance v chování jsou něco, co by právě ti citliví lidé měli vnímat (proto jim říkáme citliví). Šok z náhlého útoku zlovlka nejspíš převládl, ale i tak.. A že je její sestra rapl, věděla dávno, to pro ni nebyla žádná novinka. Joffovy agresivní sklony se jinak snažila přehlížet i ve chvíli, kdy už to bylo dost nabíledni. Tím, pravda, už obelhávala jen sama sebe.

kauza zlovlk - vyšetřování - viz. můj první příspěvek. A ano, jako otec bych jí jednu vrazil. Aryi nejspíš taky, pokud by příliš vyváděla, každopádně by dostala kázání o tom, kam vede zbrklost. Mrtvý kmán, zraněný princ, tohle už není nějaké každodenní holčičí hašteření. Ohledně Roberta - dva svědci vyvádějí a obviňují se navzájem, třetí lže. Ano, konečný verdikt byl jeho, měl si stát za svým. Nicméně mám dojem, že jestli nás označuješ za Sansa-hatery, tak vy s Chmurem na Robertovi taky nenecháte nit suchou. Sansa měla říct pravdu, Arya měla zachovat klid, Ned měl zajít za Robertem a Sansou ještě než Aryu našli a Robert měl vyčíst pravdu v křišťálové kouli. Schválně, lhala by Sansa otci i v soukromí?
    heavy_head napsal(a):

Dále - tvrzení, že Sansa nikdy nikomu nepomohla a myslí jen na sebe, je blbost, hraničící s nevědomostí. Sansa je dobrotivá.

Mezi tím být sobecká sebestředná svině a bezuzdným altruismem je poměrně široký prostor. Je na tobě, kde uděláš čáru, od níž vše na jednu stranu hodláš nazývat dobrotivostí a to druhé sobectvím. Jeden nejmenovaný Chmur třeba tvrdí, že jsme sobečtí všichni a dobrotivost v podstatě neexistuje.
    heavy_head napsal(a):

Nemyslí jen na sebe, ale i na ostatní, chce pomáhat těm, kteří pomoc potřebují, a také to dělá.

Ser Dontos by mohl vyprávět;
    heavy_head napsal(a):

stejně tak, když pomáhá mírnit paniku v Maegorově pevnosti během Stannisova útoku;

Beru to hlavně jako plnění společenské role urozené dámy. Dávat z vlastní iniciativy věci do pořádku nicméně vnímám pozitivně, aniž bych pátral po motivech dobrodince. A samozřejmě oceňuji, že především sama zachovala klid.
    heavy_head napsal(a):

když uklidňuje nemocného Roberta Arryna. Kdo tohle nevidí, toho opravdu nemůžu brát vážně.

To jsem zmiňoval už v předchozím příspěvku. Tohle teprve vnímám jako autentický projev dobré vůle, která nemá žádnou vedlejší motivaci. Do té doby převládá z mého pohledu poměrně sebestředné jednání a povýšený postoj, a to i ve vztahu k lidem spřízněným. Beru to tak, že Sansa rezignovala na svojí Píseň a začala konečně žít svůj vlastní život. V tom jí držím palce.
  • Schválně, lhala by Sansa otci i v soukromí?
    @Ugla: Je možné že si len nepamätám dobre prvú knihu ale nebolo tam niečo o tom že sa jej na to Ned v sukromí pítal?
  • Everett_Young napsal(a):

Je extrémě inteligentní, hezká a no, myslim že bys jí neměl rád. Co sse týče situace s Joffrym a Aryou, můžu tě ujistit že na Aryině místě by moje přítelkyně okamžitě ubila Joffryho k smrti.

@Everett_Young vidim, ze si si nasiel rovnocennu partiu ;).
    Akurat ze to, ze je extremne inteligentni, si odporuje s druhou castou vety. Treba mysliet aj na nasledky ;)
  • Gardien napsal(a):

ĽUDIA? Nemôžte sem prestať Ťahať OSOBNÉ problémi?

Božínku, to tu niekto robi?!
    Rychle nahlasit lordu veliteli!
  • @Ugla
    Joffovy agresivní sklony se jinak snažila přehlížet i ve chvíli, kdy už to bylo dost nabíledni. Tím, pravda, už obelhávala jen sama sebe.
    To sme mi zeny. Velka cast z nas si najde agresivneho blbca a trpitelsky a s laskou prehliadaju vsetko a vsetkych. A ospravedlnuju kazde zle slovo, buchnat. Nemusi byt ani kralom, staci ze je to extremne inteligentny a hezky jedinec, manipulator, ktory sa vie zahanat mecom a ako plus sem tam niekoho prizabije (samozrejme v sebeobrane ) ;)
    Fakt velká část?
  • upraveno 4. prosince 2012
    eden nejmenovaný Chmur třeba tvrdí, že jsme sobečtí všichni a dobrotivost v podstatě neexistuje.
    chytrej chlapík:-)

Jen chci podotknout, že chování se dobrotivě ze "sobeckých" důvodů nijak nesnižuje hodnotu onoho činu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nojo no, některé čekají, že si najdou khala Droga, který pod drsnou slupkou válečníka (prý) skrývá měkké srdce (mě to moc nepřišlo, ale jsem holt chlap :) ), a pak se diví, že v reálu má pod drsnou slupkou srdce drsné úplně stejně, pokud tam vůbec nějaké je...
  • Neřekla bych, že je to velká část ženských, co si někoho takového najde, ale pořád je jich dost na to, abych se za naše pohlaví styděla. Ono se takovým typům líbí, jaké to má její vyvolený ostré lokty, ale vůbec jí nedochází, že jednou je bude používat i na ní. Tady bych se mohla psát o tom, že tyhle ženské jsou jedním z důvodů, proč hodně chlapů dneska druhým pohlavím pohrdá, ale budu šetřit dech.
  • @flanker.27 To má být nějaká narážka na moje hodnocení u bodovačky nebo se mi to jen zdá? :-)
    @Michelle Čestně báby zdá se ti to :)
  • @flanker.27 No to doufám, protože já to psala trochu jinak... :-D
    @Michelle Jestli jsi u hlasování sepsala něco takového, tak jde o podobnost čistě náhodnou a nezamýšlenou. (A stejně ti to patří) Ehm, totiž teda... :twisted:
  • @flanker.27 O měkkém (nebo dobrém) srdci jsem teda nic nepsala, nebo nedejbože snad o tom, že by díky lásce k Daenerys změnil veškerou svou podstatu a stal se z něj najednou galantní západozemec :-) A už vůbec jsem nepsala, že bych si něco "takového" přála mít doma :-D
  • Pre mna velka cast zenskych su aj 2 z tych 30, co poznam. Aj to je pre mna prilis.
    @Michelle Čestně jsem si z tebe nedělal legraci. To až teď. :-D
  • Je to jednoduché jak facka, každá žena si totiž dle mě naivně myslí, že muže ve vztahu změní a skoro každá si ještě víc naivněji myslí, že ona bude ta výjimka, které se to skutečně podaří i když z okolí ví, že tak to nefunguje. :)
    @Kajoush Tak. Proto je nemálo žen, co píšou do vězení sériovým vrahům zamilované dopisy (a posílají jim své spodní prádlo) nebo žen, co si berou umělecké alkoholiky (nebo alkoholické umělce).
  • Každá si to určitě nemyslí... Určitě existuje část žen, které si partnery vybírají dle reálného obrazu a ne podle toho, jaký podle nich bude po jejich zásahu :-D
    @Michelle: ty zase nepočítají s tím, že se jejich partner přeci jen "trochu" změní :D, sem třeba patřím já (btw pardón za případně špatné citace, musím přijít na to jak to tu děláte)

jo a byla to reakce na Sansu, myslím si, že konkrétně u ní to byl ten důvod, proč i přes jeho zjevný sadismus, Sansa zůstávala svými city k Joffovi věrná.
    @Michelle To jsou ty správný holky, který my správný klucí hledáme :)
    @Michelle Nesuhlasim. Nik nie je dokonaly a kazdej zene nieco na muzovi vadi. Nechava spinave pradlo vedla postele? Neholi sa? Skriabe sa v rozkroku pred svokrou? Nenosi kvety? Chodi casto na pivo? Nepocuva ju? Atd.
    A kazda si na zaciatku povie, ze po par upozorneniach to pochopi a uz to robit nebude. Tudle! Na to, aby to vsak pochopila treba aspon par mesiacov. Sansa sa stretla s Joffom kolkokrat, kym akceptovala realitu? A to bola este decko.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.