Škola :-/

upraveno 6. listopadu 2010 v Rozličný pokec

Tak bych se měl učit, popřípadě spát (dneska jsem byl na zkoušce, zítra jdu na další...vlastně včera jsem byl na zkoušce a dneska jdu na další...) a místo toho hraju na BrainKing Člověče, nezlob se a tady pročítam příspěvky za posledních pár dnů nepřítomnosti... Ach jo, internet je strašlivá věc...

1246789

Komentáře

• Jako diskuze na novinkách to je občas docela no pro pobavení :D. Na to by byl dobrý výzkum jestli někteří lidé jsou tak zvláštní i v reálů nebo jen blbnou z toho diskutování :D. Štěstí, že omezili počet příspěvků na dva občas to tam bylo divné
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Ty zlotřilý kryptofašisto! Ty se opovažuješ tvrdit, že diskutující z portálu Novinky. cz, kteří všude byli, všechno znají a všechno vědí jsou zvláštní? Buď zticha ty jeden Pražský kavárníku, jinak tě stihne tvrdý trest z rukou Pracujících!! :-D
  • @Achileus :D:D:D Ten Pražák je trošku mimo mísu jsem z Orlických hor jenom na okraj :P:P
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Pražská kavárna je všude, skrývají články Ferdinanda Peroutky, zatajují pravdu o Ukrajině a Sýrii a za pomoci prodejných novinářů se snaží zlikvidovat prezidenta Miloše Zemana.

P.S: Většina jich takhle doopravdy přemýšlí :-(
  • @Achileus JJ vím já si tam čtu diskuze, když si připadám, že jsem totálně blbej a vždy mi zvedne náladu kolik je tupších lidí než já :D. Inak jak bylo popsáno výše manuální práce se dají naučit, ale ne každý může stodovat třeba jako já molekulární biologii či medicínu ... atd. Nejvíc mne štve, že většina lidí nadává, ale když jim ukážu co se musím učit tak jediná odpověd, že je to k ničemu. No občas mám stejný názor, ale pak si řeknu (já zkoumám molekulární mechanismy u hypoxie způsobené zaplavením u kukuřic a rozdíl v přežívání heterozních kříženců) nebýt tady lidí co studují a obětují kus svého života polovina lidí by se nedožila ani dospělosti (jo pak těčou nervy, když alternativní rodiče odmítají očkovat děti)
  • Takže podľa teba skoré (pár týždňov či mesiacov) a časté očkovanie na hromadu chorôb nenesie riziko? Nevravím, že sa to má škrtnúť úplne. Proti tetanu napríklad považujem za dobrý nápad a som veľmi rada, že to Mária Terézia tak dôkladne zavádzala, ale všeho moc škodí a ja mám naozaj čím ďalej, tým viac pocit, že to očkovanie už nie je ani tak o pomoci, ako skôr o točení peňazí bez ohľadu na ľudské zdravie.
  • Tak to já si klidně do žíly nechám vpálit protilátky dostupné na trhu :D ale jinak bych diskusi ohledně očkování raději nechala spát...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @brbr Yops, Umelé inteligencie, no v prvom semestri mám z toho oboru len jeden predmet a aj ten sa mi nepáči, takže prakticky študujem Aplikovanú informatiku :D
  • @Tyrion Lannister
    Hypotetická otázka: Co může být ještě debilnější než zprávy na webu novinky.cz? Diskuze ke zprávám na webu novinky.cz
    Diskuze na idnes. Ty weby si nemají čím konkurovat. Na aktualne aspoň diskuzi schovali pod tlačítko a moc se tím nechlubí. Ani hejtři tam nejsou tak vyhrocení mám za to.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    p1e9t9r2 napsal(a):

manuální práce se dají naučit

Tak s tímhle teda nesouhlasím (i jako jedinec, který si studoval o VŠ víc, než je minimum a živili ho rodiče).
    Manuální práce nejsou zas taková brnkačka. Jo, zatlouci hřb naučí téměř každý, samožřejmě až na dispraktiky, autisty a jinak postižené. Ale na třeba takovou truhlařinu, zvlášť tu uměleckou, nástrojovou..., už musí mít člověk vlohy. Kamarád dělal jako maturitní práci vykládané kyvadlové hodiny, fakt krásné, to bych nedala, ani kdybych strašně moc chtěla.
  • @Krisa @Krisa Truhlařinu neberu ale třeba ohoblovat si prkna ... atd něco vyrobit do baráku není a spousty dalších věcí se dají poměrně snadno naučit (umělecký truhlář a umělecký kovář... atd jsou už poměrně specializační, které vyžadují um a věnovat tomu čas)
    @Aviv Myslím klasické očkování černý kašel, záškrt, tuberkoloza, tetanus ... atd. Jako očkovat proti chřipce je úplné zhovadilost. Ono to je o tom, že proti těmto chorodám jsou ohromně citlivý novorozenci a u nich jsou i smrtelné a když mají třeba staršího sourozence ve školce neočkované dítě se tam s tím dostane a ten mikrob vydrží poměrně dlouho naživu mimo tělo a je riziko, že to přes to dítě se to donese domů a nakazí právě neočkovaného novorozence. Inak dneska, když sem se tlačí migranti, kde se nezná proočkovanost je to docela riziko.
  • @Krisa: Sorry, ale v tom souhlasím s p1e9t9r2 - manuální práce se naučit dají, ostatně jako všechno (hra na hudební nástroj, laso spinning, matematika)... ale vždy je to o tom, jak moc to člověk chce umět, kolik je ochoten tomu věnovat času a samozřejmě i trochu o vlohách. A samozřejmě i o tom, jaké máš nástroje a kdo tě to učí (známe, že kdo věc dělá bez fortele, ten se nadře jako tele). Vykonávat podle instrukcí/vzoru se s určitým cvikem naučíš (otázka, jak rychle, a v jaké kvalitě, ale v zásadě to jde)... co se bez talentu skoro vydřít nedá je, když by měl člověk vymýšlet něco kreativního (komponovat hudbu, přijít na to, jak ta prkna sesadit,...).
    @Jay Tak zrovna s tím hraním na nástroje s tebou nesouhlasím. Pokud má někdo hudební hluch, tak ho to nenaučíš, ani když ho budeš bičem mlátit. To platí i o zpěvu - kamarádka je přesně tenhle případ, prostě neslyší, že je falešná a přijde jí to v pohodě (stejné jako u nefalešných) a i kdyby hodně dřela, tak to prostě nezmění.

Manuální práce se naučit dají, pokud máš manuální zručnost. Pokud někdy narazíš na dispraktika, tak to zkus.
  • JayJay
    upraveno 14. prosince 2015
    @Krisa: Mlácení bičem není dobrá výuková metoda (s krásným osmimetrovým jsem se snažil naučit, ale vzdal jsem poté co jsem se švihl pod koleno - do krve). Sorry, ale Smetana komponoval a hrál i poté co ohluchl, takže "sluch" nutně potřeba není,... Jako, já si myslím, že bych měl zpívat jen za hlasitého příboje (a z hudebních nástrojů by se mi měl svěřovat jen triangl... bez té tyčky), ale znám pár lidí, kteří učí zpěv a říkají, že naučit se dá každého (ale já se na to prostě necítím a nemám chuť a čas zjišťovat, kdo z nás se mýlí)...
    Jay napsal(a):

@Smetana komponoval a hrál i poté co ohluchl, takže "sluch" nutně potřeba není

Jestli to nebude jako s mluvením hluchých - ohluchlí, kteří slyšeli a mluvili jsou schopni mluvit, ale hluší od narození s tím mají velké problémy (někteří to dají, jiní vůbec).
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Člověk se naučí všechno, akorát tam kde shází talent musí nastoupit tvrdá prace. Mohu se stat dokonalym hráčem na housle, ale budu mne to stat mnohem víc usilí a času než člověk, ktery ma pro to vlohy.
  • upraveno 14. prosince 2015
    Dreamer napsal(a):

Smutné je, že tahle představa o vysokoškolácích (bez ohledu na obor) a dokonce jistá míra nenávisti k nim, není vůbec výjimkou...

Ono je to z velké části důsledkem toho, jak je studentský stav společnosti prezenovaný. Jak často vidíš lákat na studium na VŠ stylem: "přijďte k nám, je to u nás dost náročné, bude vás to stát spoustu času a práce ve škole i mimo ni, ale získáte kvalitní vzdělání a možnost pracovního uplatnění na pozicích s vysokou mírou zodpovědnosti a odpovídajícím finančním ohodnocením"?

Většinou jsou spíš zdůrazňovány jiné aspekty studentského života - okamžité finanční výhody (slevy apod.), možnosti cestování v rámci stipendijních programů. Zkrátka ten radostný život bez závazků. A financování VŠ primárně se odvíjející od počtu studentů, jenž vedlo k postupnému snižování nároků na "přežití" do dalšího semestru, zodpovědný přístup ke studiu zrovna dvakrát nepodporuje. To, že každá hra jednou skončí a bez nějakého toho úsilí to prostě nejde, sice každý lempl jednou zjistí, ale nějakému Lukášovi "od soustruhu" to tak zřejmé připadat nemusí. A už vůbec ne, proč by na něco takového měl přispívat.

Když se navrch ještě provalí, že různí lidé v dozorčích radách podníků nebo na významných postech státní správy absolvovali za dosti podivných okolností, důvěře v systém to zrovna nepřidá. S tím se samozřejmě svezou i všichni ostatní.
    Achileus napsal(a):

..vyzbrojeni zbraněmi, kterými jejich předci vyhnali fašisty..

jež na rozdíl od těch moderních spolehlivě fungují i po 70 letech.. :-#
    Tyrion Lannister napsal(a):

Mohu se stat dokonalym hráčem na housle

Nemůžeš. Dokonalým hráčem na housle se stane jen ten, který má pro hru na housle talent a dře jako kůň.
    Pokud bude normální smrtelník dřít jako kůň, bude možná dobrým hráčem na housle, ale rozhodně nebude dokonalý.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Krisa Pravda, spatna volba slov
    @Tyrion Lannister Já si říkala, že to bude rozdílným pojetím slova "dokonalý" :)
  • Jay napsal(a):

Sorry, ale Smetana komponoval a hrál i poté co ohluchl, takže "sluch" nutně potřeba není,...

Právě proto, že měl před ohluchnutím Smetana absolutní sluch, tak mohl komponovat i nadále. Prostě si dokázal ty zvuky přehrát v hlavě.
    Já mám totální hudební hluch takový, že jedna z prvních vět obludy číslo dvě byla: "Mami, nepivej!".
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @brbr Jo, sluch, tě viděla s pivem :)
  • Ono jak tady řešíte hudebn sluh, taky záleží čemu je dítě do dvou let vystaveno čím víc má vjemů tím víc má možností. Inak hrát a nástroj není těžké otázka je spíš pro udržení rytmu u těch c nemají sluh a k tomu je taky přístroj, který to udává, jen je pravda, že člověk, který nemá sluch asi nebude nikde koncertvovat v orchestru no :D
  • @p1e9t9r2: Nevím jak ty, ale "hudební sluch" a "smysl pro rytmus" se nevylučují. Já jsem na hudbu dost levej (ale nepochybuji, že bych se naučil, kdybych tomu ten čas věnoval,... jen nechci), takže třeba poznám, že "teď tady zazněl špatný tón" (ve známé skladbě :o)), ale nemám ánung, jestli správně je vyšší nebo nižší. Na stranu druhou "celkem obstojně" tancuji (standard, latina)- a talent? No, já si myslím, že je hrozně těžké říct co je talent... třeba u mě je tanec celkem "vydřenej", ale díky tomu, že mě to byvilo, tak to jednak neberu jako dřinu, ale jako relax... a po těch x letech si troufnu tvrdit, že tancuji lépe, než 90% účastníků tohoto fóra - rozhodně ne dokonale, ale sakra obstojně. (A fór je, že co se znám s pár lidmi co hrají (mezi nimi i spoluzakladatel Nezmarů, takže když říkám, že hrají, tak fakt hrají), tak ti naopak tvrdí, že to co "mají v prackách jim jaksi chybí v nohách")... (ale opět si myslím, že to je jen o tom, že kdyby dost chtěli, tak by to šlo).
  • Jay napsal(a):

@p1e9t9r2: Nevím jak ty, ale "hudební sluch" a "smysl pro rytmus" se nevylučují. Já jsem na hudbu dost levej (ale nepochybuji, že bych se naučil, kdybych tomu ten čas věnoval,... jen nechci), takže třeba poznám, že "teď tady zazněl špatný tón" (ve známé skladbě :o)), ale nemám ánung, jestli správně je vyšší nebo nižší. Na stranu druhou "celkem obstojně" tancuji (standard, latina)- a talent? No, já si myslím, že je hrozně těžké říct co je talent... třeba u mě je tanec celkem "vydřenej", ale díky tomu, že mě to byvilo, tak to jednak neberu jako dřinu, ale jako relax... a po těch x letech si troufnu tvrdit, že tancuji lépe, než 90% účastníků tohoto fóra - rozhodně ne dokonale, ale sakra obstojně. (A fór je, že co se znám s pár lidmi co hrají (mezi nimi i spoluzakladatel Nezmarů, takže když říkám, že hrají, tak fakt hrají), tak ti naopak tvrdí, že to co "mají v prackách jim jaksi chybí v nohách")... (ale opět si myslím, že to je jen o tom, že kdyby dost chtěli, tak by to šlo).

Ale i tak by sa úspešnosť rôznila. Veci sa dajú nadrilovať, ale niekomu sa konkrétna činnosť môže dariť menej, inému viac a tomu s talentom to pôjde závratne rýchlo a ešte zavedie nové prvky. Samozrejme ide aj o spôso drilu.

• @jahodový_žlučník a na které škole studuješ? Já bydlím v Brně, takže jsem měl výběr usnadněný :)
  • @Mellien na MUNI, bydlím kousek od Brna, takže u mě taky byla volba jasná.
  • půlka icefire studuje/studovala v Brně :-D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 15. prosince 2015
    Jay napsal(a):

@p1e9t9r2: Nevím jak ty, ale "hudební sluch" a "smysl pro rytmus" se nevylučují. Já jsem na hudbu dost levej (ale nepochybuji, že bych se naučil, kdybych tomu ten čas věnoval,... jen nechci), takže třeba poznám, že "teď tady zazněl špatný tón" (ve známé skladbě :o)), ale nemám ánung, jestli správně je vyšší nebo nižší. Na stranu druhou "celkem obstojně" tancuji (standard, latina)- a talent? No, já si myslím, že je hrozně těžké říct co je talent... třeba u mě je tanec celkem "vydřenej", ale díky tomu, že mě to byvilo, tak to jednak neberu jako dřinu, ale jako relax... a po těch x letech si troufnu tvrdit, že tancuji lépe, než 90% účastníků tohoto fóra - rozhodně ne dokonale, ale sakra obstojně. (A fór je, že co se znám s pár lidmi co hrají (mezi nimi i spoluzakladatel Nezmarů, takže když říkám, že hrají, tak fakt hrají), tak ti naopak tvrdí, že to co "mají v prackách jim jaksi chybí v nohách")... (ale opět si myslím, že to je jen o tom, že kdyby dost chtěli, tak by to šlo).

Nerád sa vám motám do debaty, ale pokiaľ viem, talent je stupeň inteligencie/nadania, ktoré nemožno nadobudnúť/naučiť sa, len sa s tým narodiť, vyvinúť si to (konkrétne tie stupne by mali byť [prosté] nadanie -> talent -> genialita), čo je pravý opak dosiahnutej schopnosti. Takže zas tak ťažké definovať to nie je. Ide skôr o vplyv talentu na danú schopnosť.

EDIT: Teda napríklad myslím, že podľa definície je talent len súbor predispozícii pre vyvinutie/rozvoj/zlepšovanie danej schopnosti, nie vyslovene zložka, ktorú by človek bez talentu nemohol nadobudnúť.
  • @Gepeto To je, ale u dětí zrovna hubední sluha nadávní pro toto odvětví se rozvíjí až po narození podle toho, kterým podmětům je dítě vystaveno.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.