Oblíbená postava?
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
...ale vstane znovu, tvrdší a silnější :D
A žádný harmonický pár od nich nechci, mě stačí, když jí čordne draky a udělá z ní Daenerys Rozseklou.
ono, v prvom rade sú to literárne postavy, takže tie súdy sa nám akosi robia ľahšie, ale aj tak. v žiadnom prípade netvrdím, že Victarion je mi sympatický (nie je), ale ani ho nepovažujem za vyslovene zlého (ako Gregor, Joff a spol). V Tanci síce podlieha svojím vidinám a nenávisti, ale ešte stále mi nepríde ako monštrum. Za monštrum v moriach stále pokladám Eurona, vidím medzi nimi rozdiel.
Podobne nechápem nenávisť k Danny. netreba ju milovať, netreba jej ani fandiť, ale tešiť sa na to, že zomrie mi príde choré. pri postave ktorá je diplomaticky povedané neutrálna so sklonom k pozitívnemu. Proste rozhodne nie je písaná ako negatívna, zlá postava, ktorá si zaslúži zomrieť. čiže želať si smrť niekoho, kto si ju nezaslúži mi príde.... trochu detské..... trochu negandalfovské (slávny rozhovor s Frodom o tom, kto má žiť, kto zomrieť)
podobne je to s brienne, alebo sansou. chápem ak niekomu nesedia, ale posielať ich na smrť (aj keď ide o knihu a diskusné fórum k nej) - to mi nesedí.
a možno má GRRM nejaký príjmač, ktorým zachytáva tieto wish to die, a ako odpoveď nám tlčie Starkov... ach jo :( (vtip)
Jó Starkové... Připomněl jsi mi jeden vtip o GRRM, kdy fanouškovi odpovídá: "Ó, tak on je vaše nejoblíbenější postava? Ne, už není." :)
sarven: Já jsem spoustě pozitivních postav v duchu přál smrt. Jejich dokonalost a dobrota mě, nevím proč, neskutečně iritovala. Jedná se např.o Old Shatterhanda, Koniáše (od Žambocha, ne toho paliče knih:-) a další. Přitom se považuji za celkem duševně zdravého, ale možná se mýlím.
flanker.27: Dany vyčítám, že nechce slyšet pravdu, i když Selmy by jí o jejím otci pravdu řek. Ale holt nikdo není dokonalý a ani Dany není, má se ještě hodně co učit. Pokud by s přístupem, jakej má, měla získat Sedm království, obávám se, že v Králově přístavišti by leda tak do roka vystrojili další pohřeb. Zdá se mi, že v Tanci je to zase ta holčička, která něco vykřikuje o krvi draka, ale ve skutečnosti je dobrá tak do postele Khala Droga.
to čo robila neskôr, o tom nič nevedel.
chmur: smrť Old Shaterhandovi? teraz si ma nasral.
svoa00: Asi tak. Ono by mi právě nevadilo, že není dokonalá, jenže tak jako někteří ty "dokonalé" nesnáší, tak se zároveň v Dany tu dokonalou vidět snaží... Je to začarovanej kruh, někdo se jí snaží za každou cenu očernit, někdo zase za každou cenu obhájit. Mě ale vadí hlavně to, že mě prostě jako charakter nezajímá a její kapitoly mě vesměs nudí. Doufal jsem, že zajímavý to začne bejt, když se kolem ní budou pohybovat Quentyn, Tyrion, Vcitarion, možná Edrik Bouře, zkrátka že dojde k nějaký konfrontaci. A ono nic.
Víc než že někdo nesnáší postavu, protože je dobrá (může být špatně napsaná), mě zaráží, když se tu fandí nájemným vrahům a vůbec nadržuje bezpráví jenom proto, že má být pácháno na neoblíbených postavách. :-)
Dany a Jon se dají omluvit jejich mládím. Drbají do věcí, na které ještě nemají dostatek zkušeností.
čo sa týka fandenia a nefandenia postáv, tam je to samozrejme úplne legitímne. teba Dany nebaví, Heada baví, mňa prevažne baví aj keď v Tanci dosť nuda.
S Euronem si to vyřídit chtěl, ale Balon si na něm vynutil slib, že ho nezabije.
Vsadil jí dítě do břicha a přinutil mne, abych ji zabil. Zabil bych i jeho, jenže Balon by nestrpěl, aby v jeho síni došlo k vraždě. Poslal Eurona do exilu, aby se už nikdy nevrátil.
Myslím, že v kontextu prostředí a zvyklosti se zachoval celkem "normálně". Jiná věc je, že mi to nepovažujeme za relevantní důvod k vraždě. Ale existuje vůbec takový důvod?
"Victarion pohlédl na svoje pěsti. Nasadila mi parohy. Neměl jsem jinou možnost. Kdyby se to moji muži dozvěděli, smáli by se, tak jako se mi smál Euron.
Já jako člověk odkojený západní kulturou a jejím systémem hodnot a morálkou bych také nezabil svou ženu kvůli nevěře (aspoň myslím:-), ale otázka zní: Nechtěl bych to pudově a v skrytu duše udělat? A pokud bych žil v prostředí, kde by to nebylo nic nenormálního, neudělal bych to? Vezmi si spoustu kauz z muslimských zemí. Žena byla znásilněna cizími muži a lidi z vesnice ji za to ukamenovali, protože to považovali za nevěru. Jistě se nejednalo o samé šílence. Prostě tam mají takové zvyky a tradice, i když mi to, na rozdíl od Victariona, hlava nebere.