Oblíbená postava?
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ne že by to byl jediný rozdíl, ale Tyrion nezabil Šae jen pro styk s jiným (nemyslím tím s Jiným). A BTW mu to neschvaluju...
Abych to shrnul. Victarion je tvrdý, nečiní mu problém zabít člověka, ale rozhodně to není šílenec nebo nějaké monstrum jako např. Gregor, Joffrey nebo Euron.
svoa00: Nevím, jak jsi na tom s Tancem, pokud jsi četla, tak tam rozhodně u Viktariona nejde o nějaký sklon k násilí, ale šílenství v čisté podobě.
Možná se zachoval víc racionálně než Tyrion, který musel vidět rudě, když škrtil Šae a kam až to vedlo.
Ohař zabil Mycaha asi jako když dnešní člověk bezmyšlenkovitě rozplácne mouchu.
Jaime zabil svého krále a všichni mu vyčítají, že porušil přísahu, ne že vzal život.
Jinak u Martina platí, že kdo se neohání mečem, mečem sejde, takže jediný, co má smysl rozebírat, je opravdu jenom motivace.
Ženy to měly v evropské společnosti těžké všeobecně. Slyšel jsem o případu, kdy ve středověku manželé pobyli na trhu, prodali a nakoupili, a nakonec zapadli do hospody. Manžel začal hrát karty a prohrávat. Manželka mu řekla, že by hrát neměl, a on ji za to seřezal. Hrál dál, všechno prohrál a tak odešli z hospody. Jakmile ale byli z dohledu a doslechu, on se své manželce omluvil, protože měla pravdu. Jenže zpochybnila jeho postavení na veřejnosti - a on musel, pokud se nechtěl společensky odepsat (a že negramotná společnost brala drby jako svou nejoblíbenější zábavu se potvrzuje i mimo Evropu), "správně mužsky" zareagovat.
Neoblíbená Brienne - ne proto, jak se chová její postava, ale proto, jak ji vykreslil Martin. Když silná válečnice, tak hnusná, plochá a přitroublá. Děsný stereotyp.
Jinak ve fantasy je základní klišé "sexy bojovnice v bikinách" - v jedné z povídek o Zaklínačovi dělali Borchovi Tři kavky doprovod dvě bojovnice, sice tetované, ale nikoli nepřitažlivé, a samozřejmě v místní obdobě plavek - a zobrazování je na tom ještě hůř (a ani se nemusí jednat o komixovou kresbu).
Já teda čtu převážně fantasy a moc bojovnic-ošklivých mužatek tam nepotkávám... Když bojovnice, tak (téměř všude) krásná princezna s útlým pasem a ňadry dmoucími.
Právě ty "sexy" bojovnice BTW krásně zparodoval Pratchett v Lehkým fantastičnu.
K tý realističnosti. Kolik myslíš, že potřebuješ svalový hmoty na vyšší fyzický výkony, máchání mečem, nošení kyrysu? Stačí se podívat na ženský v těžký atletice. Stereotyp je když už tak spíš Asha než Brienne, i když absolventky gender studies budou všechno vykládat obráceně :)
Kontrast Éowyn x Arwen. Mno, jak se to vezme. Přestavitelka Eowyn se mi teda nelíbila, ale to nebylo rolí "bojovnice", prostě nebyla můj typ. No a Liv Tylerová, ta neni ošklivá, ale stejně jsme si z ní dělali legraci. "Nejhezčí žena? Tahle?" V roli ale sedla, i když bych si dokázal představit mnohem pohlednější herečky. Takže tam ze svýho chlapskýho pohledu nějakej velkej kontrast nevidím, protože ani jedna z hereček se mi nijak obzvlášť nelíbí a zase naopak jsou tací, kterým se líbí obě.
Takže celkově:
1) pokud se někdo dá na bojovný řemeslo, těžko bude vypadat jako ty spoře oděný děvčice co jima přetejkaj fantasy romány, komixy i televize, už jen proto, že k tomu prostě jsou určitý fyzický dispozice potřeba.
2) Ne, není stereotyp zobrazit bojovnici jako Brienne, je to známka realismu, stereotyp je přesnej opak.
Krisa: Mě Éowyn přišla minimálně v knize skutečně docela mužatkoidní. Popisem a hlavně názory. Pokud někdo šermuje tak, že dokáže čelit mužům, nebude to jemná víla. Znám to z vlastní zkušenosti, řadu let jsem šermovala.
Flanker: O tom jsme se bavili. Sporý fantasy oděv je asi pro efekt, ale můžeš mít krunýř, ale pod ním nemusí být martinovská "zrůda" :) Nemyslím, že zrovna já, byť trénovaná, mám nehezkou tvář, plochou hruď, mdlý rozum a koňský chrup :))
BeN: A co sci-fi? Třeba Mark Stone nebo Ledová společnost. Tam jich je. A obecně nejde jen o bojovnice, ale o typ "mužatka".