Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
ale inak u mňa vyhráva viac menej amsterdam z veľkých miest.. a najlepšie sa mi orientovalo v NY
A aj vymyslenej priatelke nemusis predsa tlacit kaleraby do hlavy :)
Nová výstaba navíc nenechává žádný prostor na nekomerční záležitosti (již zmíněné škol(k)y, parky, hřiště, místa pro kulturu), což znamená, že se za čímkoliv z toho musí dojíždět do míst, která ještě projektoval někdo pro lidi spíš než pro zisk. Extrémním příkladem toho jsou tzv. sídliště na placato vybudovaná na loukách kolem Prahy, kde se k výše uvedeným nedostatkům přidává ještě mizerná dopravní dostupnost.
Já rozhodně neprahnu po tom, aby se Praha stala dalším evropským velkoměstem. Naopak, myslím, že o půl miliónu lidí méně a nějaké to bourání by jí jen prospělo. K tomu hraní si na metropoli si vždycky vzpomenu na exprimátora Béma a jeho utopistické kecy o tom, jak tu uspořádáme olympiádu. Naštěstí zůstalo jen u bláznova přání.
S charakteristikou sever vs jih celkem souhlasím - myslím, že to neplatí jen o dopravě. Ovšem aby člověk získal nějakou představu o životě v jiném městě, je skutečně potřeba tam nějakou dobu žít, čímž nemyslím jen docházet do práce a na nákup (můj případ). Sice jsem byl několik měsíců pracovně v Hamburku a Bologni a pár týdnů ve Fukuoce, ale já upřímně nijak zvlášť "nevyužívám" ani tu Prahu. Jestli to v městě "žije" nebo tam v šest chcíp pes je mi celkem jedno (když mi ho někde udělají po sečuánsku).
@sarven: V roce 2008 jsem si vychutnával předvánoční Bratislavu, příjemně překvapen atmosférou, která tam panovala. V Praze bych na Staromák poslal tak maximálně ČOI-ku s proutěnými koši na máchání nepoctivých obchodníků ve Vltavě. I když nevím, kdo by se nimi tahal tak daleko.. Přesto mě těší, že tě dokáže Praha oslovit.
Nejlépe jsem se cítil na Moravě v Olmiku. Život tam plyne trochu pomaleji než v Sudetech, což vyhovuje mému naturelu. Navíc Sudety byly z velké části dosídlené z různých částí republiky. Chybí tu oproti střední Moravě takový ten skutečně silný vztah k místu budovaný desítkami generací. Většina lidí jsou zde třetí či čtvrtá generace. Navíc nemám rád hory. Takže smůla. Jsem nížinný typ:-) Místo výletu na vrcholky Jizerek sedím nebo chodím kolem vody někde v údolí (rybařím). Za pěkné město považuji i Plzeň. Naopak jsem nesnášel Trutnov.
Praha má určité magické kouzlo jako většina jiných starých měst, ale na moji povahu je moc přelidněná, uspěchaná, zacpaná a buduje ve mně stres. Jak psal Konrád Lorenz: Mnoho lidí na malé ploše buduje bariery a pocit ohrožení. Rád tam někdy zajedu, ale ještě radši se vracím do Liberce, i když ho moc v lásce nemám.
Čím jsem starší tím víc se mi stýská po pomalosti vesnic.
Moje nejoblíbenější oblasti v ČR jsou jižní a střední Morava, Třeboňsko a Česká křídová tabule.
Z cizích měst se mi nejvíce líbilo v Londýně pro jeho pestrost.
totálne to sedí s tou náladou.
Rozhovor zde:
http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/_zprava/stredecni-jak-to-vidi-bylo-s-oblibenou-ekonomkou-ilonou-svihlikovou--1129935
Odkazují se přitom na přednášku na stejné téma, kterou naleznete tady:
http://www.blisty.cz/art/65812.html
A k tomu príkladu - ono je tu aj viacero iných faktorov. Dajme tomu, že sa vo svete objaví šialený Joker z Batmana, ktorý prosto bez akejkoľvek predohry (že by ma trestal, bol som nejaký politik alebo by som s ním bol zakomponovaný) by zo mňa kvôli svojej úchylke spravil Boha. Dal by mi vybrať medzi rodinami v Číne a mojou rodinou. Tu by som váhal. Zrejme by som nereagoval - nech si zabije koho chce, rodina mi bude chýbať, nie som predsa neempatická svi´=na ale ich krv na rukách nebudem mať ja.