Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
16667697172581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • Sarven: V Prahe presne.. to metro... ale ako ani v Blave nemam problem dostať sa zo stanice či už do centra(no, zaleži čo sa berie ako centrum), na nabrežie, do priemyselnej zóny... praha mi príde hlavne vzdušnejšia...
    ale inak u mňa vyhráva viac menej amsterdam z veľkých miest.. a najlepšie sa mi orientovalo v NY
  • No, ale vacsina netusi, ze aj ten vlacik ma s nazvom nieco spolocne :)
    A aj vymyslenej priatelke nemusis predsa tlacit kaleraby do hlavy :)
  • Praha mi těch 11 roků nevadila, ale vždycky tak po měsíci mi už lezly ty davy lidí šíleně na nervy a musela jsem si jet oddechnout domů :-)
  • @svoa00: Myslím, že flanker už to vysvětlil za mě. Současná Praha je budována jako město automobilů, které tu představují hlavní živočišný druh. Pokračující zahušťování stávající zástavby bez jakéhokoliv ohledu na okolí působí negativně na podvědomí obyvatel - viz. pocity, o kterých mluví Krisa.

Nová výstaba navíc nenechává žádný prostor na nekomerční záležitosti (již zmíněné škol(k)y, parky, hřiště, místa pro kulturu), což znamená, že se za čímkoliv z toho musí dojíždět do míst, která ještě projektoval někdo pro lidi spíš než pro zisk. Extrémním příkladem toho jsou tzv. sídliště na placato vybudovaná na loukách kolem Prahy, kde se k výše uvedeným nedostatkům přidává ještě mizerná dopravní dostupnost.

Já rozhodně neprahnu po tom, aby se Praha stala dalším evropským velkoměstem. Naopak, myslím, že o půl miliónu lidí méně a nějaké to bourání by jí jen prospělo. K tomu hraní si na metropoli si vždycky vzpomenu na exprimátora Béma a jeho utopistické kecy o tom, jak tu uspořádáme olympiádu. Naštěstí zůstalo jen u bláznova přání.

S charakteristikou sever vs jih celkem souhlasím - myslím, že to neplatí jen o dopravě. Ovšem aby člověk získal nějakou představu o životě v jiném městě, je skutečně potřeba tam nějakou dobu žít, čímž nemyslím jen docházet do práce a na nákup (můj případ). Sice jsem byl několik měsíců pracovně v Hamburku a Bologni a pár týdnů ve Fukuoce, ale já upřímně nijak zvlášť "nevyužívám" ani tu Prahu. Jestli to v městě "žije" nebo tam v šest chcíp pes je mi celkem jedno (když mi ho někde udělají po sečuánsku).

@sarven: V roce 2008 jsem si vychutnával předvánoční Bratislavu, příjemně překvapen atmosférou, která tam panovala. V Praze bych na Staromák poslal tak maximálně ČOI-ku s proutěnými koši na máchání nepoctivých obchodníků ve Vltavě. I když nevím, kdo by se nimi tahal tak daleko.. Přesto mě těší, že tě dokáže Praha oslovit.
  • upraveno 30. října 2012
    Já nemám nějaké zkušenosti s cizími metropolemi. Vždy jsem tam byl jen na výletě či dovolené. Pro mě osobně je důležitá energie místa. Nevím, jestli v něco takového věříte. Bydlel jsem na vesnici u Turnova, v Trutnově, Plzni a Olomouci. Nyní bydlím už osm let v Liberci.
    Nejlépe jsem se cítil na Moravě v Olmiku. Život tam plyne trochu pomaleji než v Sudetech, což vyhovuje mému naturelu. Navíc Sudety byly z velké části dosídlené z různých částí republiky. Chybí tu oproti střední Moravě takový ten skutečně silný vztah k místu budovaný desítkami generací. Většina lidí jsou zde třetí či čtvrtá generace. Navíc nemám rád hory. Takže smůla. Jsem nížinný typ:-) Místo výletu na vrcholky Jizerek sedím nebo chodím kolem vody někde v údolí (rybařím). Za pěkné město považuji i Plzeň. Naopak jsem nesnášel Trutnov.
    Praha má určité magické kouzlo jako většina jiných starých měst, ale na moji povahu je moc přelidněná, uspěchaná, zacpaná a buduje ve mně stres. Jak psal Konrád Lorenz: Mnoho lidí na malé ploše buduje bariery a pocit ohrožení. Rád tam někdy zajedu, ale ještě radši se vracím do Liberce, i když ho moc v lásce nemám.
    Čím jsem starší tím víc se mi stýská po pomalosti vesnic.
    Moje nejoblíbenější oblasti v ČR jsou jižní a střední Morava, Třeboňsko a Česká křídová tabule.
    Z cizích měst se mi nejvíce líbilo v Londýně pro jeho pestrost.
  • vianočná bratislava je strašne milá. je totiž aj vysvetielkovaná, ale pritom taká rodinná. na rozdiel napr. od viedne, ktorá je nablýskanejšia sú vianočné trhy na hlavnom námestí úžasné nielen medovinu a lokšou, ale že 100% do 5. minút stretnete niekoho známeho s kým si radi dáte pohárik a pokecáte.
    totálne to sedí s tou náladou.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Miluju Vánoční trhy, proto mě ty současné strašně vytáčí! Mám ráda ty, kde se platí vstupné (aspoň dvacka), protože tam nejsou stánky, které nenávidím. Proč na Vánoční trhy, kde mají být věci ručně vyráběné, tradiční, vánoční... rvou "vietnamské" oblečení, plastové kraviny do baráků, věci z teleshopingu apod.? Nejhorší je, že to je všude, letos jsem byla na Flóře v Olmiku a tam to bylo taky! Dokonce tam prodávali dioptrické brýle, ve stánku!
  • @Krisa: v bratislave nie su v stankoch ziadne cinaky a vsetky veci suvisia so zimou alebo Vianocami. Kedze namestie je v podstate male, je to tam napraskane, ale tu sa zauzivalo, ze kolegovia idu z prace na punc aspon raz za sezonu. Ako napisal sarven, je to tu take milo rodinne - punc, pecienkova loksa a vela znamych okolo
    Hildegarda: To je super, tak to má být. Já jsem v tomhle dost radikální - vadí mi i trička s "vtipnými" nápisy.
  • Loni jsem se byla podívat do adventní Vídně a byla jsem vlastně zklamaná. Cestou tam a zpátky měl autobus zastávku v Brně a v obou případech jsme zamířili na Zelný trh - hádejte, kde to na mě působilo líp. Letos mám v plánu Norimberk, ale vy mě s tou Bratislavou ještě zlomíte :D
  • nič nevidím, neviem či je to dobré alebo nie :)
  • už vidím. no hej. ale takéto pohľadnice má asi každé mesto. fajn je, že naozaj je to o pletených šáloch, medovine, sviečkach, drevených veciach a tak.
  • Ze mě asi ajťák nebude, vrátím se z podzimek, je to nový a já vůbec netuším co jak a proč a vůbec to nějak nedávám. :-D A ti grafičtí smajlíci mi taky přijdou hrozně hnusní. Ale co, změna je život :-)
    Lady Sansa: To si zvykneš. A smajlíky jsem se naučila psát s mezerou : )
  • Tak ti teda budu naivně věřit. : ) (snad jsem to napsala dobře) A když už jsem tu tak nemáte někdo bližší informace o povídkách?
  • Vianošne trhy v Bratislave sa mi páčili.. narozdieľ od tých vo Viedni... Naviac ja nerad lokše... radšej cigansku(ano som vianoČny asi ako veľkonočný zajačik ale aj tak
    Nemůžu si pomoct, abych opět nedoporučil dnešní rozhovor s ekonomkou Švihlíkovou na téma "Zneužívání chudoby". Co to vlastně má být to "zneužívání sociálních dávek", jak je to významné z hlediska rozpočtu, jak je to s mírou chudoby v ČR atd.

Rozhovor zde:
    http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/_zprava/stredecni-jak-to-vidi-bylo-s-oblibenou-ekonomkou-ilonou-svihlikovou--1129935

Odkazují se přitom na přednášku na stejné téma, kterou naleznete tady:
    http://www.blisty.cz/art/65812.html
  • upraveno 7. listopadu 2012
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    V poriadku, súhlasím, že to uprednosťňovanie je prirodzenosťou človeka. Avšak ty si sa vyjadril, že je to na Tywinovi pozitívum. teraz nechápem, najskôr vyberieš toto uprednostnenie rodiny ako pozitívum a potom hovoríš, že to neoznačuješ za správne? To je dôvod celej tejto komunikácie. Ak to chápeš ako čistu konštantáciu, že je to naša prirodzenosť a že chápeš Tywinove dôvody, dobre. Ale to jeho činy neočisťuje. Je X iných postáv v Piesni a možno aj ľudí v reáli, ktorí uprednostnini iných. Tí ľudia sú dobrí. Tywin je možno prirodzený, ale nie dobrý. Aj ja chápem jeho dôvody, byť lordom v stredoveku, tiež snívam o tom, že keď už zomriem, zostane tu moje meno a meno môjho rodu v učebniciach a všetci si ma a môj rod budú pamätať. To chápem. Ale aj tak by som nemal žalúdok na niektoré zverstvá, čo spravil Tywin. Ja viem, že žijem v inej dobe, ale mne by sa byť Tywinom pokojne spať nedalo.

A k tomu príkladu - ono je tu aj viacero iných faktorov. Dajme tomu, že sa vo svete objaví šialený Joker z Batmana, ktorý prosto bez akejkoľvek predohry (že by ma trestal, bol som nejaký politik alebo by som s ním bol zakomponovaný) by zo mňa kvôli svojej úchylke spravil Boha. Dal by mi vybrať medzi rodinami v Číne a mojou rodinou. Tu by som váhal. Zrejme by som nereagoval - nech si zabije koho chce, rodina mi bude chýbať, nie som predsa neempatická svi´=na ale ich krv na rukách nebudem mať ja.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.