Diskuze s překladatelkou

upraveno 1. června 2010 v Píseň ledu a ohně
124678

Komentáře

• upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
    JimJam - ponechám stranou, že se tady taky bavíš o možnostech "co by, kdy by", a přejdu rovnou k věci. Cersei se rozhodla Roberta zlikvidovat v okamžiku, kdy na dvoře začalo panovat podezření ohledně jeho potomků. Prvním byl Jon, kterýho zlikvidovali. Stannis, další kdo měl podezření, po tomto incidentu raději zdrhnul (dobře udělal). Jakmile podezření pojal i Ned, a dokonce šel Cersei varovat, bylo jasné, že musí jednat okamžitě. V tomhle okamžiku byl osud Roberta zpečetěn, stejně jako každého dalšího, kdo znal pravdu. Myslím, že se Cersei ulevilo, když Joff nechal Neda neočekávaně popravit. U Hlídky by jistě zaujmul vysokou funkci a mohl by tak nepřímo ovlivňovat i severské lordy, a tím pokračovat v odboji. Nesmíme zapomínat, že v pozadí za těmito událostmi stál Malíček (nebo se to tak jeví). Minimálně tedy za znepřátelením Lannisterů a Starků (ten dopis).
  • upraveno 11. září 2010
    Souhlasím. Zajímavou otázkou je, zda Malíček chtěl dopisem pouze odvést pozornost od Lysy nebo rovnou měl plán znepřátelit Lannistery se Starky. Jeho plány jsou pro mě zatím mlhavé. Koneckonců kdyby dopis nenapsal, Eddard se vůbec nemusel stát pobočníkem. Poprava Neda byla stejná hloupost jako nechat ho odejít k Hlídce, Cerseia si ho raději měla nechat jako rukojmí a držet tak v šachu Robba.
  • upraveno 11. září 2010
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
    Dalo by se říci, že největším viníkem války je předchozí Robertova rebelie. Tyrion ve 3. díle říká něco v tom smyslu, že všichni jsou jen loutky osudu a vše podstatné bylo rozhodnuto už za jejich otců. Myslím si, že je to pravda. Z Robertova povstání vyvstala emigrace zbylých Targaryenů, sňatek Roberta s Cersei, touha Dorne po pomstě, nepřátelství Eddarda a Lannisterů, Stannisova nespokojenost s odměnou od Roberta. V takové situaci stačilo ke konfliktu málo. De facto je občanská válka pouze pokračováním Robertova povstání (a po invazi Daenerys to bude ještě očividnější). Robertova vláda se zdála být dobou míru, ale hodně toho prostě bublalo pod povrchem až to vybublalo ven...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. září 2010
    upraveno 11. září 2010
    upraveno 11. září 2010
    upraveno 11. září 2010
    Navíc k Nedově popravě Joffreyho dostrkal opět Malíček. Aspoň to bylo naznačeno v jednom rozhovoru Tyriona se Cersei.
  • upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
    Jelikož si dokáže Maliček dát dvě a dvě dohromady i u mnohem složitějších skládaček, tak bych se divil, kdyby mu nebylo divný, že všechny manželský děti Roberta jsou blonďáci, zatímco nemanželský mu jsou podobný. :-D A nejenom jemu, vždyť i Varys to musel vědět.
    upraveno 11. září 2010
    upraveno 11. září 2010
  • upraveno 11. září 2010
    upraveno 12. září 2010
    Ale nevěděl co udělá Stannis a neměl ani možnost ho nějak ovlivnit. A taky by mu určitě nevyhovovalo posílení vlivu Lannisterů u dvora. Starého pobočníka se zbavil a nového pro jistotu rovnou zaměstnal podezřením vůči Lanisterům.
  • upraveno 12. září 2010
    upraveno 12. září 2010
    Když se v tom Arryn začal šťourat, muselo Malíčkovi být jasné, že je situace neudržitelná. Aby mohl dál okrádat království, tak potřeboval zůstat správcem pokladny. A pokud by to dál nešlo, potřeboval posílit své pozice. Robertova volba nového pobočníka se dala dost předpokládat. Svoji ženu neměl rád, Tywinovi plně nedůvěřoval, takže nikdo z jejich rodiny nepřicházel v úvahu. Eddard byl kandidátem č. 1 a dalo se lehce dovodit, že ten bude pokračovat tam, kde jeho předchůdce skončil. Tak se rozhodl vytěžit ze situace co se dá. V podstatně rozpoutal občanskou válku, aby získal další vliv který potřeboval a hlavně chtěl, aby se mohl "pozvednout".
  • upraveno 12. září 2010
    Malíček smrdí až za roh
  • upraveno 24. září 2010
  • upraveno 23. prosince 2010
    Nepřekládat. Nicméně hlavně neměnit nastoupenou cestu v půli ságy (na to už je ale pozdě). Jako kdyby ve Společenstvu prstenu byl Pytlík a ve Dvou věžích najednou Baggins.
    Rozhodně zpětně nepřekládat jména, některá v češtině prostě vyzní zvláštně např. když je z lorda Glovera najednou po 3 knihách lord Rukavičkář, přináší to jen zmatky a člověk si to musí zpětně překládat aby věděl o koho jde.
    upraveno 23. prosince 2010
    Jj, největší problémy mi dělali říční lordi a ser Dubosrdcký. Fuj, štve mě to jen si vzpomenu.
    no mě ty počeštěné jméma přišli docela fajn hlavně bratři černokotlý ale jinak si zase myslím že jestli to bude zase měnit zpátky na anglické v Dance with dragon tak to bude asi ještě víc zamotané ,ale zase pravda že měnit se to asi nemělo když od začátku byly anglické jména a pak zase české je v tom docela zmatek tedka ikdyž chápu že překladatelka to neměla jednoduché hlavně potom co jsem četl mea culpa,mea maxima culpa
    JJ, Errare humanum est. Osobně, už jsem to tu už psal, ale já jsem rozhodně pro návrat ke starým anglickým jménům. Už jenom proto, že lépe znějí. Př. Hightower - Vysokověžský.
    jo hightower mi vždycky připoměl policejní akademii :-)
    tak bychom překladatelce ve chvíli, až vyjde pátý díl, mohli začít posílat prosebné maily, ať si vzpomene na slávu jedničky až trojky :) aby ji náhodou zase nenapadlo tvořit děsivá jména obsahující úžasné spřežky -sžský, -rdcký, -čkářský a podobně :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.