!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
1156157159161162243

Komentáře

• A když už se tu řeší Skála.. Pokud je hlavou rodu Cersei a dědička Myrcella, jak by to bylo případně po jejich (možné je to u obou dam) provdání? To by museli jejich manželé přijmout jejich jména nebo by prostě od té doby náleželo panství Lannisterů jinému rodu?
  • @Nevada Proč by nebyl? Dědicem skály byl Kevan, po jeho smrti to dědictví přešlo na jeho nejstaršího žijícího syna, Lancela. Ten sice je vrabčák, ale to není královská garda nebo noční hlídka, dědic stále je. Však i Kevan říká že místo toho vrabčáctví by se měl věnovat svojí nové ženě, kdyby to byla přísahající frakce tak by vlastně už žádnou ženu neměl. Dědic je Lancel.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @JoffreyWater kde jsi přišel na to že skálu zdělil Kevan? To není pravda, Skála přešla na nejstaršího žijícího potomka, v tomto případě Cersei (Jaime vyškrtnut kvůli KG). Právo Westerosu je takové že může dědit i žena, ale pouze v případě že v potomstvu není k dispozici mužský dědic (to je přesně tenhle případ). A až v případě smrti Cersei by skála přešla na jejího nejbližšího mužského dědice -> žádného nemá -> dědí Myrcella, nebo Tommen, zřekl-li by se trůnu.
  • @Everett_Young Vážně? Já myslel, že třeba hned v první knize bylo zmíněno že pokud by Joffrey neměl žádného mužského dědice tak by trůn přešel na jeho mladšího bratra. V případě že nežije žádný mužský dědic, Kevan i Lancel mužští dědicové jsou.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @JoffreyWater Ale Lancel nie je septon, len veriaci. Septoni prisahajú ako v KC.
  • @Gepeto Já neříkám že je septon a vim že není.
  • @Gepeto Ano, to jsem tvrdil. Tvrdil jsem že dědit může, ne že nemůže :D že to není královská garda ani noční hlídka.
  • @Everett_Young Když tam tím tak přemýšlím, tak to možná bylo vyřčeno v seriálu ne v knížce, mám v tom trochu bordel :D ale vždycky jsem si myslel že to tak je, že pokud má někdo naživu pouze dcery, ale také bratry tak dědictví přejde na nejstaršího bratra a jeho potomky. Já to nechápu.
    @JoffreyWater nejsem si jistý, ale jestli máš bráchu a ten má jenom dcery, tak se nezapomeň hlásit o majetek :-D
  • @Everett_Young Náhodou mám :D ale jako myslel jsem že takhle to ve westerosu funguje, tak nevím.
    @JoffreyWater to asi až v případě vymření veškerých legitimních potomků.
  • Samozřejmě že Lancel jako bratrenec nebude dědit Skálu. Asi nejlíp dědictví bylo vysvětleno v podání Malíčka, když objasňoval z kolikátého kolene Arrynů je Herry dědic.
  • Ak Aegon získa železný trón a Targaryeni sa vrátia k svojej tradícii incestu, je to len otázka času než sa na trón posadí niekto ako Aerys II a vznikne ďalšia rebélia.

Osobne by som si tipol, že keď Brynden zaučí Brana, tak sa odoberie na druhý svet.
    Dúfam a verím, že Stannis prežije a bitka u Zimohradu sa ešte nekonala, tam bude viac intríg, zabíjania a zrady než to vypadá.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • Ako môže Tyrion dediť keď musel ujsť pretože je odsúdený otco a kráľovrah? Ten nezdedí ani ten uhorkový šalát.
    A nepíš zbytočnosti typu Hnedý Ben Plum mu pomôže získať Skalu, pretože to s dedením nemá spoloční nič.
    @Achileus podle tebe může být jasné co chce. Tyrion je podle zákona uprchlý vrah PRAVOMOCNĚ odsouzený k trestu smrti za vraždu krále i svého otce. Jediné co Tyrion může v současné chvíli dědit je oprátka. Pročti si další příspěvky než na něco budeš reagovat, je tam jasný odkaz na ASOIAF wiki podle které je v současnosti majitelkou CR Cersei. Tyrion nedědí nic. To samé Tommen který jakožto král také rodově nedědí.
  • To dědictví je nějaké zmatené. Melete sračky.
  • Pokud je naživu mužský člen rodu, ať už se jedná o strýce nebo o kohokoliv, vždy má větší právo než žena, i kdyby to byla nejstarší manželská dcera.
  • @Gepeto: Incitatus byl samozřejmě ten koník. A opravdu patřil Caligulovi. Ale s tou jeho veřejnou funkcí to není tak jednoduché, nebo spíš jisté. Pokud si to ještě správně pamatuji, tak jeden z prvních, kdo tuhle historku rozšiřoval, byl Seutonius, který ji ale zapsal až přibližně 60 let po Caligulově smrti ve svých Životopisech. Tam tvrdil, že Caligula jmenoval Incitata senátorem a že jej "měl v úmyslu" nechat zvolit dokonce konzulem. Pokud by se mu to podařilo, tak bys měl pravdu v obou případech. Kůň i vladař. :-) Ale Seutoniovi se v tomhle nedá moc věřit. Zaprvé, neměl Iulijsko-claudijský rod moc v lásce a zadruhé, především jeho životopisy těch, které sám nezažil, to byl takový starověký Blesk. Sem to úplně nepatří, ale já jsem to kdysi četl a například u kapitol o Tiberiovi jsem se celkem červenal...
    @JoffreyWater zdroj?

@Achileus ale my jsme se tu bavili o současné situaci a v té rozhodně Tyrion na prvním místě v dědické linii není. Až tihle všichni umřou (pokud vůbec umřou) rod má stále hodně legitimních dědiců, Lannisterský rod má dost větví, na rozdíl třeba od Starků. Aby mohl Tyrion něco zdědit, musel by být prvně omilostněn králem a i tak není jisté že by od nového krále/královny vůbec něco dostal. Že by za ním šli všichni lordi západu dobrovolně potom co v Západozemí natropil...no to asi těžko.
  • @Everett_Young Mám dojem že jsem často četl že muž má větší nárok než žena.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @JoffreyWater Ano, v Západozemí (kromě Dorne kde prostě dědí nejstarší ať je to kdo chce) dědí v případě smrti majitele přednost například mladší syn před starší dcerou avšak dokud existuje přímý potomek dědictví nepřechází do nepřímé linie.

příklad: Myrcella je starší než Tommen, ale kdyby Tommen nebyl králem, tak by dědil přednostně, ale po Tommenově smrti by nedědil Lancel nýbrž Myrcella. Až po její smrti by se dostal k majetku Lancel popřípadě někdo další z vedlejších větví rodu.
  • Tohle téma se dá řešit donekonečna :D. Nevim jestli je to někde přímo napsáno oficiálně od GRRM a pokud ne, můžeme vycházet jen z dialogů z knih. V Evropě se dědičné právo dobou měnilo, takže každý může použít jiné a bude mít pravdu.

Líbí se mi pravidlo z ranýho středověku, že aby se někdo stal králem musel být korunován v sídelním městě a moc nezáleželo na dědičném právu. Takže pro mě Stannis, Dany ani Aegon prostě žádní králové Západozemí nejsou!! Dokud město nedobudou.

Já chtěl prostě jen říct, že Lannisterové jsou nyní dost malí hráči, protože nemají žádného mocného jedince a dědice.

Starkové jsou na tom v tuhle chvíli podobně. Bůh ví jak svou hru rozjede Sansa a s Rickonem to bude ještě na dlouho než dospěje a ukážou se jeho schopnosti. Můj prvotní tip byl takovej, že Starkové i Lannisterové, původci sporu, kterej se rozrostl ve válku, prostě "vymřou". Doufám, že pár posledních kapitol ve Snu o Jaru autor ukáže, jak bude Západozemí vypadat třeba o 10/15 let později.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.