@Dreamer Malaz je buď a nebo. Není nic mezi tím, buď to člověk zvládne a ten chaos se mu nakonec začne líbit, nebo se na to vykašle. Já četl zatím jen první díl (už to bude téměř rok) a nějak mě to nenadchlo. Uvažuji, že si ho přečtu ještě jednou a potom se nadobro rozhodnu, zda do toho půjdu nebo ne.
@Riokai já právě furt váhám, jestli má cenu se do toho znovu pouštět :-k styl psaní mě neoslovil, ale líbily se mi synopse k jednotlivým dílům, jenže tím prvním jsem se prokousávala velmi těžko a tak dlouho, až jsem ho nakonec znechucená odložila nedočtený.
@Lady_Stark Z Amberu má smysl číst prvních 5 dílů. Dalších pět dílů je o něčem jiném (resp. příběhy další postavy) a vůbec mě to nebavilo, ale těch prvních 5 je uzavřených.
Jo, jednička byla úplná detektivka. :-) Celkem jsem jich přečetla asi 8, ale je fakt, že změna hlavní postavy byla jen k horšímu... Ještě jsem se chtěla zeptat jestli od něj neznáte i jiné série a která je podle vás nejlepší?
@Henky Dá se. Četla jsem Pilíře i Na věky věků. V tom druhém autor docela slušně vykrádá sám sebe. Jsou to čtivé historické romány, mám je v angličtině, abych neměla pocit, že zbytečně vyhazuju peníze :-)
Mě osobně Pilíře země moc neoslovily. Na druhou stranu číst se to dá. Nemohu říct, že bych se u toho vyloženě nudil. Jsou ale určitě mnohem lepší a zábavnější knížky.
Tak dočteno Stvoření temnoty a Erikson potvrdil status nejlepšího z nejlepších. Pan Martin a další by se měli dostavit na doučovaní jak se píše fantasy s přesahem... Trilogie má našlapnuta k nejlepší fantasy trilogii za posledních x let...
@Riokai nějaké namítky snad? Je pravda, že i Martin působí vedle Eriksona jako žáček základní školy. Ono je samozřejmě blbost srovnávat Eriksona a Martina. Martin to nikdy nedopíše, neudržel kvalitu, jeho poslední dvě knihy jsou velice slabé, takže slávu má zajištěnou hlavně hypem z té debilní show. Sanderson? Pff ten se pohybuje někde mezi fantasy a četbou pro děti, což např. Mistborn u mě devalvuje dost velkým způsobem. Rothfuss je sice dobrý spisovatel, ale jeho svět je víceméně nudný a pořád se tam řeší jeden vztah na 50 různých způsobů. Samozřejmě existují další spisovatelé jako Cook, Bakker, Sapkowski, Abercrombie a další, kteří jsou beze sporu kvalitní, ale pořád jim chybí něco do velkoleposti Eriksona a navíc Stvoření temnoty ukazuje i výborné filozofické myšlenky Eriskona a těmi myšlenky nás krásně naladí na Tiste Andii a Liossan...
@Everett_Young tu vynechám, ale spíše předpokládám, že ji ani nezačne psát. Karsa není postava na trilogii, popravdě on není postava ani na 1/4 knížky, což se nám potvrdilo ve čtvrtém díle...
Komentáře
Citala som od neho viacero poviedok, ale vzdy to bolo v zbornikoch.
Jsou to čtivé historické romány, mám je v angličtině, abych neměla pocit, že zbytečně vyhazuju peníze :-)
Moje "porucha autistického spektra" trpí už teď a to tu knihu ještě ani nemám!