@Nevada Schválně, přečti si ještě jednou druhý z odstavců, kde se zmiňuji za a) o tom, že to komorní smrti rozhodně není a za b) že se mi to zdá jako nejpříhodnější možnost. Jinak si Varlysovi smrt rozhodně představuji komornější, nejlépe nějaká řeč k němu, pak smrt, něco jako poprava ;) Rozumíme si? :D
Ale jo, neboj, já to pochopila hned napoprvé. Přesto mi to připadlo humorné :)
Jinak ad Varysova smrt... Dokázala bych si představit, že by spáchal sebevraždu. Jak řekl Nedovi, "život má rád", ale kdyby se dostal do úzkých a hrozila by mu krutá smrt či veřejná poprava, tak by to radši ukončil sám (ve stylu Göringa).
(A takové malé komorní drama, kde Varys zvažuje pro a proti, sumíruje si život a přemítá o osudové chybě, která ho do té situaci dostala, to by se mi jako povídka tuze líbilo.)
@Nevada Pravda, Varysova sebevražda vypadá zajímavě, přesto srovnávat to s Göringovou, to možná spíš jen jako důvod k sebevraždě, protože samotnej akt (třebaže by bylo zajímavý, kdyby nejprve otrávil všechny svoje děti (ptáčky)) mi nesedí. Stále tu je ale ta možnost, že přežije!!! Protože Valar Morghulis můžeme brát jakkoliv, jen ne doslovně...
@Aviv No jo :O Děkuji za upozornění. WW2 nikdy nebyla v okruhu mých oblíbených historických etap a Goring + Geobles jsou jména, která se mohou splést každému :D Nevím, jak ze sebe tento omyl smazat. Shame, shame, shame
Tak nějak všichni předpokládáme, že Azor Ahai byl člověk.... Je to ale vůbec možné? Ten legendární hrdina se najednou vynořil pod různými jmény na od sebe velmi vzdálených místech světa (Západozemí, Yi-Ti, Hyrkoon), vždy porazil Jiné, temnotu či jiný ekvivalent zla a vždy měl meč Světlonoš. To přece není v lidských silách. Ani zcela mimořádných lidských silách :-). A jak je možné, že ten útok zla se konal celosvětově? Jiní, jak já to chápu, tehdy totiž byli jen jedním z mnohého ...
Já nic netvrdím, protože nic nevím :-). Ale tak mne napadá, jestli to spíš není symbol než bojovník. Třeba nějaké zbraně nebo znalosti nebo umění (umění ochočit draka?)... Nebo jestli za tím prostě není jen touha lidí mít svého hrdinu. Třebas i vymyšleného :-)
@Aviv mne už několikrát napadlo, jak neustále diskutujeme nad možností jestli je Azor Ahai Stannis, Jon, Daenerys, Victarion atd., že by správně mohli být všichni možnosti. Pokud tu totiž probíhá šachová partie mezi Velký Jiným a Rohlíkem, tak by dávalo smysl, že plameňák nebude určitě chtít vsadit vše na jednu kartu. A speciálně ve světě Písně, kde lidí umírají rychleji než pijavice, je dobré mít více želízek v ohni aneb jak řekl Smrť přediva osudu si žádají malinkou mezeru v každém proroctví. Svět musí dostat šanci :D
To umenie, ktoré môže byť ovládané hocaký množstvom ľudí, to by šlo. Ta pohádka je podstatná. Jestli je planoucí meč schopnost, čo je vodou, lvem a Nisou? A ty dny kování jsou doslova, nebo biblicky metaforické? Je i jejich poměr metaforický?
Mě přijde že AA je titul. I my máme v naší kultuře mesiáše. Křesťanům přišel v podobě ježíška, židi zatím čekají :) Každá kultura má asi potřebu mít někoho takového, obzvlášť ve světě kde kouzla draci a zimní apokalypsa je realitou :)
Jj, taky mne to přirovnání k mesiáši napadlo. Vždyť on Azor Ahai mesiáš doslova a do písmene byl. Potíž je, že ve světě Písně ten mesiáš přišel na různých místech zároveň, respektive že celý svět byl v jeden okamžik ohrožen něčím, co (aby to bylo komplikovanější) se v různých kulturách dochovalo v různě znějících pověstech... Jaká hrozba může být celosvětová? A znovu opakuji, že Jiní po Yi-Ti nechodili, takto jednoduché to nebylo, ta hrozba musela být komplikovanější, strukturovanější a pokud byla vedena jednotnou vůlí, ta vůle musela přesahovat i Velkého Jiného....
A Slyšel o tom, jak si lidé s jist mi úpravami přivlastňují cizí mýty? Docela dobře to mohli být události použ v Ašaji a na severu Westernu, ale se to rozkřiklo. A kdyby ne, proč by to bylo mimo vplyv Velkého jiného?
@Beleg Je tu teorie, že když se dostaneš hodně na Sever od Zdi dojdeš do Ašaje, takže je dost možné, že Jiní prostě zaútočili na několika frontách. Mohli si to dovolit s tou nemrtvou armádou a potom teda mohl i Azor zasáhnout a stát se hrdinou všech.
Možné je všechno :-D. Ale přesto svěřepě připomínám :-), že pověst o "útoku zla" existuje i v Yi-Ti, která je od Ašaje kus na západ a že AA měl být Hyrkoon, což zase byla říše přibližně uprostřed Essosu... Takže rozptyl je značný. Jedině že by se pověst šířila a jednotlivé národy si ji přivlastnily, jak říká Aviv.
To, že spolu měli Ašara a Ned bastarda vím skoro jistě - podle sera Barristana Selmyho čekala Ašara dítě s někým, kde ji zneuctil na turnaji v Harrenově (na několika místech je, že byli pořád spolu), podle Selmyho se jí narodila mrtvá holčička, ale kdo ví - on u porodu nebyl, byl nejspíš několik set kilometrů daleko, ve válce. Ohledně Aegona jenom hádám - pravdu ví jenom Howland Reed a pokud mám pravdu, tak ještě Varys a Jon Connington.
Komentáře
Jinak si Varlysovi smrt rozhodně představuji komornější, nejlépe nějaká řeč k němu, pak smrt, něco jako poprava ;)
Rozumíme si? :D
Jinak ad Varysova smrt... Dokázala bych si představit, že by spáchal sebevraždu. Jak řekl Nedovi, "život má rád", ale kdyby se dostal do úzkých a hrozila by mu krutá smrt či veřejná poprava, tak by to radši ukončil sám (ve stylu Göringa).
(A takové malé komorní drama, kde Varys zvažuje pro a proti, sumíruje si život a přemítá o osudové chybě, která ho do té situaci dostala, to by se mi jako povídka tuze líbilo.)
Stále tu je ale ta možnost, že přežije!!! Protože Valar Morghulis můžeme brát jakkoliv, jen ne doslovně...
A to srovnání s Göringem bylo myšleno samozřejmě čistě v rovině té sebevraždy den před popravou.
Nevím, jak ze sebe tento omyl smazat. Shame, shame, shame
A kdyby ne, proč by to bylo mimo vplyv Velkého jiného?
Ned + Ašara Dayne = Jon
Lyanna + Raegar = Aegon Targaryen