Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jinak letos se tady rád budu inspirovat nějakými dobrými knihami. S pár přáteli jsme se totiž vsadili kdo za letošní rok přečte víc knih...
Dost mě zaujal námět, kdy se po válce o právo volby X právo na život uzavřel mír a vznikl nový zákon, podle kterého mají děti právo na život od početí do 13 let. Mezi 13 a 18 lety se mohou rodiče rozhodnout, zda dítě nepošlou na potrat zpětně, tzv. rozpojení kdy dítě nezemře, ale jeho části žijí dál.
Jako jo, je tam spousta náhod, které knihu trochu zjednodušují, ale stejně je ten námět tak silný, že je skoro až nepříjemné to číst. A při jedné kapitole mi bylo snad až fyzicky špatně (nechci nic prozradit, ale je asi jasné, o čem ta kapitola byla).
Pokud vyjdou další knihy ze série (nevím, jak moc na sebe navazují), určitě si je přečtu.
Autor napsal ještě "Sucho" (nečetla jsem) a sérii "Smrtka", obojí má hodně vysoká hodnocení.
Tu Smrtku bych si chtěla přečíst, hrozně se mi líbí ta obálka :oops:
Za mě se opravdu na Martina, Eriksona, Cooka a další opravdu nechytá. Sry fanboys :).
Edit: Navíc Meč přísahy je dost nuda, co si budem...
No tak tomu já budu směle oponovat. Errikson byl rozhodně mnohem předvídatelnější než Sanderson. Speciálně když přišlo na naprosto nechutný plot armour Lovců kostí a Paličů mostů :P Nemluvě o tom, že víc lidí vztalo z mrtvých v té sérii než ve Bibli SOMEHOW WHISKEYJACK RETURNED! A mne osobně zase přijdu naivní si myslet, že jakákoliv armáda by následovála nějakou stupidní zrzku na druhý konec světa bez toho, aniž by věděli proč. Opustí všechny svojí příbuzné jež nechají napospas těžce milosrdné Laseen, která nedávno provedla pogrom šlechty a teď se chytá provést genocidu celého etnika. Sorry fanboy :P
Mezitím Sanderson mne opravdu mile překvapil. Jeden z nejlepších romantických subplotů vůbec, kdy jsem nepřipadal, že čtu fanfikci patnáctilétého panice ale čtu o realisticky působícím ZDRAVÉM vztahu, kde se navzájem lidi podporují i když mají své rozepře. To je ostatně další věc v které Sanderson absolutě přebil Erriksona, který má tendecni příliš tlačit klišé "nikdo nemůže říct, co se děje ženský v hlavě" No a jeho vztahy jsou všechny zralé na psychiatrii.
A Sanderson mne po dlouhé době opravdu upříměn překvapil některými plotwisty a to už jsem četl Píseń, Zaklínače, Noční hlídku, První zákon, Lotra a samozřejmě všech deset knih Erriksona takového. A na rozdíl od Erriksona Sanders měl koule na to zabít svoje hlavní postavy.
Já osobně jsem v podstatě odhadoval Slova Paprsků vždy 100 stránek dopředu a "smrt" jedné postavy na začátku byla tak špatně napsaná, že asi i největší ignorant věděl, že se na konci knihy vrátí.
Sanderson se už pár let točí v kruhu YA a pořád není schopen vystoupit, pořád je to dětské, bez hloubky, bez filozofie, bez přesahu. Popravdě Meč přísahy pro mě znamenal zlom, kdy už si myslím, že je to jen hype.
Jinak srovnávat to nejde. Jeden píše klasickou, naivní fantasy. Druhý píše dark fantasy. Já bych sronval s Rothfussem, kde Rothfuss je prostě za mě dál.
https://www.reddit.com/r/Malazan/comments/l20muw/frustrations_after_finishing_memories_of_ice/
Co se týče odhadování dějových zvratů dopředu, tak už jsem tady psal, že Erikson udělal některé smrti postav tím absolutně nejstupidnějším způsobem odhadnutelné šíleně dopředu. Speciálně tím, jak řečená postava několik stránek hovoří o tom, jak udělá něco až se vratí, což samo o sobě svědčí o tom, že už se nevrátí :D
Já řeknu, že jeho YA mne přišlo v mnoha ohledech dospělejší než Eriksonovi skopičiny, kdy tisíce let staré postavy se chovají jako puberťačky. Ale abych byl féroví, to naštěstí bylo uznáno uvnitř příběhu samotným Stínupánem :twisted:
Já nechápu, proč se chováš jako děcko a okamžitě jsi šel plivat na Eriksona a tím musíš obhajovat Sandersona. Vždyť je to hloupé a krátkozraké.
"ale ještě více postav nejenom, že bylo oživeno ale stali se z nich doslova neporazitelní bohové"
Jmenuj. Tohle mě zajímá.
Co se týče mlácení prázdné slámy, tak tady máš ještě 2 perličky:
1) Erikson podobným způsobem jako Dumb and Dumber v osmé sérii podobným způsobem nadržoval některým postavám nechutným způsobem. Aka Trull Sengar dostal dýku do zad po tom, co si na chvíli odskočil za bráchou. Mezitím seržant Helian ožralá nějakým způsobem přežije armádní tažení skrze celý Lederas doslova z hospody do hospody (to už jsem si nebyl jistý zda čtu fantasy nebo parodii na fantasy)
2) Forkuil Assail fungují jako jako mateřská loď, kterou když zničíš tak roboti přestanou fungovat. Hmm, přemýšlím, kde jsem tuhle klišoidní mechaniku naposledy viděl. Mohlo by to snad být u určitě telenovely, jejíž jméno nesmím vyslovit, protože by to byl spoiler :D
A na závěr bych rád řekl, že mám Eriksona rád. Považuji Malaz za druhou nejlepší sérii, kterou jsem kdy četl. A je rozhodně obdivuhodné, že narozdíl od Marťase tu sérii dopsal. Ale příčí se mi, aby byl tady vyzdvihován nad všemi ostatními autory jako nějaký polobůh, když tam sám má máslo na hlavě a kvalita některých jeho dějových linií dosti haprovala.
Tohle nemá cenu. Tohle je ukázkový Gish gallop a na to fakt nemám kapacitu.
Jak říkám Eriksona zbožňuji, ale součástí něco mít opravdu rád je uznat, jaké to má chyby. Nelíbí se mi ten narativ z posledních let, kdy se tady povyšuje nad všechny ostatní spisovatele ačkoliv udělal úplně stejné chyby jako oni. A už vůbec nechápu, proč na jednu stranu tady mám celou diskuzi skoro vyhrazenou tomu, co za hovadiny spáchali Dumb a Dumber v 8. sérii ale v momentě, kdy to úplně samé udělá Erikson, tak před tím zavíráme oči. Tudíž jsem se rozhodl, že tedy budu fungovat jako protistrana opačného názoru, aby se tak říkajíc ukázalo na nahého císaře.
K věci. Spousta věci pramení z tvé neznalosti a dáváš i špatné příklady. Whiskeyjack má dost bohaté background a sakra, vždyť ten borec se skoro vyrovnal Kallorovi. Se zdravou nohou? Kdo ví? Sakra Kallorovi! Tam byla ascendance jasná. Měl jsi uvést Hetan. To je extrémně špatný případ oživení a oživením zničil celou(skvělou) linku. Kdybys napsal Hetan, budu tě brát vážně.
K tomu nadržovaní zase špatně od tebe. Ač mám Anomandera rád, to jsi pochopil, tak Erikson v osmičce ujel. Anomander byl na konci osmičky tak moc overpowered, že bylo jasné, že je to jeho miláček. S Trullem jsi uplně mimo, to bylo jen završení tragédie všech bratří.
Nikdo Eriksona nepovyšuje. Sanderson je nejlépe hodnocený spisovatel fantasy, tak se uklidni. Tohle je jedině tvůj mindrák. Nikdo netvrdí, že nedělá chyby, dělá je, ale ty rozhodně nejsi schopen je napsat. Výhoda Eriksona je, že jeho svět je x krát komplexnější než dalších desítky autorů fantasy dohromady. Kdyby Malaz napsal bez chyb, tak ho nepovažuji za člověka. To samé se dá říci i o dalších autorech hudby/literatury/filmu - Lynch, Kubrick. Je Barry Lyndon bezchybný? Nikoliv. Je to pro mě nejlepší film? Bezpochyby!
Podle mě teď funguješ spíše jako ty Dumb a Dumber. Sry.
BTW četl jsi vůbec The Stormlight Archive?
Jsi schopen vymyslet něco jiného než opakovaní Paličů? Zkusíš to pro mě?
Jinak můžeme se konečně bavit o "The Stormlight Archive"? O naivitě, ya, předvídatelnosti? O tom, že aspekty sexu, násilí, různých deviací, filozofie, přesahy jsou zcela ignorovány?
"Kallor, you choose your enemies well. Have you ever crossed weapons with Anomander Rake? Daseem Ultor? Greymane? The Seguleh First?"
On nikdy nepatřil mezi první ligu jako Dassem, Anomander a ani by neudržel krok s lidmi slabšími jako Karsa nebo Brys. Podle mne nižší hodnosti Segulehů by se mohli Kallorovi vyrovnat. Tím nijak neschazuji Whiskeyjacka, přece jen on byl cvičícím partnerem Dassema, ale Kallor opravdu není příklad nejlepšího šermíře. A to že byla ascendance jasná, tak to možná, ale pořád to kurví to tragické finále. Whiskeyjack umřel náhle a já jsem tu scénu miloval speciálně pak konfrontaci Tayschrenna se Sříbrnou lišku (který stále nevysvětlil proč poslal Bellurdana, ale to už je jiná věc) Takže pro mne pořád ascendance Paličů to temné finále v Korálu prostě kazí. Speciálně když jsme jejich umíráním strávili opravdu desítky stránek. Tak já si myslím, že Anomanderův power level by ospravedlnitelný, přece jenom je to polobůh syn šílené mocné entity co vytvořila neskutečné věci. A tady o to koho má nebo nemá Erikson rád nebo co je nebo není završení tragédie. Není akceptovatelné, aby prostě postavy bez ohledu na cokoliv se pro ně děj fungoval jinak než pro ostatní. Aka již zmíněná Hetan, která měla chcípnout pět minut vysazení z lodí. Tak to já si myslím, že tady byl povyšovaný pár let zpátky Erikson často zejména Everettem, možná z toho částečně pramení moje zklamání, protože jsem rozhodně čekal více. Vypsal jsem jich několik pouze ti ignoruješ jako Gish Galoop prootže reálnou argumentaci nemáš :P A ona pro mne jsou Eriksonovi chyby méně odpustitelné z toho titulu, že od čtenáře vyžaduje opravdu hodně, takže pak opravdu jakékoliv nepřesnosti měli by být zcela minimální. Pak člověk zda něco přečetl špatně nebo Erikson forgot.
Stromlight Archive jsem zatím nečetl. Trochu mne odrazuje po zkušenosti s Georgem, že to není dopsané. Na druhou stranu ty knihy fungují údajně samostatně tak to móžná v budoucnu zkusím, rád bych mezítím chtěl zdolat Kolo času.
Mistborn trilogie era 1 mne ovšem stačila na to, abych Sandersona považoval za výjimečného autora. Byl to vrchol jeho metody, kteoru on výstižně nazval nečekané, ale nevyhntuelné.
Ti Paliči jsou zcela subjektivní, tak to prosím, nepodávej jako objektivitu. Kallor i bez své moci patří do top ten postav. Brys by neměl šanci.
"Vypsal jsem jich několik pouze ti ignoruješ jako Gish Galoop prootže reálnou argumentaci nemáš A ona pro mne jsou Eriksonovi chyby méně odpustitelné z toho titulu, že od čtenáře vyžaduje opravdu hodně, takže pak opravdu jakékoliv nepřesnosti měli by být zcela minimální. Pak člověk zda něco přečetl špatně nebo Erikson forgot."
Tohle je zaprvé hodně špatná čeština a zadruhé hodně velký sebeklam.
Tak já jsem mluvil hlavně o komentáři, že MIstborn je YA ačkoliv se to teda s YA, který aspoň já četl (Percy Jackson, Hunger Games etc) absolutně srovnávat. Nevím, jak Sanderson napsal Stormlight Archives, ale i kdyby to bylo plné naivity a klišé nic to nemění na tom, že Mistborn je podle mne perfektní trilogie. A nic nemění na tom, že Erikson v mnoha dějových liniích kvalitativně haproval.
Rhulad nikdy nebyl moc dobrý bojovník, on se zlepšoval tím, jak umíral. Jinak před Brysem ho rozsekal i Kalený meč z Rudé Gardy, na což jsi asi zapomněl. Kallor např. v Krev a Kosti je popsán jako dobrá bestie v umění s mečem. Navíc Spinnock Durav(asi nejlepší meč Anomendera) byl Kallorovi schopen se jenom bránit, Kallor pak rozsekal v dračí formě i Orfantala. To asi jasně něco napovídá, že ano?
"I kdybych uznal technickou poznámku, že Syn je jenom jmenování, tak to nic nemění na tom, že to pořád znamená power up. Stejně jako spousta ostatních lidí, co ascendovalo tak dostalo power up. Nemyslím si, že jmenování od bohyně jako Matka noci je to úplně stejné jako když tě někdo jmenuje kuchařem. Toto jmenování sebou nese moc."
"I kdybych technickou poznámku". Sakra chlape, ty fakt neumíš přiznat chybu. Anomander byl původně samozřejmě z vysokého rodu, ale to je tak vše. On není skutečný Syn Noci a je to jen titul. Správný chlap si dokáže chybu přiznat. Hele, já sem rád, jak Anomander "padl". Odešel nejvíce stylově, v což jsem ani já nedoufal, ale přiznejme si oba, že byl přesílený. Jak sejmul Kápě, tak Erikson píše, že Dragnipur byl tak těžký, že Anomader ho táhne za sebou. No, nakonec je tak rychlý s Dassemem, že stihne udělat špatný pohyb, tak aby mohl jít do Dragnipuru a pak za Matkou Noci. Ok. Pokud to bereš v pohodě, tak v pohodě, je to subjektivní. Dle mého je to prostě Eriksonova oblíbena postava a přistupuje k ní trošku jinak. Proto i ta jeho esej, proč Anomander nikdy neměl POV.
"Baudín Jeho konec byl absolutně perfektní obětoval se, aby zachránil Felisín. Všechno ostatní už bylo jenom kurvení postavy. "
To jsi zase asi vycucal z prstu od palce. Baudin normálně umřel, Kápě si ho vzal do chodby mrtvých, a dal mu pozici. To je vše. A? Co je na tom špatně?
"Tak já jsem mluvil hlavně o komentáři, že MIstborn je YA ačkoliv se to teda s YA, který aspoň já četl (Percy Jackson, Hunger Games etc) absolutně srovnávat"
Prosím, nesrovnávej to s takovým brakem. Sanderson je kvalitní autor fantasy. Nikde jsem nepsal, že píše něco podřadného. Jen jsem napsal, že se nechytá na mou topku, protože se za ty roky nikam neposunul. Má skvělé světy, výbornou psychologii postav, ale je to místy fakt úsměvně dětské, naivní a předvídatelné. U Mistbornu mu to odpouštím, protože tam je to přiznané fantasy s YA prvky, ale když jsem nedávno dočetl Meč přísahy, který je nebetyčná nuda a autor se pořád točí ve stejných kolech své šablonovitosti a nikam se neposouvá, tak nad Sandersonem do budoucna lámu hůl a moc se mi v Archivu nechce pokračovat, i když svět je úžasný a ty knihy v té vazbě jsou naprosto nádherné. Bohužel ty jsi na mě jako hysterka naběhl a začal jsi šít do Eriksona. Úplně zbytečně, vím, že má své problémy, jako každý autor fantasy, co jsem četl, ale když vezmu do úvahy Trilogii Charkanas, kde mistr úplně změnil svůj styl, a jde více do hloubky, a je to tak trošku filozofické fantasy, tak vím, že Erikson dokáže měnit svůj styl a má potenciál. Charkanas je samozřejmě prodejní fiasko, protože je to čtivo pro hardcore čtenáře a nedivím se, že to nedali ani fanoušci MKP. Naopak Sanderson pořád přešlapuje. Toť můj názor. Nikomu to nenutím. Jen nechápu, proč máš potřebu obhajovat Sandersona kritikou Eriksona. To trošku smrdí argumentačními fauly mistře Tyrione.
Steven má hluboký styl, pouze jsem poukázal na věci, které se mi osobně nelíbili. A moje potřeba obhajovat Sandersona kritikou Eriksona pramení z tvého citátu, že se na něj Sanderson nechytá. A řeknu k tomu, co už jsem napsal jinde ano Erikson je v hodně hodně věcech lepší než Sanderson, nicméně jsou věci, které Sanderson udělal dle mého skromného subjektivního! :P názoru lépe. Takže asi tak.
"Něco napovídá fakt, že Kallor se povětšinu ságy schovával před Anomanderem. Kalený meč bojoval s několika Toblakai naráz, takže jeho rozsekání Rhulada není tak překvapivé. Brys nicméně předvedl naprosté mistrovství porazit Rhulada bez toho aniž by ho zabil - chirurgie s mečem. Spinnock Durav a Orfantal opravdu postrádají výkon, abychom je mohli nějak pořádně zařadit. Pointou zůstává, že Kallor je zbabělec, který nikdy nebojuje souboje, který ví, že nemůže vyhrát. Proto ostatně požádal Chromáka o pomoct, když chtěl zabít Stříbrnou lišku."
Zase naprosto plácáš páté přes deváté. Tvoji pokroucenou logiku dojdeme k závěru, že nemáme ani úroveň Bryse, protože Rhulad byl s mečem v té době na úrovni prodavače kožešin. Ledeřané byli poměrně slabí, takže těžko říci na jaké byl úrovni. Brys je člověk, Kallor je padlý velekrál, který žil stovky tisíc let a měl x soubojů meč na meč. Z toho se dá za favorita zcela jistě určit Kallor. Brys následně v Prachu Snů a Chromém bohovi nic nepředvedl. Popravdě jsem čekal, až vezme meč a bude, jak píšeš, chirurgicky řezat Forkrul Assail. Erikson naopak tohle zcela pojal jinak, takže tady máme nějaký střípky do toho, jak je moc předvídatelný. :)
"Řekl někdo, kdo mu tady vykládá jak je Kallor top borec. A proboha nedělej na internetovém fóru komedii se správnýma chlapama. Navíc jmenování prvním synem od zatracené bohyně znamená, že tě to změní. Tak jak změnilo každého, kdo kdy dostal nějaký titul v rámci domů. Nebo mi hodláš tvrdit, že tituly nedávají power up? Ačkoliv mám několik příkladů v sáze, které ukazují opak? Když tohle is odmyslíme Anomander je válečník tisíce let starý. Dává smysl, že pokud po celou tu dobu trénoval, že bude OP jako kráva. Navíc jeho power level nepřišel odnikud, když vezmeme v potaz, že GoTM vysolóval démona a věděli jsme, že uvěznil Draconuse, který je OP taky jako svině. Nemluvě o Ossercovi atd. A co se týče Dassema, když už bychom měli hovořit o někom, kdo je op tak Dassem, který je schopen udržet krok s Anomanderem přesto že je o bůh ví kolik let mladší. Takže asi tak Anomander mi rozhodně nevadil jako op byli další postavy v sáze, u kterých to bohužel tak vysvětlené nebylo."
Přestaň fabulovat, napsal jsem, že je pro mě do top ten, ne že je top borec. Přestaň svoji hloupost a neznalost zakrývat kecy. Evidentně si Charkanas nečetl, tak si ho laskavě přečti. Anomander tam vystupuje s tím titulem a rozhodně žádnou božskou moc nemá.
"tohle is odmyslíme Anomander je válečník tisíce let starý." Ano, u Kallora tohle zcela záměrně ignoruješ. Ano, Anomander je topka, ale zapomínáš na fakt, že Anomander není Azathanai, čili i jeho moc je omezená. Anomander pil dračí krev, ale nepil ji v takovém množství jako Silchas. Takže máme tu Anomandera, který není Azathanai, je velemág, ale v Charkanas mág není. Je "Synem" noci, ale v Charkanas mu to nepřidává na nějaké božské síle. Ano, je hodně starý, takže hodně trénoval, porazil všechny Segulehy, dokud ho to nepřestalo bavit, ale pořád měl v meči celé peklo s miliony dušemi. To, že ten meč vůbec dokázal zvednou, už je za mě OP. Respektuji, že to pro tebe není. Opět jsem tady napsal dost argumentů postavených na faktech, proč si myslím, že opět nemáš pravdu.
"Že jeho příběh prostě měl skončit v tom momentě, kdy zachránil Felisín Byl to dobrý konec. Pokračovat dále mi přišlo SUBJEKTIVNĚ! stupidní."
Já si myslím, že stupidní je tu někdo jiný, ale jak píšeš, to je zcela subjektivní.
"No tak já jsem do Erikson nešil o nic více, než ty do Sandersona. Pouze prostě mi přijde usměvné vytahovat naivitu, když Erikson měl v tomhle ohledu taky svoje momenty. Já mu neubírám, že
Steven má hluboký styl, pouze jsem poukázal na věci, které se mi osobně nelíbili. A moje potřeba obhajovat Sandersona kritikou Eriksona pramení z tvého citátu, že se na něj Sanderson nechytá. A řeknu k tomu, co už jsem napsal jinde ano Erikson je v hodně hodně věcech lepší než Sanderson, nicméně jsou věci, které Sanderson udělal dle mého skromného subjektivního! názoru lépe. Takže asi tak."
Zase se snažíš zakrývat svoje argumentační fauly. To, že obhajuješ Sandersona kritikou jiného díla, je argumentační faul jako prase. Nauč se vést diskuzi.
Cituji sám sebe:
"Já mám se Sandersonem obrovský problém. Vlastně dva. Je to extrémně naivní a zoufale předvídatelné. Mistborn je brán jako YA, tam jsem to schopen akceptovat, ale u Archivu mě ta naivita a předvídatelnost dost ubíjí. Někdo stejný problém?
Za mě se opravdu na Martina, Eriksona, Cooka a další opravdu nechytá. Sry fanboys"
Napsal jsem jen tohle, tohle se mi dalo vyvrátit x věcmi než kritikou jiného díla. Navíc jsem tam napsal i Martina či Cooka. Nebyl to nějaký hejt, spíše zklamaný vzdech po přečtení Meče Přísahy. Tvá následná, hysterická reakce je pak mimo mísu.
A já nazývám tvoje komentáře argumentačními fauly. Nic nestává argumentačním faulem jenom protože ty tak nazveš :P
No jediný kdo tady zatím vymýšlí hysterické ptákoviny si ty. Já jsem pouze napsal, co se mi na Eriksonovi nelíbilo. Nemluvě o tom, že s fanboys si tady začal taky ty.
edit: A z mé strany to bude vše. Nakonec tahle nekonečná diskuze stejně skončí intervencí od Nevady, takže to zkratím ;)
Kniha je zasazena do světa, kde byla poražena smrt, neexistují nemoci a oživovací centra vrátí zpět k životu zmrtvené (je to povinné). Aby se trochu zmírnila populační exploze, byl založen Cech Smrtek, které jediné ukončují život trvale, tzv. kosí. Jde o příběh dvou učňů na smrtku.
Začinám přemýšlet nad tím, jestli Neal Shusterman má tak skvělou představivost a nápady, nebo je totální úchyl :)
Už se těším, až na začátku března vyjde závěrečný třetí díl.