TANEC CZ
pre tých čo práve čítajú v češtine a boja sa ísť do pôvodného topiku, aby tam nenarazili na niektoré informácie z konca knihy. Tu sa diskutuje k tancu priebežne. vždy dajte na úvod názov kapitoly (napr Jon II.) aby ostatní vedeli, či to už čítali a nehrozí spoil.
pekné tancovanie všetkým!!!
pekné tancovanie všetkým!!!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
A milejší je mi někdo, kdo si ho vybojoval vlastní rukou a vlastní hlavou (strategií, logistikou, vůdcovskými schopnostmi), než někdo, kdo nakráčel před pár stoletími na cizí světadíl a pomocí draků ho dobyl.......a nebo někdo, kdo své právo odvozuje z tohoto incesty degenerovaného rodu, kde je šílenství 50 na 50 a nikdy nevíš jestli dřív nebo později.....
Jakožto potencionální poddaný v tom mám jasno, co riskovat budu a co určitě ne.
Avšak názory se různí a lumíci jsou všude :-) Někteří jen skáčou ze skály a jiní si staví vlastní zídky....
Jak říkám - stačí pohrabat a na téma nároků tu najdeš mraky mrakoucí :-))
Eddard - tam samozřejmě jde víceméně o značně kladnou postavu, ale v sáze se tak moc neohřeje, proto jsem ho nejmenovala - tedy pokud se nezachytil v pádu o výčnělek stromu.....
Luwin...není špatný, ale všeobecně nemám tendenci sympatizovat s chlapy, co žijou v dobrovolném celibátu, protože se stali součástí nějakého kolektivu, kde to je bráno jako uzus....
Oša? O té toho v knize je pramálo....Har!
A každý z nás zde má naprosto plné právo si vybrat čí prostý poddaný by asi tak chtěl být - to je jasné :-)
Ubohá Brienne - co s takovým bezpáteřním tvorem, co si mezi "příliš mnoha přísahami" holt neumí vybrat, ale zato má úchylné sklony spát se svou sestrou a to bez ochrany :-D
Brienne bych přála lepšího partnera - třeba Thormunda - ten není tak vybíravý a jako manžel by mohl být dobrý - jako otec dobrý je. Har! :-))
Robert se nemontoval do toho, na co neměl schopnosti. Tak jako je opovrhován Rudolf II. ....já si Rudolfa velmi vážím - jeho přínos pro vědu a vzdělanost byl neobyčejný, války nevedl, jo žral, chlastal, lovil a stejně s těma ženskýma,....ale nepořádal hony na čarodějnice a nepopřával sluchu církvi.....zatímco ve zbytku Evropy hořely hranice podpalované inkvizicí :(
Oba tedy byli stejně poživační a oba vnímám pozitivně.
Asi jako když Tacitus popisoval césara Servia Sulpicia Galbu :-D (i když ten byl spíše asketou)
Luwin nadřazoval ten kolektiv jehož byl členem nad ostatní zájmy a to i nad zájmy Starků - pod jejichž střechou žil...tak jako všichni členové jejich společenství.
Což samozřejmě neřekl on sám - to vyplynulo z děje dalšího a z popisů jiných členů citadely.