TANEC CZ

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
pre tých čo práve čítajú v češtine a boja sa ísť do pôvodného topiku, aby tam nenarazili na niektoré informácie z konca knihy. Tu sa diskutuje k tancu priebežne. vždy dajte na úvod názov kapitoly (napr Jon II.) aby ostatní vedeli, či to už čítali a nehrozí spoil.

pekné tancovanie všetkým!!!
1235717

Komentáře

• upraveno 7. června 2012
    Zajímalo by mě kdo se vypořádá s bující mocí církve v okolí králova přístaviště, protože tam budou zapotřebí krvavé represe. Pokud město nelehne popelem, bude to velký sousto na vládnutí pro jakýkoli rod.
    Bleckfishi - jo to by mne taky vyděsilo k smrti :(
    Haladdine - ale sem tam nějaký a nějaká by mohli kápnout i v kvazihistorickém světě :-)) Teda klaďasi...stačily by mi nějaké postavy morálně bezúhonné a následování hodné :-)) Ne rovnou Olda šetrný, ale aspoň Sam Hawkins :-D
    Víš s tím dědictvím....na to téma se tu vedly již předlouhé diskuse, kdo má jaký a jak velký nárok na trůn...pohlédnu do historie - ten, kdo si ho vybojoval si svůj nárok vždycky obhájil :-)) Neb vítěz píše dějiny.
    A milejší je mi někdo, kdo si ho vybojoval vlastní rukou a vlastní hlavou (strategií, logistikou, vůdcovskými schopnostmi), než někdo, kdo nakráčel před pár stoletími na cizí světadíl a pomocí draků ho dobyl.......a nebo někdo, kdo své právo odvozuje z tohoto incesty degenerovaného rodu, kde je šílenství 50 na 50 a nikdy nevíš jestli dřív nebo později.....
    Jakožto potencionální poddaný v tom mám jasno, co riskovat budu a co určitě ne.
    Avšak názory se různí a lumíci jsou všude :-) Někteří jen skáčou ze skály a jiní si staví vlastní zídky....

Jak říkám - stačí pohrabat a na téma nároků tu najdeš mraky mrakoucí :-))
    Jarla: Ehm, jsi si jistá, že chceš debatovat o téhle sáze? Jestli v ní hledáš dokonalé charaktery nebo aspoň někoho hodného následování, pak se nedivím, že ti všichni v sáze připadají odpudiví.
    Ad Brienne - tam jsem na vážkách právě ze stejného důvodu jako u Tyriona. Jsou věci a rozhodnutí, které mohly být lepší. Ale je pravda, že pro ni mám slabost, ovšem nejmenovala jsem ji, protože povšechně je tu spíše nesnášena a odsuzována a nechtěla jsem tím rozdmýchat další vášně navíc :-)

Eddard - tam samozřejmě jde víceméně o značně kladnou postavu, ale v sáze se tak moc neohřeje, proto jsem ho nejmenovala - tedy pokud se nezachytil v pádu o výčnělek stromu.....

Luwin...není špatný, ale všeobecně nemám tendenci sympatizovat s chlapy, co žijou v dobrovolném celibátu, protože se stali součástí nějakého kolektivu, kde to je bráno jako uzus....

Oša? O té toho v knize je pramálo....Har!
    Brienne je vyloženě můj miláček ;-), a opakuju svoje proroctví - pokud z ní neudělali nějakou nemrtvou věc, skončí v manželské posteli s Jaymem :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. června 2012
    No Robert sám o sobě na trůnu nebyl špatný - špatně se oženil. Těžko usuzovat víc, když k dispozici je spíš jen pár střípků z toho, jak k tomu trůnu přišel a tam je to spíše dlouhá řada kladů....jak říkám - tam bych to byla ochotna riskovat vzhledem k tomu, že targaryeni se "v mých očích" neosvědčili vůbec. Avšak - Robert nemá potomků.....Stanis by každopádně byl velmi dobrý král....zde je třeba striktně rozlišovat seriál a knihu - já vycházím výhradně z knihy, kde se nic z toho, co je v seriálu neprojevilo, tudíž to nemohu brát v potaz. Jako poddaná Stanise bych se cítila naprosto v bezpečí. Zde nám ovšem další pretendanti na trůn scházejí....o jeho malé dcerce víme pendrek, jak by vládla....moc malý vzorek k prozkoumání Baratheonů jako královské dynastie...tedy pro mne, kdybych se na to měla dívat z pohledu poddaného.
    A každý z nás zde má naprosto plné právo si vybrat čí prostý poddaný by asi tak chtěl být - to je jasné :-)

Ubohá Brienne - co s takovým bezpáteřním tvorem, co si mezi "příliš mnoha přísahami" holt neumí vybrat, ale zato má úchylné sklony spát se svou sestrou a to bez ochrany :-D
    Brienne bych přála lepšího partnera - třeba Thormunda - ten není tak vybíravý a jako manžel by mohl být dobrý - jako otec dobrý je. Har! :-))
    flankere - a mi by nepomohlo nic ...ani ten celibát...že :-)
    Haladdine - žraním, chlastáním a lovem nikomu neusiloval o život - vyjma té zvěře. Neintrikoval, nebořil zavedené systémy a ten co zbořil nahradil systémem funčním - našel si na to lidi....taková daenerys si taky na to mohla najít lidi a neudělala to....
    Robert se nemontoval do toho, na co neměl schopnosti. Tak jako je opovrhován Rudolf II. ....já si Rudolfa velmi vážím - jeho přínos pro vědu a vzdělanost byl neobyčejný, války nevedl, jo žral, chlastal, lovil a stejně s těma ženskýma,....ale nepořádal hony na čarodějnice a nepopřával sluchu církvi.....zatímco ve zbytku Evropy hořely hranice podpalované inkvizicí :(
    Oba tedy byli stejně poživační a oba vnímám pozitivně.

Asi jako když Tacitus popisoval césara Servia Sulpicia Galbu :-D (i když ten byl spíše asketou)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. června 2012
    OK, takže lidi, mohli byste se věnovat Tanci a ne Rudolfovi II.?
    Rhaegar s morálním profilem - seru na přítomnou manželku a matku svých dětí a raději se začumím do Starkovic lolitky a manželku veřejně ponížím tím, že věnec předám lolitce.....pak lolitku unesu a tím uvrhnu zemi do války a navíc celou dobu prakticky schvaluji počínání svého otce včetně jeho chování k mámě....takhle si já dobrého krále nepředstavuji...a navíc - to dědičné zatížení bohatě stačí i kdyby se servíroval pozlacený :(
    K zavraždění dvou dětí dal příkaz Tywin :-) Eddard vzpomíná, že vlastně neví, jak by Robert s dětmi naložil a co si s nima počal, kdyby mu je přivedli živé a výslovně vzpomíná na to, že k jejich zabití rozkaz nevydal a vůbec nad tím nepřemýšlel.

Luwin nadřazoval ten kolektiv jehož byl členem nad ostatní zájmy a to i nad zájmy Starků - pod jejichž střechou žil...tak jako všichni členové jejich společenství.
    Což samozřejmě neřekl on sám - to vyplynulo z děje dalšího a z popisů jiných členů citadely.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.