Veškerá teorie tu nenahradí jedinou praxi :) Ve vztahu já a moje žena jsme byl já na začátku panic a ona měla zkušensotí na rozdávání. Díky tomu jsme mohli do sexuálního života zaběhnout zcela přirozeně, byl jsem tzv. zaučen a pak jsme zažili deset let naprosto monogamního harmonickýho vztahu, přestože jsem si to slíbili jen před sebou.
To jestli je někdo tzv. čistej o něm prostě nevypovídá absolutně nic a rozhodně se podle toho neorientuj.
Branislav 'Gepeto': Já se právě ptám, protože mě udivuje, že jsi pro zrušení celibátu, nevadí ti masturbování, ale antikoncepce (i kondomy) ti vadí. Tvůj názor ti neberu, jen mi to přijde zvláštní :)
Celibát je v církvi zastaralý. Byl uzákoněn, aby se "neztratil" církevní majetek mezi dědice po smrti kněze/biskupa/kardinála atd. - bylo to uzákoněno až někdy ve 12. století. Masturbaci zakazuje Starý zákon (podle týpka Onana, který "stříkal vedle", aby jeho žena - bývalá švagrová neotěhotněla, se to jmenuje onanie). Podle Bible se nemá na "tyhle věci" ani myslet. Na druhou stranu se tam několikrát píše o přirozenosti a kráse tělesné lásky. A není jen katolická církev. Protestanti ani anglikáni (církevní představitelé) nemusí celibát dodržovat. Dokonce mohou používat i antikoncepci.
jarla, to už je táranie najhrubšieho zrna. ľubovolná stránka definuje postoj cirkvi alebo náboženstva k čítaniu svojích textov? fakt sa nemáme asi o čom baviť. nechajme to tak. za seba len zopakujem, že vzhľadom na to, že sa nebavíme na pôde výsostne venovanej tejto téme, by som bol rád, keby prípadne vyjadrenia boli miernejšie, s rešpektom voči iným.
servene - není nic snazšího než si najít odsouhlasená usnesení Tridentského nebo Nikajského koncilu - je to volně dostupné v teologické literatuře a v menším množství i na internetu - co se ti na oficielní církevní nauce nezdá ? To si myslíš, že si ty koncily a usnesení vymýšlím ? Zeptej se svojho farára :-)
Kolikoli - a napadlo tě, že jsou nevěřící proto, že mají ty informace ? :-)
jarla, myslím, že si vyberáš nespojité info, tak ako sa ti hodia. iste toho o mne vieš veľmi veľa, aj o mojom vzdelaní a postoji k veci. neviem kde si nadobudla pocit, že sa bavíme o tridentskom a nikajskom koncile, ani kde si získala presvedčenie o záväznosti nejakej stránky. ani to nechcem veľmi vedieť.
ak by si bolo ochotná sa vyjadrovať korektnejšie, prípadne konkrétnejšie a pri paušálných výrokoch mať viac rešpektu, bol by som veľmi rád a spokojný. to je všetko.
servene - naprosto korektně a konkrétně si zadej do gůglu "Tridenský koncil" a pak si přečti, co se tam píše. Opravdu ti to musím nosit pod nos? Je naprosto lhostejné, kterou stránku najdeš, protože nejde o citace stránek, ale o citace zápisů usnesení z daného koncilu. Kdybych to měla všechno kopírovat sem, tak bych tím zahltila web. Ty stejně jako kdokoliv jiný si můžete tyto volně dostupné informace dohledat a nastudovat. Mi to připadá, jako bych ti ocitovala Pythagorovu větu a ty mne začal obviňovat, kde jsem k tomu přišla a proč si myslím, že je to závazné, když jsem to našla na nějakých stránkách. Pythagorova věta stejně jako usnesení z Tridentského koncilu jsou daná. Jedním z nich je, že nikomu teologicky nevzdělanému nepatří písmo svaté do rukou a že monopol má svatá matka církev. Asi jsi nepostřehl, že jsem sem úmyslně vložila doslovné citace těch usnesení (respektive jejich oficielní překlad z latiny) - povšimni si těch drobných závorek v textu, kde se odkazují na konkrétní stránky a odstavce.
Jak to chceš ještě konkrétněji napsat ? Mám tu dotáhnout tehdejší účastníky, aby ti to zadeklamovali ? Jsem poněkud zmatena tvými reakcemi, které nejsou k věci a jediné, co jsem pochopila je, že ti není příjemné dozvědět se pravdu a jakékoliv informace, i když ti je člověk předkládá. zasloužím si upálit, co ? Umět číst je neřest a číst oficielní zápisy z církevních koncilů je kacířství! Nebo tím chceš říct něco jiného ?
servene - už to začínám chápat - ty vlastně chceš říct, že nevíš, že tato ustanovení jsou pro římskokatolickou církev (mimochodem ten název byl stanoven rovněž na Tridentském koncilu) a všechny katolíky závazná dodnes a že jsou součástí theologické vyuky dnešní doby. To chceš říct, že nevíš? Místo osočování mne by ses měl zeptat kteréhokoliv faráře a jistě ti to potvrdí. Co je snazšího ? Nebo se děsíš toho, že ti faráž potvrdí, že mám pravdu ? Kde je problém?
To, že je Ježíš synem božím bylo třeba taky stanoveno až na druhém Nikajském koncilu, tedy roku 787. Těch 787 let předtím o tom pouze polemizovali jestli jo nebo ne.
Komentáře
Ve vztahu já a moje žena jsme byl já na začátku panic a ona měla zkušensotí na rozdávání. Díky tomu jsme mohli do sexuálního života zaběhnout zcela přirozeně, byl jsem tzv. zaučen a pak jsme zažili deset let naprosto monogamního harmonickýho vztahu, přestože jsem si to slíbili jen před sebou.
To jestli je někdo tzv. čistej o něm prostě nevypovídá absolutně nic a rozhodně se podle toho neorientuj.
Masturbaci zakazuje Starý zákon (podle týpka Onana, který "stříkal vedle", aby jeho žena - bývalá švagrová neotěhotněla, se to jmenuje onanie). Podle Bible se nemá na "tyhle věci" ani myslet. Na druhou stranu se tam několikrát píše o přirozenosti a kráse tělesné lásky.
A není jen katolická církev. Protestanti ani anglikáni (církevní představitelé) nemusí celibát dodržovat. Dokonce mohou používat i antikoncepci.
nechajme to tak. za seba len zopakujem, že vzhľadom na to, že sa nebavíme na pôde výsostne venovanej tejto téme, by som bol rád, keby prípadne vyjadrenia boli miernejšie, s rešpektom voči iným.
poďme sa venovať srande.
Kolikoli - a napadlo tě, že jsou nevěřící proto, že mají ty informace ? :-)
neviem kde si nadobudla pocit, že sa bavíme o tridentskom a nikajskom koncile, ani kde si získala presvedčenie o záväznosti nejakej stránky. ani to nechcem veľmi vedieť.
ak by si bolo ochotná sa vyjadrovať korektnejšie, prípadne konkrétnejšie a pri paušálných výrokoch mať viac rešpektu, bol by som veľmi rád a spokojný. to je všetko.
Mi to připadá, jako bych ti ocitovala Pythagorovu větu a ty mne začal obviňovat, kde jsem k tomu přišla a proč si myslím, že je to závazné, když jsem to našla na nějakých stránkách.
Pythagorova věta stejně jako usnesení z Tridentského koncilu jsou daná. Jedním z nich je, že nikomu teologicky nevzdělanému nepatří písmo svaté do rukou a že monopol má svatá matka církev. Asi jsi nepostřehl, že jsem sem úmyslně vložila doslovné citace těch usnesení (respektive jejich oficielní překlad z latiny) - povšimni si těch drobných závorek v textu, kde se odkazují na konkrétní stránky a odstavce.
Jak to chceš ještě konkrétněji napsat ? Mám tu dotáhnout tehdejší účastníky, aby ti to zadeklamovali ? Jsem poněkud zmatena tvými reakcemi, které nejsou k věci a jediné, co jsem pochopila je, že ti není příjemné dozvědět se pravdu a jakékoliv informace, i když ti je člověk předkládá. zasloužím si upálit, co ? Umět číst je neřest a číst oficielní zápisy z církevních koncilů je kacířství! Nebo tím chceš říct něco jiného ?
naprosto konkrétne: ani neviem prečo, ale som sklamaný tvojou (ne)schopnosťou diskutovať. končím.
To, že je Ježíš synem božím bylo třeba taky stanoveno až na druhém Nikajském koncilu, tedy roku 787. Těch 787 let předtím o tom pouze polemizovali jestli jo nebo ne.