Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
Na palbě v diskusi k Mig-23 třeba píše bejvalej leteckej mechanik, jak po revoluci se i naši piloti začali podílet na testování techniky západ východ, třeba přilítly dvě německý F-4 a u nás vystartovala dvojice Mig-23 aměla je pronásledovat. Když zachytili F-4 na radarech, tak Němci začli rušit ve veselé představě, jak je nenajdou, ale migy přešly na pasivní ič vyhledávač (ten má právě podstatně větší dosah než se Západ domníval) a hup, za chvíli byli za nima aniž by si Němci škrtli.
Jinak je pravdou, že největším nepřítelem amerického letectva jsou jejich technici. Mají nulové bojové ztráty, ale ty letadla jim padají a padají .-))
Ale občas když mi něco nesedí (speciálně v těch sestřelech), tak se pídím...
Ono toho pokud vím právě v tom Rusku vychází teďka strašně hodně díky těm odtajněnejm archivům (nechápu tu absurditu toho utajování všeho, vč. úspěchů), bohužel sem se nedostane skoro nic a občas najdu akorát na webu v angličtině nějaký shrnutí, statistika a podobně.
Problém je, že spousta lidí se utahalo a zlenivělo a nic už nepíše (včetně mě). Ale vsadím se, že pokud nějakou debatu rozpoutáš, případně vytvoříš i nějaký článeček, tak se toho lidi chytnou.
Vyprávěl třeba o tom, jak ho během povstání v květnu 45 jeho vlastní fotr seřezal, ať zůstane doma a neplete se do toho, čemu nerozumí. Jelikož v sousedství se pár "odbojářů" našlo i tak, Němci posléze všechny obyvatele vyhnali z domů, na jednoho osvoboditele mířili několik minut samopaly - podle dědy dotyčný za tu chvilku zestárnul o několik let - a na závěr pak ještě všem vystřelili z tanku slepým granátem přes hlavu. Slyšet prý začali pořádně až další den. Pár dalších kluků s flintou v sousedním domě to odsralo už předtím, když dorazili vojáci se sajdou a pokropili to tam z MG-42ky.
Dědův otec pak vyrazil někdy 6. nebo 7. května se sousedem z Vysočan do Radlic, aby zjistili, co se stalo se sousedovou dcerou, která odešla navštívit babičku a nevrátila se. Na Smíchově je zastavili vojáci, zeptali se jich "Sind Sie Kommunisten?", a když odpověděli "Nein", pustili je "Auf Ihre eigene Gefahr" dál. Holčinu nakonec našli v pořádku u babičky a přivedli zpět.
Dál jsem slyšel vyprávět třeba o tom, jak 10. května zastřelil jakýsi werewolf zabarikádovaný v jedné z věží Ludmily několik lidí, včetně 19-leté ruské zdravotnice. Chudák holka netušila, že pro někoho válka stále trvá. Rusové dotáhli po určitých peripetiích vyjednavače (s dostatečným náměrem). Vyjednávání skončilo úspěšně a dodnes je ze směru od I.P. poznat, která část zdiva není původní. Děvčeti to už pochopitelně život nevrátilo.
K bojování za každou cenu a všech okolností jsem tudíž "podědil" (krásné slovo v této souvislosti) dosti rezervovaný vztah. "Odboj" může mít různé podoby, ovšem ve chvíli, kdy je pouze náhražkou za skutečný boj (jako v našem případě) mi přijde jaksi nepatřičný. Stín roku 1938 zásadním způsobem ovlivnil i poválečné události u nás a zas jednou se potvrdilo, že před zásadním rozhodnutím člověk (ani národ) neuteče, a pokud ano, nedopadá to dobře. To, co nás mohlo stmelit a očistit, jsme nedokázali - cena se nám zdála příliš vysoká - a akorát jsme se ve své frustraci obrátili jeden proti druhému ve chvíli, kdy ostatní měli již dávno dobojováno a jasno v tom, jak pokračovat dál.
Nemusíte mě mít rádi, ale sympatizuju spíš s obyčejnými lidmi, kteří se nepřipojili k válce kocourů o nadvládu nad hromadou hnoje a místo organizování třídního boje, třetího a bůhví kolikátého dalšího odboje radši začali vzdor ústrkům a všeobecně podrážděné náladě po kouskách budovat místo pro život následující generaci.
S Mašíny je jedna velká potíž, protikomunistické aktivity minimální, za to nadělali plno činů, nad kterámi KSČ nadšeně řvala, neb se daly propagandisticky velice snadno použít. Jestli to byli odbojáři, tak to byli packalové, kteří svému otci jen zbytečně kazí jméno. Čest jeho památce.
Mig-29, Mirage 2000, Su-22...
Gripena jsem taky viděli, i když teda demonstarace tankování za letu bez tankování za letu není ono :))