Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
1235714

Komentáře

• upraveno 12. září 2010
    nezabil je najednou a ne nutně vlastnoručně. Ostatně císařská chodba je jeho svět, respektive kontinent, ze kterého se stala chodba.
  • upraveno 12. září 2010
    To vím, já jen měl za to, že celý kontinent nějak sešehl, nebo něco takového. Když tam dorazil K'rul se svými sourozenci, tak našli jen Kallora sedět na trůnu a popel a kosti všude kolem. Ostatně, takhle to v té chodbě vypadá doteď. :-)
  • upraveno 12. září 2010
    Zatím není původ Kallorovy moci dovysvětlený, stejně jako co se tehdy vlastně stalo. Erikson si to nechává buď na Chromého boha (desátý díl), nebo na nějaké budoucí knihy. Jinak o Jacuruku byl měl psát Esselmont nějakej samostatnej román/sérii, asi potom, co dopíše Stonewielder, kterej by se měl snad odehrávat na Korelu.
  • upraveno 12. září 2010
    Zvláštní, že Kallora nezastavili jiní mocní jako např. Imassové, Anomander, Osrik atd. V současnosti se zdá, že na spoustu acendentů nemá. A defakto je nepřímo zodpovědný za přivolání Chromáče. Mně Kallor připadá jako ubožák a sketa. Je fakt, že se vysmíval starším bohům, ale před Anomanderem nebo Chmurem měl stažený ocas.
  • upraveno 12. září 2010
    lol, jmenoval jsi zrovna ty pravé:D

Imassům jsou lidi (nebo spíš byli lidi) totálně volní, dokud nevybili Jaghuty, v knihách se však dále píše, že bojují i proti lidským tyranům. Ale nemůžou být taky všude, imho lidé se ukázali jako daleko tvrdší protivníci:) (z celého jednoho klanu se vrátila jen jedna Imasska, tuším že připlula na ledové kře..)

Tiste Andi jsou popisování taky jako tvorové, kterým je všecko jedno (hlavně ti staří) no a Anomander... ten vždycky hrál svou podivnou hru.

No a Osrik, ten je jako Annomander drak. A víš co draci dělají? Je jim to jedno. Ostatně, kolik století čekal Silchas Zmar na osvobození? Jak o něm sestry říkaly, on je víc drak než kdokoliv jiný. Ostatně, pro něj to bylo něco jako když pavouk zabil mouchu, i staří bohové jsou pro ně, Draky, jako děti.

Píše:
    'More than any of us - more even than Anomandaris', she (Sheltatha Lore) said, (...) 'Silchas Ruin thinks... draconean. As cold, as calculating, as timeless'.

- Sheltatha Lore to Sukul Ankhadu

Kaladan Chmur, kdyby se naštval a uhodil kladívkem do země, pořádně, jak to umí jen on, jaksi by se ohnice probudila a s ní by zanikl veškerý život. Ale i tak, Kallor je srab. Je to ten typ člověka, co se vytahuje když může, strašně moc kecá o svých činnech, ale když je někdo mocnější než on, div neuteče, ale pak se mu snaží bodnout nůž do zad. Neustále tráven vnitřním ohněm, nebo spíš jedem? Touhou po pomstě, strachem z neúspěchu. Možná i ze smrti. Přeci jen, tolik století, co žije, kdyby ho nehnala vnitřní pomsta a strach, tak už by to dávno vzdal. Přeci nemůže dosáhnout nesmrtelnosti.
  • upraveno 12. září 2010
    Co myslis tim nezastavili jini mocni? Kletbu na nej nakonec museli uvalit az tri starsi bohove (Draconus, Nightchill, K'rul), to mi prijde jako zatracene mocna sebranka. A pockejte na precteni Toll the Hounds, tam se Kallor ukaze v lepsim svetle...
  • upraveno 12. září 2010
    Colombo píše:
    imho lidé se ukázali jako daleko tvrdší protivníci:) (z celého jednoho klanu se vrátila jen jedna Imasska, tuším že připlula na ledové kře..)

Taky jsem zvědavý co to je za lidi, když dokáží sejmout celej Imasskej klan. :-D Snad o tom jeden z autorů napíše nějakou knihu.
  • upraveno 12. září 2010
    Olorin píše:
    Taky jsem zvědavý co to je za lidi, když dokáží sejmout celej Imasskej klan. :-D Snad o tom jeden z autorů napíše nějakou knihu.

malazští sapéři
  • upraveno 12. září 2010
    Píše:
    Anomander... ten vždycky hrál svou podivnou hru.

Přesto má syn noci zvláštní smysl pro rovnováhu a není mu cizí soucit. Vzpomeňte třeba jen na souboj u Dřevnova nebo v Darudžistánu.

Píše:
    No a Osrik, ten je jako Annomander drak. A víš co draci dělají? Je jim to jedno. Ostatně, kolik století čekal Silchas Zmar na osvobození?

Nesouhlasím. Anomander, Korlat atd. jsou převtělenci. Někteří jsou krutí a lhostejní, ale mnozí ne. Cití lásku, lítost, soucit a zodpovědnost. Není jim lhostejné utrpení jiných.
  • upraveno 12. září 2010
    Píše:
    Co myslis tim nezastavili jini mocni? Kletbu na nej nakonec museli uvalit az tri starsi bohove (Draconus, Nightchill, K'rul), to mi prijde jako zatracene mocna sebranka.

Možná že v době Kallora Velekrále ano, ale jinak vystupují v knihách jako stíny někdější moci. Spíš se mi libí řešení Anomandera, Segulehů, Karsy:-))Než proklít, radši zabít a je klid.
  • upraveno 12. září 2010
    Chmur: převtělenci, ale někteří se spíš převtělují do Tiste Andi/Liosan a jejich pravá povaha je drak, než naopak.

Btw. soucit u dřevnova? Mám pocit, že to byla právě ta Anomanderova hra se získáním spojenců v Darudžihistánu, tím, že se projeví jako nepřítel Říše.
  • upraveno 12. září 2010
    Píše:
    Možná že v době Kallora Velekrále ano, ale jinak vystupují v knihách jako stíny někdější moci

Mno, K'rul má pod palcem veškerou lidksou magii a Draconus se momentálně rozmejšlí, jestli zničit svět. Akorád Nightchill je krapet ve svrabu.
  • upraveno 12. září 2010
    Zkrátka pohoda. :-D

Musím říct, že třeba z Kotiliona se stal docela solidní klaďas, alespoň oproti Měsíčním zahradám. Takovej ten případ boha, kterej svým ovečkám aktivně pomáhá a je s ním i solidní řeč.
  • upraveno 13. září 2010
    mojich top 5:

Anomnader

Dassem

Whiskeyjack

Tehol/Bug (tiez ich pocitam za jedneho)

Sumar

fandim Malazanom, teda Lovcom Kosti a Palicom Mostov, nie cisarovne. Segulehovia su super. Aj Ruda Garda. Kallora nemam rad, je to arogantny ambiciozny *****
  • upraveno 13. září 2010
    Jaké je vaše TOP 5 bohů. Pokud necítíte náklonnost k 5 bohům, postačí i obyč. ascendenti. ;-)

1) Kotilion

2) Ammanas

3) K'rul

4) Draconus

5) Osrik
  • upraveno 13. září 2010
    Píše:
    Btw. soucit u dřevnova? Mám pocit, že to byla právě ta Anomanderova hra se získáním spojenců v Darudžihistánu, tím, že se projeví jako nepřítel Říše.

Anomander zasáhl, když Tayschrenn vypustil démony do vlastních řád. Tím pádem oslabil svou moc pro boj s Malažany. Jinak mu fandím už proto, že nemám rád rozpínavou Malazskou říši, zvláště její císařovnu Laseen. V Darudžistánu bojoval s pánem démonů. Dá se říct, že Dlouhý vlas zbavuje svět různých problémů a snaží se nastolit rovnováhu.

Jinak draci mi nepříjdou lhostejní, aspoň ne všichni.

Píše:
    Mno, K'rul má pod palcem veškerou lidksou magii a Draconus se momentálně rozmejšlí, jestli zničit svět. Akorád Nightchill je krapet ve svrabu.

Z toho co jsem četl já a co si pamatuji, tak K´rul nic moc nepředvedl a Draconus je zakutej v Dragnipuru.

Píše:
    Jaké je vaše TOP 5 bohů. Pokud necítíte náklonnost k 5 bohům, postačí i obyč. ascendenti. ;-)

1. Anomander - můj největší oblíbenec, je prostě cool:-)), navíc je to stvoření cítící zodpovědnost za svůj lid

2. Chmur - nese těžký břímě a přitom si neztěžuje

3. Špagát - celkme dobrák, strejda asasín

No a pak nevím ...K´rul není špatnej, Kilimandaros má něco do sebe...

Nemám rád např. Dvojčata, Chromýho, atd.
  • upraveno 13. září 2010
    a co Paran jako bůh? V moji TOPce určitě bude.

btw. K'rul nic nepředvedl? Co jisté informování Kruppeho? Část hry v přivedení Pana a Paní války? (vytvoření světa, zaplnil ji vzpomínkami Nezdolný štít šedých mečů) A pak taková maličkost jako je samotná existence chodeb (kteréžto jsou žilamy Krula)
  • upraveno 13. září 2010
    Colombo píše:
    a co Paran jako bůh? V moji TOPce určitě bude.

On ho už někdo uctívá? Jsem teprve u Lovců kostí, a byly zde náznaky, že k tomu dojde, ale že by tak brzo? Pokud je bůh, tak je jednoznačně u mě na prvním místě. :-D
  • upraveno 13. září 2010
    no, on je pán balíčků, v klasických panteonech bych to pojmenoval jako "soudce". No a uctíváním? Svým způsobem celá armáda:)
  • upraveno 13. září 2010
    Se vším souhlasím, ale bůh potřebuje uctívatele, ne jen věrnou armádu. :-) Původní pán balíčku držeb se stal bohem, až když ho začali uctívat. Paran je možná ascendent, ale bůh z něj ještě není.
  • upraveno 13. září 2010
    Píše:
    Z toho co jsem četl já a co si pamatuji, tak K´rul nic moc nepředvedl a Draconus je zakutej v Dragnipuru.

Počkej na další díly...

Píše:
    1. Anomander - můj největší oblíbenec, je prostě cool:-)), navíc je to stvoření cítící zodpovědnost za svůj lid

A přece nechce akceptovat uctívání svých následovníků, čímž je nechává bez duchovního vedení... Ale počkej na Toll the Hounds, tam se to dost točí okolo Tiste Andii.
  • upraveno 14. září 2010
    To je pořád, počkejte na další díly, jenže to je skoro nesnesitelné! :-D Dobrá, 8. díl by snad měl ještě letos vyjít. A co 10., kdy ten vyjde? Doufám, že se zase potkáme s Ganoesem Paranem a Houfcem jednorukého, kteří odešli neznámo kam.
  • upraveno 14. září 2010
    no mojich 5 oblubenych ascendentov (Parana za boha nepovazujem):

Anomander

Dessembrae :-)

Kotilion

Kilmandaros

Gothos
  • upraveno 14. září 2010
    Kilmandaros?

Proč zrovna tahla neandrtálka?
  • upraveno 14. září 2010
    pretoze sa mi paci ako si poradila so Scabandarim a ze isla riesit okupantov starsej chodby stinu. navyse mam rad priame charaktery
  • upraveno 16. září 2010
    Otazecka pro vas sectele: v jakem poradi bych mel cist pribehy Solomona Kanea od Roberta E. Howarda? V me e-knihovne jsem toho nalezl spoustu, ale bez uvedeneho poradi :-(
  • upraveno 16. září 2010
    Nachtrose píše:
    Otazecka pro vas sectele: v jakem poradi bych mel cist pribehy Solomona Kanea od Roberta E. Howarda? V me e-knihovne jsem toho nalezl spoustu, ale bez uvedeneho poradi :-(

Solomona Kanea jsem nečetl, ale snad by mohl pomoct seznam jeho dílů na téhle adrese
  • upraveno 16. září 2010
    Píše:
    pretoze sa mi paci ako si poradila so Scabandarim a ze isla riesit okupantov starsej chodby stinu. navyse mam rad priame charaktery

Nic proti ní. Já mám taky rád přímé charaktery. I když třeba Karsu nesnáším.
  • upraveno 16. září 2010
    Karsa mě štval akorát při jeho cestě k "dětem" u jezera. :-D Pak prošel dost radikální změnou a už je docela fajn, takovej klasickej conanovskej barbar. :-) PS. Neznáte nějaké obrázky ras v malazském světě? Třeba Jaghuti by mě zajímali, sice jsem si dokázal na základě popisu vytvořit jakous takous představu, ale nějak se nedokážu ztotožnit s faktem, že Jaghutka může mít krásný úsměv a přitom mít kly. :-D
  • upraveno 16. září 2010
    Tenhle je nejlepší co jsem zatím našel
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.