Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
13468914

Komentáře

• upraveno 16. září 2010
    To vypadá ještě hůř než jsem si je představoval já. :-D
  • upraveno 16. září 2010
    taky si říkám.

Jaghut je podle mého typický ork. Teda zjevem. Široký, statný, kly v hubě a hlavne pořádně zelený.

Ten obrázek, no, to musel být hladomor. Po celou existenci oné postavy.
  • upraveno 16. září 2010
    Jaghuti jsou popisováni jako velmi vysocí a štíhlí..Orkové jsou obvykle malí a podsadití
  • upraveno 16. září 2010
    Orkové obvykle malí a podsadití? To možná skřeti. (ha, čeština má 2x tolik výrazů:D)
  • upraveno 16. září 2010
    Ork = obvykle skřet pokud vím. Někdy se ork překládá jako skřet a jindy vystupuje jako jiná rasa.
  • upraveno 16. září 2010
    warcraft ork, kdybych myslel skřeta, tak bych napsal skřeta...
  • upraveno 16. září 2010
    Já si je všechny představuju vždy jen s co nejmenšími rozdíly oproti lidem, takže jen lehké odstíny pleti s co nejmenšími rozdílovými znaky (mrňavé kly atd.). Jenom poměry výšek nechávám. Přijde mi to pak reálnější, když spolu rasy různě jednají. Samozřejmě tím myslím jen ty, které jsou v knize popisováni jako humanoidní rasy, takže různé chodící krokodýly a zombie válečníky do toho neřadím. Dělám to čistě kvůli svému estetickému cítění, abych si mohl obhájit, že se někomu může líbit vlídný Icariův úsměv. :-D
  • upraveno 16. září 2010
    jn, já průběžně zjišťuju, že na nějaké popisy tak různě kašlu a nakonec si to představuju "jak se mi to hodí a líbí", viz mí jaghuti.
  • upraveno 21. září 2010
    no Karsa ma zo zaciatku tiez stval, ale ked si zoberies ako vyrastal tak sa moc nedivim. v MT a hlavne po druhom precitani celej serie (co je podla mna 'must') mi uz nevadi. niektorymi hlaskami typu: 'To uz nikdy nedelej..' dokonca konkuruje aj mojmu oblubenemu Teholovi.

btw. neviem ci budete suhlasit, ale podla mna najlepsia hlaska v knihach patri Iskaralovi:

Mogora: 'Sem tehotna'

Iskaral: 'Zabiju mezka ...' :D
  • upraveno 21. září 2010
    Jo to bylo dobrý. :-D

Nebo tohle: "Mogoro, moje milá babizno, kde jsi?

Nadešla chvíle nouze nejvyšší. Chci sex! Dokonce i s tebou!" (to řekl, když na ně padaly ty ohnivé koule v Lovcích kostí) :-D

To jejich kočkování je vynikající. A ještě ten Iskaralův mezek.... jak mu přikázal postavit stan a rozdělat oheň, a on to doopravdy udělal. :-D :-D

Jo, Tehol je taky borec. Má parádní oblečení a přepychovou rezidenci. :-D
  • upraveno 21. září 2010
    A ještě je dobrý rozhovor mezi Ganoesem Paranem a Stínupánem: :-D

Stínupán zvedl ruku s dlouhými prsty, jež vyplnila většinu karty.

A zaťal ji v pěst. „Přesvědčím se,“ zapředl, „jestli ti rozumím.“

Prudce narovnal jeden prst. „Bezejmenní kreténi vypustí Dežima

Nebrála. Proč? Protože jsou kreténi. Dohonily je jejich vlastní lži, a

tak se potřebovali zbavit sluhy, který přece jen dělal, co po něm

chtěli, jenomže to dělal příliš dobře!“ Stínupánův hlas sílil a

stoupal. Objevil se druhý prst. „Potom se ty, pán kretén balíčku

draků, rozhodneš propustit degaroty, aby ses zbavil Dežima

Nebrála. Ale počkat, je to ještě lepší!“ Třetí prst. „Nějaký jiný

hnusák, potulující se po Sedmiměstí, právě zabil dva degaroty, a

možná je pořád nablízku a ocení pár dalších trofejí, které si může

pověsit za toho svého zatraceného koně!“ Nyní už přímo vřískal.

„A teď! Teď!“ Znovu zaťal ruku v pěst a zatřásl jí. „Chceš po mně,

abych do Sedmiměstí poslal ohaře stínu! Protože tomu červavému

ořechu, kterému říkáš mozek, konečně došlo, že degarotové Dežima

Nebrála obtěžovat nebudou, dokud nenajdou moje ohaře! A kdyby

je přišli hledat sem do mé říše, nic by je nezastavilo!“ Najednou se

zarazil, pěst znehybněla. Potom ve stále zmatenějším sledu zvedal

jednotlivé prsty. Zaprskal a šílená ruka zmizela. Šeptnutí:

„Naprostý génius. Proč mě to nenapadlo?“ Znovu zesílil hlas.

„Proč? Protože nejsem kretén!“

S tím zmizel z karty.
  • upraveno 22. září 2010
    :D pekny odstavec...este si zabudol na Teholove gurmanske stravovanie :-).

Dobre este bolo ked Iskaral nahadzal do rarakskeho mora rybicky aby mohol chodit na ryby prec od mogory. naco ona don nahadzal malych zralokov nech tie rybky vsetky pozeru :D. a ten mezek bude urcite nejaka imba, to nie je len tak postavit stan a uvarit veceru.
  • upraveno 22. září 2010
    Mně osobně připadá Tehol jako ústřel a moc mě jeho vystupování v knize nebaví.

Iskaral je naopak mimořádně zábavný týpek a na rozdíl do Kruppeho není tak otravný...aspoň jak to vnímám já
  • upraveno 22. září 2010
    ale otravnost těchto postav je jejich součástí! Stejně jako otravnost poručíka Colomba.
  • upraveno 22. září 2010
    Duny - To jsem jen zkopíroval. :-D
  • upraveno 23. září 2010
    Jinak si nemyslím, že by byl Tehol nějak otravný, nebo spíš je na tom stejně jako Iskaral a Kruppe (každý kontinent má svého mocného "podivína" ;-)). Navíc, každý z nich má na své straně mocné božstvo - Teholovi dělá z nudy sluhu Mael, Iskaral je veleknězem a hooodně zdatným mágem Stínupána, Kruppe to zase táhne s K'rulem. Něco mi říká, že kdyby to tihle tři pánové dali dohromady, tak by neměli konkurenci. :-D
  • upraveno 23. září 2010
    su to dost rozporuplne postavy. ja napriklad Kruppeho ani po druhom precitani vobec nemusim. to jeho samovychvalovanie zrejme nereze mojmu zmyslu pre humor. Iskaral mi nevadi a hlody ma super. A Tehol ma vyslovene bavi. btw. kto Vas vslovene vytaca? Mna teda okrem Kruppeho este maximalne Mhybe a duo korbolo Dom, Malik Rel. Nereze ni moc ani Kallor,Scabandari a cisarovna. Z organizacii/ras nemusim arogantnych Liosanov, fanaticke Rude cepele a pokryteckych Tiste Edur. Tam som si ani k bratom Sengarovcom (aj ked mi nakoniec Trulla bolo luto) nevypracoval hlbsi vztah.
  • upraveno 23. září 2010
    este som zabudol na Heborika, citat o nom pasaze hlavne ku koncu bolo fakt utrpenie...
  • upraveno 23. září 2010
    Dom a Malik Rel jsou taky moji neoblíbení, ostatní mi ani tak nevadí, dokonce i Kallor (i když mě se zabitím Whiskeyjacka naštval) pro mě nepředstavuje takový problém. Tiste Edurovské císařství je mi dost nesympatické, to jsem raději fandil Lederasu. :-D Edurové, až na pár výjimek, kteří si uvědomují pravdu, jsou dost nadutí a já jim jen přeju aby spadli zase na hubu (alespoň doufám, sedmý díl jsem ještě nečetl).
  • upraveno 23. září 2010
    Olorin píše:
    ostatní mi ani tak nevadí, dokonce i Kallor (i když mě se zabitím Whiskeyjacka naštval) pro mě nepředstavuje takový problém.

DAKUJEM ZA INFO. nie som si istý kde sa diskusia zmenila na tazko spoileroidnu, ale tato info stoji za to. vzhladom na to, ze citam tretiu knihu, uz sa tesim :(

btw. spisovatelska uroven mierne stupla oproti mesacnym zahradam. mierne.
  • upraveno 23. září 2010
    Já nemám rád Doma, Malika, Karsu, Mrzenu, Tavore, spoustu malazských vojáků např. Bouřňáka; Kruppeho, Tehola a mnoho dalších....

Z ras mi jsou nesympatičtí Liosané a Toblakajové

Nemám rád malazskou rozpínavost, takže fandím mnoha jejich odpůrcům. Ovšem i mezi Malažany jsou fajn postavy např. Ganoes Paran
  • upraveno 23. září 2010
    sarven - Tak promiň. Škoda, že tady chybí možnost skrýt spoilery, ale na téhle diskusy to už tak holt bývá, že se občas zaspoileruje. Přece jen, jsou všechny knihy (ty vydané) už nějaký čas na trhu. Já taky ještě nedočetl 7. díl, ale už tady padaly spoilery i k dalším dílům. :-)
  • upraveno 23. září 2010
    Chmur - Vzhledem k tomu, jaký byly poměry v oblastech třeba Sedmiměstí, před Malazských záborem, tak si troufám tvrdit, že okupace byla cesta k lepšímu. Ale samozřejmě jen Malazská říše v dobrých rukou, kterých poslední dobou poněkud ubylo.
  • upraveno 23. září 2010
    Já myslím, ža změna k "lepšímu" by měla vzejít z touhy domorodých obyvatel (Sedmiměstí) a ne představ okupantů (Malažané). A třeba snaha o dobýti Dřevnova či Darudžistánu byla dle mě prachobyčejná nenasytnost Mrzeny. Proto fandím Anomanderovi, Caladanovi a některým postavám ze Sedmiměstí např. Matok (či jak se jmenoval) nebo Corab atd.
  • upraveno 23. září 2010
    Jenže sám Anomander přiznal, že malazský systém je pořád lepší než to co tam bylo předtím. A jinak:

SPOILER

Mathok se dobrovolně přidal ke Ganoesi Paranovi a Corab je teď vojákem u Lovců kostí, takže to s jejich ideály není zas tak ostré

KONEC SPOILERU

Malazská říše přenechává vládu u původních vládců, pouze provede čistku u všech pravděpodobných odpůrců, pouze zavede říšské právo (které je často mnohem mírnější než původní a podporuje obchod).
  • upraveno 23. září 2010
    Chápu tvoje argumenty. Přesto to pro mě není důvod, aby jeden státní útvar okupoval jiný. Je mi to krajně nesympatické. Nicméně je hodně vidět, koho má Erikson nejradši - malazské sapéry:-))
  • upraveno 23. září 2010
    To jo, nejvíc mě dostávali ti ze Psího řetězu (nebo jak se jmenovala 7. armáda, prchající do Arenu). :-D

Jinak já chápu i ty tvoje argumenty. :-)

Jinak co si myslíte o událostech na kontinentě Assail? SPOILER Jak tam nějací lidé prakticky vyhladili jeden Imasský kmen, a to spíše jen tak, nijak se prý nepředřeli! KONEC SPOILERU Vzhledem k tomu, za jaké drsoně Imassové platí, je to docela výkon. :-) Teď se tam podle všeho vydala Stříbrná liška a možná tam šel i Paran se svým Houfcem (u něj doufám, že ho ještě do konce téhle ságy potkáme v nějaké větší roli). Možná by o událostech na tomto kontinentu mohl Erikson napsat nějakou tlustou bichli. :-D
  • upraveno 23. září 2010
    Ještě k těm vtipným momentům v knihách mě napadla tahle:

Orouchovaný muž se usmál a uklonil se na pozdrav.

Lidé obraceli hlavy.

„Kurva,“ vyhrkl Rychlej Ben vedle asasína.

Kalam se zamračil. „Velemág Ben Adaefón Delat,“ pronesl tiše,

„pán dokonalýho stylu.“
  • upraveno 23. září 2010
    Kdo je podle vás nejlepší bojovník ságy? Já mám několik adeptů...

Karsa - je to monstrum, i když i on už dostal nakládačku

Icarium - ve Vichru smrti předvedl, že když se rozhněvá, tak nastávají opravdu problémy...ale Trull mu celkem vzdoroval

První Seguleh - vzhledem k tomu co předvel třetí, musí být první pekelně ostrej týpek

Anomander - zatím zůstává neporažen, i když bojoval s ohaři stínu a pánem démonů

No a pak je tu tajemná ruda garda, která má mezi sebou zřejmě opravdy mistry meče, kteří mohou vzdorovat i Tiste Andii
  • upraveno 23. září 2010
    Rudá garda....těším se na překlad té knížky, co pojednává o jejím návratu.

Jako nejlepšího bojovníka bych viděl asi Dassema Ultora.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.