Tanec s draky vyjde 12. července 2011!

upraveno 6. března 2011 v Píseň ledu a ohně
Tanec s draky sice není hotov, ale jeho dokončení je tak blízko, že se vydavatel a GRRM dohodli na stanovení data vydání. Stane se tak 12. července 2011, což je za 130 dní ode dneška. V ten den bude Tanec s draky v knihkupectvích. Dále citujme GRRM:
imageČíst celý článek zde
13468915

Komentáře

• upraveno 10. března 2011
    Dostala neužitečná vejce draků, ale dokázala je využít...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. března 2011
    Neužitečná vejce... To je jako neužitečnej motor :))

Přičemž samozřejmě upozorňuju, že dracui v Písni zjevně nejsou hodná stvoření jako v Eragonovi nebo Draku jeho veličenstva, ale pěkně nebezpečný bestie, jak odpovídá reailistickýmu pojetí ságy. Bejt proboden Bílým chodcem nebo sežrán drakem, nevim, pro co se rozhodnout dřív :)
    K tomu, že je Dany krásná, silná a cílevědomá a v žádném případě šílená se musím vrátit.
    Krásná možná, silná dejme tomu - bez Joraha a draků by to už ale nebylo tak horký, že...
    a cílevědomá v jejím pojetí, rovná se šílená. Jenom šílenec, chce usednout na trůn v zemi, kterou si nepamatuje, s vědomím, že nikdy nebude mít dědice a po jeho smrti logicky zavládne chaos. Jenom šílenec, nakoupí 8000 vykastrovaných otroků a dá jim svobodu, na to aby je dál využíval, a jenom šílenec vyvraždí obyvatele města pod 12 let. A fráze ,,Probudili ve mě draka..." je pro psychiatra jako dělaná.

Hau.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 10. března 2011
    flanker.27:To nemá co dělat s jakýmikoli kvalitami, stačí se jen správně narodit.
    :D
    Aha. A co ostatní? Kde by byl Tyrion kdyby se nenarodil jako Lannister? Kde by byl Jon kdyby neměl zlovlka? ...
    No jasný, takže se má v klidu usadit na pláni.. založit si farmu a za draky zapřahnout pluh a pěstovat rostlinky a večer baštit na verandě citronové zákusky a nostalgicky vzpomínat na společné chvíle s Drogem... Uvědom si že ona neznala nic jiného než nenávist Roberta... neustalý útěk před jeho zabijáky a bratrovo vyprávění o Západozemí.. Neměla rodinu ani domov ... je docela logický,že se k něčemu bude upínat... Ono pokud by někdy dorazila do Západozemí asi by přislo tvrdý probuzení do jaké politické situace vstoupila a kolik Lordů proti ní bude... Ale naopak možná by jí prostý lid výtal s nadějí a nadšením...
    Krásná možná, silná dejme tomu - bez Joraha a draků by to už ale nebylo tak horký, že
    Pořád to považuji za schopnost využívat efektivně prostředky, které se jí nabízejí. Nezapomínejme, že je mladá a ikdyž má na svuj věk hodně zkušeností stále je nezkušená v mnoha otázkách....
    Co se týče Otrokářských měst- S takovejma blbečkama bych se taky moc nepáral

Pořád je to pro mne důstojnější panovník než Stannis, jenž by pro zákon udělal cokoliv. To je sice chválihodné v určitých momentech, ale neni to moc moudré...
    Tak normální člověk by to udělal. Respektive, já chápu, že pokud by měl někdo za patama pořád haldu zabijáků, Viseryse jako bratra...no, a byla v kolika? 13? Technicky vzato prodána, jako manželka Drogovi, tak to na ní musí zanechat následky. To, ale nemění nic na tom, že to nemá v hlavně v pořádku.

A ano, pokud jednou dorazí do Západozemí, tak jí čeká hodně ošklivý probuzení, ale je snad jasný, že ona s nikoho ptát nebude a prostě si ten trůn vezme. Bez ohledu kolik lidí bude muset zabít.
    Co se týče Otrokářských měst- S takovejma blbečkama bych se taky moc nepáral
    He? To jako připoj se, nebo zemři? Zajímavá politika, vážně nejlepší panovnice jakou si Západozemí může přát.

A Stannis taky není moje oblíbená postava. Fanatiky, prostě nemám ráda...
    Jestli má obliba Dany co dělat se silo a slabostí, je to spíš v tom, že Dany mají rádi především muži, kteří se rádi nechávají mrskat v S/M salónu :))
    To je zase hláška...Už vidím, jak se khal Drogo nechává mrskat.-))) O co se opírá tohle tvrzení?:-)
    Dany se nijak svými schopnostmi nezasloužila o to, že draky dostala
    Dostala dračí vejce...Které dokázala oživit,...Něco co se jiným nepodařilo po stovky let...
    Když bude mít jedna strana kopí a druhá dostane atomovku, je nějak výraznej projev schopností při takový konstelaci vyhrát?
    Takže Melisandra či mnohatisícové armády jsou kopí a tři malí draci jsou atomovka?...Páni, to se tedy i já bojím představy dospělého draka...
    Mimochodem...Stannis je tak hloupý, že si v rozhodující bitvě nechá doma i to kopí
    ona s nikoho ptát nebude a prostě si ten trůn vezme. Bez ohledu kolik lidí bude muset zabít.
    Jak to ví? Do té doby se může stát spousta věcí...A mně osobně Dany nepřipadá nějak zatvrzelá.
    Hodně lidí tady křičí "Dany je šílená" Takže já se ptám...Co šíleného vlastně udělala? Že chce trůn, který patřil jejím předkům stovky let? Že vidí Západozemí zkresleně? Chápete vůbec, kdo jí o něm podával informace? Že dává svobodu otrokům a pak je využívá? Vždyť s ní přeci nemusí být nebo se někde píše, že ano? Dělá špatně kroky a leccos jí ujede, ale jsem přesvědčený, že se z toho dokáže poučit...Při hře o trůny umírají obyčejní lidé. Je to smutné a je to špatné...Ale nezdá se mi, že by v tomhle ohledu byl zásadní rozdíl mezi Stannisem, Dany, Tywinem nebo třebas i Robbem...

Elanne - Celkově kdybych viděl nej. politický uspořádání v Západozemí tak by to bylo- každý království za sebe.. Jenže to je dost nepravděpodobný uspořádání a Daenrys je nejlepší kandidát pro krále Západozemí za pomoci autority draků ( ty otroci budou spíš přítěž). :-)

Edit: Tu část s vyvraždováním pod 12 let si nepamatuju (už jsem toho dost zapomněl), celkově se mi ale nelíbí otrokářská politika....
    upraveno 10. března 2011
    To je zase hláška...Už vidím, jak se khal Drogo nechává mrskat.-))) O co se opírá tohle tvrzení?:-)
    O co se opírá to, že jí nemají rádi slabí? Ale nechci odpovídat otázkou. Vůči Drogovi se Dany vesměs chovala velmi submisivně jako oddaná manželka, nevzpomínám si, že by si dovolila mu vněčem zásadním odporovat. "Ach mé Slunce a hvězdy" - lol, skutečně projev silné povahy.
    Dostala dračí vejce...Které dokázala oživit,...Něco co se jiným nepodařilo po stovky let...
    Budiž, ale pokud sis to přečetl pořádně, jistou schopnost užívat prostředků jsem jí přiznal. S tím, že nevím, jestli je to vůbec jakkoli pozitivní, ježto je drak dvousečná zbraň. BTW nevzpomínám si, jestli se vůbec někdo za ty léta draky oživit pokoušel. Kde Illyrio ta vejce vzal se myslím zatím taky neřešilo.
    Takže Melisandra či mnohatisícové armády jsou kopí a tři malí draci jsou atomovka?
    Danyiní zastánci zdůrazňují, jak dokázala z ničeho získat armádu. Ale bez draků, jejichž vejce dostala darem (a ano, strčila je v zoufalství do ohně a nebylo z toho dračí oko ale dráčata) - btw je v tom jasná vlastní hra Mgr. Illyria - by neměla nic. Když někdo peníze vydělá a něco za ně pořídí, je to úspěch. Když někdo ty peníze dostane od strýčka, je to štěstí, který mu můžu přát, ale nevidim důvod, proč to obdivovat. Záyluha by byla třeba kdyby někdo dokázal armádu sestavit, zorganizovat, přesvědčit k boji nebo povstání. Ne, tady nic takovýho není. Draci prostě představovali obnos, za kterej se armáda normálně koupila (načež byli prodávající pobiti na bázi kolektivní viny, takže ani nedošlo k zaplacení a Dany to vlastně srovnává s Robertem, který taky nenávidel všechny Targryeny bez ohledu na individuální vinu - přesto dokázal odvolat rozkaz k vraždě).

Dany na trůně - Dany je něco jako Talabání a Málikí v Iráku nebo Karzáí v fghánistánu. Přivandrovalec, kterýho v zemi nikdo nezná, nikdo nerespektuje a je to země, jejíž zvyky a zřízení absolutně nezná. Jestli dosazení takovýho člověka někdy neskončilo katastrofou...

Dany a vyvražďování - ne pod 12, ale nad 12 let. Poslala neposkvrněné zabít každého v tokaru, ale ponechat na živu mladší 12 let, toť přesné. Jen si představuju, jak neposkvrnění pobíhají po rodině a každýho dítěte se ptaj je ti 12, nebo 11? O otrokářství si můžu myslet cokoli, ale je tohle lepší? A k čemu to vedlo, město pak zůstalo v chaosu a bylo ovládnuto žoldáky, kteří jsou asi daleko horší než původní otrokáři. Ale to už tu taky párkrát zaznělo, že to je jen drobná chyba cvičící se panovnice...
    Pravda NAD 12, svoje pod, beru zpět...

Anomander: Mě Dany připadá zatvrzelá dost. Jinak ona je šílená, ne proto, že chce zpátky trůn, který patřil její rodině stovky let. Je šílená proto, že ho chce získat s pomocí draků, otroků (dala jim svobodu, ale někde v knize bylo řečeno, že Neposkvrnění, jakoby nemají svobodnou vůli, takže je jim nějaká svoboda ukradená a zůstává to, že Dany to ví, čili je prostě a jednoduše zneužívá. ,,Dávám vám svobodu." je trapná formalita.)
    No, ve Hře umírají lidé, úkladné vraždy atd. s tím se počítá. Ale je něco jiného, nechat zabít jednoho člověky a skoro vygumovat z mapy celé město...
    Jak to ví? Do té doby se může stát spousta věcí..
    Nevím. Ale pochybuju, že si řekne: Oni mě tu nechtějí, tak já si sbalím svých pět švestek, a jdu zase zpátky.
    Flanker: Uvidíme jak to bude pokračovat.. těch kombinací je spousty. A například když bude mít blízko sebe Barristana, a nejspíše i Tyriona, lidi s Dorne a toho s Citadeli.. možná dokáže pochopit situaci v Západozemí...

Illyrio je velký hráč a za tim neni jasný (nebo aspoň mně o co mu jde)
    jakoby nemají svobodnou vůli, takže je jim nějaká svoboda ukradená a zůstává to, že Dany to ví, čili je prostě a jednoduše zneužívá.
    To mne zajímá co by měli jinýho dělat když nemaj svobodnou vůli :-)
    Docela mne fascinuje, kterak tu maralizujete nad ciny panovniku. Docela by mne zajmalo, co v tom pripade rikate na Kartago, ktere bylo vymazano z mapy, Lidice a Incka mesta... a dalsi a dalsi a dalsi mesta a rody, ktere proste "prohrali hru o trun". Treba takovy Slavnikovci...
    Ve hre o moc nejde vubec o jedince, resp. spodinu... ti budou vzdy jen figurkama na sachovnici mocnych...
    Proto je Stannis ideální vladař pro mír. kočírovat Westeros je skoro tak těžký, jako zvládnout Sazku.
    Aqwarty: Taky se to tak dá brát... Ale potom mi je sympatické jak s figurkami hraje Dany :-D

Co se týče Aztéckých a Inckých měst na to už jsem hodněkrát vedle bouřlivé diskuze obhajujíce Cortéze :-D
    upraveno 10. března 2011
    Aqarty: No a co mám říkat na uvedené příklady? Že jsem rád, že Prahu něco takovýho nepotkalo.

Slavníkovce BTW nevyvraždili Přemyslovci, jak se dlouho tvrdilo, nýbrž Vršovci.
    Co se týká obliby Dany u různých skupin. Psal jsi tuším, teď nevím přesně, něco ve smyslu, že Dany mají rádi muži nechávající se mrskat v SM salónu...Já jen nepochopil, jestli to byl výstřel na slepo nebo zda se to zakládá na nějaké úvaze
    Danyiní zastánci zdůrazňují, jak dokázala z ničeho získat armádu
    ¨
    Dany samozřejmě měla "štěstí", i když já jsem přesvědčený, že to byl osud (jinak by je neoživila), ale potenciál malých draků využila k získání moci skvěle a v tom již prokazuje značné schopnosti...Je pro mě nepochopitelné, že to někdo nevidí. Nebudu tady spekulovat jak moc morálním nebo amorálním způsobem to bylo. Ve hře o trůny nehraje nikdo čistě a ten kdo to zkoušel, doposavad vždy prohrál.
    ivandrovalec, kterýho v zemi nikdo nezná, nikdo nerespektuje a je to země, jejíž zvyky a zřízení absolutně nezná. Jestli dosazení takovýho člověka někdy neskončilo katastrofou...
    Jsem biolog a ne historik, přesto si dovolím tvrdit, že ne vždy příchod cizího elementu musí končit katastrofou. Vždyť např. Jan Lucemburský nebo Karel IV byli taky de facto přivandrovalci.
    Naopak. V rozhádaném Západozemí, kde se každý se proti každému něčím provinil by příchod cizího prvku mohl působit spojovacím způsobem, ale to je samozřejmě má spekulace.
    Oni mě tu nechtějí, tak já si sbalím svých pět švestek, a jdu zase zpátky.
    A kdo ze současných hráčů by to udělal? Nikdo...
    Daenerys není šílená pro to, co dělá, ale kvůli svému původu. Aerys -ať už s ním je spřízněna jakkoli - BYL ŠÍLENEC, navíc by se jeho problémy daly nějak medicínsky pojmenovat (Pyrofilie? Sadismus?). Viseryon BYL BLÁZEN, který zůstával v kontaktu s realitou jen z toho prostého důvodu, že občas musel jíst. Programový incest, praktikovaný nejméně tři století (ale spíš déle), se prostě někde projevit musí. Daenerys sice zatím žádné známky dědičné zátěže neprojevuje, ale není otázka JESTLI se to projeví. Otázka je KDY.

Vládci cizinci byli ve staré Africe normou; ostatně i dnes je někde v západní Africe král cizinec, který dokonce ani půrimárně nemluvířečí svých poddaných. V antických bájích je taky polovina vládců cizinci (v nejstarších dobách dokonce ani ne z Evropy: Kadmos byl Féničan, Danaos Libyjec, Aineas Maloasijec...). Ono to má něco společného s antropologií (proto jsou hrdiny hloupý Honza, malí hobiti, třetí princové a princezny, tajemní cizinci - Shane, jmenoval se Shane - šašci a další outsideři; Arnold van Gennep to trefně pojmenoval moc slabých).

A především: Daenerys NENÍ cizinec. Její rodina má "nadpřirozená" zakladatelská práva (českým knížetem a později králem také mohl být jen a pouze Přemyslovec; nasraní Vítkovci se pokusili nabídnout českou korunu jednomu slezskému knížeti, PROTOŽE BYL POLOVIČNÍ PŘEMYSLOVEC). A pohybujeme se v uveřitelné středověké společnosti - tady je správný původ nedocenitelnou výhodou. Navíc, jak bude v Sedmi královstvích rozvrat pokračovat, tak se Dany, mohoucí nabídnout jakousi stabilitu (že se bude zuřivě jednat a budou se dělat kompromisy a ústupky je snad jasné), stane rázem přijatelná pro překvapivé množství lidí.

Navíc ony morální rozklady na téma "vhodnost na trůn a oprávněnost činů" jsou... neuvěřitelné. A Flanker se projevil tou úvahou o poddajnosti založenou na chování vůči manželovi jako pitomec. Ať si laskavě přečte jednu z prvích kapitol Catelyn, kde uvažuje o Jonovi. TAKHLE se chová sebevědomá žena nezlomné vůle a samostatnosti? Upozorňuju ještě, že Tullyovi nějak neměli štěstí na syny (dva mrtví v dětském věku, Edmure nejmladší dítě), takže Cattelyn byla nejspíš preventivě vychovávána jako dědička majetků (Brynden se ženit nehodlal).
    upraveno 10. března 2011
    Dany mají rádi muži nechávající se mrskat v SM salónu...Já jen nepochopil, jestli to byl výstřel na slepo nebo zda se to zakládá na nějaké úvaze
    Toť můj názor na muže, co milují Dany. Stejně legitimní, jako že ji nemají rádi muži, co jsou slabé povahy. Tedy já osobně k Dany necítím žádné sympatie zcela bez ohledu na sílu/slabost charakteru, prostě si myslím, že možná dokáže vládnout v nějakém východním městě, ale ne v Západozemí.
    an Lucemburský nebo Karel IV byli taky de facto přivandrovalci.
    Jan Lucemburský se stal králem s pordporou podstatné části české šlechty a nárok byl podpořen sňatkem s Eliškou Přemyslovnou. Nejde o to, že je to cizák, ale musí mít takovou podporu, aby to neskončilo katastrofou.
    Naopak. V rozhádaném Západozemí, kde se každý se proti každému něčím provinil by příchod cizího prvku mohl působit spojovacím způsobem, ale to je samozřejmě má spekulace.
    Dany by asi podpořili Martellové a teoreticky Greyjoyové, kteří ovšem pro říši jako tzakovou jsou v podstatě zanedbatelnou a nedůležitou silou. Co podpoří Martellové, proti tomu budou Tyrellové. Reakce Lannisterů na dračí rod bude vzhledem k zakončení války uchvatitele dost nejistá. Sever o Dany a draky podle měnestojí vůbec.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. března 2011
    Daenerys vykazuje znaky šílenství už tím, jak se chová v současnosti. Táhne s armádou od města k městu, dobývá a ničí vše, co se jí nelíbí. Úplně tím násilně mění staletí (možná tisíciletí) zažité pořádky a skutečnosti bez pořádného plánu do budoucnosti. Teď se sice v jednom z dobytých měst usídlila, ale že by to pro město bylo přínosem se mi taky nezdá. Kromě smrti, utrpení a bídy přináší ještě utrpení, bídu a smrt.
    Souhlas s Nevadou. Ale jsem si jistá, že za mým komentářem se objeví další, který bude tvrdit, že nejde o šílenost pouze o cílevědomost.
    upraveno 10. března 2011
    Pokud to někteří nechtějí vidět jako šílenství, tak nemůžou popřít alespoň notnou dávku zaslepenosti. Navíc spojenou s arogancí (nebo hloupostí), která vede Daenerys k přesvědčení, že je to největší dobro na světě a jediná vhodná rozhodovat o tom, co je správné.
    To s tím Janem Lucemburským jako pozitivním cizím vládcem není dobrý příklad - už jen jeho nelichotivý přídomek "Král cizinec" značí, že v českém prostředí zas tak kladně vnímán nebyl. Karel IV. je pravda příklad lepší, ale on už byl z jedné poloviny Čech. Pravda je ovšem taková, že kdyby jste se podívali na původ většiny panovnických dynastií, tak valná většina z nich neměla stejnou národnost, jako většina jejich poddaných. Tady bych to s Dany neviděl tak blbě - musí mít hlavně podporu a když vynecháme Dorny a Železné (vlastně jen Eurona), tak většina Sedmi království o ní buď nestojí a nebo o ní ani neví.
    Jaké šílenství? To by každý dobyvatel byl šílenec! Já netvrdím, že všechno co udělala bylo správné. Musí se ještě mnohé naučit. Ale lidi je jí patnáct nebo kolik. Každopádně je to mladá holka se kterou si osud dost krutě zahrával. Já myslím, že to zatím ustává docela dobře. Rozhodně tahle dračí princezna není šílená a dokáže si přiznat chybu...
    tak většina Sedmi království o ní buď nestojí a nebo o ní ani neví.
    A jak to víš. Sňatkem či spojenectvím s dcerou panovnické linie, by mnozí hráči mohli posílit svůj nárok na trůn...Zvlášť když za ní bude stát Dorne...
    Citace z Bouře mečů:
    Jenže jak mám vládnout sedmi královstvím, když nedokážu vládnout jedinému městu? Dany se od nich odvrátila a znovu pohlédla na město. Moje děti potřebují čas, aby se mohly uzdravit a učit se. Moji draci potřebují čas, aby mohli růst a zkoušet svá křídla. A já potřebuju totéž. Nedopustím, aby se v tomto městu stalo to co v Astaporu. Nedovolím yunkajské harpyji znovu spoutat řetězem ty, co jsem osvobodila. Nevydám se na pochod....

To jsou podle vás slova šíleného člověka? Šílený člověk nedokáže uznat chyby a nepochybuje o sobě. To jsou slova člověka, který je schopný sebereflexe a má touhu být lepší.
    Když se koukáte na Dany vidíte jen ty špatné věci a nevidíte nic dobrého a pozitivního....
    upraveno 10. března 2011
    Kde nic není, ani smrt nebere.
    A jak to víš. Sňatkem či spojenectvím s dcerou panovnické linie, by mnozí hráči mohli posílit svůj nárok na trůn...Zvlášť když za ní bude stát Dorne...
    1) Píšu v přítomném čase, nevím co se bude dít za 5 let...
    2) Dorne to nedělají z nezištných důvodů a hlavně, proč by jejich podpora měla její kredit u ostatních rodů nějak zvednout?

A do třetice: Nebereš to trochu vážně? :-D
    Podpora Dorne zvětší sílu Danyiny armády. To bývá dost často dost pádný argument:-)
    Jestli to neberu moc vážně? Dobrý dotaz...Nevím...možná jo:-)
    Je tu klub Sansofilů a já jsem zase fanoušek Dany...Bohužel si někdy připadám jako v Jiráskově románě Proti všem..Taky jsem zastánce Tywinova pragmatismu, odbojář Stannisův a obdivovatel smyslné krásy dornské princezny:-)
    Zaujalo mě, jak tu někteří tvrdí, že Dany prostě napochoduje do Západozemí a nebude se nikoho na nic ptát - prostě ho uchvátí. To je myslim základní omyl, to se prostě nikdy nestane. Základním předpokladem budoucnosti Daenerys je imo klíčová úloha v boji proti Jiným. Ona sama už pomalu začíná tušit, resp. jsem přesvědčen, že to zjistí v červenci :-), že jí tam nikdo neočekává s otevřenou náručí.
    Otroci jsou většinou starší než ona, takže by jich po její smrti už moc nebylo. Stejně si myslím, že nejlepším vladařem by byl Tyrion... Škoda jen, že je z něj teď taková zrůdička a Západozemí je ještě méně oblíbený než Dany...
    Alek: Pro mě si to zatím do Westerosu napochoduje, protože jsem u Bouře mečů, a po tom co jsem si zjistila dopředu jak se vyvine krvavá hostina, se spoilerům vyhýbám obloukem :-))

Ale zajímá mě, když je tady pro spoustu lidí tak perfektní kandidátka na královnu... Tak dejme tomu, že by usedla na trůn, všichni by si z ní sedli na zadek (trocha utlačování, nikoho nezajímá). Jak by vám ta pohádka měla pokračovat dál. Pokud vím děti mít nemůže, takže až jednoho nádherného dne umře, co bude pak?
    Všichni víme jak to dopadlo s Robertem, celá halda bastardů a skutečný dědic, skutek utek. Co by zůstalo po Dany? 8000 (bývalých, jasně) otroků, tři draci, a ehm, dál?

ok, bez znalosti bouře a hostiny to je jiná...

Pro mě rozhodně není perfektní kandidátka. Zatím ne. Podle mě v Západozemí povládne ten, kdo dokáže porazit Jiné. Toť vše. A ona má prostě imo největší šanci. Navíc by mohla být pojítkem mezi rody, významnými hráči (tady se dostáváme do roviny spoilerů, takže nic :-), ale prostě v tomhle má výhodu proti Stannisovi.

A co bude dál, když nebude mít děti? No předpokládám, že se spojí s nějakým rodem (nezatížená historickými zvyklostmi Targaryenů) a ten jistě nějakého dědice mít bude.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.