Tanec s draky vyjde 12. července 2011!
Tanec s draky sice není hotov, ale jeho dokončení je tak blízko, že se vydavatel a GRRM dohodli na stanovení data vydání. Stane se tak 12. července 2011, což je za 130 dní ode dneška. V ten den bude Tanec s draky v knihkupectvích. Dále citujme GRRM:
Číst celý článek zde
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Přičemž samozřejmě upozorňuju, že dracui v Písni zjevně nejsou hodná stvoření jako v Eragonovi nebo Draku jeho veličenstva, ale pěkně nebezpečný bestie, jak odpovídá reailistickýmu pojetí ságy. Bejt proboden Bílým chodcem nebo sežrán drakem, nevim, pro co se rozhodnout dřív :)
Krásná možná, silná dejme tomu - bez Joraha a draků by to už ale nebylo tak horký, že...
a cílevědomá v jejím pojetí, rovná se šílená. Jenom šílenec, chce usednout na trůn v zemi, kterou si nepamatuje, s vědomím, že nikdy nebude mít dědice a po jeho smrti logicky zavládne chaos. Jenom šílenec, nakoupí 8000 vykastrovaných otroků a dá jim svobodu, na to aby je dál využíval, a jenom šílenec vyvraždí obyvatele města pod 12 let. A fráze ,,Probudili ve mě draka..." je pro psychiatra jako dělaná.
Hau.
Aha. A co ostatní? Kde by byl Tyrion kdyby se nenarodil jako Lannister? Kde by byl Jon kdyby neměl zlovlka? ...
Co se týče Otrokářských měst- S takovejma blbečkama bych se taky moc nepáral
Pořád je to pro mne důstojnější panovník než Stannis, jenž by pro zákon udělal cokoliv. To je sice chválihodné v určitých momentech, ale neni to moc moudré...
A ano, pokud jednou dorazí do Západozemí, tak jí čeká hodně ošklivý probuzení, ale je snad jasný, že ona s nikoho ptát nebude a prostě si ten trůn vezme. Bez ohledu kolik lidí bude muset zabít. He? To jako připoj se, nebo zemři? Zajímavá politika, vážně nejlepší panovnice jakou si Západozemí může přát.
A Stannis taky není moje oblíbená postava. Fanatiky, prostě nemám ráda...
Mimochodem...Stannis je tak hloupý, že si v rozhodující bitvě nechá doma i to kopí Jak to ví? Do té doby se může stát spousta věcí...A mně osobně Dany nepřipadá nějak zatvrzelá.
Hodně lidí tady křičí "Dany je šílená" Takže já se ptám...Co šíleného vlastně udělala? Že chce trůn, který patřil jejím předkům stovky let? Že vidí Západozemí zkresleně? Chápete vůbec, kdo jí o něm podával informace? Že dává svobodu otrokům a pak je využívá? Vždyť s ní přeci nemusí být nebo se někde píše, že ano? Dělá špatně kroky a leccos jí ujede, ale jsem přesvědčený, že se z toho dokáže poučit...Při hře o trůny umírají obyčejní lidé. Je to smutné a je to špatné...Ale nezdá se mi, že by v tomhle ohledu byl zásadní rozdíl mezi Stannisem, Dany, Tywinem nebo třebas i Robbem...
Edit: Tu část s vyvraždováním pod 12 let si nepamatuju (už jsem toho dost zapomněl), celkově se mi ale nelíbí otrokářská politika....
Dany na trůně - Dany je něco jako Talabání a Málikí v Iráku nebo Karzáí v fghánistánu. Přivandrovalec, kterýho v zemi nikdo nezná, nikdo nerespektuje a je to země, jejíž zvyky a zřízení absolutně nezná. Jestli dosazení takovýho člověka někdy neskončilo katastrofou...
Dany a vyvražďování - ne pod 12, ale nad 12 let. Poslala neposkvrněné zabít každého v tokaru, ale ponechat na živu mladší 12 let, toť přesné. Jen si představuju, jak neposkvrnění pobíhají po rodině a každýho dítěte se ptaj je ti 12, nebo 11? O otrokářství si můžu myslet cokoli, ale je tohle lepší? A k čemu to vedlo, město pak zůstalo v chaosu a bylo ovládnuto žoldáky, kteří jsou asi daleko horší než původní otrokáři. Ale to už tu taky párkrát zaznělo, že to je jen drobná chyba cvičící se panovnice...
Anomander: Mě Dany připadá zatvrzelá dost. Jinak ona je šílená, ne proto, že chce zpátky trůn, který patřil její rodině stovky let. Je šílená proto, že ho chce získat s pomocí draků, otroků (dala jim svobodu, ale někde v knize bylo řečeno, že Neposkvrnění, jakoby nemají svobodnou vůli, takže je jim nějaká svoboda ukradená a zůstává to, že Dany to ví, čili je prostě a jednoduše zneužívá. ,,Dávám vám svobodu." je trapná formalita.)
No, ve Hře umírají lidé, úkladné vraždy atd. s tím se počítá. Ale je něco jiného, nechat zabít jednoho člověky a skoro vygumovat z mapy celé město... Nevím. Ale pochybuju, že si řekne: Oni mě tu nechtějí, tak já si sbalím svých pět švestek, a jdu zase zpátky.
Illyrio je velký hráč a za tim neni jasný (nebo aspoň mně o co mu jde) To mne zajímá co by měli jinýho dělat když nemaj svobodnou vůli :-)
Ve hre o moc nejde vubec o jedince, resp. spodinu... ti budou vzdy jen figurkama na sachovnici mocnych...
Co se týče Aztéckých a Inckých měst na to už jsem hodněkrát vedle bouřlivé diskuze obhajujíce Cortéze :-D
Slavníkovce BTW nevyvraždili Přemyslovci, jak se dlouho tvrdilo, nýbrž Vršovci.
Dany samozřejmě měla "štěstí", i když já jsem přesvědčený, že to byl osud (jinak by je neoživila), ale potenciál malých draků využila k získání moci skvěle a v tom již prokazuje značné schopnosti...Je pro mě nepochopitelné, že to někdo nevidí. Nebudu tady spekulovat jak moc morálním nebo amorálním způsobem to bylo. Ve hře o trůny nehraje nikdo čistě a ten kdo to zkoušel, doposavad vždy prohrál. Jsem biolog a ne historik, přesto si dovolím tvrdit, že ne vždy příchod cizího elementu musí končit katastrofou. Vždyť např. Jan Lucemburský nebo Karel IV byli taky de facto přivandrovalci.
Naopak. V rozhádaném Západozemí, kde se každý se proti každému něčím provinil by příchod cizího prvku mohl působit spojovacím způsobem, ale to je samozřejmě má spekulace. A kdo ze současných hráčů by to udělal? Nikdo...
Vládci cizinci byli ve staré Africe normou; ostatně i dnes je někde v západní Africe král cizinec, který dokonce ani půrimárně nemluvířečí svých poddaných. V antických bájích je taky polovina vládců cizinci (v nejstarších dobách dokonce ani ne z Evropy: Kadmos byl Féničan, Danaos Libyjec, Aineas Maloasijec...). Ono to má něco společného s antropologií (proto jsou hrdiny hloupý Honza, malí hobiti, třetí princové a princezny, tajemní cizinci - Shane, jmenoval se Shane - šašci a další outsideři; Arnold van Gennep to trefně pojmenoval moc slabých).
A především: Daenerys NENÍ cizinec. Její rodina má "nadpřirozená" zakladatelská práva (českým knížetem a později králem také mohl být jen a pouze Přemyslovec; nasraní Vítkovci se pokusili nabídnout českou korunu jednomu slezskému knížeti, PROTOŽE BYL POLOVIČNÍ PŘEMYSLOVEC). A pohybujeme se v uveřitelné středověké společnosti - tady je správný původ nedocenitelnou výhodou. Navíc, jak bude v Sedmi královstvích rozvrat pokračovat, tak se Dany, mohoucí nabídnout jakousi stabilitu (že se bude zuřivě jednat a budou se dělat kompromisy a ústupky je snad jasné), stane rázem přijatelná pro překvapivé množství lidí.
Navíc ony morální rozklady na téma "vhodnost na trůn a oprávněnost činů" jsou... neuvěřitelné. A Flanker se projevil tou úvahou o poddajnosti založenou na chování vůči manželovi jako pitomec. Ať si laskavě přečte jednu z prvích kapitol Catelyn, kde uvažuje o Jonovi. TAKHLE se chová sebevědomá žena nezlomné vůle a samostatnosti? Upozorňuju ještě, že Tullyovi nějak neměli štěstí na syny (dva mrtví v dětském věku, Edmure nejmladší dítě), takže Cattelyn byla nejspíš preventivě vychovávána jako dědička majetků (Brynden se ženit nehodlal).
Citace z Bouře mečů:
Jenže jak mám vládnout sedmi královstvím, když nedokážu vládnout jedinému městu? Dany se od nich odvrátila a znovu pohlédla na město. Moje děti potřebují čas, aby se mohly uzdravit a učit se. Moji draci potřebují čas, aby mohli růst a zkoušet svá křídla. A já potřebuju totéž. Nedopustím, aby se v tomto městu stalo to co v Astaporu. Nedovolím yunkajské harpyji znovu spoutat řetězem ty, co jsem osvobodila. Nevydám se na pochod....
To jsou podle vás slova šíleného člověka? Šílený člověk nedokáže uznat chyby a nepochybuje o sobě. To jsou slova člověka, který je schopný sebereflexe a má touhu být lepší.
Když se koukáte na Dany vidíte jen ty špatné věci a nevidíte nic dobrého a pozitivního....
2) Dorne to nedělají z nezištných důvodů a hlavně, proč by jejich podpora měla její kredit u ostatních rodů nějak zvednout?
A do třetice: Nebereš to trochu vážně? :-D
Jestli to neberu moc vážně? Dobrý dotaz...Nevím...možná jo:-)
Je tu klub Sansofilů a já jsem zase fanoušek Dany...Bohužel si někdy připadám jako v Jiráskově románě Proti všem..Taky jsem zastánce Tywinova pragmatismu, odbojář Stannisův a obdivovatel smyslné krásy dornské princezny:-)
Ale zajímá mě, když je tady pro spoustu lidí tak perfektní kandidátka na královnu... Tak dejme tomu, že by usedla na trůn, všichni by si z ní sedli na zadek (trocha utlačování, nikoho nezajímá). Jak by vám ta pohádka měla pokračovat dál. Pokud vím děti mít nemůže, takže až jednoho nádherného dne umře, co bude pak?
Všichni víme jak to dopadlo s Robertem, celá halda bastardů a skutečný dědic, skutek utek. Co by zůstalo po Dany? 8000 (bývalých, jasně) otroků, tři draci, a ehm, dál?
Pro mě rozhodně není perfektní kandidátka. Zatím ne. Podle mě v Západozemí povládne ten, kdo dokáže porazit Jiné. Toť vše. A ona má prostě imo největší šanci. Navíc by mohla být pojítkem mezi rody, významnými hráči (tady se dostáváme do roviny spoilerů, takže nic :-), ale prostě v tomhle má výhodu proti Stannisovi.
A co bude dál, když nebude mít děti? No předpokládám, že se spojí s nějakým rodem (nezatížená historickými zvyklostmi Targaryenů) a ten jistě nějakého dědice mít bude.