Hra o trůny 1x09 - Baelor

upraveno 13. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
16781012

Komentáře

• upraveno 16. června 2011
    No, musím se přiznat, že mám trochu obavy, ale pokud mi první sezóna nedokázala, že sága je v správných a schopných rukou, tak už nic.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 16. června 2011
    Jaká změna??? Jsem líná číst ten článek,doufám, že nemyslí změnu herců...to by se mě celkem dotklo...:)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. června 2011
    S uvedenými změnami bych neměl mít problém, spíš naopak. Napadnul mě přesně stejnej moment, kdy "utnout" Jaimeho cestu. Byla by to i hezká paralela k první sezóně. A bude tam asi i přímo předvedenej jeho pokus o útěk, zatímco v knize se o něm jenom mluví. Stejně tak jsem očekával , že uvidíme, co udělá Robb na Skalisku. Jsem zvědavej, jestli uvidíme i svatbu, nebo jen "utěšení" a svatbu nechaj jako překvapení do trojky.
    Krisa: Očividně chtějí v druhé sezóne zvětšit roli pro Robba i pro Jaimeho, tedy pravděpodobně přesunout Jaimeho osvobození a pouť s Brienne do druhé sezóny. To by mi až tak nevadilo, čím dřív se z Jaimeho stane jeho nové já, tím líp. ;) Čeho se ale bojím, je přílišné urychlení a zmarginalizování Briennina příběhu.
    upraveno 16. června 2011
    krisa: Zařazení několika událostí ze začátku třetího dílu, zřejmě nějakou část Jaimeho cesty s Brienne. Obecně víc uvidíme postavy, o kterejch se v druhým díle jen mluví=víc Robba.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 16. června 2011
    Ufff, to jsem ráda, výměna herců by byla fakt krutá. Tato změna mi vůbec nevadí...pokud teda bude jako rána pěstí:)))
    Krisa: Ve zkratce jde o to, že některé významnější postavy, vyskytující se v první knize, poté v druhém díle takřka zmizely, případně se o nich jen jednou za čas mluvilo. A tvůrci seriálu chtějí těmto postavám dát v druhé sérii více prostoru. Ať už tím, že bychom byli svědky některých scén, které v knize proběhly mimo "oko" čtenáře, případně přesunutím některých scén z trojky do dvojky.
    EDIT: Tak flanker byl rychlejší :-D
    EDIT2: Tak vidím, že Arutha byl ještě rychlejší :-D :-D
    To je zajímavý, ten rozhovor - zrovna dnes se totiž objevila spekulace a to hodně odvážná. Následuje velký SPOILER! Dotyčný se protípával tím teaserem na 10. díl a odhaduje, že v něm dojde k odseknutí ruky Jaimeho - udělá to asi sám Robb. Nemám bohužel dneska čas to zkoumat a detailně pročítat, ale i ten rozhovor, jak jsem ho prolít, to naznačuje. A náznak jedné velké změny - přesunu mezi díly se objevil již dříve.

Jinak Brienne už je vybraná, GRRM to potvrdil.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. června 2011
    No to snad ne... :o/
    Alek, ak to bude tak ako sa píše v tej špekulácii, tak u mňa HBO skončilo. Ale myslím si, že pôjde skôr o Kastarka.
    To jako... že by jsme přišli o Kozu a jeho bandu?? To snad ne :-/
    to snad ne! takhle to snad nepozmění!! To by mě fakt naštvali
    Aaa, že by i GoT měl svou Faramirgate? :-)

Před lety by mě to asi taky nahníplo, ale dneska je mi to nějak úplně jedno. Tyhle záměry mě nevzrušujou, ať to klidně změněj, když to bude vcelku zapadat. Asi stárnu a moudřím :-)
    No k těm změnám jde dodat snad jen tohle:
    Tak pořád je to spekulace, sic logická...
    No já už si ten itinerář moc nepamatuju, jak to šlo... Ale tak nějak mi to nesedne se Sansou, Harrenovem a jeho střídajícími se pány... Prostě s toho vznikne bordel
    upraveno 16. června 2011
    Jéjej, jak málo lidem stačí, aby začali řešit nesmysly.
    alek, nemyslím si. skôr presunú z druhej knihy/série pustenie princa Krasoňa, aj keď potom by prišli o Tyrionovu snahu zachrániť ho.
    Nechápu, že lidi si neuvědomujou, že změny musí nutně přijít, respektive škrty, zkrácení atd. Je to prostě tak, že na jednu sérii je 10. dílů a nějak se to zvládnout musí, vše se tam dostat nemůže. Sice nějaké zkracení nebo zmizení postav, nebo menší úprava děje mě jako fanouška taky může mrzet, ale být kvůli toho nas*aný nebo nedejbože říkat věci ve smyslu, že tím u mě HBO končí atd, to mi nejde do hlavy. Oni ty knížky milou stejně jako my, dávají do tooh kus svého života, snaží se jak jen to je možné, aby to co nejlépe ztvárnili a když musí nastat nějaká taková změna apod, tak k tomu je důvod. Kdyby měli neomezený rozpočet, počet dílů kolik by jen chtěli a další okolnosti, tak by to třeba šlo zpracovat dokonale, ale realita je jiná a musí to nějak i přesto zvládnout.
    Jelikož už první série téměř skončila, přesvědčil jsem se v tom, co jsem říkal, když bylo odvysíláno jen prvních pár dílů, a sice v tom, že si seriál laťku udrží a bude až do konce série velmi povedený. A stalo se a za to jim jsem moc vděčný. Věřím, že i druhá série je v dobrých rukou a i když budou nutné nějaké změny, že je zvládnou tak, že se za ně GRRM ani fanoušci nebudou muset stydět, ba naopak.
  • upraveno 17. června 2011
    GRRM má smlouvu (aby mohl kecat do scénáře) s HBO jen na první sezónu nebo na celý seriál?

Bohužel televizní tvorba závisí na hercích, a tak je logické, že budou neklíčové události přizpůsovobat jim a ne naopak.
    Taky nemá smysl rozdělovat jednu knihu do více sezón, když seriál těžko přežije víc než pět sezón. Jak říkají učitelé kreativního psaní, je třeba škrtat, škrtat, škrtat.
    Expendable: Uvidíme.. rozhodně já s těch spekulací dobrý dobrý pocit nemám....
    pochybujem, že by GRRM predával práva na knihy tak, že by sa vzdal svojích právomocí.
    GRRM je producent, on sám (přes agenta) vlastně oslovil Benioffa, pokud se nemýlím. Nemluví do výpravy, není na place, ale hlídá si casting, sic má jen poradní hlas - to víme. A myslím, že podobné to je se scénáři. Nemluví do konečných scénářů, ale má asi výraznou roli při těch prvních draftech scénáře, kde se právě tyhle změny řeší.
    já jsem hlavně zvědavá, jak se vypořádají s absencí Dany Jona a Brana ve 4. sérii. (doufám, že se jí dočkáme. Ty tři jsou moji nejoblíbenější)
    upraveno 17. června 2011
    Taky si to myslím.
    hostinu spoja s tancom a urobia z toho dve série. imho.
    sarven: asi máš pravdu, neříkal náhodou Martin že hostina a tanec se odehrávají v přibližně stejném časovém úseku? pak by to nebyl problém.....
    To ani říkat nemusel to je jasné, už jenom díky těm zveřejněným kapitolám. Spíš ale půjde Tanec i za rámec konce Hostiny - tedy určitě, jinak bychom přišli o meereenský uzel.
    upraveno 17. června 2011
    Eh, v příspěvku Eleanor jsem si to blbě přečetla - myslím si, že Hostinu spojí s Bouří. Tam se události odehrávají přibližně ve stejnou dobu.
    katika: předpokládám, že Hostinu pro vrány spojí s Tancem a zakomponují to do toho.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.