Hra o trůny 1x09 - Baelor

upraveno 13. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
13468912

Komentáře

• upraveno 13. června 2011
    Toto vyjádřuje moje pocity ohledně stížností na bitvy: "Wait, why would you want to cut 10 minutes of Tyrion talking AWESOMELY for some lame fake deaths that took forever to stage and cost us useful CGI/actor salary money?”
  • upraveno 14. června 2011
    Tak Zelený bodec chápu, navíc oproti knize tam akorát poslali 2 tisíce mužů na porážku (sice je trochu zvláštní, že zvědové nezaznamenali ztrátu 18 tisíc vojáků, ale budiž). Scéna s Tyrionem ve stanu je fajn, ale klidně bych se bez ní obešel. Šeptající les mi tam prostě chybí, kdyby to udělali podobně jako v knize,tak by to nic moc nestálo a bylo by to rozhodně lepší než střih na to jak přivážejí Jaimeho v řetězech.
    Však v knihe to bolo presne tak ako v seriáli až na toho Jaimeho. Celé to bolo z pohľadu Catelyn čakajúcej v lese, až potom boli nejaké události bitky prerosprávané, ale už si nepamätám, kto to komu opisoval.

Inak pripájam sa k tomu, že mi tam strašne chýbal Brynden Tully alias Čierna ryba. Na víťazstve v Šeptajúcom lese sa podielal značnou mierou. A vzhľadom k blízkym udalostiam som pohrešoval aj Kastarkovcov, aspoň pri nejakej porade v stane ich mohli predstaviť.
    to by si Joffery zasloužil, pořádně proplesknout :DD
    Může mi někdo z čtenářů osvětlit, zda je v knize uvedeno:

1) jaké ztráty utrpěla armáda Tywina v bitvě se dvěma tisícovkami seveřanů?
    2) kolik mužů dostal Robb od Frfeye? (tři až čtyři tisíce?)
    3) Došlo k boji mezi Robbovou armádou a armádou Jaimeho (měla být původně 30 000), nebo jen udělali menší ale rychlou údernou skupinu, která má cíl zajmout Jaimeho?
    4) Pokud došlo k boji armád Robba a Jaimeho, jaké jsou ztráty na obou stranách? Čekal bych že Lannisterská armáda (Jaimeho část) je rozprášena a Robbova utrpěla značné ztráty...
    5) Jak velkou armádou disponuje Robb nyní?
    baltim: četl jsem před lety, tak jen co si pamatuji
    1)v knize bylo že Robb poslal 10 000pěších(nikoliv 2000) a o většinu přišel, ztráty Tywina se neuváděli, seveřané byli po celonočním pochodu unavení a v menším počtu
    2)asi ty 3-4tisíce
    3)Jaimie obléhal Řekotočí, ze 3 stran, jeho armáda byla rozdělená, odříznutá řekami, zahnaná do kouta a na boj zcela nepřipravená. Když přišli seveřané, z obléhaného Řekotočí vyšla armáda Říčních lordů a společně celou Lanisterskou armádu zničili. (čekám že o tom bude řeč v 10 díle u Tywinova stolu-viz prewiev 10dilu)
    4)Jaimieho armáda zničena, Robbova podle všeho malé ztráty
    5)dle knížky nevím, dle filmu bych počítal 10-20% ztráty z bitvy, které ale doplní armáda od říčních lordů..takže bych řekl pořád cca 20k
    3) Došlo k boji mezi Robbovou armádou a armádou Jaimeho (měla být původně 30 000), nebo jen udělali menší ale rychlou údernou skupinu, která má cíl zajmout Jaimeho?
    Jaime odjel od obléhání Řekotočí s menší skupinou napadnout údajné zvědy Seveřanů a ve své píše na to doplatil... Byl obklíčen a dostal se do pasti.....
    4) V tomhle momentě je rozprášena Jaimeho přepadová jednotka...

Počty se mi zde zdaj jiný než v knize.... Ale nevím rok je dlouhá doba, co jsem to četl naposled....
    Jaimeho armáda:
    „Dvanáct tisíc pěšáků rozptýlených kolem hradu ve třech oddělených táborech, s řekami mezi nimi,“ odpověděl jeho strýc s drsným úsměvem.
    Robbova armáda:
    „Králokat je proti nám v převaze tři ku jedné,“ poznamenal
    Galbart Glover.
    Keďže Jaime mal 12 000 pešiakov plus možno nejaká menšia jazda a bol v prevahe 3:1, tak logicky mal Robb 4-5 000 jazdcov k dispozícii.

Ale treba povedať, že Jaime mal v armáde Tyrošského žoldáka, ktorý so svojou armádkou počas boja prebehol na druhú stranu, navyše vyslobodili počas boja väzňov, rôznych riečnych lordov, a z Riverrunu vybehla taktiež Robbovi posádka na pomoc.

A opravujem sa, v knihe naozaj dotiahli pred Catelyn Jaimeho.
    Však v knihe to bolo presne tak ako v seriáli
    Catelyn nečekala někde 100 km daleko, ale byla přímo u bitvy. Kdyby tam aspoň dali záběr na Jaimeho pochodující armádu a pak to přepadení nechali jak v knize, že by nebylo nic moc vidět, bylo by to lepší než takhle a ani by to moc nestálo. Takhle tam ani nebylo vysvětlený jak ho vlastně zajali.
    No napadlo mně, že bitvu v Šeptajícím lese mohli udělat.. Žádný velký scény ale jednotlivé boje mezi stromy a pozadí by bylo třeba v mlze... Theona jak hledá Jaimeho a přitom se vyhýba jednotlivým potyčkám/soubojům...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 14. června 2011
    Theona jak hledá Jaimeho
    LOL, ale představa hezká. Aspoň bychom se toho zmetka zbavili hned zkraje :)
    třeba ten moment jak se Jaime snaží prosekat k Robbovi by byl super, hlavně by aspoň ukázali, že se umí pořádně ohánět mečempo useknutí ruky toho asi už moc nepředvede
    No já už si jednotlivý scény nepamatuju, ale nesnažil se Theon s Jaimem utkat? :-)
    austin: Jo to bylo fajn
    Možná jsem hlupák a nemám ta úžasnou paměť jak vy ale co se stalo s

Benjenem ta ruka co duch je jeho?
    Pak kdo a co je Baelor to je nějaký kód,Jméno toho muže a kdo je vůbec ten muž co na něho řval Ned?
    Co se týče těch bojů tak mě to mrzí čekal jsem něco pořádného a sere mě že ten Jaime že to je pěkná vychcaná svině a že umí i dobře zacházet s mečem když tam zabil 10 jejich mužů :c
    a ještě kdo je Bronn proč vůbec Catelyn? A teď je věrně u Tyriona.. Nicméně mě mrzí že seveřané jsou v nevýhodě a nemají moc velkou šanci tudíž je hned jasný že se musí něco stát a že přijde zima a chodci a nebo se s něma spojí Drogova armáda pokud to teda přežije...

Ned umře? WTF... on byl ten důvod proč jsem na to začal koukat... nicméně jeho smrt pokud to nebyl fake si vyžádá hodně obětí a krve prolití a doufám že se karty otočí ve prospěch seveřanů a nakopou jim aspoň trošku prdel
    james sad - Baelor se jmenoval král, na jeho počest je pojmenované to septum, tam kde popravili neda a to na co ned odkazoval byla socha Baelora, kde byla Arya.
    A ten muž byl Yoren, muž z noční hlídky, který přijel pro nové rekruty, už v seriálu byl, mluvil s nedem a to on mu řekl, že catelyn zajala Tyriona, byla u toho i Arya, proto znal i ji..
    Aha... Eleanor děkuji za objasnění škoda já si už naivně myslel že ho zachrání že se něco stane... no škoda nicméně dík :)
    James Sad: Hele, nechci vypadat jako hnidopich přes češtinu, ale snaž se alespoň používat ty čárky pro oddělování vět, takhle se to nedá číst.
    Jo jasný,já jsem zvyklý z her,chatu přes icq atd.. je nepoužívát... tož sorry a začnu je používat :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. června 2011
    Ad bitva Tywin vs. seveřené (vedení Roose Boltonem) - tam sice sevřané utrpěli větší ztráty, ale armáda zničena nebyla. Ještě než se Tywin dozví o Robbově rozdělení armád, tak si stěžuje, že byl Robb opatrnější, než čekal, a nepodařilo se mu jádro seveřanské armády obklíčit.
    BTW když Boltona nepředstavili teď, jsem zvědavej, jak ho do děje uvedou. Stejně tak Karstark (bez tý scény ve třetím díle to prostě nebude fungovat, a to už bude muset bejt Karstark známá osoba). A s Bryndenem doufám pro druhou sérii počítaj.
    Já mám trochu strach aby Karstarka kompletně nevyškrtli ve jménu snížení počtu postav.
    Ja už som sa zmieril s tým, že nesledujem priamy obraz knihy, ale akúsi paralélnu ságu k dianiu asoiaf.
    Ehmm, musím tedy říc, že reakce Joffreyho po Nedově vynuceném přiznání je maximálně logická a z jeho pohledu nejsprávnější. Nic lepšího pro sebe udělat v tuto chvíli nemohl. Ovšem je to největší hajzl v seriálu, alespoň pro mě. Jaime a jeho sestra jsou břídilové.
    Dál si myslím v reakci na spekulaci v nějakém předchozím příspěvku o Jonově původu, že rozhodně není Targaryen ani Stark. Chvíli jsem ho tipoval na Robertova syna, i když kdoví.
    Horta : Robertův syn .. ? to asi ještě nikoho nenapadlo a velmi o tom pochybuju, Robert Lyannu miloval a myslím, že by se asi Nedovi zmínil že spolu něco měli, a otec tolika bastardů jako on, by se neptal Neda ( kterej by přece netutlal před Robetrem Robertova bastarda ) čí je vlastně ten Jon ... ( ovšem neberu v úvahu, že by to dítě vůbec nebylo Lyanny ale jen Roberta ale sakra by tu nebyl důvod aby ho měl Ned ne ?? .. )
    Horta: zabit hlavu rodiny ktora prave proti mne vytiahla so vsetkymi svojimi vojakmi je logicke? A co ked mojich spojencov porazia a dostanu sa ku KP, co ich zastavi predtym aby potom aj jemu zotali hlavu a vypalili cele mesto?

Ned ako rukojemnik by mohol, to by vsak Joffrey musel pouzivat to blondate gulate medzi ramenami....
    logické to samozřejmě je z jeho úhlu pohledu! jak se až doposud choval? nikdy nepřemýšlel extra dopředu takže jeho logika je jasná: Nedd Stark mě prohlásil za právoplatného krále, já ho nechám popravit aby to nemohl nikdy odvolat a ještě stoupnu v očích davu jako spravedlivý a přísný král! Nehledě na to že on si ve své pýše vůbec nepřipouští že by Starkové mohli Lannistery v bitvě porazit, což je taky pravda, pokud by to byla jedna velká bitva celých armád. Starků se vůbec nebojí, obzvlášť když má Sansu a zabil Nedda.
    Robertův syn to může být podle těch znaků které našel Nedd v kronikách, a pečoval o něj protože to je Robertův bastard, jako mnoho dalších. I když to je hypotéza, která má mnoho děr :-)
    Imho Joffrey viděl dav před sebou a chtěl se vytáhnout jaký je to frajer, že neváhá ho odstranit a tím dokázat, že on je tam král..a v neposlední řadě je to zmetek od hlavy až k patě a pevně doudám, že budou další serie, protože ho chci vidět jak zmodrá
    no a hlavně je to ještě jen kluk, který si ty důsledky prostě nepřipouští..jinak to, že má Sansu, to zas taková výhra není, přeci jen je to děvče a to nemá takovou hodnotu, i když je to Starkovic děvče, to si uvědomovala i cersei a proto chtěla Neda živého, ale pýcha a mladí mladého lvíčete..
    Horta: Túto hypotézu som tiež razil. Ale tu mi bolo vysvetlené, že to skrátka nie je možné (ak teda Martin do deja nezapojí nejaké zatiaľ nepredstavené okolnosti...). Ale tá predstava sa mi páčila.
    Sakra přemýšlejte. VŠICHNI Robertovi bastardi mají hluboké modré oči, je to několikrát zdůrazňováno. A jaké oči má Jon, hm? Kromě toho je také několikrát zdůrazňováno, že Jon má protáhlý obličej Starků a že jsou si s Aryou podobní. To tam je tolikrát, že Jon z půlky Stark prostě bude.
    Khadgar: Upokoj sa. Stále to má väčšiu logiku ako predpokladať, že Syrio žije ;)
    Inak, sledovanosť stále drží svoj štandard - 2,7 mega za premiéru.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.