Hra o trůny 1x09 - Baelor

upraveno 13. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
1246712

Komentáře

• upraveno 13. června 2011
    To že měli všichni stejnokroje je otázka historické přesnosti... To jim pak může vytýkat, že Juan Borgia měl být starší než Cesare.... Rozhodně pořád lepší než projev Robba k pěti vojákům....
    Myslim, že Olorin narážel spíše na pohyby, chování těch klonů. Souhlas, že projev tam být neměl, když neudělaj bitvu, tak by si měli odpustit i projev.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. června 2011
    Jo v Borgiovcích byla velká armáda, to jo. Ale taky tam jen stála a nic nedělala.
    Do konca knihy už sa žiaden ďalší stret armád nevyskytol, nemám pravdu? Každopádne, absenciu poriadnych bitiek s ťažkým srdcom rozdýcham. Koniec koncov, v prvej sérii Ríma bolo tiež veľké hovno okrem bitky v prvej časti, ktorá bola totálne nezáživná, a skutočný veľký boj bol až v druhej sezóne. Takže toto ešte beriem, síce ma z toho duša bolí, ale beriem to. GoT na tom nestojí. Ale to vám hovorím, ak sakra neukážu tých poondiatych drakov poriadne zblízka a detailne, od zúrivosti strhnem celé HBO k zemi, tehlu po tehle! Vážne, nech si ma neprajú, ak toto poserú!
    Boje a armády v Borgiích jsou náhodou docela dobré. Ty prima francouzské přilby a dlouhé halapartny a taky ty velké zlaté děla se mi líbí. Je škoda, že to mělo jen 9 dílů... No, budu si na Karla (zatím nejlepší herecký výkon, jaký jsem kdy viděl, snad až na Ironmana, ten chlap je prostě super!) muset počkat.
    A aby som nezabudol, vypustenie flashbacku s Aerysom ma mrzí viac ako absencia bitiek. Myslím, že už ho neuvidíme :(
    Tak třeba jako bonus na DVD...
    Nie je to až také prekvapivé, keďže v úplne prvých "making of" videách sme napr. videli Brana v tréningovom obleku s dreveným mečom. Ktovie, koľko toho bolo vystrihnutého...
    v prvej sérii Ríma bolo tiež veľké hovno okrem bitky v prvej časti, ktorá bola totálne nezáživná
    Nesouhlasím, právě tahle první "minibitva" byla velice dobře zpracovaná (stejně jako následná scéna z vojenského tábora) a moje oko zaplesalo mnohem víc, než u pozdější "megabitvy" ve druhé sérii.

No vidíš, každý máme svoje... :) Každopádne nemôžeme povedať, že by sme nevideli žiadny súboj. Horské klany, Clegane vs. Clegane, Bronn vs. Vardis, Robb vs. Divokí, no a hlavne ikonický súboj Ned vs. Jaime. Toľko toho nemal ani Rím. Len to do budúcna chce niečo väčšie. Blackwater to istí... dúfajme.
    Holt je to pořád ještě televizní seriál, i když to není od televize, ale od HBO, že ano. :-)) Epické střety armád uvidíme až za rok u premiéry Hobita.
    Tak tak. Bitvy desetitisíců prostě nejsou o milionech ani desítkách milionů, ale o stovkách - jen v takových produkcích to může za něco stát. Viz třeba Camelot - včera jsem s hrůzou zjistil, že TO mělo stát 70 milionů. Přitom tam byli 2 top herci a 2 skoro top. Hrad vypadal fajn to jo. Ale kam padly ty miliony, když tam nemaj ani komparz na pořádnej dav (aspoň jako byl třeba na Baelorově náměstí).

Jinak mám ještě jednu výtku ke GoT - kostýmy mi přijdou hodně slabý/laciný. Všim jem si toho výrazněji sám od sebe až dnes, když tam stáli na těch schodech. Ale myslím, že to bylo vlastně stejný i dosud. Pycelle - velmistr a vypadal jak z blešího zadku, Cersei a Sansa snad nikdy neměly nic, co by nevypadalo jak z pytloviny. Aspoň, že ta roucha Varyse byly docela fajn :-)
    S tou pytlovinou si to vystihol, hlavne u Sansy. Hlavne ale nosia postavy dookola jedny a tie isté šaty. Neplatí u Varysa a Cersei, ale pri nej si nie som istý.
    Jo, kostýmy nejsou silnou stránkou seriálu.
    Bože já toho mám tolik ... ,
    Dvojčata, Walder Frey a jeho rodiný posezení je suprový, to se opravdu povedlo. Ty dva hrady a most fakt žeru. Varysův výstup předtim je dobrej. ( ale já se tak těšil na Aeryse ... :( )

Scény na Zdi se mi líbili všechny a moc, Aemonovo odhalení má grády. A jak všichni obdivujou a uznávaj Jona ...

Dothracká část mi nepřijde slabá, dokonce si jí myslim přesně takhle pomatuju z knihy ... Daenerys už myslim dlouho nikdo nepochválil tak chválím .. Napětí při magii ve stanu bylo obrovský.

Ale ta Tyrionova část mi vzala vítr z plachet. Ač byl dloouhej proslov ve stanu vtipnej a zajímavej, ztratili tam to nic co mohli dát do bitvy. To bojiště vypadalo hezky ale bože dát tam jen tohle .. ! Ať jsem sebevětší fanda GoT proto, že tam jde o intriky a ne jen o válčení tohle mě stejně strašně vykolejilo. Šeptající les jsem čekal jen v útržku a aspoň jsem doufal v toho Šedýho větra .. !! Králokat byl výbornej ale taky to nevytrhl.

No a perfektní konec pro kterej si to asi nechali. Tolik smutku nebylo snad ani při Titanicu ... Každej podal myslim si mooc dobrej výkon ..

Bez váhání dám pět hvězd protože miluju GoT, miluju ty knížky a miluju ten příběh a ty herce ale zároveň mě fakt občas zklamou ... a strašně se nemůžu dočkat posledního dílu ...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 13. června 2011
    Ou, tady prostě něco chybělo. V knihách se obě bitvy taky víceméně obejdou, ale tak elegantně (zvláště Šeptající les), že se čtenář necítí pranic ošizen, a rozhodně nemá pocit, že se tady nedostává invence. V Římu taky obešli bitvu u Farsálu, ale aspoň je tam popsaná, Caesar do bitvy odvádí vosko a vůbec divák chápe, že bitva proběhla. Dále. Chybějící postavy. Brynden, Bolton, Karstark. Nikdy to nebylo cejtit víc než teď, kvuli událostem, který se staly, a který se teprve stanou. A Slib mi to Nede prostě nebude. Přesto, zase přišla řada dobrých scén, Walder Frey je správně slizký, u koňáků to šlapalo víc než minule (krásně jsem si vychutnal, jak Dany může mít bez Droga plno keců o dracích, který ale nikoho nezajímaj) a Joffrey odhalil svou pravou - ksicht. Ach Nede. 85 %.
    BTW jaký měly rozpočet Pilíře země. tam byla bitva docela hezká, sice malá, ale dostačující a bez počítače.
    Absence rubačky zklamala. Robbův "projev" (či co to bylo) před menším počtem vojáků než měl Frey v trůnním sále potomstva působil vyloženě komicky. Dvojčata (i ve znělce) a hudba při přejíždění mostu palec nahoru, to samé Aemonovo odhalení. Konečně také člověk více uvěřil rodinnému svazku Mormont otec-Mormont syn, protože byl explicitně zmíněn při předávání meče. Intermezzo Shae, Tyrion, Bronn bylo líbivé. Nevím, co jsem čekal od konce, ale myslel jsem, že bude emotivnější, že se víc zatne pod kůži. Nestalo se, škoda.
    - to promo na desátej díl - woooow, obzlášť ta Catelyn = "We will kill them all .. " oouu to je hláška - a ty emoce a všechno, ty tam pohrajou takovým způsobem ... až mě mrazí v zádech - byly tam dva nebo tři záběry Robba jak pokaždý do někoho seká ...
    Robbův "projev" (či co to bylo) před menším počtem vojáků než měl Frey v trůnním sále potomstva působil vyloženě komicky.
    Na první shlédnutí jsem měl skoro pocit, že to tak scénáristi zamýšleli.Vykreslit ten zmatek, zodpovědnost, vinu, mládí, nezkušenost. Co myslíte?

ad Pilíře - snad 40 mil.
    Ad "projev": Slova byla naopak slovy vyzrálého muže, Robb měl pravdu ve všem, věděl, že co získal, byla jen kapka v moři, co mě vadilo, že to neříkal v podstatě nikomu, stála tam hrstka rytířů/kopiníků - to bylo to "komické".
    upraveno 13. června 2011
    Alek: Jo, už jsem to vygůglil. Tady nutno říct, že bratři Scottové tohle uměj, protože ač dějově mě Pilíře moc nenadchly, tak co se výpravy týče, musím jim přiznat, že tam nebylo na co si stěžovat.
    Ad Robb: Tam jsem to nebral jako projev před armádou. To byl prostě náhlej popud. Těžko by se k Catelyn vracel s celou armádou.
    Jasně že ta slova měla smysl, ale bylo imo zoufale hloupé/komické to vyřvávat k vojsku (je úplně jedno jak velkému - velké ale asi bylo, sic jsme ho neviděli, jen slyšeli) jako nějakej válečnej projev. Tohle si měl schovat pro sebe a nejbližší... Tohle znělo tak beznadějně a to je to poslední, co by měli vojáci slyšet :-)

Ale jak říkám, nevytýkám to scénáristům, čichám v tom spíš záměr.
    upraveno 13. června 2011
    Souhlas, armádě se nebude říkat This war is far from over. Těm musí přednést něco jako Nakopali jste ty lannisterský zlatý zadky pořádně a příště to svedete znovu.
    hlásim sa k tým, ktorí dávajú najvyššie scénu aemon a jon. a potom finále.

a zaseba dodávam, že to ubehlo strašne - strašne rýchlo. až mi je čudne pri srdci, že už to končí. isteže si to pozriem ešte veľakrát, ale tie prvé pozretia - diskusie - očakávania sú nenahraditeľné zážitky. díky všetkým na fóre, za ne.

trochu mi je ľúto, že to nemalo cca o jeden diel navyše. niekde uprostred - okolo turnaja, keď ešte všetko išlo dobre. trochu dlhšie dopriať starkovcom jeseň, kým udrie zima.
    Naozaj je strašné, že už to končí...
    Tak díl parádní, konec pro mě jako čtenáře knih očekávatelný a přesto mi mrazilo v zádech..Joffrey je hajzlík, hraje to dobře, vždy když ho vidím, mám chut ho minimálně profackovat víc než v knize. Líbila se mi hodně Arya, když člověk ví, co jí čeká a co z ní bude, tak tady působí ještě jako dítě, bylo to tu dobře vidět, malá vystrašená holka, která se musí obrnit..Líbil se mi i detail, že bylo vidět že Cersei tak uplně s Joffreym nesouhlasila, přeci jen mám za to, že v knize to i bylo zmíněno.
    Co se týče bitev..mně osobně nijak nechyběly, teda..čekala jsem, že tam bude víc než jen náznak, že nějaká bitva proběhla, hodně fanoušků to asi i zklamalo, ale mě ne. Mám raději ty interakce mezi postavami, takže bitvu jim odpouštím, ale pevně doufám, že černovodu takhle nespláchnou, ta je mnohem klíčovější, to si ani neumim představit, že by ji tam nedali, i když jí asi značně okrouhnou..
    Linie Dothraků docela OK, ale já nejsem moc fanynka Daenerys a vůbec ta linie za úzkým mořem mě baví meně než Západozemí i v knize..ale scéna s maegi byla dobrá.
    Líbila se mi scéna Jona a Aemona a Jonovo Who are you? příjemně přitom lehce mrazilo.
    A trailer na další a poslední díl vypadá taky moc lákavě, hodně emotivně..a pak ta dlouhá pauza..:(
    No a pevně doufám, že na dvd budou nějaké vystřižené scény, minimálně jak už tu někdo zminoval flashback aeryse..
    Droga plno keců o dracích, který ale nikoho nezajímaj
    Joraha jo :P

Abych poškádlil - Já si zas vychutnal naivnost Sansy...
    ja pochopila Robuv proslov jako to, ze nam chteli ukazat, ze si (konecne) uvedomil, ze je to v haji...ne zadne mladistve poblouzneni predstava vyjizdky romantickeho vysvobozeni otce a sester, ale ze to bude krvava rezba, ze si vubec nedokazal predstavit, co bitva, valka znamenaji a ze se taky nikdo z nich nemusi vratit domu, natoz se pak nekdy shledat (starkove). Vypadal tak znechucene a znicene, kdyz domluvil. Jen jsem zklamana, ze se neobjevuji direwolfove.
    Scena Tyriona, Bronna a Shae byla bajecna, takhle nejak jsem si ji predstavovala.
    amaroun - tak sansa je bezpochyby naivka, ale zrovna v tomhle případě Joffrey překvapil i cersei a varyse a asi i všechny ostatní..asi ho zlákal ten nenávistný dav :))
    No jim sem se částečně taky vysmál co to maj za krále.. A Varysova reakce? Toho by to spíš mělo těšit...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.