Hra o trůny 1x09 - Baelor
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Rozhovor s tvůrci o epizodě - i třeba o tom, co znamená odchod hlavní star a kdo ho nahradí
Jinak se množí články o znechucení lidí, o tom, že už to nechtějí sledovat apod. HBO z toho bude mít asi vítr. Tak uvidíme sledovanost za týden :-)
Alek: Tak to hrozilo od začátku, že po popravě hlavní postavy to spoustu lidí naštve. Zajímavé, že kniha se s tím samozřejmě musela potýkat také, a naopak mi přišlo, že čtenáře spíš povzbudilo než odradilo, že hl. hrdina natáhnul bačkory, protože to je od spisovatele vskutku neortodoxní krok. Holt, asi mají čtenáři a diváci každý jinou mentalitu. :-))
Postavy rozhodně obsazený nejsou - jsou tu velký role Stannise, Melisandry, Brienne, Davose. Ale já bych žádný velký jméno nehledal, aspoň zbudou prachy na výpravu.
Ale k vašim reakcím (možný spoiler ohledně knih):
Vzhledem k tomu, že Martin prozradil producentům/scénáristům konec ságy, tak mě absence flashbacků a hlavně Lyanina "Slib mi to, Nede..." vede k domněnce, že Martin buď sám ještě neví zda z Jona udělá Targaryena, nebo to nakonec bude opravdu Nedův bastard a tudíž je tahle linka bezpředmětná a z toho důvodu vynechaná (pro čtenáře je sice nesmírně zajímavá, ale pro diváky snadno postradatelná).
Bambus: Není to právě naopak zajímavé, že ho tak nečekaně sťali? Když jsem to poprvé četl, tak jsem zůstal v šoku a naopak mě to ještě více zaujalo. Koneckonců je SoIaF prezentována jako realistická fantasy, takže tam v poslední chvíli asi orli nepřiletí a nezachrání situaci jako v PP.
Ostatně kdo chtěl číst dál, když došlo na vypálení Zimohradu a především Krvavou svatbu
Poprava Neda jen jen stín toho co příjde. A jestli se někomu nelíbí co se stalo Nedovi, tak ať se raději nedívá, protože bude hůř.
Nevada: Psal to člověk, který už tu knihu četl, je tady na to někde odkaz, vzhledem k tomu, že si jeho info nijak nerozporovalo s infem od Martina, tak bych to viděl jako docela věrohodné. I když
samozřejmě stále platí, že plně uvěřím, až to uvodím černý na bílým (a s nápisem Tanec s draky). :-))
Jinak mě tenhle díl tak nenadchnul, chyběl mi aspoň Šeptající les a poprava Neda mě zklamala, chyběla ji hlavně nějaká pořádná hudba, která u mě na výsledným dojmu dělá hrozně moc.
books has some kinda vendetta against horses, wtf."
O co jde: noseni jeden a pul rucnich mecu u pasu. V knize taky nazyvanych "bastard sword". Old Bear Mormont dokonce navrhuje Jonovi, aby si ho povesil na zada. Probuh, takovou zhovadilost jsem odpustil jen Zaklinacovi:) Ale proc Americani, kteri tak dobre znaji Westerny nezapnou mozek a nepouziji stejny system noseni koltu, kdyz uz jsou lini se zeptat evropy. Tedy, jednim paskem, ktery mate upnuty normalne na telo, tvorite nosnou cast. V jednom bode, na boku, je spojen dalsi pas, ktery uz ale visi sikmo pres stehno. A teprve na nej je pripojena pochva. Mec mate takrikajic "proklate nizko", aby jste ho mohli pohodlne a rychle tasit, neprekazel pri chuzi a vubec pri denim zivote.
Jak jsem nechapal, jak se nekdo muze rozcilovat nad tim, ze Dany ma cerny oboci a ze to vypada blbe, tak uz tem lide rozumim. Noseni mece "zastrceny do kalhot" mne fakt irituje:)
komentar az po zitrejsim druhym shlidnuti
ale jeden si neopustim: tyrion je buh boje, respektive preziti :)
Teď už pochybuju, že by mě něco tak vyvedlo z míry, budu v soiaf očekávat tragický konce u všeho. Doteď sem fandil Starkům, teď až to teda nejspíš všechno projedou budu fandit Jinejm, a že z těch bloďáků udělaj zombie :)
Najviac ma pobavila reakcia priatelky (necitatelky knih ktora strasne rada predpoveda zapletky) po jej konci - otocila sa na mna a spytala sa: 'To fakt? ..." toto nemala sancu uhadnut.
Absence hudby při Eddardově popravě mi naopak připadla super. Dramatická hudba by jen odváděla pozornost.
Daenerys ve stanu byla na chvíli hodně podobná svému nedávno zesnulému bratrovi :o)
btw - co ten Jorahův zářivě čistý meč poté, co rozsekne koňákovi hlavu? Tyhle drobné chybky jsou zbytečné a kazí dobrý dojem.
Ten záběr na hrad nad líně tekoucí vodou mi evokoval spíš Řekotočí z letošního kalendáře.