Hra o trůny 1x09 - Baelor

upraveno 13. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
1235712

Komentáře

• upraveno 13. června 2011
    Co je proboha špatnýho na happyendech? Tohle mi teda fakt vyrazilo dech. Doslova. Doufám, že alespoň v budoucnu toho malýho blonďatýho spratka čeká něco co si zaslouží. Mám z toho zkaženej celej den! :)
    Rozhovor se Seanem Beanem | Česká verze

Rozhovor s tvůrci o epizodě - i třeba o tom, co znamená odchod hlavní star a kdo ho nahradí

Jinak se množí články o znechucení lidí, o tom, že už to nechtějí sledovat apod. HBO z toho bude mít asi vítr. Tak uvidíme sledovanost za týden :-)
    Na happyendech je špatný už jen to, že jsou všude, a přitom to tak ve skutečnosti prostě není - proto mi je SoIaF tak sympatický, tedy mimo jiné. :-)

Alek: Tak to hrozilo od začátku, že po popravě hlavní postavy to spoustu lidí naštve. Zajímavé, že kniha se s tím samozřejmě musela potýkat také, a naopak mi přišlo, že čtenáře spíš povzbudilo než odradilo, že hl. hrdina natáhnul bačkory, protože to je od spisovatele vskutku neortodoxní krok. Holt, asi mají čtenáři a diváci každý jinou mentalitu. :-))
    Postavy, ktoré by mohli obsadiť známymi hercami, sú už všetky rozobrané. Odteraz bude sledovanosť závisieť od iných vecí. Teda, ak predpokladáme, že niečo tak nemysliteľné, akože by nejaký človek sledoval GoT výhradne kvôli Beanovi, sa vôbec môže stať :) Čo sa týka desiatej epizódy - som si istý, že sledovanosť dosiahne maximum. Každý človek, ktorý povie, že po Nedovej smrti už ďalej pozerať nebude, klame ;)
    Taky myslím, že si to nenechaj ujít. Bude jim hlodat v hlavičce, jestli se to opravdu stalo, nebyl to sen apod. Jen škoda, že příští týden se to střetne s finále NBA a cenami Tony - takže to srovnání sledovaností nebude nic moc :-(

Postavy rozhodně obsazený nejsou - jsou tu velký role Stannise, Melisandry, Brienne, Davose. Ale já bych žádný velký jméno nehledal, aspoň zbudou prachy na výpravu.
    Autentické reakce právě na http://www.facebook.com/hraotruny?sk=wall :-)
    Mně spíš přijde, že se špatný konce dostávají víc "do módy"...začínají být víc cool než happyendy. A skutečnost není to, co většina lidí v seriálech apod. hledá. V tomhle případě měl být podle mě do role obsazen někdo méně charismatický než je Sean Bean, i když stížnosti bych měl spíš směřovat přímo ke spisovateli :). A k té vlně nevole a znechucení z posledního dílu se přidávám. Následující díl bude muset bejt supergigamega skvělej, aby si to hbo u mě a hádám, že nebudu sám, alespoň trochu vyžehlilo a zajistilo si sledovanost i u druhé série.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. června 2011
    Titulky jsou hotové, tak se jdu taky podívat.

Ale k vašim reakcím (možný spoiler ohledně knih):
    Vzhledem k tomu, že Martin prozradil producentům/scénáristům konec ságy, tak mě absence flashbacků a hlavně Lyanina "Slib mi to, Nede..." vede k domněnce, že Martin buď sám ještě neví zda z Jona udělá Targaryena, nebo to nakonec bude opravdu Nedův bastard a tudíž je tahle linka bezpředmětná a z toho důvodu vynechaná (pro čtenáře je sice nesmírně zajímavá, ale pro diváky snadno postradatelná).
    U tohoto dílu by měli prodloužit závěrečný titulky, pánž se to tak nějak dýl rozdejchává...
    Na výpravu bude potřeba hodně peněz - na scénu zavítají Tyrellové, Martellové (u nich by mi více seděly zbroje jako má městská stráž v Králově přístavišti :-)), město Qarth...

Bambus: Není to právě naopak zajímavé, že ho tak nečekaně sťali? Když jsem to poprvé četl, tak jsem zůstal v šoku a naopak mě to ještě více zaujalo. Koneckonců je SoIaF prezentována jako realistická fantasy, takže tam v poslední chvíli asi orli nepřiletí a nezachrání situaci jako v PP.
    hra o tróny bola napísaná v roku 1996 - to len na margo reči, že zlé konce prichádzajú do módy. nehovoriac, že toto nie je koniec. to je začiatok.
    upraveno 13. června 2011
    Mně spíš přijde, že se špatný konce dostávají víc "do módy"...začínají být víc cool než happyendy.
    Ale je třeba nezapomínat na to, že kniha byla napsána mnohem dříve, než tenhle styl přišel do módy.
    upraveno 13. června 2011
    sarven: přesně tak!
    Nevada: Tak snad se to dozvíme v další knize. Tam má být tajemství zase trochu poodhaleno, ne?
    upraveno 13. června 2011
    Hehe, tak tomu uvěřím, až to na vlastní oči uvidím.
    Martin je prostě známý řezník hlavních postav
    Ostatně kdo chtěl číst dál, když došlo na vypálení Zimohradu a především Krvavou svatbu
    Poprava Neda jen jen stín toho co příjde. A jestli se někomu nelíbí co se stalo Nedovi, tak ať se raději nedívá, protože bude hůř.
    Autentické reakce právě na http://www.facebook.com/hraotruny?sk=wall :-)
    Nj, ženský... :-D

Nevada: Psal to člověk, který už tu knihu četl, je tady na to někde odkaz, vzhledem k tomu, že si jeho info nijak nerozporovalo s infem od Martina, tak bych to viděl jako docela věrohodné. I když
    samozřejmě stále platí, že plně uvěřím, až to uvodím černý na bílým (a s nápisem Tanec s draky). :-))
    příští týden se to střetne s finále NBA a cenami Tony
    NBA už skončilo, takže tahle konkurence nehrozí.
    Jinak mě tenhle díl tak nenadchnul, chyběl mi aspoň Šeptající les a poprava Neda mě zklamala, chyběla ji hlavně nějaká pořádná hudba, která u mě na výsledným dojmu dělá hrozně moc.
    NBA už skončilo, takže tahle konkurence nehrozí.
    Aha, tak to bylo tenhle týden. No každopádně to bude blbě porovnatelné, akorát tedy ve prospěch finále :-)))
    Řeknu vám, nechtěl bych být v těchto dnech v kůži Jacka Gleesona. Podobné poznámky, jako napadla právě mě, si asi lidi neodpustí :-)
    Tohle mne docela pobavilo: "don't know what it is, but the person who wrote #
    books has some kinda vendetta against horses, wtf."
    Nez doctu tech novych 70 prispevku, dovolim si jeden koment. Cely serial dobry, ale az v tomhle dile mne uz nejak straslive vytocilo jak vsichni noci mece. Resp. nejmarkantnejsi je to u Snowa. A bohuzel, cele je to jeste podporeno tim, ze v knize je to stejne tak.

O co jde: noseni jeden a pul rucnich mecu u pasu. V knize taky nazyvanych "bastard sword". Old Bear Mormont dokonce navrhuje Jonovi, aby si ho povesil na zada. Probuh, takovou zhovadilost jsem odpustil jen Zaklinacovi:) Ale proc Americani, kteri tak dobre znaji Westerny nezapnou mozek a nepouziji stejny system noseni koltu, kdyz uz jsou lini se zeptat evropy. Tedy, jednim paskem, ktery mate upnuty normalne na telo, tvorite nosnou cast. V jednom bode, na boku, je spojen dalsi pas, ktery uz ale visi sikmo pres stehno. A teprve na nej je pripojena pochva. Mec mate takrikajic "proklate nizko", aby jste ho mohli pohodlne a rychle tasit, neprekazel pri chuzi a vubec pri denim zivote.

Jak jsem nechapal, jak se nekdo muze rozcilovat nad tim, ze Dany ma cerny oboci a ze to vypada blbe, tak uz tem lide rozumim. Noseni mece "zastrceny do kalhot" mne fakt irituje:)
    strasne rychle to uteklo, nadsenej ale nejsem

komentar az po zitrejsim druhym shlidnuti

ale jeden si neopustim: tyrion je buh boje, respektive preziti :)
    Myslel sem to spíš z pohledu hbo a že ten chvilkovej šum co okolo toho bude se jim prostě hodí - to len na margo reči o vydání.
    Teď už pochybuju, že by mě něco tak vyvedlo z míry, budu v soiaf očekávat tragický konce u všeho. Doteď sem fandil Starkům, teď až to teda nejspíš všechno projedou budu fandit Jinejm, a že z těch bloďáků udělaj zombie :)
    Martin nemá rád hrdiny, v mládí ho kousl či kopl kůň, o tom co prožil na svatbě radši pomlčím, protože je musí opravdu nenávidět :)
    do poslednej chvile som dufal v 'Slib mi to Nede' .... inak s dielom som spokojny, aj ked pre mna bola scena s nedom nie az tak emotivna ako v knihach (netvrdim ze bola natocena zle, prave naopak).

Najviac ma pobavila reakcia priatelky (necitatelky knih ktora strasne rada predpoveda zapletky) po jej konci - otocila sa na mna a spytala sa: 'To fakt? ..." toto nemala sancu uhadnut.
    upraveno 13. června 2011
    Hmm, tak Dvojčata a hlavně most mezi nimi jsou pro mě docela zklamání. Most byl podivně dlouhý. Vždycky jsem si představovala, že je mnohem kratší a přitom širší a řeka pod ním divočejší.

Absence hudby při Eddardově popravě mi naopak připadla super. Dramatická hudba by jen odváděla pozornost.

Daenerys ve stanu byla na chvíli hodně podobná svému nedávno zesnulému bratrovi :o)

btw - co ten Jorahův zářivě čistý meč poté, co rozsekne koňákovi hlavu? Tyhle drobné chybky jsou zbytečné a kazí dobrý dojem.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. června 2011
    Hmm, tak Dvojčata a hlavně most mezi nimi jsou pro mě docela zklamání. Most byl podivně dlouhý. Vždycky jsem si představovala, že je mnohem kratší a přitom širší a řeka pod ním divočejší.
    Kdyby byla řeka úzká a most krátký. Tak nejsou Dvojčata tak důležitý strategický bod.
    upraveno 13. června 2011
    Ale byly by. Řeka je tam hluboká a divoká (aspoň jsem si ji tak představovala). Most je jediné místo pro přechod. A kratší nerovná se krátký. Neříkám, že uděláš pár kroků a jsi na druhé straně...
    Ten záběr na hrad nad líně tekoucí vodou mi evokoval spíš Řekotočí z letošního kalendáře.
    upraveno 13. června 2011
    Juj, tak jsem se podívala na upoutávku na 10. díl. Proč tam dali takový spoiler?!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.