Hra o trůny 1x09 - Baelor

upraveno 13. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
1356712

Komentáře

• upraveno 13. června 2011
    Aj, jsem zvědav na reakce nečtenářů! :-D :-D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. června 2011
    Gooods! To byla bitva! Nehorázný masakr, a z Tyriona udělali pořádného zabijáka, Nepočítal jsem to, ale pobil pěknou kupu lidí. A samozřejmě poslední scéna byla grandiózní.
    MKV kvalita stáhnutá, titulky také, kapesníky připravené... aaaaa, jdu na to :-)
    Je to proste parada:)
    No Baelorova scéna je fakt spravená perfektne. Celkom pekný pohľad na Cersei :) a dokonca tam hneď utekal protestovať Varys, zjavne mu sled udalostí vtáčiky zatajili. Inak dotracká časť je dosť osekaná. Prvá bitka ututlaná a tak som sa tešil na Gregora Clegana a Tyriona v akcii. Druhá bitka tak ako v knihe len v podaní spätnej správy o výsledkoch. Celkovo je diel zaujímavý, ale to vypustenie bitky u Tyriona zabolelo a veľmi.
    Additional thoughts:
    - scéna s Mirri Maz Duur a zvukmi zo stanu je parádna, atmosférická a napínavá, škoda, žes a neodohrala v noci a nevideli sme tiene.
    - Shae vyzerá tak na 18, napriek tomu, že Sibel Kekili má za 3 dni 31 rokov! Paráda. Naše obavy boli zbytočné a Shae vyzerá tak mlado, ako vyzerať má.
    - Walder Frey je správne slizký. Mal som dojem, že Catelyninej ruke dá rovno francuzáka.
    - Dvojčatá sú spravené veľmi pekne a pri scéne prechodu armády hrá konečne výrazná hudba, ktorá dokonca využíva motív úvodných titulkov.
    - Jedným z dojímavých okamihov sú slzy v očiach Catelyn, keď sa Robb vracia živý.
    - Tak to vyzerá, že Gregora Clegana už neuvidíme a jeho jedinou vetou v celom seriáli bude "Sword!" :)
    - Úvodná zvučka sa zmenila nielen Dvojčatami, ale hudba je v nej... akoby som to povedal? Hraná z časti na iný nástroj? Dokonca som tam počul ženský spev.
    - Sansin úsmev na konci je ako mrazivý nôž do srdca.
    - Yoren sa prejavil nežnejšie ako v knihe a to kvitujem. Úžasné bolo, ako ho Ned upozornil na Aryu.
    - Veľkým prekvapením bolo, že dokonca sama Cersei vyštartovala po Joffreym, akonáhle vyriekol rozsudok. Vždy som si tak nejak myslel, že mu to schválila ona.
    - No a v neposlednom rade - Joffrey je zmrd, čurák a hajzel a dúfam, že ak dôjde na tretiu sériu, nenechajú ho tvorocvia otráviť sa. Dúfam, že mu niekto roz*ebe ksicht ostnatým kyjakom a do lebky mu napumpuje riedke měchohubské sračky a jeho mŕtvolu zapáli aj s tým jeho debilným plášťom!

Ani jedna bitva? To docela pohnojili... Závěr slzavý masakr. Podle toho, jak se to teď vyvíjí, čekám, že první série seriálu skončí tak, že se vlastně nic nevyřeší a vše bude otevřené....
    Ale joo docela to ušlo... A bitvy takových rozměrů jsem si nepředstavoval... Byl jsem šokován...
    Macejko: Posledni odstavec: Skvele napisany:-)
    Tak to byla celkem síla. Bitvy žádný nejsou, ale mně to nějak nevadí. Ani když jsem to četl, tak jsem je nevnímal nějak zásadně (protože byly stejně jen někým odvyprávěny v podobě zprávy nebo tak). Kromě Černovody samozřejmě, a potom na Zdi řekněme ještě. Dvojčata a Freyové super. Za ouzkym mořem to bylo imho taky dobrý. A Baelor.... Byť jsem věděl co se stane a jsem dost velkej drsňák, tak oko nezůstalo suché. Excelentně udělaná scéna!
    Jedno oko nezůstalo suché :-) Také jsem upustil slzu...
    Tady snad všichni brečeli? Ježíši, kam jsem to vlez! :-))
    Olorin: Slzy sú cool ;)
    Ani jedna bitva? To docela pohnojili...
    Stejně všichni dáváte hodnocení ***** :-)
    Amaroun: Lebo je to pecka bitka-nebitka. Ale tieto osery na diváka ma štvú.
    Pro mě teda byla nejvíc emočně silná scéna Aemon x Jon. Závěr zvládnutý skvěle, ale nezanechalo to ve mně takovou stopu. Jinak upozornění na Aryu výborný.
    No a proč ne? Vždyť to byl skvěle udělanej díl. Taylor se vytáh a scénáristi taky. Přesně si to povodili, hezky to dávkovali (výborně zařazená odlehčující scéna Tyrion, Shae, Bronn). Na bitvy halt nezbyly prachy - zase máme skvělej ansámbl, kterej asi spolkl většinu prachů. A Dvojčata byla moc pěkná, věrohodná. A konečně se trochu rozehrála hudba! Příjezd Robba super. Jeho proslov zvláštní, až takovej schválně hloupej...?

Frey je dokonalej. A v první scéně kraloval Varys. A do třetice úchvatná scéna s Aemonem - mrazilo při ní.

A středobod dílu? Jo, dobrý, moc dobrý. K dokonalosti chyběl jen kousek - ale to tak trochu postrádám v celém seriálu. A zrovna tady by se mi to líbilo - trochu proplést Neda s jeho dětmi, ukázat je všechny, beze slov, jen hudba a nechat diváky přemýšlet nad tím, jak to změní jejich osudy.

PS: Tak kurňa, oni nám ten flashback s Aerysem vystříhli...? Nebo ho uvidíme očima Jaimeho?
    Tak tu koláž reakcí aspoň trochu napravuje promo na finále:

Žeby scénu mezi Jaimem a Catelyn přesunuli do první série? Jako nic proti tomu nemám, ale podle mně v druhé knize měla ta scéna o to větší dopad tím, v jakém zuboženém stavu Jaime byl.
    Ano, díl je celkově výtečný, ale vyhýbání se bitvám je pro mne megavoser. Moc jsem se na to těšil. Pořád se mluvilo o nevyhnutelnosti bitvy, všechno k tomu směřovalo a pak neukáží vůbec nic. Vlastně už třetí bitva, o které se jen mluví... Možná se v knize také jen mluví o tom, jak se někde bojuje, ale pro diváky je to solidní podpásovka... Mohli udělat alespoň tu část 2 tisíce seveřanů s Lannistery... Takhle tam je jen pole posázené mrtvolkama a pár horských, kteří dobouchávají polomrtvé... Fakt mě to nakrklo.
    A ta scéna Tyriona po bitvě mi silně připomněla Monty Pythony. Ještě za ním měl jít člověk a vyřvávat "Bring out your dead" a nemělo by to chybu... :-)
    Taky mne ten díl dost nasral při pozdějším ohledem... Královo přístaviště mne svým ztvárněním více méně začíná štvát (nějak prostě mi ta architektura nesedí k pásmu... Jednou je tam mírný podnebí (Turnaj) a potom hned subtropický, ale o to zas tolik nejde... S Bitvami si to podle mně posrali...
    Co mne pak mrzí jsou drobné detaily jako Tywin zabalený v nějakým antickým rouchu, Znovu chybějící Zlovlci (běžící vedle Robba), Nepamatuji si už jaké zbraně používali Dothrakové v knihách, ale absence nějakých jiných zbraní než těch směšných srpů je už trošku k smíchu a bourá to představu že by vůbec dokázali uspět v Západozemí...
    A btw Pokud nebyl náznak bitvy ani tady tak na Černovodu můžeme zapomenout
    Nevím jaký rozpočet měli Borgias - ale vyvrcholení bylo mnohem záživnější...
    Nesouhlasím, že absence bitev znamená rovnou absenci černovody. Zatímco tyhle bitvy nebyly nijak významné (samy o sobě nic nerozhodly, ovlivňují jen POV - Tyrion, Robb, Jaime atd.), Černovoda je klíčový moment Střetu králů. Bude jí jistě věnován celý díl, jak naznačuje GRRM. Neříkám že uvidíme válečné orgie, ale jistě se to neomezí na výsledky po bitvě.

Dothrakové používali arakhy, což asi mají být ty srpy.

Jinak ještě k tomu hodnocení - hodnotím, co v díle je, ne co tam není. Ale to jsme zase u těch očekávání. Pán prstenů mě halt vyléčil, že si nemám dopředu nic malovat, respektive to nesmím očekávat i v seriálu.
    Amaroun: The Borgias mali minimálne o 10 miliónov nižší rozpočet.
    ad Borgiové - něco kolem 50 melounů, papírově stejně jako GoT, fakticky míň. Nicméně než „armády“ z Borgiů, tak to radši způsob GoTu.
    Hmm, moc pěkný to bylo, očividně jim jdou konverzační scény a dojemný scény mnohem líp než bitvy. Snad v Clash of Kings (i když se to bude asi jmenovat GoT2) se něčeho dočkáme, páč takhle to vypadá trochu lacině. :-)
    Scéna s Yorenem skvělá, toho jsem si v knize vůbec nevšiml anebo to tam nebylo. Každopádně to teď dává větší smysl. Pro mě pět hvězdiček, když totiž nad tím tak přemýšlím, tak se tam ty bitvy stejně časově nevešly.
    Jo a potěšilo mě, že syn Dolfův měl konečně dvě sekery. :-))
    Veď ale sakra, čím viac o tom premýšľam, tým viac ma to serie... Idem si dať ten diel znovu a nechať sa pohltiť kladmi.
    Alek: V Borgiovcoch tie armády nevyzerali zle.
    Zle ne, ale moc dobře taky ne. Já si vždykcy vzpomenu, jak Bran běhal po Zimohradu a jak se mi z tý grafiky ježily chlupy hrůzou.
    Mně Armáda v Borgias připadala docela dobrá... Teda viděl jsem pouze v HDTV

Alek: Já jsem ani nic moc neočekával, ale spíše mně pak naštvalo to co s těch bitev/bitvy(Zelený bodec)zbylo...

Celkově to na mne působilo tak že v tomhle díle měli fakt zabrat a nějak líp to pořešit... BTW Tywin táhne na sever na Robba, ale záběr na jeho ležení je pořád točen ve stejném místě... To pak trošku působí lacině... A neměla být Šae trošku servilnější a submisivnější? :-)
    Bavíme se všichni o té francouzské armádě? Vždyť vypadala jak armáda klonů! To raději žádnou bitvu, než aby to vypadalo takto.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.