Hra o trůny 1x09 - Baelor
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
- scéna s Mirri Maz Duur a zvukmi zo stanu je parádna, atmosférická a napínavá, škoda, žes a neodohrala v noci a nevideli sme tiene.
- Shae vyzerá tak na 18, napriek tomu, že Sibel Kekili má za 3 dni 31 rokov! Paráda. Naše obavy boli zbytočné a Shae vyzerá tak mlado, ako vyzerať má.
- Walder Frey je správne slizký. Mal som dojem, že Catelyninej ruke dá rovno francuzáka.
- Dvojčatá sú spravené veľmi pekne a pri scéne prechodu armády hrá konečne výrazná hudba, ktorá dokonca využíva motív úvodných titulkov.
- Jedným z dojímavých okamihov sú slzy v očiach Catelyn, keď sa Robb vracia živý.
- Tak to vyzerá, že Gregora Clegana už neuvidíme a jeho jedinou vetou v celom seriáli bude "Sword!" :)
- Úvodná zvučka sa zmenila nielen Dvojčatami, ale hudba je v nej... akoby som to povedal? Hraná z časti na iný nástroj? Dokonca som tam počul ženský spev.
- Sansin úsmev na konci je ako mrazivý nôž do srdca.
- Yoren sa prejavil nežnejšie ako v knihe a to kvitujem. Úžasné bolo, ako ho Ned upozornil na Aryu.
- Veľkým prekvapením bolo, že dokonca sama Cersei vyštartovala po Joffreym, akonáhle vyriekol rozsudok. Vždy som si tak nejak myslel, že mu to schválila ona.
- No a v neposlednom rade - Joffrey je zmrd, čurák a hajzel a dúfam, že ak dôjde na tretiu sériu, nenechajú ho tvorocvia otráviť sa. Dúfam, že mu niekto roz*ebe ksicht ostnatým kyjakom a do lebky mu napumpuje riedke měchohubské sračky a jeho mŕtvolu zapáli aj s tým jeho debilným plášťom!
Frey je dokonalej. A v první scéně kraloval Varys. A do třetice úchvatná scéna s Aemonem - mrazilo při ní.
A středobod dílu? Jo, dobrý, moc dobrý. K dokonalosti chyběl jen kousek - ale to tak trochu postrádám v celém seriálu. A zrovna tady by se mi to líbilo - trochu proplést Neda s jeho dětmi, ukázat je všechny, beze slov, jen hudba a nechat diváky přemýšlet nad tím, jak to změní jejich osudy.
PS: Tak kurňa, oni nám ten flashback s Aerysem vystříhli...? Nebo ho uvidíme očima Jaimeho?
A ta scéna Tyriona po bitvě mi silně připomněla Monty Pythony. Ještě za ním měl jít člověk a vyřvávat "Bring out your dead" a nemělo by to chybu... :-)
Co mne pak mrzí jsou drobné detaily jako Tywin zabalený v nějakým antickým rouchu, Znovu chybějící Zlovlci (běžící vedle Robba), Nepamatuji si už jaké zbraně používali Dothrakové v knihách, ale absence nějakých jiných zbraní než těch směšných srpů je už trošku k smíchu a bourá to představu že by vůbec dokázali uspět v Západozemí...
A btw Pokud nebyl náznak bitvy ani tady tak na Černovodu můžeme zapomenout
Nevím jaký rozpočet měli Borgias - ale vyvrcholení bylo mnohem záživnější...
Dothrakové používali arakhy, což asi mají být ty srpy.
Jinak ještě k tomu hodnocení - hodnotím, co v díle je, ne co tam není. Ale to jsme zase u těch očekávání. Pán prstenů mě halt vyléčil, že si nemám dopředu nic malovat, respektive to nesmím očekávat i v seriálu.
Scéna s Yorenem skvělá, toho jsem si v knize vůbec nevšiml anebo to tam nebylo. Každopádně to teď dává větší smysl. Pro mě pět hvězdiček, když totiž nad tím tak přemýšlím, tak se tam ty bitvy stejně časově nevešly.
Jo a potěšilo mě, že syn Dolfův měl konečně dvě sekery. :-))
Alek: Já jsem ani nic moc neočekával, ale spíše mně pak naštvalo to co s těch bitev/bitvy(Zelený bodec)zbylo...
Celkově to na mne působilo tak že v tomhle díle měli fakt zabrat a nějak líp to pořešit... BTW Tywin táhne na sever na Robba, ale záběr na jeho ležení je pořád točen ve stejném místě... To pak trošku působí lacině... A neměla být Šae trošku servilnější a submisivnější? :-)