Hra o trůny 1x09 - Baelor

upraveno 13. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Baelor
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
16791112

Komentáře

• upraveno 15. června 2011
    SB je štramák, to souhlas - jak jinak by taky urval 22letýho playboy zajíčka? :-)

No dobře, tak když už jste Faramira rozjeli... moje oblíbená postava a taky jsem to těžce zkousával. Takže jsem si dal všechny ty bonusy, kde to bylo vysvětlováno. Ten příměr se sympaťákem Aragornem není asi pravda, ale není ani tak daleko od jádra pudla. Nicméně podle tvůrců šlo hlavně o to, že se ve filmu nemohla zničehonic zjevit postava, která je vůči svodů Prstenu imunní. Když ani Galadriel a Gandalf nebyli. On stačil právě už Aragorn.
    V životě jsem tolik nebrečela u nějakýho seriálu nebo filmu, i když jsem četla knihy a věděla jsem, jak to skončí..
    Tak ještě, že nemáte takhle citlivé přítele :-)
    kdyz ho popravili v knize, tak jsem tomu neverila...cetla jsem dal naky ty ostani POV a pak tam byla tusim Sansa a scena s joffrym a nedovou hlavou a pak to na me padlo...docela zklamani, Ned byl pasak...ale kazdopadne nachapu pohled divaka, ktery se kvuli tomu chce na GoT prestat koukat...prece to najparadnejsi na cely SoIaF je ta neuveritelne uveritelna realicnost a v realnym svete nikdy nemuzes predpokladat ze prezije nejvetsi kladas.... a hlavne! - jenom sympataci umiraji mladi, a to v tomto pripade plati ;-)
    Nedovi v knize bylo nějakých 36
    Tak já si ho představoval jako čtyřicátníka, proto mi na svůj věk mladě vypadající Bean co se týká vzhledu celkem seděl...Spíš mi vadilo chybějící charisma. I když ho podle mě jinak má, nějak to nedokázal na svou postavu přenést...

S těmi sympaťáky jsi mi připomněla jednu z nejoblíbenějších scén z červenýho trpaslíka...

Taky jste měli při jedné scéně s Tyrionem pocit déjà vu (Gladiátor)?
    chmur - správně ! :-)
    ad Gladiátor - naprosto, při první shlédnutí jsem jim to naprosto sežral. Myslel jsem že je to snová sekvence a ne že jede na skutečným vozíku.

A pocit z Neda v knihách jsem měl taky takovej. Ale to já měl u všech, snad většině dospělejch bych v knize přidal 5-10 let, takže mě vždycky zaskočí, když čtu ty skutečný roky. Beru to jako součást Martinova světa - kdoví, kolik dní má vlastně západozemský rok :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. června 2011
    Spíš mi vadilo chybějící charisma.
    Charismatický tam měl být Robert a po něm Renly. Ned tak nikdy popisován nebyl. Byl to muž vážné tváře, chladný, rozvážný, až zamlklý, který se do věci vloží až když má co říct.
    Ned byl určitě charismatický, jinak by u svých vazalů nevzbuzoval úctu. To nemá s tím, jestli byl vážný nebo nebyl, co dělat.
    Další subjektivní věc, mě třeba Bean jako Ned charismatický rozhodně připadal, a co se týče hereckého výkonu, pro mě jě to Pan Herec s velkým P a H. :-)
    upraveno 16. června 2011
    Ned nebyl popisován jako charismatický. Vazaly si získal (kromě staletí zažitého systému lenní poslušnosti) dobrými vlastnostmi a tím, že byl dobrým pánem.
  • upraveno 16. června 2011
    Já jsem nemyslel charisma ve smyslu silného osobního kouzla které ohromuje dav jako měl Renly, ale spíš kouzlo osobnosti dané postavy přenesené na plac. Např. Lloyd to dokázal skvěle, podle mě i např. Momoa...Beanovi se to moc nepovedlo. Samozřejmě chápu, že každý to vidí jinak. Spousta lidí tu byla nadšená z Addyho, ale pro mě Robertovu osobnost oploštil a udělal z ní pouze řvoucího trotla...
    Charismatickým ho dělali právě ty dobré vlastnosti, to je prostě abstraktní pojem, navíc na každého účinkuje jinak, pro seveřany jistě charismatický byl, pro jižany to mohl být pěkný suchar. To že se to úplně nepodařilo převést do seriálu je věc druhá.
    Charismatický imo byl, ale to je prostě hodně subjektivní pocit. Ale nebyl to asi takovej ten strhávač, leader. A ve chvíli kdy je to dobrák od kosti - to se prostě asi blbě hraje. Nebyl to best výkon, taková jistota.
    tak Bean je imho skvělý v rolích, které jsou nějakým způsobem rozvrácené, asi jako Boromir, ale to je i tím, že to jsou herecky vděčné postavy. Ono hrát 100% klaďase, každý herec řekne, že je zajímavější hrát záporáka, ale i tak se mi zdá, že se toho Bean zhostil skvělě, o tom vypovídají i ty komentáře, že už tam nebude.
    V seriálu je moc postav, a tak žádná nedostala prostor pořádně rozvinout charakter. Chovají se jako prototypové figurky. Jak už psal Chmur o Robertovi, že je řvoun, pak Tyrion je hláškující požitkář, Malíček krotitel prostitutek, co se furt záhadně usmívá, Joffrey vysmátý puberťák atd.
    Je to vlastně podobné jako v LOTRovi - moc postav, žádná nemá prostor to urvat pro sebe a z toho důvodu si myslím, že nemůžeme očekávat moc hereckých ocenění. Ale přesto to možná vyjde líp, než u LOTRa a aspoň Tyrion by v pozdějších sériích mohl převládnout a něco urvat.
    Tak mně teda teda Robert ani v seriálu nepřišel jako jenom řvoucí trotl. Rozhovor, kde si řekli se Cercei pravdu, měl docela hloubku. :)
    Rozhovor, kde si řekli se Cercei pravdu, měl docela hloubku. :)
    Na mě se tedy žádné emoce nepřenesly.
    Podobně i rozhovor Neda s umírajícím Robertem byl takový nemastný neslaný, a to mě v seriálu tato scéna docela dojímala.
    Jen pár scén na mě v seriálu opravdu silně působilo - slib khala Droga, že dobude pro svého syna železný trůn a poprava Neda. To je docela málo. Např. v LOTROVI se mi taky spousta scéna nelíbila a mnoho věcí mi vadilo, ale bylo tam i dost scén, které mě opravdu dostávaly např. pochod Entů, souboj Gandalfa a Balroga a hlavně promluva Theodena k rohanskému vojsku před Minas Tirith...

V seriálu je na můj vkus opravdu silným momentů málo. Je to podle mě dané průměrností - průměrnou režií, průměrnými hereckými výkony a hlavně většinu času jalovou hudbou...
    Mark Addy bol ako Robert neprekonateľný. Spolu s Tyrionom patril medzi dve moje najobľúbenejšie postavy. Vystihol ho úplne dokonale a zachoval jeho hĺbku. Preto ma mrzí, že jeho odchod bol taký slabý a chladný.
    Mimochodem...dokázal vás někdo rozesmát? Já za největšího vtipálka považuju Bronna....
    2Chmur: Zajímavé, že co fantasy fanoušek, to názor - na mně třeba zmiňovaná Drogova scéna působila až příliš tetrálně a přepáleně, na druhou stranu ta, "kdy si s Cersei řekli pravdu", pro mě byla jedna z nejhlubších v celé sérii. // Rozesmál mě Bronn, Tyrion a Syrio svým neskutečným přízvukem :)
    Ta scéna s Cersei a Robertem se mi tam vůbec nehodila. Byli k sobě až moc upřímní.
    Mě rozesmál Tyrion, jak se probudil z bezvědomí a zjistil, že prospal celou bitvu, které měl velet. :-)
    Jinak je seriál hodně vážný, možná ke škodě.

Taky mi vadí, že v seriálu se dost přidržují POV, i když není jasné, kdo POV zrovna je. Proto jsme neviděli, jak to dopadlo se Sýriem, žádnou bitvu (pohled Tyriona a Catelyn) ani bitvu Roberta s kancem.
    upraveno 16. června 2011
    Mně se scéna Cersei-Robert docela líbila, ale Roberta bych v tu chvíli nejraději praštila. Poprvé a naposledy jsem tady se Cersei trochu cítila. Mít za manžela takového vola dá zabrat.
    Nevada: z týhle tvojí poznámky jde pocit, jako bys o tom něco věděla;-)
    Není tam ani smajlík, takže tím Robertovým: "Quiet, woman!" asi nebudu čeřit vody (dělejte, jako bych to neřek :))
    upraveno 16. června 2011
    LOL

hlawoun: Přímo osobně naštěstí ne. Jen z blízkého okolí :o)
    no mne rozesmálo přiznání Tyriona v Orlím hnízdě. Jinak si myslím, že v seriálu bylo těch hlubokých scén hodně. Z každého dílu by se dal nejspíše vybrat jeden výrazný. Ale každý má jiný názor. Mě třeba ten taneček Droga vůbec nebral, přišlo mi to až směšně přepálené. Z té scény měl podle mého čišet vztek na kilometr daleko, což mi tedy opravdu nepřišlo
    Eddard mi bude chybět, ale každopádně se těším na další milé události, jako svatby a podobně, které nás ještě čekají.

Jinak díl byl velmi povedený, Bronn se mi libí čím dál víc.
    Je už známa sledovanost?
    Ulric: i přes finále NBA a nějaké pro amíky slavné Tony Awards se píseň udržela beze změny na 2,7 mil. , což je fajn.
    Jinak rozhovor s B&W ohledně druhé série. Vypadá to na změny, ale podle mě se to dalo čekat, chápu to a mě osobně to nevadí, možná naopak. Co se týče Robba a Jaimeho. Pokud to zvládnou nějak rozumně.
    http://winter-is-coming.net/2011/06/benioff-and-weiss-talk-season-two/
    tie zmeny sú zmysluplné.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.