Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1441442444446447581

Komentáře

• upraveno 10. srpna 2016
    @flanker.27 no vždyť a já řekl že to vypadá jak akce Ruska protože by jinak nemohli být v Kyjevě příčetní
    to je tak vše takže co bylo vážně myšleno :) fakt jsem si nepředstavoval jak si sultán Erdogan s carem Putinem rozdělují Ukrajinu (jen mě ta myšlenka pobavila maličko)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš No o jejich příčetnosti mám právě důvodné pochyby :) To už spíš opačně pochopím, že kroky Moskvy nejsou hezké, ale ne šílené, chladná kalkulace. A tak se dívám i na eventuální zlepšení vztahů Rusko-Turecko. Rozhodně ne jako náhlé zahoření z obou stran, politika je jak známo umění možného. Stejně jako nevěřím, že by se někomu na západě vč. USA líbilo, co dělají v třeba v Saúdské Arábii, ale je to účelové spojenectví. Z tohoto hlediska by opět nebylo zlepšení vztahů Rusko-Turecko nic neobvyklého. Jedna věc je samozřejmě byznys (ať už South Stream/Turkish Stream a působení na obě strany z hlediska dosažení lepších podmínek pro stavbu, nebo stavba jaderné elektrárny, na které se Rusko a Turecko dohodly ještě před krizí vzájemných vztahů), druhá věc pak politika - pořád tu máme světovou šachovnici, na které se obě (nebo spíš víc) strany snaží dostávat do "šachu".

Mimochodem velmi zajímavý rozhovor ČT s americkým novinářem Seymourem Hershem na téma Turecko, Sýrie atd.:

• no vidí to tak jak to vidím já hlavně co se týče Asada
  • Damn interesting interview, myslím že s ním tiež docela súhlasím.
  • @DanielSvatoš: Soudy by si to měly ulehčit a označit všechny "vyznavače" za duševně choré.
    Přidávám do seznamu vlogů rozumných osob. Zajímavé je, že tentokrát jde o o osobu transsexuální, leč inteligence je to hlavní.

• upraveno 19. srpna 2016
    http://ekonomika.idnes.cz/sikana-a-neuznane-prescasy-jsou-v-penny-marketu-beznou-praxi-rika-exmanazer-1v1-/ekonomika.aspx?c=A160818_114556_ekonomika_kris

samotnou mě šokovalo, když jsem poprvé zjistila, že to je naprosto běžná praxe a ještě dlouho mě bude mrzet, že jsem si na jedné brigádě nezaznamenávala sama docházku, protože číslům na výplatní pásce jsem se dost divila (nadnárodní řetězec...ale s českými manažery, takže asi klasika). Pořád se tu brečí, že tu nejsou pracovní podmínky a platy jako v Německu, jenže když jsem kolegům odcitovala, co je psáno v zákoníku práce, koukali na mě jako na potížistku, co by měla radši držet hubu a krok.
    Jak se může změnit něco k lepšímu, když velká část národa stáhne půlky, nechodí na přestávky (na které má nárok), mlčí o příplatcích (na které mají ze zákona taky nárok) nebo si nechává kydat hnůj na hlavu jinak, pak za sebou zabouchnou dveře fabriky/supermarketu/restaurace/dosaďte si libovolné a naříkají, jak je ta práce mizerná a život stojí za houby...tohle fakt nepochopím. :wall:
  • No tak mama v tej jej práci sa aj zvykla ozvať k určitým veciam, ale skôr to situáciu zhoršilo. Istý podiel viny na tom mal aj fakt, že bolo málo tých, čo by sa pripojili.
  • @Dreamer A nejvtipnější je, že když lidem, co to strpí, řekneš, že je nízká nezaměstnanost a neměli by teda mít e stažené půlky, tak se začnou vymlouvat, že "musí živit rodinu". U větší části je to ale právě jenom ta výmluva.
  • @Dreamer: Mě tam spíše udivují některé obraty:
    "... mu bylo sděleno, že už se všechno naučil, přestože v té době byl u Penny 15 let." Proč "přestože"?
    "...je nebo bylo běžnou praxí v Penny. Spíše to povýšilo na standard." Standard je něco víc než běžná praxe?
    Jinak asi takhle - Já vím, že to je jiná liga, ale "u nás" se třeba přesčasy neproplácejí, ale přesčasy fungují na gentlemanské dohodě s vedoucím, takže ví, že když je problém, může se na nás spolehnout a my zase víme, že když je problém, můžeme se spolehnout na něj, že věci jdou zařídit (přesouval jste někdo dovolenou týdenní dovolenou, která měla být "od zítřka" o týden,... v devět večer a pod vlivem?).
  • upraveno 19. srpna 2016
    @Jay mně spíš jde o ty příplatky za noční, svátky a víkendy, dostalo mě, kde všude se na to kašle a lže se zaměstnancům, že jich se to netýká protože mají smlouvu jen na tři měsíce a já nevím co ještě jsou schopní si navymýšlet. Jinak vím, že jinde to funguje ke spokojenosti obou stran, co se těch přesčasů týče, ale na "dělnických" pozicích je to vyčůranost zaměstnavatele a apatie zaměstnanců, kteří si nic nezjistí a nechají se pak několik let tlačit ke zdi, dokud to hrdinsky zvládají a pak se z toho hroutí a nadávají na mizerný život. Dokud budou všichni poslušně ohýbat hřbety, tak se nic nezmění.
  • U nás se přečasy nechávají na "nuznější" období a celkem mi to vyhovuje, asi to taky není úplně košér ale necítím potřebu se proti tomu bránit. Dělám dvanáctky a obědové pauzy si vyloženě nedělám. Prostě když mám čas tak se jdu najíst, ale když po mě někdo něco chce, tak si od oběda odběhnu. Nicméně na druhou stranu nikdo neřeší že jdu párkrát za den na cigárko (ach ano, nebožák je kuřák), a dám si k tomu i kafíčko a poklábosím s kolegy.

Mě třeba naprosto iritují lidi co se vymlouvají na zákoník práce a hledají všechna svoje práva, ačkoliv o svých povinnostech nevědí absolutně nic. Těch lidí je třeba se na pracovišti co nejrychleji zbavit.

Tedy.. Nekritizuju výše napsané. Dělat pro řetězec tak mě hrábne. Můj brigádnický zážitek s Tescem byl zhruba takový, že jsem tam přišel, řekli mi že si mám vzít to jejich firemní triko, tak ukázali na hromadu špinavých hadrů po bývalých zaměstnancích (dokonce mi dali na výběr). Ten vedoucí na mě už v tu chvíli sprostě nastoupil, jak na nějakýho pobertu. Tak jsem ho odkázal do patřičních míst a šel jsem na pivo :)
  • @sfik škoda, že jsem na člověka, co by měl nastudovaný zákoník práce ještě nenarazila, ale na podnik, kde jeden dělá práci za tři a ještě je buzerován a pak zjistí, že nedostal příplatky, na který má (ano, ze zákona) nárok, toho je poslední dobou nějak víc, ale asi jsem byla jediná, koho to překvapilo, ostatní jen pokrčili rameny se sdělením "normálka...aha, ono něco takovýho existuje?" tak to mě trošku vytočilo :) protože předtím jsem se s tím, že by to takhle někde fungovalo nebo to bylo považováno za normální, nesetkala. Když je pohodová brigáda, třeba za mrzký peníz, tak to neprožívám a nestěžuju si, ale ani se nepřepínám, že jo... :anxious:
    @Dreamer Před dvěma nebo třemi lety to byla aféra u jiného řetězce v některém ostravském supermarketu, kde nedovolovali pokladním si ani sednout, dojít si na záchod a podobně. Ženskou, která se proti tomu ozvala, vyhodili. Tehdy inspekce práce slibovala, že proti "takové praxi" podnikne kroky, ale tomu asi nikdo nevěřil...
  • Jay napsal(a):

@Dreamer: Mě tam spíše udivují některé obraty:
    "... mu bylo sděleno, že už se všechno naučil, přestože v té době byl u Penny 15 let." Proč "přestože"?
    "...je nebo bylo běžnou praxí v Penny. Spíše to povýšilo na standard." Standard je něco víc než běžná praxe?
    Jinak asi takhle - Já vím, že to je jiná liga, ale "u nás" se třeba přesčasy neproplácejí, ale přesčasy fungují na gentlemanské dohodě s vedoucím, takže ví, že když je problém, může se na nás spolehnout a my zase víme, že když je problém, můžeme se spolehnout na něj, že věci jdou zařídit (přesouval jste někdo dovolenou týdenní dovolenou, která měla být "od zítřka" o týden,... v devět večer a pod vlivem?).

Myslím, že bežnou praxou mohli myslieť to, že sa niečo často robí, ikeď nie príliš oficiálne, hoci sa vie, že by sa to tak nemalo robiť a oči sa prižmurujú. Štandard by mohol byť, že sa už nad tým nikto nepozastavuje a je to úplne otvorené, pretože sa to už považuje za úplne normálne.
  • Kdyz jste u te prace... nechapu me vrstevniky, co se sebou nechaji zametat za 65 kc na hodinu na brogade, kdyz nejsou ve financni tisni. Kdyz mi holka popisovala, ze pomalu nemohly ani na zachod... to je absurdni. Koukam, ze podobne praktiky frci i v zamestnani.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    HE a včera byl v "5+2" (nebo Metru? :-k ) obrázek, že Penny za dobrou práci přidává pokladním 2300 Kč a managerům 1000Kč :spike:
  • Už neviem kde, ale niekde som čítala, že v Tchibo zvykne byť strašná šikana. Jedna celkom šikovná a milá zamestnankyňa sa z toho dostala až na psychiatriu. Akurát už fakt netuším, kde som o tom čítala.
  • @Aviv Dokud se lidé nenaučí rvát za lepší práci/svá práva, tak se to nezmění a zaměstnavatel bude logicky dávat málo penez a děsné podmínky. Protože byznys. Ale opět... to je věc lidí, ti mají tu moc to změnit.

• Řekl bych, že v tomto se ukazuje, že "pracovní trh" funguje lépe než přebujelá byrokracie - je minimální mzda 10.000 - no, tak můžeš oficiálně pracovat na poloviční úvazek za 5.000 - chceš-nechceš, nazdar. Prostě když něco obě strany jo chtějí obejít, tak se to dá, ne že ne... druhá stránka věci je fakt, že je dost lidí, která je stále zvyklá dřít za pakatel a nechá sebou orat, až je to do očí bijící. Ale to je jedno s druhým, jsou tu (řekněme) "ti chytří", kteří si zákoník práce bez problému přečtou, porozumí mu, ale v podstatě jej znát nepotřebují, pak jsou tu "lopaty" (prodavači,...), kteří mají problém mu porozumět, a kterým by se zatraceně hodil, ale neznají jej,... no a pak jsou tu "lopaty", kteří nemají problém zákoníku porozumět a ti jsou na tom "úplně nejlíp", protože sklízejí závist (označení za vychcánka) od "hloupých" lopat a nenávist od nadřízených,... takže mají padáka na krku... a nebo povýšení, čímž také zůstane "nevědomost" tam dole zachována.
    @Krisa: Za dobrou práci mohou přidávat i 10.000.000, záleží jak moc "dobrou prací" je to podmíněno... :o) Z hlediska pravdivosti žádný problém... :o)
  • Jay napsal(a):

Řekl bych, že v tomto se ukazuje, že "pracovní trh" funguje lépe než přebujelá byrokracie - je minimální mzda 10.000 - no, tak můžeš oficiálně pracovat na poloviční úvazek za 5.000 - chceš-nechceš, nazdar. Prostě když něco obě strany jo chtějí obejít, tak se to dá, ne že ne... druhá stránka věci je fakt, že je dost lidí, která je stále zvyklá dřít za pakatel a nechá sebou orat, až je to do očí bijící. Ale to je jedno s druhým, jsou tu (řekněme) "ti chytří", kteří si zákoník práce bez problému přečtou, porozumí mu, ale v podstatě jej znát nepotřebují, pak jsou tu "lopaty" (prodavači,...), kteří mají problém mu porozumět, a kterým by se zatraceně hodil, ale neznají jej,... no a pak jsou tu "lopaty", kteří nemají problém zákoníku porozumět a ti jsou na tom "úplně nejlíp", protože sklízejí závist (označení za vychcánka) od "hloupých" lopat a nenávist od nadřízených,... takže mají padáka na krku... a nebo povýšení, čímž také zůstane "nevědomost" tam dole zachována.
    @Krisa: Za dobrou práci mohou přidávat i 10.000.000, záleží jak moc "dobrou prací" je to podmíněno... :o) Z hlediska pravdivosti žádný problém... :o)

A ktorý typ si ty?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    https://www.novinky.cz/domaci/412477-evropa-musi-mit-spolecnou-armadu-rekl-sobotka-pred-velvyslanci.html
    Ten člověk je vopravdu blbej jak štoudev, jak se něco takového mohlo stát premiérem?
  • upraveno 22. srpna 2016
    @Achileus Já viděl podobný titulek dneska letmo v servise na čtyřiadvacítce, když jsem se stavoval pro auto. Málem jsem se tam rozesmál :D
  • JayJay
    upraveno 23. srpna 2016
    @Aviv: Jak jsem psal výše - se svým šéfem vycházím na základě dohody a jsem spokojený jak s platem tak s pracovní dobou (byť, občas jdu o víkendu a nikam se to nezaznamenává),... a troufám si tvrdit, že ZP jsem schopný pochopit,... ale nemám důvod v něm hledat "kličky"... eh, paragrafy... a otravovat život sobě i jiným s něčím, co nemám zapotřebí.
    BTW: Když o tom zrovna mluvíme, tak teď vyšel článek, že hodlají ZP trochu měnit... popravdě jediná potenciálně užitečná věc, co jsem tam viděl (ale prolítl jsem to dost narychlo) je o té možnosti převádět více dovolené, pokud se dohodnete... - no, nebudu do toho rejpat, myslím, že u nás se podobná dohoda k oboustranné spokojenosti sem tam realizovala (ač by s tím ZP nesouhlasil...).
  • Mimochodem... ten o Domě demokracie už jste slyšeli? Mám pocit, že naši politici opět neví co roupama,... jen mě překvapuje, že takovéto výšplechty takto před volbama...
    Takové to: Provoz bude stát 30-40 milionů, ideálně 100 mi přijde jak nepovedená parafráze "Jistě, pane ministře" - síla rezortu se samozřejmě počítá podle peněz, které ovládá a počtu lidí, které zaměstnává... Fuj.
    (PS: Myšlenka samotná není úplně špatná,... ale realizace s tímhle obsazením dobře dopadnout nemůže)
  • @Jay jupíí, budeme možná mít Ministerstvo pravdy...ehm tedy Dům demokracie a lidských práv, ten název si soudružka Valachová nechala poradit od soudruha Kima? Jestli to takhle půjde dál, pak to budu mít v centrálně ideologicky řízeném školství asi dost těžké, vlastně nevím, jestli chci být jeho součástí :-k
  • @Dreamer: Houby od Kima, to si takhle jednou bloumala po Rudém náměstí...
    BTW: Valach,... to je koňská verze (ženy na ministerstvech dřou jako koně) vola, že jo? Tak to tuším odkud vítr vane...
  • @Jay přemýšlet nad příjmením naší nejvíc nejlepší ministryně školství takhle mě nenapadlo =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.