Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@Ugla Proto jsem chtěla využít moment překvapení a rychlost. Bohužel jsem byla moc pomalá :'-( (poté, co mu došlo, že je na něj páchán atentát, jsem se byla schopná ještě pár desítek vteřin/možná i nějakou minutku bránit, dál už ani náhodou). Tady s tebou budu ve při. Tedy pokud mluvíme o tomto konrétním případu Dominika Feriho. On veřejně vystupuje jako staromilec, gentleman a promeetoo. Je to sice předpojatost naruby, ale já bych taky od člověka, co nosí v dnešní době tvídové sako, motýlka a kouří z dýmky, nečekala nějaké prasárny. Jo, byla by to asi moje naivní chyba, protože to je často je póóóza, ale v tomhle se těm holkám až tolik nedivím.
A vůbec, jako bys sama plánovala nějaký ten zádveřní přepad :twisted:
Hmm, nějaké české reakce se dočkáte, až sami odpovědi dáte, co vy na to, soudružko? Nelíbí? Nemělo by Česko do té doby zabavit tady investované prachy ruských politiků a podnikatelů na ně napojených, aby se trochu pokryla ta miliarda, co ruský terorismus stál české daňové poplatníky? Speciální nášup za víza pro ruské občany? Budete vyhrožovat, že zavřete ropu? Hele, já bych vykopala i další lidi z té jejich ambasády, dát Rusákům měsíc na odchod po tom, co v Moskvě lidi z naší ambasády vykopli skoro ze dne na den, bylo velmi, velmi, velmi štědré a s Rusákama to po dobrém nejde.
Pokáč to vidí optimisticky ;-) :
Ha, no to mi zase zvedlo pajšl. Tady proběhla mediální masáž, jak se všichni snaží cestování usnadnit a výsledek byl ve skutečnosti minimální. Mimochodem aktuálně i ze spousty unijních zemí po vás chtějí nechat si udělat test na místě pobytu a pět dní karantény po příletu. Pokud by ale chtěli plošně testovat všechny hned po příletu, jaký smysl má buzerovat lidi s tím, že (ačkoliv soud už řekl, že to není legální) si sháněli test i před odletem? Nevěří snad respirátorům, ve kterých lidi v letadle sedí a mají fungovat na 98 nebo 99 procent? Chtěli by testovat i očkované - a tak si představují propagaci očkování? Proč by to mladí dělali, když po nich kvůli každému malému vyžití pomalu stejně chtějí strkat špejli snad i do zadku?
Jako děsí mě, že jak se normalizoval zákaz pronášení vlastních tekutin na palubu, tak tu bude snaha normalizovat všechny tyhle šílenosti.
Nevím teda, co soudruzi po celé Evropě i u nás čekali, že se stane, když se s očkováním začalo tak pozdě. I v Česku má aspoň první dávku jenom něco málo přes polovina obyvatel. Tady se pořád čekalo, že mladí budou rozumní a kampaň na podporu očkování víceméně není. No mladí zatím vidí hlavně to, že v tomhle chaosu se snad brzy budou testovat i očkovaní, takže motivaci moc nemají. Řekla bych, že slušně může fungovat očkování v obchodních centrech bez registrace a čekání šílených šest týdnů na druhou dávku, ale část lidí někdo jako Prymula rozhodně nikdy nepřesvědčí.
Jenom když vidím, že covidová hysterie neutichne, i kdyby se na covid už vůbec neumíralo, tak jsem ráda, že jsem zvolila strategii, že do zahraničí co nejvíc vypadnu v červenci a srpnu a že jsem si šetřila dovolenou, i když normálně cestování v těhle dvou měsících vážně nepreferuju. Jinak ano, když už se tak hlídají cesty do zahraničí, tak je s podivem, že v Česku jedou noční oslavy v interiérech a kvůli omezení počtu účestníků na koncertech se asi taky nezblázníme.
Nevím jestli se spoléhali, že tam NATO bude napořád?
To je výhoda Tálibánu, že oproti afghánské armádě je relativně etnicky (a též hodnotově) homogenní, protože ho tvoří především Paštuni (asi 40 % z celkové populace země, tedy nejpočetnější etnická skupina), zatímco do afghánské armády se sice nalilo 90 miliard dolarů, ale spousta toho co přišlo se kvůli korupci rozplynulo do kapes odpovědných úředníků a důstojníků, či se nakupovalo nesystematicky (četl jsem článek, jak třeba jedna jednotka afghánské armády nemohla bojovat i kdyby nakrásně chtěla, protože jim sice dodali transportéry, ale ne palivo a munici) a mířilo se evidentně spíš na počet (na papíře) než na kvalitu. A povstalecký Afghánec je lstivý, jak věděl již nejlepší a nejchrabřejší důstojník britské královské armády, poručík Ernest Goodbody.
ale vůbec největší chyby se staly jako obvykle v plánování cílů, kterých mělo být dosaženo, to by současným plánovačům omlátili o hlavu klasici jako von Clausewitz či mistr Sun. Jako jeden cíl, likvidace bin Ládina, OK, to se dá brát za úspěšně splněné, jenže k tomu celá ta dvacetiletá anabáze nebyla nutná. A co mělo být cílem kromě něj, to je otázka. Na začátku prostě musí být jasně řečeno Chceme dosáhnout cílů 1, 2, 3, takováhle máme kritéria pro určení, do jaké míry jsou splněny a na to budou navazovat další fáze. jenže tohle bylo spíš jako fáze 1: jdeme tam, fáze 2: už nás to tu nebaví, jdeme zase domů.
Cíle, které existovaly, byly příliš vágní a obecné, v podobě politických deklarací než reálných cílů typu "zajistit svobodu a demokracii", jenže to se nezajistí jen formálním uspořádáním voleb, kde pologramotný pouliční prodavač z Herátu či zcela negramotný rolník z Chahar Burjaku (to jsem si našel na mapě :) ) budou volit chlápka z Kábulu, o kterém v životě neslyšeli a za kterého bude jejich syn bojovat, místo aby jim pomohl v živnosti.
https://www.postoj.sk/86060/americania-urobili-najvaecsiu-chybu-v-tom-ze-neodisli-co-najskor?fbclid=IwAR0j3iGdcJWTs-JIdF3xMofwVR7bEdNag81uJEZ1uVjeoQ5aEZLEU_0JdnU
„Afghánská armáda nebyla skutečná. Afghánský civilní úřad nikdy nebyl skutečný. Nikdy nevybíral daně. Neexistovaly žádné soudy mimo policii, která okrádala lidi. Nic z toho nikdy neexistovalo. Byl to jen program velkých zakázek financovaný z amerických peněz, a v okamžiku, kdy to vypadalo, že už nepůjde vydělat peníze, všichni odešli domů." S výjimkou Kábulu, Čarikaru a několika dalších míst vykresluje obraz afghánského státu, který nikdy nekontroloval víc než pár dálnic a měst. Proto se tak rychle rozpadl, jakmile USA stáhly financování.
Ne že bych si kdy myslel, že to vypadalo jinak.