Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Pravda? Nejvíc naštvaná jsem, že se o tom, že situace se zhoršuje, mluvilo v médiích už měsíc. Slovo prevence tady asi neexistuje. A to radši nebudu rozvíjet ne zrovna šílenou teorii, že Babiš nic neudělal ani po volbách, aby to další vládě co nejvíc znepříjemnil. Ono je hezké, že odborníci říkají, že s nějakým tlakem na očkování, přípravou škol a nemocnic se mělo začít už pomalu v létě... ale jsou to už zase jenom řeči a bylo to tak ve většině Evropy. V mojem zaměstnání už se to taky slušně rozjelo, jenže home office je tu sprosté slovo. Ale aspoň mám vlastní kancelář. Předpokládám, že do týdne se budou lidi opravdu dusit doma a umírat na chodbě v nemocnicích, takže předpokládám, že pak nás taky pošlou pracovat z domova. Ani ten nejotrlejší zaměstnavatel nechce, aby se mu někdo začal dusit na pracovišti.
Kdybych ještě měla dovolenou, tak bych nejradši na čtrnáct dní zmizela tady z Covidova někam do tepla a je alarmující, kolik lidi uvažuje podobně :/
U nás HO fungovalo ještě v létě, ale teď na podzim už jsme se o něj museli doprošovat (a to ještě půlka lidí na našem oddělení pracuje doma na vlastní technice). Evidentně je to benefit
Bohužel je v klíčovou dobu prezident chabruz, ale zatím mám (z toho málo, co sleduji) pocit, že vytvoření nové vlády nikdo zbytečně neprotahuje. Asi nemá cenu na poslední chvíli zavádět opatření, která by nová vláda po pár dnech rušila a nahrazovala jinými. Do jaké míry jsou/byli schopni (myšleno stará a nastupující vláda) se domluvit a zajistit rozumnou návaznost nedokážu posoudit.
Pořád mám pocit, že zdaleka největší překážkou je "porevoluční" stigma něco natvrdo nařídit, popř. zakázat dřív, než situace dospěje do stavu průseru, což bohužel platí napříč politickým spektrem. Kdyby různé protisystémové vyřvávače někdo příležitostně vykropil vodními děly (pakliže tato ještě fungují), třeba by šlo i něco dělat..
Vytvoření nové vlády se cíleně protahuje a nejen tím, že Zeman skončil v nemocnici. Předem avizované "vetování" jednoho ministra a jasné sdělení, že Fialu pověří až bude z nemocnice doma jsou dost jasným ukazatelem.
Jakákoliv (vymáhaná) opatření, byť na pár týdnů, znamenají zachráněné stovky životů a ulehčení situace zdravotníkům.
A jestli by (podle tebe) tedy stačilo, že zrovna na tomhle ministerstvu bude sedět opice, tak tam přece může sedět i člověk, kterého k tomu vybrali.
Ta současná pořád stejná opatření povedou leda tak k podobně dlouhé agónii jako na jaře. Odstupující vláda to musí vědět a je to vrchol cynismu. Vláda osekává volnočasové aktivity, což je minoritní zdroj nákazy. Nic ale nedělá s hlavním zdrojem nákazy a to jsou pracoviště a školky a školy. Všude akorát tak doufají, že si nevytáhnout černého petra a nikdo nebude pozitivní, což je jenom otázka času, když ta šance je dneska tak padesát na padesát.
Uvědomují si vůbec politici a média, jak poškozuje psychiku, když i po těch ekonomických a sociálních škodách je situace jenom horší než loni? Jo, jediná netragická zpráva včera byla obligátně o provozovatelích vleků, že budou zasněžovat. To už jsem se vážně rozesmála. Jako by snad vleky zůstaly otevřené...
Jasně, že se ublížilo i teenagerům, ale ti už jsou (s brutální motivací) schopni se něco na dálku naučit, první stupeň základky ani to. Beru jen samotné učení. To, že to má psychické, sociální i zdravotní následky pro všechny, radši ani nezmiňuju, protože by mi z toho bylo úzko.
U nás v práci (pracovnice, ale hlavně dobrovolnice) se na jaře snažily pomoc dětem, které neměly šanci na online výuku. Problém kolikrát byl v tom, že si učitelé vůbec neuvědomili, v jakých podmínkách ti lidé žijí - ubytovny, s minimem peněz, že nemají internety, nebo třeba ani papír, na který by si ty úkoly mohly děti přepsat. Strašně to rozevřelo nůžky a to ty děti nemusely být před uzavřením škola ni žádní flákači.
S tím větráním - máma mi to popisovala tak, že měli nakázáno kolikrát a jak dlouho mají větrat. S příkazem, že děti nemají ve třídě měnit místo. Podle příkazu by ti u okna buď rovnou umrzli, nebo aspoň pořádně nastydli, takže jo, museli to nařízení šmelit.
Ostatně nejvíc nejlepší nařízení od MŠMT podle mě bylo "nakládání s použitými testy" - použité testy se měly dát do igelitového pytle, ten zavázat, postříkat desinfekcí, desinfikovaný pytel dát do dalšího igelitového pytle, ten zavázat a opět postříkat desinfekcí...a pak to celé hodit do směsného odpadu :D
Zavírání škol, zvlášť u prvního stupně, má následky, naprostý souhlas. Rotační výuka, třeba po dvou týdnech, sice taky není kdovíco, ale možná by pomohla. K tomu odpadu z testů v pytlích dezinfikovaných zvenku - to se radilo lidem v karanténě už před půl druhým rokem. Je to zřejmě proto, aby se nenakazila uklízečka a případně popeláři, na skládce nebo ve spalovně už je to asi jedno.
Oproti loňsku bylo fajn, že se školy neotvíraly vesele a bezstarostně, ale aspoň s trochou opatrnosti a s testováním. Pak vznikla velká černá díra, kdy se delší dobu netestovalo, zhoršilo se počasí a najednou to překvápko! Tolik pozitivních ve školách. Chápu, že testy stojí dost peněz. Ale mohlo se testovat aspoň jednou za dva nebo tři týdny – nebyl by to takový skok. Nebo aspoň zaměstnanci – i když jsou očkovaní. I tak je dost velký risk pohlížet na očkovaného jako na bezinfekčního, i když je míň nebezpečný. Jenže školy už podle všeho bojují s nedostatkem personálu a výsledkem je systém, že žáci se promoří, což oni naštěstí celkem v pohodě zvládnou, horší je to v rodinách.
Covid má teď sezónu v celé Evropě, nejsme sami. Aby toho nebylo málo, chudé části světa, kde je to s přístupem k lékařské péči všeobecně špatné, k tomu přidávají nové nebezpečnější mutace.
Každý stát si s tím musí poradit, jak umí. Měli jsme mít už měsíc novou vládu. Místo toho máme jednu dosluhující a druhou, která vlastně ještě neexistuje.
Chybí nápady a snaha o přijatelná opatření po konzultaci s odborníky. Vezměte si vánoční trhy. Nikdo nezkusil je jen omezit a nastavit jim přísnější pravidla. Třeba větší rozestupy mezi stánky, roušky, zákaz konzumace na místě, k tomu dohled městské policie. Místo toho trhy hned zakážeme. V nákupním centru, kde si s respirátorem zdaleka každý neláme hlavu, se můžete klidně mačkat dál, ale na čerstvém vzduchu už si nakoupit nesmíte.
Přiznám se, že nejvíc mě krkají ty Vánoční trhy. Já chápu, že to je "zbytečné riziko", ale já se na ně strašně těšila, nemusím tam trávit hodiny v návalu, ale jen si je tak na chvilku projít, užít si Vánoční atmosféru...a zase prd :(.
Kamarádka mi psala, že její syn byl včera na Staromáku, než ho zavřou a prý kdyby nebyl očkovaný a nedávno koronu neprodělal, tak by se fakt bál. Byla tam hlava na hlavě.
Jasně, první ročník na základce je výjimečný, s tím se musí zacházet jinak. Taky přece první a druhou třídu nechali minulou sezónu v provozu nejdyl ze všech
Trhy - některé jsou opravdu nacvaknute i normálně, ale neplatí to o všech. Těsně před zavřenim to samozřejmě bylo jako pozvánka "přijďte - nebude"
Takže polské protipotratové zákony už jednu ženskou zabily. Další ženskou málem přinutily donosit dítě, které by nemělo šanci na přežití, čímž by jí způsobili doživotní trauma. Jak říká jeden komentář - Polsko je v tomhle jako Půlnoční království, naštěstí země krále Miroslava je blízko.
Jestli mám připojit osobní názor - možná bychom se měli přestat tvářit, že potraty se dneska dělají proto, že nějaké mladičké ženské se dítě nehodí. Dneska už je takových opravdu málo. Podobná situace bude u nás i v Polsku. Každý rok míň potratů, většina z nich kvůli poškození plodu, znásilnění a bohužel taky třicátnice - manželky a matky, kterým většinou selhala antikoncepce, protože nic není stoprocentní. A předpokládám, že i ta poslední skupina to rozhodnutí zodpovědně zváží.
Porody mám za sebou dva, fakt to není žádná procházka růžovým sadem. Jediné, co na nich vidím jako dobré je to dítě, které mi zůstalo a které jsem chtěla. Nevidím jediný důvod, proč to absolvovat s vědomím, že dítě nepřežije. Docela by mě zajímalo, kolik žen s dětmi je pro toto nastavní zákona (ano, v tomhle jsem feministka a myslím si, že o tomhle by si měla rozhodovat žena sama - i když muž je otcem dítěte, tak plod bude růst v těle ženy, ona ho porodí a pro její tělo to bude velká zátěž). Vím, že to není směroplatná pozorovací skupina, ale znám několik "selhání antikoncepce" a všechna selhání se narodila a rodiče jsou za to rádi (po prvotním šoku).
- a ať příští rok vyhledáváte na internetu jenom normální věci :-)
I kdyby to byla pravda - to je přece dobrá zpráva. Evropa už zase šílí z covidu, který - přesně jak se předvídali experti - je nakažlivější a méně škodí. Pořád se (záměrně?) míchají počty nakažených a počty úmrtí a čeho chceme docílit. Od začátku se vědělo, že z covidu se zkrátka musí stát jedno z mnoha málo nebezpečných virů, že nikdy nezmizí. Přesto se pořád testujeme jako diví a pořád se čeká, kdo z práce nebo školy si vytáhne černého Petra (i když jak se to vezme, já bych si klidně těch pár dní klidu doma v lednu v karanténě dala, akorát bych si objednala zásoby přes internet). Když už se teda covid připodobňuje ke španělské chřipce, tak si buďte jistí, že kdyby tehdy měli stejné metody jako dneska, tak ten virus v lidech najdou ještě roky po tom, co ta epidemie odezněla. Po dvou letech se zkrátka kloním k názoru, že západní civilizace měla tak málo důvodu se bát, že lidi se snadno podělají z každého problému a naopak politici rádi testují limity toho, co si můžou dovolit.