Hra o trůny 2x06 - Bohové staří a noví

upraveno 6. května 2012 v 2. řada
Theon dokonává svůj mistrovský tah. Lannisteři vysílají Myrcellu na cestu. Arya se setkává s nečekaným návštěvníkem.

Dany přísahá, že si vezme, co jí patří. Robb s Catelyn se dozvídají zdrcující zprávu. Qhorin umožňuje Jonovi prokázat, co v něm skutečně je.

imageČíst celý článek zde
1567810

Komentáře

• upraveno 10. května 2012
    Hlavně aby se nestala skutečnost, že Martin bude ovlivněn seriálem a zbylé knihy přizpůsobí vzniklým alternativním zvratům práve ze seriálu..to by byl gól )))
  • upraveno 10. května 2012
    a ještě - imho mistr Luwin nepřežije, protože nebude schovanej, když bastard vypálí zimohrad, tudíž bude pro něj nebezpečný = mrtvola

takže ná bude chybět nějakej průvodce = MeJen bude třeba - ale az v s03
  • upraveno 12. května 2012
    Tak jsem se také konečně dostala k 16.dílu, celkově se mi líbil, ale to vždy - mám prostě radost, že vidím postavy z knihy, jak ožívají a rozehrávají příběh. I za ty malé změny jsem ráda - udržují i čtenáře knihy pořád v napětí. Co mi ale vadí je, když mění charakter některé z postav:
    Opravdu nechápu PROČ PROBOHA DĚLAJÍ Z JONA TAKOVÉHO ŇOUMU? Už v minulém díle se musel doprošovat místo toho, aby byl vybrán mezi průzkumínky.. Tady pořád tak nějak zmateně pobíhal - přesně v duchu "statečný, ale hloupý". Z knihy jsem neměla pocit, že by to byl takový trouba. A jestli z něho udělají dezertéra místo někoho, kdo se musel s těžkým srdcem podvolit rozkazu a plnit tajnou misi, tak mi opravdu zazdí moji obíbenou postavu..
    - Jinak palec dolů má za mě ještě přepadení v Králově přístavišti.. Přišlo mi to takové nedotáhnuté, jak od studenta filmové školy..
    - Dany normálka, už by jí měl fakt někdo napsat jiný scénář než 100x omleté: "Jsem Daenerys za Bouře zrozená...a vezmu si to co mi právem náleží..." Docela by se mi líbilo, kdyby jí někdo shrnul její prozatimní "úspěchy: dovolila zabít bráchu (OK byl trochu fanatik, ale ona se snaží prakticky o to samé co on, jen je nehořlavá), kvůli ní zemřel Drogo, její dítě, většina khalasaru je pryč nebo kaput, teď jí sebrali i draky..
    - Robb klasika. Doteď se mi jeho linka opravdu líbila, nejvíc scéna s Jaimem a vlkem.. Teď ale ta scéna s maminkou, která mu klade na srdce, aby myslel na své povinnosti - ojoj, přijde mi, že už si tady připravují půdu pro RW - aby i nečtenář od začátku chápal, že to co udělá je průšvih.. A na to se opravdu netěším..
    - Tywin a Arya, taky slušný průměr, až na to, že moc nepobírám, že nejmocnější muž není vůbec podezíravý k holce ze severu a ještě se jí svěřuje. BTW poznal Malíček, že to je Arya nebo ne? Nebylo to tak úplně zřejmé..
    - Co se mi ale fakt líbilo byla Ygritte (přesně takhle jsem si jí představovala, bezva), Sandor (jeho little burd:)) a Theon! Tomu hajzlíkovi opravdu není co vytknout. Zahraný byl suprově..
    K odchylkám od knih tu bylo už všechno řečeno, takže já se spíš podívám na to formální stránku.
    Souhlasím s těmi, co si myslí, že Peter Dinklage v této epizodě herecky zakolísal. Jeho rozhovor s Joffem je opravdu divný, přehraný; že by nebyla další Emmy?
    Ale jsem neskutečně nadšená z ostatních herců- Jack Gleeson jako Joffrey je naprosto dokonalý, už dlouho jsem neviděla tak dobrého mladého herce- má takové správné lesklé šílené oči.
    A Alfie Allen by měl dostat nějakou cenu. To, co předváděl na začátku epizody bylo neskutečné. Jsem velkým fanouškem Theonových POV, protože je to podle mě nejzajímavější postava (pořád bojuje sám se sebou, není černý nebo bílý, dělá věci, ze kterých nemá radost), a mám pocit, že i z herectví Allena je vidět, jak je Theon roztržený v půli. A myslím, že jsem zahlédla slzy při popravě Rodrika.
    A představitel Brana je naprosto přesvědčivý. "Did you hate us all the time?" mě rozbrečelo, ani nevím proč.
    Alek: A dokonce i Talisa/Jeyne je nakonec milá a vlastně hezká, když si umyje z ksichtu bláto :D
    Ta mě sama o sobě naštěstí zatím neiritovala :-)
    Mě tedy iritovala hodně, obzlášť když se snažila poučovat Robba otom, jak je to ošklivé, když někdo ve válce umře.. Teď, když se konečně umyla a přestala machrovat je mi opravdu sympatičtější. Stejně ale nechápu, proč měla obličej od bláta.. Pochopila bych třeba krev, když musela provádět amputace apod., ale proč ryla obličejem zem?...
    Gadgetka, ak amputujes koncatiny od rana do vecera, sem tam si rukami preties unavene oci alebo zotries pot z tvare, pripadne najdes par hluzoviek k obzive :)))
    Hluzovieka je nějaká houba? :)
    Lidi, já se snad nakonec smířím i s tím, jestli Jeyne nebude a budu se muset smířit s Talisou Maegyr z Volantisu a se vším, co se tím mění. Chaplinka mi začíná být takovým zvláštním způsobem sympatická.
    Gadgetka napsal(a):

Hluzovieka je nějaká houba? :)

Prepac, stale zabudam, ze v cestine sa vela slov odlisuje. Po cesky je to lanýž a vyhrabavaju ho cvicene svine, preto som myslela, ze ho Chaplinka hlada k obzive a preto je taka zafulana :)
    svoa00 napsal(a):

Lidi, já se snad nakonec smířím i s tím, jestli Jeyne nebude a budu se muset smířit s Talisou Maegyr z Volantisu a se vším, co se tím mění. Chaplinka mi začíná být takovým zvláštním způsobem sympatická.

Je par naznakov, ze Talisa nie je Talisa :)
    Ale proč ji přejmenovali? Jeyne je prostě Jeyne a já jsem si ji představovala úplně jinak. Mě to prostě neskutečně irituje jak pořád něco hučí do Robba a vůbec si to svým postavením nemůže dovolit. Jo, tohle se tady už možná probíralo, ale já jsem líná si to číst - nevíte co to bylo za člověka, kterej odnesl Daenerys draky? Pouštěla jsem si to několikrát a nepřišla jsem na to. Nejpravděpodobnější teorie, na kterou jsme s bráchou přišli byla, že to byl Pyat Pree a chtěl ji nalákat do domu neumírajících (když to porovnám s teoriemi typu Joff se teleportoval ze Sedmi království a draky jí pro jistotu ukradl, tak je to pravděpodobné.

Este 2 dni a dozvieme sa :)
    Lady Sansa: Ona to podle všeho je šlechtična, ať už je to Jeyne Westerling nebo někdo jiný, takže přece jenom tu její jistotu v kramflecích chápu víc, než kdyby to byla obyčejná ošetřovatelka. A tentokrát byla vlastně milá. Co se týče draků, odnášela je nějaká mužská postava, ale asi v tom nějakou roli sehrála i Doreah.
    Hildegardo, tak teď už to chápu :). To potom vše vysvětluje.. Šlechtična hold dostala chuť na něco šmakovnějšího než je ve vojenské polní kuchyni, tak si to našla sama a proto měla po celm ksichtě to bláto. Ahaaa :)
    Ale v tomto díle opravdu již nebyla tak "napřesdržku" a bylo i de facto vysvětleno, proč si dovolí mluvit se šlechticem a králem jako rovný s rovným, takže jsem ochotna nad ní přimhouřit obě oči.. Doufám, že v tomto duchu to bude pokračovat..
    svoa00 napsal(a):

Co se týče draků, odnášela je nějaká mužská postava, ale asi v tom nějakou roli sehrála i Doreah.

Doreah nebyla nikde mezi zabitými, že?
    zajímavý, že jsme si všici všimli že tam nebyla doreah, ale co Jorah?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. května 2012
    Přece sháněl loď, když to slíbil :)
    aha, no jo, já tušil, že tam bylo nějaký vysvětlení a nemoh si vzpomenout :-)
    Teď, když Alek vzpomenul absenci Joraha v tomto díle, tak se o něj vzhledem ke změnám v ději začínám bát... Jorah - zloděj draků .... samozřejmě vtip

Tento díl se mi víceméně líbil celý, vypíchnu jen některé scény:
    - Theon Velký dobyvatel trpělivě vysvětlující rozespalému Branovi situaci (a celkově Zimohrad super, až na tu popravu, na tu jsem se nedívala), líbí se mi, že má Dagmer tolik prostoru, do seriálu mi ten herec neskutečně sedí...
    - linka Daenerys mě fakt baví, její proslov na návštěvě u krále koření byl skvělý, sice jsem si zezačátku říkala, co to zas mele, ale ta pointa, že její sny se plní, byla výborná
    - scéna Ohaře jako true knight velice potěšila
    Theon Velký dobyvatel trpělivě vysvětlující rozespalému Branovi situaci
    On mu to ale vysvětloval i v knížce, ne?
    To si teď nevybavím, je to možné, že to bylo tak nějak i v knížce, každopádně zahrané skvěle, Theon je prostě skvěle zahraný, jak už bylo hodněkrát napsáno, a Bran je sladké dítě.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. května 2012
    Ano Dagmer je zahraný naprosto skvěle jen co je pravda. Ale Daenerys(in) proslov mě opravdu pobavil. Na místě toho obchodníka bych se jí vysmál úplně stejně.
    Jo krásné kapky dostala Matka draků :)
    Mě tím proslovem právě holka docela dostala, bych ji ty lodě asi nakonec dala. :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. května 2012
    Maršiel: Ja som sa čudoval, prečo ju nechcú podporiť, dokonca aj v knihe, ale keď sa zamyslíš, to je obchod. Máš zhruba 40 lodí, ktoré ti určite vynesú veľa zlata a máš risknúť ich nechať potopiť, ale vyhrať kvôli bielovlasej šialenkyni, ktorá sa ti isto odvďačí tým najväčším spôsobom, keď bude o kontinent ďalej. Čo ti dá. Titul? Máš prachy, načo ti je. Peniaze? Tých máš dosť. Jedine tak dobré obchodné vzťahy, no tie podaktorí majú už teraz... Ja by som jej nič nedal :D
  • upraveno 13. května 2012
    LG: no právě, kdybych měla peněz už dost, tak bych zariskovala a investovala do draků. Kdyby to nevyšlo, nechala bych si dost peněz, abych se ze ztráty vyhrabala. A kdyby to vyšlo, mělo by to spoustu výhod. Další peníze, obchodní vazby, přízeň dračí královny... :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. května 2012
    Áno, ale peniaze majú vďaka lodiam. Ak sa mu potopí veľa lodí, to, čo mu zostane minie na nové, čo nie je zrovna príjemná výhliadka. Ale ja som aj taký doritivlez, možno, že ak by som bol čisto náhodou v situácií jedného z nich - skôr ale XXD než MoS - tak by som pomohol, ale zas by som sa do toho nevrhal..
    Nic bych jí nedala a ještě bych se jí vysmála - fakt, že tam byla naposledy jako dítě, nikoho tam nezná, nemá žádné spojence, khalasar je pidi a zubožený.. Nic nedokázala, kromě toho, že se jí vyklubali draci, ale manžela, dítě, pokrevního jezdce a skoro celý khalasar přivedla k záhubě - na její strategické a vojevůdcovské schopnosti bych rozhodě nesázela a nepůjčila bych jí ani vor, natož lodě, které mi vydělávají a které mi zaručují více než spokojený život. Zisk velice pochybný, založený jen na nějakém slibu šílenkyně, která nemá ani spojence ani úspěchy, s rizikem, že si znepřátelím krále za mořem, kteří by mi pak mohli usilovat o život... No to bych se jí fakt vysmála..
    Spíš nechápu, proč tedy nepřijme nabídku druhého nejbohatšího muže..
    Marišiel napsal(a):

Mě tím proslovem právě holka docela dostala, bych ji ty lodě asi nakonec dala. :)

Mě tím dostala herečka, zahrála to dokonale - tu směs naštvání, zoufalosti, naivity, krve draka... ale taky bych jí samozřejmě nic nedal.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.