Hra o trůny 2x06 - Bohové staří a noví

upraveno 6. května 2012 v 2. řada
Theon dokonává svůj mistrovský tah. Lannisteři vysílají Myrcellu na cestu. Arya se setkává s nečekaným návštěvníkem.

Dany přísahá, že si vezme, co jí patří. Robb s Catelyn se dozvídají zdrcující zprávu. Qhorin umožňuje Jonovi prokázat, co v něm skutečně je.

imageČíst celý článek zde
15681011

Komentáře

• upraveno 8. května 2012
    Na to už jsem zapomněla - a to jsem knihu četla před dvěma měsíci:)
    to Emilio Pentoský: díky za neoznačený spoiler se zapálením domu neumírajících...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 8. května 2012
    v.felix: Aj tak je tu ešte nádej , že si to režiséri dajú po svojom .D
    Asi budu ten co prská. Mně nevadí odklony od knihy. Mně vadí, že jednání postav nedává smysl.

Dokonalým příkladem toho je Jon a Ygritte. V knížce dostal Jon příkaz ji popravit. Rozhodl se, že to neudělá a nechal jí jít. Vrátil se ke své skupině a jelo se dál. Pěkná scéna, která ukazuje dobré srdce Jona. V seriálu? Dostane příkaz jí popravit. Rozhodne se že to neudělá. Toho Ygritte využije a utíká a Jon běží za ní. Dohoní ji, zajme ji a hledá ztracenou skupinu? Proč? Jaký k tomu má důvod? Dostal jasný rozkaz. Tak buď ho uposlechnu nebo ne. Čeho si myslí, že dosáhne když přivede svázanou divokou, kterou měl zabít, o týden později do své skupiny? Chce aby ji popravil někdo jiný?

Tohle mi vadí, že se nějaká paní rozhodne totálně rozhodit děj, jen proto aby mohla prohlubovat vztah dvou postav i když na to bude mít celé dvě příští řady. Jak se vůbec může nějaká paní angažovat do dlouhosáhlého válečného románu, když nerozumí logice věci.
    Lord Gepeto: to je pravda :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 8. května 2012
    Pajadox napsal(a):

Asi budu ten co prská. Mně nevadí odklony od knihy. Mně vadí, že jednání postav nedává smysl.

Dokonalým příkladem toho je Jon a Ygritte. V knížce dostal Jon příkaz ji popravit. Rozhodl se, že to neudělá a nechal jí jít. Vrátil se ke své skupině a jelo se dál. Pěkná scéna, která ukazuje dobré srdce Jona. V seriálu? Dostane příkaz jí popravit. Rozhodne se že to neudělá. Toho Ygritte využije a utíká a Jon běží za ní. Dohoní ji, zajme ji a hledá ztracenou skupinu? Proč? Jaký k tomu má důvod? Dostal jasný rozkaz. Tak buď ho uposlechnu nebo ne. Čeho si myslí, že dosáhne když přivede svázanou divokou, kterou měl zabít, o týden později do své skupiny? Chce aby ji popravil někdo jiný?

Tohle mi vadí, že se nějaká paní rozhodne totálně rozhodit děj, jen proto aby mohla prohlubovat vztah dvou postav i když na to bude mít celé dvě příští řady. Jak se vůbec může nějaká paní angažovat do dlouhosáhlého válečného románu, když nerozumí logice věci.

+1 !!!

Pravda, je to seriál, nemôže byť rovnaký ako kniha, nevadí mi celkom zmeny od knihy, ale tie NELOGICKÉ zmeny. Je rozdiel, keď sa rozodnú Renlyho kilnúť vznášajúcim sa tieňom a nie tieňom na stane alebo je rozdiel dať scénku s Dany pred bránou a druhá vec je úplne zmeniť správanie postáv. To s tou é-grút bolo úplne mimo logiky...

EDIT: A teleportujúci Malíček ma furt rozosmieva :D
    Ygritte... Další hezká zrzka... Povedené. :) A další dobrej díl. Ať už je pondělí.. Chichi..
    Ygritte... Další hezká zrzka... Povedené. :) A další dobrej díl. Ať už je pondělí.. Chichi..
    Degradace Jonova charakteru v seriálu mě začíná štvát. Nejdřív ten úlet s Krasterem, nechápu, proč vše musí být v seriálu nutně vysvětleno. Nějaké to tajemství by taky nebylo na škodu, aby diváci trochu zapojili fantazii, ne hned v druhém díle musí být názorná ukázka, jak se věci ve skutečnosti mají, nejlépe tak, aby to diváka pořádně praštilo do očí . A teď odbočka s Ygritte. Scéna, kdy se Jon nad Ygritte slituje a propustí ji, místo, aby si ji nechal pláchnout, na mě v knize působila mnohem silněji. V těchto situacích mi nastavovaný děj, který v knihách není přijde zbytečný.
    Pajadox (neověřeno) 8. Květen 2012 - 12:50

Dreamer 8. Květen 2012 - 13:53
    Degradace Jonova charakteru v seriálu mě začíná štvát. Nejdřív ten úlet s Krasterem, nechápu, proč vše musí být v seriálu nutně vysvětleno. Nějaké to tajemství by taky nebylo na škodu, aby diváci trochu zapojili fantazii, ne hned v druhém díle musí být názorná ukázka, jak se věci ve skutečnosti mají, nejlépe tak, aby to diváka pořádně praštilo do očí . A teď odbočka s Ygritte. Scéna, kdy se Jon nad Ygritte slituje a propustí ji, místo, aby si ji nechal pláchnout, na mě v knize působila mnohem silněji. V těchto situacích mi nastavovaný děj, který v knihách není přijde zbytečný.
    Přesně tak, tohle mi vadí nejvíc - ty nelogičnosti a zesměšňování a předělávání charakterů. Někdy mě naštve i odklon od knihy - viz v šestém díle Tywin s Aryou a Malíčkem nebo ještě lépe - rozhovor Quhorina s Jonem a Jonovo "blouznění".
    Co se týče scény na Zimohradu, ta se mi moc líbila a vůbec mi nevadí odklon od knihy. Dokázala mě totiž zase parádně naštvat, ačkoli už jsem věděla, že jakmile nezabili "náhradu Mikkena" a přivedli mojí oblíbenou postavu - Rodrika, že zabijí jeho. Já myslím, že jak Theon, tak Rodrik a všichni ostatní si to herecky parádně dávali, podle mě prostě naprosto povedená scéna.
    Jinak jak tu někdo psal, že Rodrik by se měl chovat jinak, než se tady prý přehnaně choval... To si nemyslím. V knize byl zabit úplně jinak a tudíž nevíme, jak by se zachoval zde. Ale pokud by se tato postava knižně ocitla v takové situaci, jako v seriálu, podle mě by jednala dost podobně. Z knihy víme jeho odpor k Theonovi i jeho naprostou oddanost Starkům, jak by se tedy měl jinak chovat? Vždyť i při jejich knižním rozhovoru před Zimohradem Theonovi Rodrik pěkně nadával a nejradši by ho zabil.
    Jediné, co mě na tom mrzí je to, že jsem čekala, že zemře později, ale on zemřel už teď a ještě si to musel takhle vytrpět.
    Pokud v seriálu bude i Karstark s Robbem, zdá se mi, že bude špatně vykonaná poprava skoro pravidlem.
    A ani se mi nezdá, že by tato scéna nějak pozměnila charakter Theona.
    Nečtenáři z mého okolí jsou seriálem nadšení. Je to pochopitelné, seriál je vizuálně pěkný, řemeslně (až ná pár drobností) nadstandardní, se zajímavými herci a pochopitelně atraktivním námětem a prostředím.
    Ale nezávidím jim to. Jsem rád, že knihy jsem poznal daleko před seriálem. A zatímco u knih jsem zvědavý jak to celé dopadne, u seriálu jsem zvědavý jak si s tím poradí a jak vyřeší odklony od knihy. Ve výsledku můžou být tyhle rozporuplné epizody z druhé série výstrahou pro duo B&W a v dalších sériích si to víc pohlídají.
    GRRM před x lety v jednom rozhovoru říkal, jak je skoro nemožný jeho dílo zfilmovat a já si říkal, jak by bylo skvělý mít to jako film/seriál. Z tohoto hlediska jsem víc než spokojený. A hodlám si to užívat. Trápí mě akorát to, že změny v seriálu (=postavách a jejich důležitosti) se můžou následně promítat do čtení. Na druhou stranu, než GRRM dopíše další díl, tak zapomenu co se stalo v seriálu... Na to navazuje další věc - jestli seriál urychluje psaní nebo naopak zpomaluje. A vzhledem k tomu, že zatím nestihnul ani jednou(!) přepsat těch 200 stran vyhozených z Tance, tak to nevypadá moc dobře... No, nechme se překvapit.
    Nepartim k ludom , ktorí by smutili koli nedostatku vernosti serialu voci predlohe. Na to akú ťažku ulohu mali scenaristi v prefiltrovani vsetkych udalosti a prepletenych vztahov z knihy na obrazovku si myslim, že odviedli dobru pracu. Odklony od dejovej linie vnimam ako nevyhnutnost pri tomto stupni redukcie. Vyplyvaju z toho sice niektore zvlastnosti - vid Malicek a jeho StarTrekoidne premiestnovanie (kto vie či to stihne do buduceho týždna do Vysokej záhrady … môj tip je, že sa objaví až v Blackwater časti).
    Pri množstve postav, ktoré tu vystupuju je prirodzene, že nie všetci divaci su spokojni s priestorom, ktorý sa ušiel ich oblubencovi (ja napr. smutim pre neučasť Reedovcov), event. s deviaciami niektorých charakteorov - najviac viditelna na Jonovi, ktorý je "hlupejši ako vyzera" - akoby mu scenaristi nechystali osud Lorda Veliteľa. Alebo premena Robba na so nádejneho vojvodcu na romantickeho hrdinu prechadzajuceho sa po bitevnom poli koketujucom s ošetrovateľkami.
    Mne osobne najviac prekáža degradovanie ťahúňa druhej knihy - Tyriona - z ktoreho v poslednych dvoch častiach urobili …. trpazlíka, ktorý sa obmedzuje na občasné hádky so sestrou a fackovanie nechutného synovca. Naopak, na moje prekvapenie sa novým lídrom serialu sa stáva Theon - jednoznačne najvernejšia a nejuveriteľnejšia postava.
    Moc se mi líbilo, jak Tywin vysvětluje léčbu dyslexie. Mělo by se to pouštět dětským psychologům jako instruktážní video:-)))

Nemůžu si pomoci, ale scénáristé i většina režisérů se zatím v seriálu prezentuje jako průměr nebo podprůměr. Podle mě by schopnější lidé z takové předlohy s takovým rozpočtem dokázali vytřískat podstatně více.
    No zrychlili to,t tak to řeknu :D
    Oblíbené scény-
    Ohař kuchá 3 sráče nad sansou. Zabiják ten člověk :D Ještě ta nechuť ke králikovy jak na něj volal pse.
    Dany dostává čočku od kořenáře.
    Ygritt a Jon, tak a tady jsem pochopil proč má tu svou hlášku :D Jon opravdu nic neví a objevuje se to jak v rozhovoru s ní tak s Půlrukým. A jak mu kroutila zadkem takový Trollface :D
    Tyrion fackuje králíka, Dinklage tam zahrál takovou scenu že jsem myslel že se rozbreči nebo co tam hral.

Chápu proč se museli zbavit Rodrika ale kde měl k sakru vojsko a jak se povedlo Theonovy je obejít na cestě z Torhenovy věže s posádkou jedné lodi a dobýt Zimohrad. Vždyť tam měl kolik 15 lidi kteří útočily na jednu z bašt severu.... prej háky. To by je dokazale schodit dolů i hlídka. To by museli být sakra Ubervikingové. A něco mi říká že Ramsay bude prezentovan jako kladas. Z Theona si udělá smradocha a nějaký zabití dvou dětí tam vubec nebude.

KRádež draků
    Ještě jak říkate jak to Malíček stihnul na Harrenov z tábora Renlyho - on měl myslím dost času když Theon stihnul dojet z Pyke na sever, oblehnout Torrhenovu věž, odpochodovat na zimohrad a dobýt ho.
    Jo, jak Ygritte vrtěla tím zadkem, to mě dostalo :D "Stop moving!" :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 8. května 2012
    Vždyť přece není nikde dáno, kolik času uběhlo mezi jednotlivými díly. Takže třeba mezi 5. a 6. dílem mohl uběhnout týden, dva týdny...
    Sajn napsal(a):

Se jí, chudince, špatně leželo a Jon je kvůli tomu na ní tak protivný.... :D
    Miss Utahraptor napsal(a):

Sajn napsal(a):

Se jí, chudince, špatně leželo a Jon je kvůli tomu na ní tak protivný.... :D
    Já bych byl teda rád :D
    Co myslíte že je s Doreah? Já odhaduju, že je do tý krádeže namočená (ať již třeba proti své vůli). Páslo by to k tomu, jak naznačovali, že ona si s draky rozumí. A hlavně by to taky vysvětlovalo, proč je přendavali z klecí.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 8. května 2012
    Mně by vůbec nevadilo, kdyby z ní byla dračí konzerva
    Mně by to mrzelo, hezky se na ní kouká :-)
    já jsem čekal hlášku s mečem. "To mě tlačí tvůj meč?" Jon: " Meč má položený vedle sebe."
    Krisa napsal(a):

Mně by vůbec nevadilo, kdyby z ní byla dračí konzerva

Lépe bych to nevyjádřila... :)
    AK sa nemylim, tak Dany jej povedala v piatok diely aby zistila info o Xarovi, tak hadam zistuje :)
    No kdyby se nějak podílela na krádeži Danyiných prcků, byl to aspoň důvod, proč v seriálu ještě žije. Kromě toho, že její představitelka je "eye-candy", teda.
    Blackfish napsal(a):

já jsem čekal hlášku s mečem. "To mě tlačí tvůj meč?" Jon: " Meč má položený vedle sebe."

"To je výplata. Mezi Muzeem a Můstkem mi přidali..." :D
    Ja som si diel stihol pozrieť až dnes a tá posledná scéna ma dosť vytočila... Danin khalasar mal asi tak 50 ľudí, teraz 50 zabili tak som zvedavý, komu plánuje neskôr vládnuť... Ale zjavne potrebovali nejaký cliffhanger na koniec tak to poriešili takto
    Zmena u Theona mi nevadí i keď je trošku nelogická a podľa mňa sa to malo odohrať ako v knihe (ukázať aký sú Boltonovci svine), ináč je to krásne zahraná scéna
    Ygritee a John sú kapitola sama o sebe k tomu už bolo vše povedané a ja s tým súhlasím
    Promiňte ale co sakra měl znamenat závěrečný únos draků? Pokud to tím chtějí spestřit tak teda přeju fakt hooodně štěstí aby se do toho nezamotali a úplně to nepo...dělali...
    Tak ono je podle mě docela dost možné, že Půlrukého družinu pobijou dřív, než je Jon najde, toho pak zajmou a Ygritte se za něj přimluví. Tím by také přidali nečtenářům hádanku, jak je to s jeho loajalitou (oproti knize, kde víme, že je věrný hlídce)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.