!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1188189191193194243

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Tyrion Lannister Dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že Jiní/Wighti majú modré oči ako zreničky, tu to chápem tak, že bielko je trochu namodralé, toť vše.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Achileus
    Achileus napsal(a):

@Tyrion Lannister Tullyove a Baratheoni máj taky modre oci, znamenato, že máj neco spolecneho s Jinymi? :-D

Baratheoni i Tullyové nemají modré i bělmo svých oči, to žádný obyčejný smrtelník. :D
  • Dočítám Tajemného rytíře a tak si říkám, jestli je možné že Maynard Plumm NENÍ Bloodraven..? Protože prostě je a jen to zas Martin nenapíše přímo. Ta jeho magie je beztak trénink Mužů bez tváře.. Když nebyli draci tak nebylo asi moc prostoru pro pořádnou magii.. Hmm? :-)
  • (předpokládám že jsem znovu objevil Ameriku...)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Tyrion Lannister uf to se mi ulevilo, že nikdo modrookej s nima nemá nic společného
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    sfik napsal(a):

Dočítám Tajemného rytíře a tak si říkám, jestli je možné že Maynard Plumm NENÍ Bloodraven..? Protože prostě je a jen to zas Martin nenapíše přímo. Ta jeho magie je beztak trénink Mužů bez tváře.. Když nebyli draci tak nebylo asi moc prostoru pro pořádnou magii.. Hmm? :-)

(předpokládám že jsem znovu objevil Ameriku...)

předpokládáš správně :-D
    Chování Plumma, jeho narážky, úšklebky, stejně tak popis, když se blíží k Dunkovi po souboji u studny jsou dost napovídající.
    Jen se zřejmě nejednalo o beztvářníka, ale o převtělení nebo důkladné přestrojení.

• no je tam aj viac narážok na to že Plumm je BR.
    Už neviem presný citát ale na hostine niekto povie, že ak su legendy pravdivé, tak sa na hostine nachádzajú bastardi Aegona IV (pretože bol takí kurevník) načo Plumm odpovedá že je to dosť možné. BR je bastard Aegona IV.

Plumm rovnako ako Mel používa obrovský drahokam na zapínanie svojho plášťa, možno je niečo podobné potrebné na takúto maskovaciu mágiu.

Alebo keď sa Plumm blíži v daždi ku Dunkovi tak Dunk najprv vidí len jedno oko v tme. BR má len jedno oko

Plumm mizne keď sa na scéne objaví BR.
  • @Nevada: To je trochu široká definice... jestli "Dračí krev" je asi tak přesně definovaná jako modrá krev šlechticů, pak souhlasím,... Každopádně spíše bych to co jsem napsal shrnul tak, že ovládání draka bude víc záviset na tom, kdo a jaký mu dal výcvik a kdo před ním dokáže ukázat autoritu (což zřejmě Targaryeni uměli, když s draky vyrůstali). Dračí krev beru spíše jako pohádku (a velmi inteligentně postavenou, protože byla "podpořitelná" pozorováním - koukejte, všichni jezdci jsou Targaryeni... a i kdyby nějaký někdy nebyl, tak se o něm náhodou může zjistit, že to je levoboček z třetího kolene a pátého lokte...), aby se o totéž nepokoušeli jiní, protože monopol na draky představoval absolutní moc.
    Do jisté míry je to "jen prohození příčiny a následku" - stejně jako z čistých pozorování (i kdybys měla napozorovanou 100% souvislost) nemůžeš říct, jestli kouření způsobuje rakovinu, nebo náběh na rakovinu způsobuje chuť na cigaretu...
  • @Jay Já si myslím, že to bude něčím jiným. Ano s draky vyrůstali, ale mezi drakem a jezdcem je vytvořené pouto a drak nesnese jiného jezdce dokud jeho původní neumře a i tak nenechá každého aby na něj sedl. A ti co nebyli z jejich rodu pocházeli z dračího kamene, kde každá ženská roztáhla nohy pokud prošel okolo nějaký Targaryen, takže prakticky každý tam v sobě měl nějakou dračí krev. Inak draci tam byli dlouho a nikdy se nepodařilo nikomu osedlat draka pokud nepocházel z nějakého rodu dračích jezdců.
  • @p1e9t9r2: Stejně to ale může fungovat mezi koněm a jezdcem, nebo psem a cvičitelem... Jako já si myslím, že nemůžeme zatím najít důkazy ani pro to, ani pro ono, takže si každý můžeme věřit čemu chceme. Já ze tím vidím jen chytře rozhlášenou povídačku, kterou si upevnili "monopol" na draky... A pomni, že i kdyby to kdysi byla jak říkám povídačka, tak po x generacích bez draků to Dany klidně může brát jako fakt. :o) Dokud Mistr neřekne víc, nevíme nic. :o)
  • Mám teorii - co když za smrt Joffreyho může Tywin? Byly by to dvě mouchy jednou ranou - smrt Tyriona ( kterého se snažil zabít už dřív, aby ho zbavil dědictví - viz bitva na zeleném bodci) a smrt Joffreyho ( Kterej byl nebezpečnej maniak a mohl by zkazit Tywinovi plány, a taky si myslím že nezapomněl jak ho Joffrey urazil...). CO na to říkáte?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Mirkleus To asi ne, Joffa otrávila Ollena, za pomoci Malíčka a nevědomé pomoci Sansy.
  • Ještě jedna teorie - Jiní jako zbraň dětí lesa proti lidem. Dávalo by to smysl - Lidé obsadili většinu Westerosu tak se chtěli Děti pomstít a dobýt to zpět. Tak vytvořili pomocí magie Jiné, aby je porazili.... Ale pak začali lidé vyhrávat a tak se Děti ,,jako´´ přidali na jejich stranu, aby zakryli že za tím stojí....
    @Mirkleus Technicky to není nemožné, a pokud Jojen opravdu skončil v tom salátu pro Brana, tak už bych se tomu pomalu ani nedivil, nicméně zase u sebe mají Bloodravena, který nevypadá zrovna jako někdo, kdo by rád vyhladil lidstvo.
  • Víme jistě že je to Bloodraven? Děti ovládají magii takže to může být jen Iluze...
    @Mirkleus Eddard přestrojený za Bloodravena? :twisted:
  • Aegon Dobyvatel žeby?
    @Mirkleus Jen to ne. Vážně doufám, že se Martin nesníží k nějakým konspiračním superhovadinám, a nedohodí nám tam westerosské ilumináty nebo něco podobného.
    Jay napsal(a):

@Nevada: To je trochu široká definice... jestli "Dračí krev" je asi tak přesně definovaná jako modrá krev šlechticů, pak souhlasím,... Každopádně spíše bych to co jsem napsal shrnul tak, že ovládání draka bude víc záviset na tom, kdo a jaký mu dal výcvik a kdo před ním dokáže ukázat autoritu (což zřejmě Targaryeni uměli, když s draky vyrůstali). Dračí krev beru spíše jako pohádku (a velmi inteligentně postavenou, protože byla "podpořitelná" pozorováním - koukejte, všichni jezdci jsou Targaryeni... a i kdyby nějaký někdy nebyl, tak se o něm náhodou může zjistit, že to je levoboček z třetího kolene a pátého lokte...), aby se o totéž nepokoušeli jiní, protože monopol na draky představoval absolutní moc.
    Do jisté míry je to "jen prohození příčiny a následku" - stejně jako z čistých pozorování (i kdybys měla napozorovanou 100% souvislost) nemůžeš říct, jestli kouření způsobuje rakovinu, nebo náběh na rakovinu způsobuje chuť na cigaretu...

Nemyslíš, že by za těch cca 5000 let trvání Valyrie někdo přišel na to, že těch pár desítek rodů si draky syslí pro sebe, když je přitom může ovládnout "kdokoliv"?
    Ptám se čistě ze zvědavosti, nehodlám ti to rozmlouvat, ale co tě vede k ignorování v sáze jasně řečeného a fabulování něčeho, k čemu není nejmenší náznak? :)
    Mirkleus napsal(a):

Ještě jedna teorie - Jiní jako zbraň dětí lesa proti lidem. Dávalo by to smysl - Lidé obsadili většinu Westerosu tak se chtěli Děti pomstít a dobýt to zpět. Tak vytvořili pomocí magie Jiné, aby je porazili.... Ale pak začali lidé vyhrávat a tak se Děti ,,jako´´ přidali na jejich stranu, aby zakryli že za tím stojí....

Ale lidi nezačali vyhrávat. Naopak byli na pokraji vyhubení a Jiné porazili jen díky pomoci dětí lesa. Bez nich by to nedokázali.
    Mirkleus napsal(a):

Víme jistě že je to Bloodraven? Děti ovládají magii takže to může být jen Iluze...

Proč by to děti lesa dělaly? Proč by k sobě vůbec lákaly Brana, když stejně chtějí lidstvo zničit? Děti lesa pomohly při stavbě Zdi s její magickou ochranou, přes kterou Jiní nemůžou. Pokud by chtěly lidi zničit, stačilo by jim prostě Zeď strhnout.
    Ohledně ovládání draků, vysvětlení může být jednodušší, než se zdá. Mezi Targaryeny stejně jako nyní mezi Starky, mohli být měniči nebo něco měničům podobného, to by i vysvětlovalo, proč ne každý, kdo má krev draka, může draky ovládat. (A v tom případě je Daenerys v... :twisted: )
  • @Jay Za těch několik tisícovek let co ovládali draky, se nikdo takový nenašel a kdo se pokusil ten zažil kremaci za živa
    @Tyrion Lannister
    Myslím, že to sice nebylo přímo řečeno, ale měniči jsou jen mezi Prvními lidmi (a dětmi lesa), souvisí to s bezejmennými bohy severu (a dětmi lesa).
    Ovládání draků je v sáze i ve Světě ledu a ohně jasně dané "dračí krví", i když tomu někteří nevěří :) Což nevylučuje, že by se třeba Bran jakožto měnič nemohl v budoucnu dostat do hlavy draka (a stát se tak třetí hlavou draka).
    Daenerys draka přece ovládla. Kdyby ne, Drogon by z ní udělal vypečenou svačinku.
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

@Tyrion Lannister
    Myslím, že to sice nebylo přímo řečeno, ale měniči jsou jen mezi Prvními lidmi (a dětmi lesa), souvisí to s bezejmennými bohy severu (a dětmi lesa).
    Ovládání draků je v sáze i ve Světě ledu a ohně jasně dané "dračí krví", i když tomu někteří nevěří :) Což nevylučuje, že by se třeba Bran jakožto měnič nemohl v budoucnu dostat do hlavy draka (a stát se tak třetí hlavou draka).
    Daenerys draka přece ovládla. Kdyby ne, Drogon by z ní udělal vypečenou svačinku.

Proto zmiňuji něco podobného, protože Targaryeni ani nemohou být měniči (to by v tom sedle ani nemohli vydržet, navíc by si někdo brzy všiml, že na těch hřbetech spí, přinejmenším by se o tom dochovali zmínky, alespoň ve snech :D). Jde jen o to, že mezi drakem a pánem může být také nějaké vnitřní propojení. Každopádně, podle mne měl na to "ovládnutí" každý valyrijský rod svůj trik. Někdo používal genetiku skrze dračí krev, někdo nějaké čáry, jiný zase kouzelné předměty, což ukazuje existence Euronova rohu, která svědčí o tom, že těch způsobů jak ovládat draka je určitě více než jen skrze správné geny.
    upraveno 3. srpna 2015
    @Tyrion Lannister Aha, tak to jsem ten post špatně pochopila.
    Nicméně si myslím, že k ovládnutí draka (spoutání s jezdcem) ta dračí krev potřeba je. K ovládání draka (aby poslouchal příkazy) pak někteří používali bič, někteří roh. Ale je to jen moje domněnka. Proto se těším, až Viktarion nebo Euron ten roh na dracích vyzkouší - nejlépe oba. Asi nemusím dodávat, v jaký doufám výsledek :-D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 3. srpna 2015
    @Nevada Treba vytýčiť, že zatiaľčo Dany je jazdkyňa, tak Drogona nevedela navádzať (ona sa na ňom skôr niesla, nejazdila, v jej poslednej kapitole z Tanca tam spomína, že ho nedokázala manévrovať).
    EDIT: Tým len myslím na okraj, že neviem, či Targaryeni, ak boli jazdcami, si vytvorili nejaký kód krotiteľov alebo išlo o magický spoj.
    @Gepeto Žádný učený z nebe nespadl. Myslím si, že se ho "řídit" naučí. Bylo to pro ni poprvé. Drogon je navíc pubertální fracek, který rostl jako dříví v lese. Bude ho muset asi (se)řezat, aby ho dostala do latě.
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

@Tyrion Lannister Aha, tak to jsem ten post špatně pochopila.
    Nicméně si myslím, že k ovládnutí draka (spoutání s jezdcem) ta dračí krev potřeba je. K ovládání draka (aby poslouchal příkazy) pak někteří používali bič, někteří roh. Ale je to jen moje domněnka. Proto se těším, až Viktarion nebo Euron ten roh na dracích vyzkouší - nejlépe oba. Asi nemusím dodávat, v jaký doufám výsledek :-D

Inu, je možné že celé to s tím rohem je blamáž a je to jak si myslel někdo z Victarionových lidí, že ho tam Euron poslal, aby se ho jednoduše zbavil. Přece jen, musel vědět, že Victarion na tu věc se svojí ženou nezapomněl, takže posílat tam zrovna jeho, místo někoho loájalního zavání nějakou čertovinou. Fakt, že mistr, kterého mu přidělil zkusil neúspěšně Vikiho přiotrávit, by tuhle domněnku potvrzoval. Každopádně Victarion na ten roh nezatroubí a Euron také ne, v poslední jeho kapitole mu rudý kněz říká, že si ten roh musí přivlastnit krví. Doteď, každý trubač skončil s akutním zápalem plic, to svědčí o tom, že ten roh nějaké magické schopnosti má. Navíc, je dost pravděpodobné, že působí i na lidi a Euron ho použil, aby zvítezil v královolbě. Je to hrozně vidět, jak po tom zatroubení všichni podivně otočí. A i Ashi při rozhovoru se Čtečem zmiňuje ten "prokletý roh." Sranda by byla, kdyby ten roh na ovládání draků byl dvojsmysl a byl určený k ovládání těch dvounohých draků :twisted: A ten, kdo ovládá Daenerys.....
  • Co se týká krasojízdě na dracích, tak podle mě je důležitá hlavně drezůra draků. Možná drak dokáže vycítit že ten nebo kterej má valyrijskou "dračí" krev a je povolnější. Stejně tak jsem přesvědčen že té dračí krve zbylo (z genetické stránky) v západozemí ještě dost hlavně po kurvení Aegona IV. :D nevěřím že se všichni legitimizovaní bastardi přihlásili o svůj kousek štěstí v KP (protože se to stejně podle mě ani všichni nedozvěděli), ale zároveň si myslím že tahle dračí krev bude Martinem ignorovaná jako kdyby nebyla (pokud z toho vrhu teda nepochází malý grif).

Každopádně jsem přesvědčen že dračí jezdci měli při cvičení mladých draků spoustu odborné literatury jak na to, možná dokonce někde ve Starém městě tahle dílka i jsou (ostatně kde jinde než v největší knihovně toho světa). Spíš bych řekl že byla důležitá psychologie zvířete a jak ho vycvičit a jak zvíře donutit k poslušnosti. To že byla procentuální úspěšnost a že drak nebyl loajální kde komu je jasné, stejně jako v našem světě se ne každý idiot hodí k psům, protože z nich vyroste neřízená střela :)

@Nevada A když se o to pokusí, bude se podávat grilované hovězí?
    @Tyrion Lannister Zešílí, protože pokud by se ocitl v její hlavě :twisted:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.