!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1219220222224225243

Komentáře

• @Beleg No to je otázká do pranice, každopádně příběh se mohl v průběhu vyprávění upravovat. Na severu mají hrdinu, který našel děti lesa a ty mu pomohli porazit bílé chodce. Otázka je to ten samý hrdina? Je to několik tisíciletí, takže co když si k tomu rudí kněží jenom někoho připojili možností je spousty.
  • Jay napsal(a):

@Beleg: Přesně jak zmiňuje @p1e9t9r2 - Příběh o Potopě mě napadl taky jako příměr - popravdě nelze vyloučit, že se jednalo o tutéž povodeň a že se kočující lidé rozlezli až poté, nelze vyloučit, že se jednalo o podobně katastrofickou povodeň na více místech... Stejně tak válka s Jinými nemusela být jen jedna a jen na jednom místě - a pokud jediná byla, tak nejspíše někde v Západozemí, kde vznikla Zeď, takže je otázka, jestli všechny ostatní kultury nakonec nevznikly z pradávných uprchlíků ze Západozemí... přeci jen ty tisíce let na vybudování a pády mnoha říší bohatě stačí...

Tak zrovna na tohle výjimečně Martin odpověď dává: nejstarší kultury (teda ty prokazatelně lidské) vznikly právě v oblasti Yi-Ti, Sarnoru (dnešní Traviny) a Zálivu otrokářů (Ghis). Západozemí byla z pohledu lidí barbarská končina. Koneckonců Dlouhá noc se nestala před až tak extrémně dlouhou dobou (co je v Písni 10.000 let :-) )
  • @Beleg: No, to je právě to, co nevím - možná je to uvedeno ve Worldu (který nemám), ale ani to není záruka. Wiki u těchto prastarých kultur neudává rok ani přibližně, takže neumím podložit, jestli je tím míněno -20.000, nebo -5.000 a pouze se za mořem rychleji rozvinuly... Ono 10.000 není zas TAK krátká doba - spíše je otázka, jak to, že část je za tu dobu bez progrese (budování Zdi a hradů), jinde je brutálně překotný vývoj (od pazourku až k oceli...).
    Mimochodem i antické báje mluví o potopě.
  • Tak my si musíme uvědomit že západozemí byla vlastně součást essosu, mne by spíš zajímalo jestli děti lesa pocházejí jenom ze západozemí nebo byli i jinde. (Je tam ještě jeden kontinent, kde jsou jen lesy, což by mohlo být pro ně ideální obydli, vzhledem k tomu, že stavěli dříve města ve stromech.)
  • @Jay Ano, mám to právě ze Světa ledu a ohně. Super kniha, velmi doporučuji, člověk pak lépe chápe některé věci z Písně. A všímá si i oblastí mimo Západozemí. Datace je nejasná (logicky, Martin není pitomec :-D ), ale pět tisíc je určitě málo. Před pěti tisíci let už existovala Valyrie a byla mocná, Ghis už byl starou říší a Andalové už byli v Západozemí.
    Jinak jsi ale narazil na zajímavou otázku - a to je progrese. V měřítku našeho světa je vyloučeno, aby jakákoliv kultura přežila deset tisíc let. Ve světě Písně nejenže se kulturní a společenský svět za deset tisíc let zásadně nezmění, ale existují dokonce i stavby tak staré (byť by byly původní jen základy) a dokonce i rodiny tak staré. Svět neuvěřitelně rigidní.
  • @Jay Vždyť jo, jak jsem říkal, potopa se skutečně odehrála v oblasti Středozemního moře.
  • @p1e9t9r2 Opět odkáži na Svět ledu a ohně: V severní části Essossu, mezi Travinami a Chvějivým mořem, je velký les (jeho jméno si už nepamatuji), kde dodnes žijí bytosti podobné Dětem (možná přímo Děti). Dothraci se jich bojí a nechávají je na pokoji. Jinak jen lesy jsou na jižním kontinentu (Sothoryos), ale ten je k obydlení nevhodný - horko, vlhko, děsivá zvířata, domorodci, co jsou lidmi jen na půl (takoví pruhovaní neandrtálci :-) ).
  • @Beleg Njn ten svět ledu a ohně :D Mne by spíš zajímlo jestli vymyslí něco s tím třetím kontinentem nebo budeme jenom o něm vědět. Wiky nám říká, že jedna žena z valirye ho prozkoumávala na drakoj 3 roky než se vrátili, alevíc nevím :D
  • @p1e9t9r2 Ano, a nenašla jeho konec ani žádné osídlení rozumnými bytostmi. Je to země bez konce stejně jako je Essoss bez konce, Západní moře bez konce a Píseň bez konce :-D
  • @Beleg Já myslím, že tam vývoj je, taky se vem jak dlouho tady byli starověké říše a kolik tisíc let se střídali a při pádu vždy došlo k zapomnění znalostí, které se opět museli objevit. Pak přišel středověk, který víme jak vypadal :D Zde bych spíš sledoval fázi, kdy západozemí je ve středověku a některé části světa jsou na konci starověku nebo u nich ještě neskončil. (U nás byla první města 9000 let před naším letopočtem a větší celky cca 5000 (z hlavy to nevím a nechci dohledávat, kdy se rozvíjeli mezopotánské městské státy jako Ur)
  • @p1e9t9r2 Nejdéle prokazatelně stojící stavby na planetě jsou pyramidy - staří cca 5.000 let (a to je obrovská výjimka). Přitom jenom v Západozemí je starší než 5.000 let Zeď (budiž, to je mimořádná stavba), ale i Zimohrad, Kailinská držba a Bouřlivý konec (co mne jen tak napadlo). Byť samozřejmě z původních staveb se zachovaly jen základy. Nejdéle existující jakž takž homogenní kultura (zvyky, náboženství, jazyk) na Zemi byla egyptská - asi 3.000 let. V Písni se víra ve Staré bohy praktikuje už asi 12.000 let, v Sedm jistě víc než 6.000 (příchod Andalů do Západozemí). Nejstarší známý rod v našem světě, o kterém vím, je japonské císařské rodiny - asi 3.000 let (zase obrovská výjimka). V Písni každý třetí rod odvozuje svůj původ od Prvních lidí, navíc často mají po celou tu dobu neměnné rodové sídlo, tedy rodová linie se musí držet tisíciletí (to je vůbec zvláštní, rody přeci vymírají s mnohem vyšší intenzitou).
  • @p1e9t9r2 Jo, promiň, abych byl přesný, existují starší stavby než jsou pyramidy, u Jericha nebo některých anatolských chrámů bychom se možná dostali i na těch 10.000, ale to byly stavby pohřbené pod zemí a nyní vykopané....
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    p1e9t9r2 napsal(a):

@Beleg Njn ten svět ledu a ohně :D Mne by spíš zajímlo jestli vymyslí něco s tím třetím kontinentem nebo budeme jenom o něm vědět. Wiky nám říká, že jedna žena z valirye ho prozkoumávala na drakoj 3 roky než se vrátili, alevíc nevím :D

Myslím, že ako aj Letné ostrovy to bude skôr také křoví reálií.
  • @Beleg To je to co nevíme, kdyby se ta v našem světě nemydlilo jak by se ty kultury vyvíjeli. Další problém je, že tady lidé šetří materiálem, takže třeba po vypálení babylonu se část z něj použila na stavbu bagdádu. Inak první městské státy byly dřív než egypt, ale bohužel moc toho po nich nezbylo díky tomu jak skončili (někdo jiný přišel vypálil a pak zbytky využil na stavební materiál) No a v současné době nám ty staré budovy likviduje parta (spousta hvězdiček) a dokonce vyhrožují že nechají strhnout pyramidy v Egyptě. (inak egyptské pyramidy proč stojí tak dlouho a nikdo je nerozebral jeden z důvodů, že arabáci se jich báli).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. června 2016
    p1e9t9r2 napsal(a):

S tou magii něco na tom bude, neb jak se dráčata vylíhla, najednou se začal objevovat silnější magie (pyromaceři v králově přístavišti dokázali aplikovat postupy, které po vymření draků zanikly, nebo ti pouliční čarodějové v guartu. Spíš je zajímavé, že v hodně příbězích jsou draci právě zdroj magie (respektive bájná zvířata). Tady víme, že velká část těchto tvorů vymřela, ale za zdí jich dosud pár úřežívalo, proto by se dalo soudit že se tam vyskytovali měničiči ... atd

Teď je otázka, zda magie posílila, když se vylíhli draci, nebo jestli se draci vylíhli, protože začal sílit vliv magie. Protože v nějaké míře magie pořád existovala. Ostatně Jiní, coby magické bytosti se vrátili a byli aktivní dlouho před vylíhnutím draků.
    Totéž opačným směrem - po Tanci draků. Vymizela téměř magie, protože vyhynuli draci, nebo draci zahynuli, protože slábla magie?

Tudíž, jsou draci zdrojem magie, nebo magii potřebují k životu?
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Nevada uvidime? neletela kometa okolo, ked draci vyhynuli?
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Dokonce i účastníci fóra si zde všimli, že počítání času ve světě Písně je značně přemrštěné a mohu je ujistit, že číselné údaje jsou mnohem menší, než nám mistři předkládají. Tučně zvýrazněné to není náhodou.
    Draci jsou ouze jedním ze zdrojů magie, dalšími zdroji jsou Bohové samotní a samozřejmě i ledová moc Jiných.
    A jelikož rád obhajuji konspirace o Westerosu, říkám vám, že dračí zdroj magie pochází ze Saurona, magie Jiných z Morgotha a "Ti co zpívají píseň Země" ji dostávají skrze své Staré bohy, o nichž jakožto Avari slyšeli pouze zmínku, nepamatují si jejich jména, ale jsou jim vděční za každý zdroj magie... ;)
    A já bych Ti tuze ráda řekla, kam si můžeš strčit prolínání světů dvou různých ság. Ale ještě pořád bojuju se zbytky slušného vychování, tak si to jen domysli.
  • S drakama to je na štíru stále není ani vyřešení zda dračí vejce má neomezenou dobu expirace nebo po nějaké době se prostě zkazí :D (na druhou stranu víme, ža kanibal na dračím kameni konzumoval dračí vejce a mladé draky). Pokud by vejce nemělo dobu expirace, tak draci nevymřou dokud nebude zničeno poslední vejce, takže se dá říci, že nějakou dobu hybernují, než nastanou vhodné podmínky a vylíhne se. (Targaryenům se také všechny vejce nevylíhla ale třeba jenom jedno ze snůšky, tak otázka byly ta vejce jalová nebo jenom hybernovala) Je škoda, že tam nikde není známka, že někdo vejce rozbil to by nám odhalilo mnohé
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Nevada :applause:
    Nevada napsal(a):

A já bych Ti tuze ráda řekla, kam si můžeš strčit prolínání světů dvou různých ság. Ale ještě pořád bojuju se zbytky slušného vychování, tak si to jen domysli.

Což mně připomíná, že bych ti já zase tuze rád řekl o několika jistých topicích, které měla nejmenovaná osoba odstranit ;)
    Edem napsal(a):

@Nevada :applause:

:applause:
    No, tak to máš smůlku. Neměl jsi to tak překotně zakládat. Ber to zatím jako pomníčky.
    Nevada napsal(a):

No, tak to máš smůlku. Neměl jsi to tak překotně zakládat. Ber to zatím jako pomníčky.

Jako pomníčky to samozřejmě beru už nějakou tu dobu. Spíše se zakládám na tom, že jsi mi to v jistém slova smyslu slíbila a jelikož si zakládám na tvé dobré pověsti, tak mě trochu vyvádí z míry, že jsi ještě dle svých slov neuskutečnila... ;)
  • Ne že bys byl vděčný, že projevila milosrdenství a nechala ti ty pomníčky, ať máš co navštěvovat, ty ještě pokoušíš štěstí a taháš tigra za fousky... :-D
  • Ohľadom bohov a mágie, myslím, že sa líšia len tým, že mägia je určitá sila/energia v okolí kumulujúca u špecifických osôb a stvorení za špecifických okolností, zatiaľ čo boh je takáto sila/energia s vlastným vedomím a vôľou. Alebo aspoň vedomím. Takže jediná vec, čo nás môže rozsúdiť je stretnutie/rozhovor s Bohom, či podobný zásah.
  • Tak som troška premýšľala nad mottom našich morských pirátskych obludiek - "What is dead may never die, but rises again, harder and stronger." - a napadlo mi, či to náhodou prenádherne nepasuje na Theona. Jeho pobyt na Hruzove a identita Smaďocha sú tak trocha smrť jeho pôvodného Ja, ale po úteku zo Zimohradu akoby sa vrátil späť. A je človekom, ktorý už nemá veľmi čo stratiť (tých je najťažšie zastaviť), človekom, ktorý prešiel peklom a prežil a hoci je prakticky zlomený, ľudská troska, myslím, že môže nájsť iný druh sily. Myslím, že v budúcich kapitolách uvidíme ako sa pozviecha a ešte nám ukáže. Áno, viem, že to znie trocha romanticky a naivne ala Sansa.
  • @Aviv No já spíš čekám jak ho v knize obětují starým bohům a jestli to bude mít nějaký vliv na průběh bitvy
  • Hmmm, nevím kam to dát... ona to možná ani není spekulace v pravém slova smyslu (tj. netýká se děje),... ale přesto to spekulace je - při pročítání normální wiki jsem padl na to, že v Anglii bylo používáno spojení "Good Queen Anne", čili Dobrá královna Anna... Ať nad tím uvažuji sebevíc, tak "Good Queen Alysanne" zdá se mi tím být dosti inspirovaná... Mimochodem, ta Anna o které se to říkalo měla přízvisko Česká a byla dcerou Karla IV (trocha historie neuškodí :o)).
  • @Jay Tak proč ne, Anička je jediná, které tak v anglicky mluvícím světě říkají :) A docela známou story její a jejího manžela mají Angličani jako jeden z historických dojáků, i když z ní Martin nic nepoužil. Tak mě napadá, že ani elemty z ní nepoužil, i když jako historické pozadí by to do jeho světa celkem pasovalo, zvlášť ta bezdětnost a fakt, že ona byla mezi lidem oblíbenější a taky lepší diplomat, pročež to on po její smrti podělal.
  • Ahoj, ráda bych si zkrátila čas při čekání na 6. knihu a přečetla si Martinovy povídky ze Západozemí. Našla jsem, že by mělo být v češtině tyto: Potulný rytíř, Přísežný meč,Tajemný rytíř a Rytíř v přísaze. Pak prý vyšel Rytíř 7 království a ten sdružuje 3 povídky. Ale které z těch 4 to jsou??? Víte někdo, jak to je? děkuji
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.