!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1217218220222223243

Komentáře

• Mně železní vadí, všichni.
    Amen
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Železní jsou takový ten národ, co si o sobě myslí jak je lepší než ostatní a přitom jsou úplně v háji.
    Umí jen vraždit a krást a omlouvají to nějakou Železnou měnou nebo co.
    Železné ostrovy jsou nejhnusnější místo v Zapadozemí, hnusný počasí a škaredý lidi - Což spolu souvisí.
    Viktor je tupý násilník, Balon do sebe zahleděný blbec bez sebereflexe, Aeron z alkoholika na jebnutyho kněz, Euron je BlackMagic se zajímavou historií, ale pořád je to šílenec a vrah a ještě hůř. Aše je otravná feministka, tak samostatná až to bolí, ale v Tanci ji fandím, protože koneckonců v Tanci už není moc na výběr.
    Theona mezi tu chásku nepočítám. Takže tak. Jo a jejich kapitoly ve čtvrté knize nuda, ocenil sem je až na třetí přečtení.
  • LIdi já se spíš těším až ta kniha výjde no doufám že výjde :D tak to tady bude diskuze :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    p1e9t9r2 napsal(a):

LIdi já se spíš těším až ta kniha výjde no doufám že výjde :D tak to tady bude diskuze :D

Vyjde v angličtině. Případi, co jsou ochotní si to sehnat v ájině to vyspojlují všem ostatním a ti pak budoui naštvaní. Tak o rok později vyjde i česká verze...
  • upraveno 5. června 2016
    Mě to obrovské nadšení z knih pozvolna přešlo a mám čím dál tím víc šťouravou náladu, když jde o Píseň :-k obdivuji čtenáře, co dokázali celé ty roky čekat na Tanec a udržet si nadšení. Až vyjdou za těch dva až pět let Vichry (jsem optimista), nejspíš si nebudu odškrtávat v kalendáři dny do vydání.
  • @Sagart No upřímně já pokud někdo hodí na uložto anglickou verzi putím klidně i do ní neb rok se mi fakt čekat na český překlad nebude chtít :D. Spíš si vyberu postavy, které mě zajímají a u těch co není zájem si počkám na český překlad
  • @Dreamer U Vichrů mám stejný odhad, spíš by mě zajímalo, jestli se tu najde někdo, kdo věří, že vyjde i poslední (další) kniha.

• @Mellien Já si myslím, že pokud by umřel měl psolední knihu rozpracovanou, že to někdo z rodiny dodělá už kvůli prachům
  • Mellien napsal(a):

@Dreamer U Vichrů mám stejný odhad, spíš by mě zajímalo, jestli se tu najde někdo, kdo věří, že vyjde i poslední (další) kniha.

já pevně věřím, že mu to trvá tak dlouho, protože souběžně pracuje i na závěrečném dílu ságy a chce to už mít z krku :D

• já jen doufám, že kdyby se mu něco stalo tak to nějakým způsobem nepřevezme Debil a Dement
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Dreamer napsal(a):

Mellien napsal(a):

@Dreamer U Vichrů mám stejný odhad, spíš by mě zajímalo, jestli se tu najde někdo, kdo věří, že vyjde i poslední (další) kniha.

já pevně věřím, že mu to trvá tak dlouho, protože souběžně pracuje i na závěrečném dílu ságy a chce to už mít z krku :D

Mám pocit, že kdesi spomínal, že robí posledné dve knihy viac-menej naraz.
  • To by mě hodně překvapil. Ale proti bych rozhodně nebyl :-D
  • Hmm kdyby je vydal najednou, tak nevím jak překladatel by to stíhal :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Martin se tuším vyjádřil, že pokud zemře dřív, než to stihne dopsat, tak si nepřeje, aby knihy někdo dokončoval za něj.
  • To on moc neovlivní ale..
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Mellien akoby nie, jeho zena spali dom a je hotovo
    Samozřejmě, že ovlivní. Pokud bude opravdu chtít, tak si to zařídí.
  • @Nevada Jak? Nerejpu, jen mě to zajímá.
  • No záleží jestli jeho pozůstali dostojí jeho přání např, aby poznámky byly spáleny nebo ne :D
  • @Mellien Pokud to bude součástí jeho poslední vůle, popřípadě práva na knihu prodá důvěryhodné osobě. Nevím, jak je na tom s vlastnickými právy HBO. I kdyby se samozřejmě Martin přetrhl, tak x desítek let po jeho smrti zaniknou autorská práva na jeho díla. U nás to je asi 70 let.
  • Mam otazocku. V knihe nebolo jasne povedane, ze Hound je znovu zivy. Ja si to pamatam tak, ze niekto ukradol jeho mrtvole prilbu a vydaval sa za neho v Bratstve. Alebo nie???
  • myslím že to byl Citroš z Bratrstva ale nejsem si jistý
  • @Svetlana nikde nie je jasne napísané, že je nažive, ale je veľa indícií, ktoré hovoria, že je. Jeho prilbou označil Starší brat hrob, kde Sandora "pochoval", ale odtiaľ ju ukradol Rorge a v Sandorovom mene vydrancoval Soľnú pláň. Keď Rorgea zabila Brienne, prilbu si vzal Citroš.
    @Katrina ano, na Citrosa som si uz spomenula. Ale ake indicie? Ukradli jeho prilbu a preto si myslia ze je zivy... ale nebolo tam nic o tom, ze by ho niekto vzkriesil alebo videl. Myslim bez prilby, ma dost zapamatatelnu tvar.
  • No jo, ale je otázka jeho koně měli v tom klášteře a jedn mnich tam měl jisté podobnosti s psem, takže otázka přežil nepřežil :D to nám řeknou jenom další díly knihy
    @Svetlana pokiaľ viem, je tu o tom aj topic :-D
    ale ak to mám zhrnúť, tak:
    1. mnísi mali v stajni jeho Cudzinca (a mne sa nechce veriť, že by ho tam dostali bez Sandorovej pomoci)
    2. Brienne videla veľmi vysokého, očividne chromého, novica, ktorý prejavoval náklonnosť k psovi septona Meribalda (a tohto novica nespomína iba raz)
    3. pri rozhovore so Starším bratom (o ktorom sa vie, že zachránil aj ľudí, ktorí už mali smrť na jazyku) sa síce Brienne dozvie, že Pes je mŕtvy, ale brat vie o ňom podozrivo veľa a o jeho smrti hovorí trochu vágne, a keď sa ho B. napokon opýta, či je S. Clegane naozaj mŕtvy, povie jej, že "odpočíva v pokoji"
    ešte k otázke či by ho Brienne nespoznala - mnísi na Tichom ostrove nosia cez tvár vlnenú šatku, takže nemusela nevyhnutne vidieť jeho jazvy
    spomínaný topic http://www.icefire.cz/forum/discussion/57/sandor-clegane/p1
  • p1e9t9r2 napsal(a):

@Sagart No upřímně já pokud někdo hodí na uložto anglickou verzi putím klidně i do ní neb rok se mi fakt čekat na český překlad nebude chtít :D. Spíš si vyberu postavy, které mě zajímají a u těch co není zájem si počkám na český překlad

Neodporúčam vynechávať. Keď som ja začala vynechávať Leeho Scoresbyho v Magickom noži, pretože kapitoly Lyry a Willa ma bavili viac, za nejakú dobu som zistila, že sa to preplietlo a veľa dôležitých vecí mi uniklo, takže som sa musela vrátiť a prestať preskakovať. A napokon sa ukázalo, že aj tamtá linka mala čo ponúknuť.
  • Otevřu otázku, která se tu už někdy řešila, ale myslím, že jen dost povrchně. Jsou někteří bohové v Písni skuteční ? Někde jsem četl, že Rohlík a Velký Jiný, snad staří bohové (ale spíš jako přírodní síly, než bohové v pravém slova smyslu), ostatní mají být výmyslem lidí. Proč by ale zrovna ti dva měli opravdu existovat ? Protože rudí kněží nebo Půlnoční král mají výjimečnou moc ? To mají i čarodějové, poutači stínů, krvavý mágové atd. Protože oživují mrtvé ? Taky nejsou sami. Protože vidí budoucnost ? Tu v Písni vidí prostřednictvím snů a proroctví ledaskdo. Není třeba skutečnější Potopený bůh, o kterém jeho vyznavači tvrdí, že kdysi žil přímo mezi nimi ? Ostatně viz trůn, který byl nalezen Prvními lidmi na Železných ostrovech, a který se tam nějak zjevil ještě před jejich příchodem. A Sedm taky kdysi údajně chodilo přímo mezi Andaly. Nejsou nakonec všichni bohové výmyslem lidí (nebo Jiných nebo Dětí) ? Nebo nejsou bohové vzpomínkou na nějaké kdysi dávno žijící mimořádné jedince, kteří požívali mezi svými soukmenovci takovou úctu, až "zbožtěli" ? Není Velký Jiný jen dávno mrtvý Jiný, který je sjednotil a dal jim "duši" ? Není Rohlík Azor Ahai ? Existovala víra ve Velkého Jiného a Rohlíka před Dlouhou nocí ? A ještě poznámka - Dlouhou noc spojujeme se Západozemím a Jinými. Ale Dlouhá noc byla v celém tehdy známém světě (viz pověsti Hyrkoonů a říše Yi-Ti, ostatně Azor Ahai byl Hyrkoon). Jiní ale přeci byly jen v Západozemí, ne ? Nejsou Jiní jen projevem nějaké mnohem mocnější a je přesahující síly ? Dozvíme se tohle všechno někdy od Martina :-) ?
    Jo, no. Asi takhle. Před otazníkem se nedělá mezera. Je to interpunkční znaménko jako každé jiné.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.