!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
15859616364243

Komentáře

• Gorgloj napsal(a):

@flanker.27 Ke vší smůle.. Ale byli posláni pryč, kdyby některý z nich byl až tak loajální vůči Robbovi, tak mu řekne co se chystá (Stevron umřel to ho omlouvá). Ani v dnešní době není tichá spoluúčast bez viny.

Tak ono vybírat si mezi věrností králi (kterému ovšem, že? :D) a vlastní rodině neni žádná sranda...
  • Tak ono vybírat si mezi věrností králi (kterému ovšem, že? ) a vlastní rodině neni žádná sranda...
    Já myslím, že většina se rozhodne pro rodinu. Konec konců Robbův otec se tak taky rozhodl.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Nevada napsal(a):

A nepleteš si Jareda a Rhaegara Freye s těmi kluky, co byli původně na Zimohradu a pak si je na zácvik vzal ten odpad v lidské podobě Ramsay - Malý a Velký Walder?
    Mimochodem, těch ztracených Freyů bylo víc. Nebo aspoň v Bílém přístavu jich bylo víc - kolem deseti.

Jo, pletu - kdo se má v těch Freyích vyznat :).

Každopádně jsem proti celkovému vyhlazení veškerých Freyů! Walder Frey originál si něco ošklivého zaslouží, to zase jo.
  • Freye nemám rád, ale celkové vyhlazení si nepřeji, jen ho očekávám. A to i vzhledem k porušení nepsaného zákona chleba a soli, který má chránit hosty a za který je jen ten nejvyšší trest.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Já jim to přeju. Kdyby nějaký z nich náhodou přežil, bude zase chtít vyhladit všechny Manderlye a Starky (pokud nějací přežijí) a bude to celé nanovo. Takhle od nich bude pokoj. Navíc, co tě nezabije, zabije tě příště.
  • když už jsme u těch teorií jsou tu nějaké u kterých se moc nechytám...připomeňte mi kdo je Ashara Dayne a žena kterého námořníka by měla být Tyša?
  • upraveno 4. dubna 2013
    Freyové jsou skety, někteří. Rozhodně bych neodpravovala všechny. Zbavila bych se těch "hlavních" a zbytku odebrala rodové právo (už by nebyli Freyové a nemohli by si nikdy nárokovat jejich pozemky, majetek atd.) a poslala do vyhnanství, ženy provdala do nějakých menších rodů a děti "rozdala" rodům, které by se nabídly (např. bezdětné páry atd.) s tím, že by ani ty děti ani jejich potomci nemohli nárokovat po své linii žádné bývalé pozemky Freyů.
    @Kolikokoli A první který by se z toho vyhnanství dostal by tě šel zabít. :roll:
  • upraveno 4. dubna 2013
    @demerit Kdo je Ashara Dayne? :D Eh, kde začít... Byla dvorní dámou Eliy Martell, na turnaji v Harrenově tančila s Nedem (šuškalo se, že spolu něco měli, ale já tomu nevěřím). Podle sera Barristana porodila bastarda - mrtvou holčičku. Nevíme přesně kdy, ale má se za to, že devět měsíců po tom turnaji. :)
    Podle očitých svědků velmi krásná, s havraními vlasy a fialovýma očima. :) Poté, co Ned v Hvězdopadu navrátil Úsvit Dayneům, údajně skočila z věže do moře (její tělo se ale nenašlo).

Námořníkova žena - to je ta prostitutka v Braavosu, kterou si zákazník musí vzít, aby s ní mohl strávit noc. V Hostině se k tomu chystal Dareon, než ho Sam našel... :)
  • upraveno 4. dubna 2013
    @sveva Díky :) ještě otázka, je to jedna z potenciálních matek Jona Sněha?
  • @Everett_Young Nemůžeš zabít všechny, protože někteří byli špatní. Copak souhlasíš s vyvražděním (pokusem) Targaryenů? A těch bylo jen pět a půl a stejně z toho mají lidi trauma.
    @Kolikokoli No a podívej, za chvíli přiletí Daenerys s draky, Hezounek s Blackfiry (které mimochodem taky měli Targaryeni vybít jestli chtěli mít pokoj) a všechny co se nad nimi slitovali rozsekají na kousíčky. Tedy, asi ne protože GRRM je GRRM, ale za normální situace by to tak dopadlo.
  • upraveno 4. dubna 2013
    @demerit Není zač. Já mám Dayny ráda (což je asi očividný z mýho avataru :) ). Ale nemyslím si, že Lemore je Ashara. Především mi tam neštimuje její věk - podle Tyriona vypadá Lemore na 40+, takže by Ashaře v době "smrti" muselo být alespoň 23, což mi nepřijde reálné, vzhledem k tomu, že jí Barristan popisuje jako "a young maiden not long at court"... Nehledě na to, že se Tyrion vůbec nezmiňuje o Lemořiných očích, které by měly být Ashařinou hlavní devizou, nebo jak to říct. :D

Edit: Jedna z potenciálních matek Jona Sněha - no, pár lidí tomu asi věří. :D Ale v tom případě Jon nemohl vzniknout v Harrenově, protože se narodil +-1 měsíc od vyplenění Králova přístaviště (potvrzeno od GRRM). Mezi turnajem a vypleněním uběhlo minimálně tak 14 měsíců, spíš i víc.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @demerit
    A nepleteš si náhodou pojmy/postavy "námořníkova žena" a rybářova dcera?
    Ta druhá vezla (spolu s otcem, který cestou utonul) během rebelie Neda Starka z Údolí na Sever, a podle drbů s ním měla syna, kterého pojmenovala Jon? Takhle to v Tanci s draky prezentoval lord Borrell Davosovi, když ho našli na Třech sestrách během jeho cesty do Bílého přístavu.

Ohledně Ašary Dayne souhlasím se svevou. Kromě jedné věci a to věku. IMHO jí těch 24 mohlo být. Elia Martell byla (zřejmě) starší než Rhaegar a tak mohla mít dornskou dvorní dámu přibližně svého věku. Baristan do ní byl udělaný, takže třeba si ji ještě idealizoval ;)
  • upraveno 4. dubna 2013
    @Nevada
    Baristan do ní byl udělaný, takže třeba si ji ještě idealizoval
    =D
    Ale máš pravdu, podle Wiki bylo Elie v době turnaje 24, takže těch 23 by Ashaře možná mohlo být (dornské holky se do svatby asi moc neženou)... Ale na druhou stranu jsou v Písni neprovdaný panny kolem 19, 20, který jsou považovaný za "starý". :D
  • lord Borrell je bezesporu jedna z veľmi obľúbených postáv, aspoň u mňa
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Gorgloj Většinu za ti za mě odpověděl @jjelen. Krom toho ten panoš, tuším Olyvar, pochybuju, že to věděl. Podle mě poslali pryč všechny, u nichž si nemohli být jisti loajalitou a ti téměř určitě nevěděli nic konkrétního, právě proto že nebyla jistá jejich loajalita.

A trestat ženský či děti, který už vůbec do věci neměli co kecat, to určitě není myšleno vážně...
    sveva napsal(a):

Ale máš pravdu, podle Wiki bylo Elie v době turnaje 24, takže těch 23 by Ashaře možná mohlo být (dornské holky se do svatby asi moc neženou)... Ale na druhou stranu jsou v Písni neprovdaný panny kolem 19, 20, který jsou považovaný za "starý". :D

Nebyl by to první případ, kdy by si Martin v Písni protiřečil :)
    A důvody by se taky daly najít. Možná nebyl vhodný nápadník. Ostatně Elia se taky vdávala relativně pozdě - bylo jí tak 21-22.
  • Gardien napsal(a):

lord Borrell je bezesporu jedna z veľmi obľúbených postáv, aspoň u mňa

vždyť se tam ukázal jen v jedné kapitole na chvilku čím sis ho oblíbil ?
  • @Nevada Na úvod topicu je teorie: Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova. To mě vedlo k otázce jaká námořníkova žena? nemyslel jsem tím rybářovu dceru, o té vím.
  • @DanielSvatoš Ten prístup "Tak sem tady nikdy nebyl."
    demerit napsal(a):

@Nevada Na úvod topicu je teorie: Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova. To mě vedlo k otázce jaká námořníkova žena? nemyslel jsem tím rybářovu dceru, o té vím.

Aha. Promiň, nějak jsem si to spojila dohromady s dotazem na matku Jona. Na Tyšu jsem si pro změnu vůbec nevzpomněla já. Asi díky tomu, že jsem v Tanci získala averzi na Tyriona.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Kolikokoli napsal(a):

Freyové jsou skety, někteří. Rozhodně bych neodpravovala všechny. Zbavila bych se těch "hlavních" a zbytku odebrala rodové právo (už by nebyli Freyové a nemohli by si nikdy nárokovat jejich pozemky, majetek atd.) a poslala do vyhnanství, ženy provdala do nějakých menších rodů a děti "rozdala" rodům, které by se nabídly (např. bezdětné páry atd.) s tím, že by ani ty děti ani jejich potomci nemohli nárokovat po své linii žádné bývalé pozemky Freyů.

Ja by som vybral len tých najmaldších, overil si, či sú v pohode alebo svine po predkoch a ak sú v pohode, tak ich dal do výuky iným lordom, aby ich vychovali sebestačnosti a urodzenosti, tým, ktorí sa overia získajú vhodné miesta na dvoroch, v rôznych hodnostárskych kanceláriach alebo by dostali rytierske ostruhy a bez priezviska Frey (ešte by sa k tomu spravila nejaká očistná rituálová kravina v mene Siedmych, že sa vzdávajú svojho mena i hriechu na ňom vykonaného) by mohli žiť ako potulní rytieri. Len naozaj schopným a dobrým, by som dal časť Freyovských pozemkov, ale museli by si založiť nové rody. Ostatných by som obvinil z úmysleného prekliatia mena a popravil. Ako spoluúčastníkov. Waldera Freya by som odsúdil na upálenie zaživa.
    Starkom by som zase za trest udelil nejaký dekrét, ktorý len myšlienku o používaní výrazu Kráš Severu zmenia na rebéliu a dôvod k poprave (z čisto objektívneho hľadiska spravodlivého kráľa, od Robba to tiež nebolo slušné a uvalil na svoj rod z desatiny hanbu ako Walder).
    @Branislav_Gepeto Právě ses nechal zabít miminem. Víš proč nikdo se nikdo z Castameru nevrátil a nezavraždil Tywina? Protože to nikdo nepřežil.
    DanielSvatoš napsal(a):

Gardien napsal(a):

lord Borrell je bezesporu jedna z veľmi obľúbených postáv, aspoň u mňa

vždyť se tam ukázal jen v jedné kapitole na chvilku čím sis ho oblíbil ?
    Ja som si ho neobľúbi, ale musím povedať, že za tých pár strán preukázal dosť sympatie - chválil svoju ženu, za jedlo, áno, ale napriek tomu to bolo milé gesto, Davosa nezmordoval, dokonca sa s ním normálne pobavil, je úprimný a síce nie je žiaden dokonalák, práve naopak sa mi hnusia jeho metódy zarábania, je to relatívne v pohode postava. Myslím si, že tých pár strán o ňom povedali dosť.
    Everett_Young napsal(a):

@Branislav_Gepeto Právě ses nechal zabít miminem. Víš proč nikdo se nikdo z Castameru nevrátil a nezavraždil Tywina? Protože to nikdo nepřežil.

Mimino nemusí vedieť odkiaľ pochádza ak sa zahladia stopy, dá sa do výchovy dobrému a loajálnemu lordovi a bude žiť s iným menom.
    A síce je tu pravdepodobnosť rebélie, ale je rozdiel urodzená Daenerys s podporovateľmi, ktorí u nej vidia šance keďže patrila k najväčším rodom a je menšia pravdepodobnosť, že bude úspešná rebélia mimina s podradného rodu, ktorý učiním ešte podradnejším - jediná jeho šanca by bol šedá eminencia a manipulátor, aké by však mal taký človek motivácie použiť ako bábku práve toto decko?
    Ty to berieš na betón. Necháš žiť, skapeš. Tak Ramsay potom isto zomrie, pretože ten nemý Theonov panoš sa mu pomstí. Neviem síce ako ale tož má Ramsay smolu, že ho nezabil...
    @Branislav_Gepeto Nevím jestli sis ráčil všimnout ale už vede Davose k Rickonovi a pokud to vyjde tak ano, nepřímo tak způsobí Boltonům zkázu.
  • Ono asi bude nejbezpečnější shodit na Západozemí atomovku a raději přesídlit na jiný kontinent, jen tak pro jistotu, aby někde zpoza keře nevykoukl nějaký pomstychtivý Frey nebo jeho nakrknutý kámoš 8-)
  • upraveno 4. dubna 2013
    @flanker.27 Netvrdím, že je to rozhodnutí lehké. Ale když už se rozhodli tak by měli počítat s následky. Co se týče kompletního vyvraždění... Tarbeckové a Reynové byli vyvražděni pro míň.
    @Dreamer Na co přesídlit? Tobě snad vadí těch pár zmutovaných monster? Prosim tě, Bílí chodec sem, trojhlavý Walder tam.... všechno to ber mačetou.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.