!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
16162646667243

Komentáře

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Anvil Ty jsi mě pořád nepochopil viď? To ty se tu oháníš soudem, ne já. Já jsem hned na začátku diskuze napsal, že být Stark, tak je vybiju do posledního, vinen nebo ne. Je to jako když zavřeš vesnici nakaženou morem do karantény. Umře tam pár zdravých lidí, ale nebude se to šířit dál. A vůbec co je dvacet mrtvých "nevinných" Freyů proti téměř vyvraždění několika rodů a tisíců vojáků? A že bych zasloužil soud? Za co? Za to že jsem potrestal rebela který se proti mě vzbouřil? To je moje právo, stejně tak jako Robb nechal popravit Karstarka, nebo jako vyhrožoval popravou Jonu Umberovi. Tohle není o spravedlnosti ale o prevenci. Stejně tak Boltonové. Bylo jasně řečeno, že jeden Bolton se už dřív vzbouřil proti Starkům a Lorda Starka jaksi stáhl z kůže. Kdyby se s nimi tehdy Starkové vypořádali, tak jak tu navrhuji a dosadili tam někoho jiného, tak by teď neměli problémy s Roosem a Zrůdičkou.
  • @Gorgloj :D Vážně se musím smát jak už jsi několikrát přeskočil část odpovědi mě nebo flankera, na kterou jsi neměl odpověď a reaguješ jen na tu část, která se ti hodí ;) Tak co ty děti? Zabíjet preventivně je zločin a zasloužili byste za to na špalek kluci.
  • @Everett_Young Přečti si to po sobě a zamysli se. zavání to tyranií založené na strachu a krvi. a víš ty co se takovým lidem stává?
  • @Anvil Myslím, že důvod zabíjení dětí jsem tu již psal a nemyslel jsem si, že ho musím připomínat.
    Věřím tomu, že by šli pomstít své otce ty ne?
    "Zabíjení preventivně je zločin", to řekni historii, ale to bychom tu byli dlouho.

Ale za názor mě na špalek posílat nemůžeš. ;)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Anvil Nemluvím o Tyranii a strachu, mluvím o tom že kdyby si někdo kolektivně (čti celá rodina) ušil z tvého blízkého příbuzného (otec / bratr + matka) kabát, tak té rodině nezabavíš pozemek a titul a k tomu popravíš jejich vůdce. A netvrď mi že jo.
  • @Gorgloj :D Jasně že za názor ne. Já preventivně nezabíjím ani v názorech na rozdíl od některých. To až kdybys to udělal :D
  • upraveno 5. dubna 2013
    @Anvil Taky víme co se stalo těm co nemají respekt. Tak se podívej na Ryswelly a Dustiny. Poslali málo vojáků, jen aby neurazili, ale říkali si při tom: "Stejně mi nic neudělá". Otec Tywina taky neměl respekt a kam to vedlo.

Když bych vraždu spáchal tak bych to i očekával.
  • Dobře se to tu rozvířilo :)
  • Freyové budou dřív nebo později potrestáni. Zabili své hosty, tak na to dojedou jako Rob, který zabil příbuzného.

Pro někoho by mohl být dostatečný trest už to, že každej v Západozemí se na Freye bude dívat skrz prsty. A jak někdo tvrdil, že Lannisteři za Rudou svatbu taky můžou, a že by taky měli být potrestáni. Tak Lannisteři byli nepřátelé a snažili se vyhrát válku všemi možnými způsoby.

Když se to tak vezme tak Rudou svatbou Lannisteři zahránili životy hromadám vojákům, který by zemřely při dlouhodobé válce. Takhle Lannisteři porazili svého nepřítele, při relativně malých obětech na životech.
  • Freyové potrestáni budou, ale vyvraždění celého rodu (někdo tvrdil, jen všech přítomných) je bestialita ;) Toť můj názor a přít už se nebudu, jestli doteď nejste přesvědčeni, tak už to nenapravím.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    SkotR napsal(a):

Freyové budou dřív nebo později potrestáni. Zabili své hosty, tak na to dojedou jako Rob, který zabil příbuzného.

LOL, a hned 2x.
  • @Anvil Každý má svůj názor a myslím, že zrovna v tomto tématu je velmi těžce vyvrátitelný ;-)
  • Freyové to podělali hlavně kvůli porušení zákona ochrany hosta, který byl Martinem v knihách dost zdůrazňován. Bylo to zrada nejvyššího kalibru, a to navíc ještě od spojenců vůči spojencům. Sice není nikdo konkrétní kdo by Freye potrestal, ale ve Dvojčatech měl rodinu skoro každej seveřan. A já Vám říkám, že ten kdo porušil nejvyšší a nejstarší zákon, se svých práv ve světě Martina už nedovolá. Freyové tím uvrhli kletbu nejen na sebe, ale i na své potomky a to si měli uvědomit dřív.
  • @Gorgloj Stále mám dojem, že na některé argumenty, které v debatě padly jste s Everettem nenašli uspokojivou odpověď a jen se snažíte jít proti většině, ale tak co už. Jestli chceš, tak doporučuji přečíst si Citadelu od Exuperyho, tam je celkem solidně popsáno, jak se chovat jako vládce.
  • To je pravda. Stačí vyvraždit ty hlavouny a nižší Freyové jim ještě poděkujou. Tedy pokud by se nevyvraždili navzájem, to je taky možnost.
  • Ok, co myslíte, že se s Frey konkrétně v knize stane? Podle mě je časem Lannisterové odstřihnou, jakmile se proti nim někdo postaví, mohl by to být Stannis, ten má podle mě budoucnost, přesto, že to s ním už několik díllů vypadá špatně :)
  • @Anvil Většinou odpovídám na ty části, které mi v paměti utkví nejvíce. Zpětně nedohledávám, zda jsem se snažil vyvrátit všechny vaše argumenty. Kdyžtak mi je pošli, ty co jsem neodpověděl a já se nad nima zamyslím. :)

Co se týče Exuperyho tak toho jsem nikdy nečetl, možná někdy časem se k němu dostanu ;)
  • Zapomněli jste na Tolkiena a jeho moudrá slova?
    Spousta těch, co žijí, zaslouží smrt. A někdo umírá a zasluhuje život. Můžeš mu ho dát? Potom nevynášej příliš horlivě rozsudky smrti. Protože ani ti nejmoudřejší nedohlédnou do všech konců.
    Copak nepamatujete na vyvražďování Targaryenů - včetně dětí. A tím, že (možná) zabili malého NEVINNÉHO Aegona, zemi (možná) připravili o Azorka a (možná) tak zničili jedinou možnost záchrany proti jiným.
    Navíc taky vidíte, že se pár Targaryenům podařilo utéct - a to jich bylo hodně málo. Opravdu si myslíte, že by neuteklo i několik Freyů? A myslím, že "mstít se někomu, kdo mi sebral majetek" je trošku něco jiného než "mstít se někomu, kdo vyvraždil celou mou rodinu včetně dětí".
  • @Gorgloj Ani Malého prince? :3eyed:
    Btw, viděl jsem, že tě nepřesvědčím, takže bych debatu již neotevíral, to bychom se dohadovali ještě dlouho a ostatní by se bavili na náš účet, jak se snažíme :D
  • @Kolikokoli Házíš perly sviním ;)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    demerit napsal(a):

Freyové to podělali hlavně kvůli porušení zákona ochrany hosta, který byl Martinem v knihách dost zdůrazňován. Bylo to zrada nejvyššího kalibru, a to navíc ještě od spojenců vůči spojencům. Sice není nikdo konkrétní kdo by Freye potrestal, ale ve Dvojčatech měl rodinu skoro každej seveřan. A já Vám říkám, že ten kdo porušil nejvyšší a nejstarší zákon, se svých práv ve světě Martina už nedovolá. Freyové tím uvrhli kletbu nejen na sebe, ale i na své potomky a to si měli uvědomit dřív.

Vážně si myslíš, že ve světě Písně, dokud do toho bude mít Martin co mluvit, někdo dojde trestu (natož spravedlnosti) za podlý a brutální čin? Četl jsi předchozí díly? :)
  • @Anvil Ani toho. Vím přibližně o čem je, ale nečetl jsem ho.

Tak mi to pošli do PM ;)
  • @Nevada Obecně v Písni spravedlnosti moc není, ale v tomhle případě bych věřil tomu, že na Freye dojde.
  • Vyvraždění všech přítomných tedy podle Gorgoje vinných nemá se spravedlností nic společného, tady se jedná o pomstu a ta nemusí být vždy spravedlivá.
  • Robb Stark se dopustil několika velkých, a my už víme, že i osudových, chyb. Kromě neuhlídání Jaimeho Lannistera, hlavně toho, že se oženil s Jeine, čímž porušil dohodu a zradil Freye.

Proč jsou tedy Freyové považováni za "ty špatné"? Vždyť jen oplatili stejnou mincí.
    Za Robba Starka padlo mnoho příslušníků rodu Freyů a i mnoho jejich vojáků. Bez Freyů a jejich svolení s přechodem přes Dvojčata by nejspíše padl hned na začátku tažení, a s ním i velká část seveřanské armády, Freyové by zároveň vyšli téměř beze ztrát a vůči koruně bez oskvrny.

Co je tedy špatného na tom, že ho opusili a "zradili"? Vždyť on zradil je a stejně hanebným způsobem jako oni (oni "rudou svatbou", on krvavým tažením, ve kterém Freye jen zneužil). Freyové zabili mnoho seveřanských vojáků, bez nich by jich padlo možná i víc .. atd. Stark si za to mohl sám, tak proč se Freyům mstít?

.....

Co se týče Boltona, tak i tam se dá situace pochopit, ačkoli ne omluvit. Byl Robbovým vazalem (i když .. jak vzniká takové vazalství? a jaké vazby mají být mezi lenním pánem a vazaly?) a bojoval za něj, ale Robb byl slabý. Neuhlídal Jaimeho, čímž seveřané přišli o trumf i pomstu, porušil přísahu vůči svým spojencům (.. jak by jednal příště?), přišel o domov (.. ztratil respekt) atd .. Člověk typu Boltona, kterému to o myslí, musel vidět, k čemu jednání Starka vede. Nehledě k tomu, že zcela správně myslel i na svůj rod (.. proč Boltony nepovýšit na vůdce na severu?).
  • Tak spravedlnost záleží na úhlu pohledu, jako všechno ostatní.
  • Ja by som Freyov nevyvražďoval. Teda zodpovedných za krvavú svadbu áno. Nezaintresované, alebo málo nebezpečné osoby (zvyšok rodu Freyov) by som zbavil všetkých majetkov, titulov a výsad - nech is idú kam chcú. Dvojčatá by som dal buď svojmu synovi (alebo bratovi), alebo nejakému vernému vazalovi v riečných krajinách.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Anvil napsal(a):

Já si myslím, že jich to kolem něj vědělo víc. Otázka byla je jestli by je vzali taky nebo ne ;)

Nevedelo, Tywin nebol k****. To čo spravil bolo nemorálne a proti zásadám bohov. Preto to uhrávajú akože sa Robb zmenil na vlkodlaka. Nikto tomu neuverí, ale o mnoho rokov to bude ďalšia legenda, nikto nebude vedieť kto má pravdu a Lannisterovia budú mať ruky čisté, spoločnosť ich nebude súdiť ako zrdoj zla. Tywin by neriskoval, že by ten plán tak ľahko vykecal (maximálne Kevanovi, lenže toho Tywin poznal, že je až moc morálny na prehltnutie tohto.)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 5. dubna 2013
    Werty napsal(a):

Proč jsou tedy Freyové považováni za "ty špatné"? Vždyť jen oplatili stejnou mincí.

Rovnakou mincou? :-| Are you kidding? Neviem čo k toum dodať. Ešte raz si to prečítaj a popremýšľaj - rovnakou mincou? Rovnakou mincou by mu to oplatili, keby na svatbe oddajú Roslin za kohosi iného a vysmejú sa Edmurovi do ksichtu... To je maličký rozdiel..
  • Let it be. Uz to tu bolo tolkokrat...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.