@Anvil Ty jsi mě pořád nepochopil viď? To ty se tu oháníš soudem, ne já. Já jsem hned na začátku diskuze napsal, že být Stark, tak je vybiju do posledního, vinen nebo ne. Je to jako když zavřeš vesnici nakaženou morem do karantény. Umře tam pár zdravých lidí, ale nebude se to šířit dál. A vůbec co je dvacet mrtvých "nevinných" Freyů proti téměř vyvraždění několika rodů a tisíců vojáků? A že bych zasloužil soud? Za co? Za to že jsem potrestal rebela který se proti mě vzbouřil? To je moje právo, stejně tak jako Robb nechal popravit Karstarka, nebo jako vyhrožoval popravou Jonu Umberovi. Tohle není o spravedlnosti ale o prevenci. Stejně tak Boltonové. Bylo jasně řečeno, že jeden Bolton se už dřív vzbouřil proti Starkům a Lorda Starka jaksi stáhl z kůže. Kdyby se s nimi tehdy Starkové vypořádali, tak jak tu navrhuji a dosadili tam někoho jiného, tak by teď neměli problémy s Roosem a Zrůdičkou.
@Gorgloj:D Vážně se musím smát jak už jsi několikrát přeskočil část odpovědi mě nebo flankera, na kterou jsi neměl odpověď a reaguješ jen na tu část, která se ti hodí ;) Tak co ty děti? Zabíjet preventivně je zločin a zasloužili byste za to na špalek kluci.
@Anvil Myslím, že důvod zabíjení dětí jsem tu již psal a nemyslel jsem si, že ho musím připomínat. Věřím tomu, že by šli pomstít své otce ty ne? "Zabíjení preventivně je zločin", to řekni historii, ale to bychom tu byli dlouho.
@Anvil Nemluvím o Tyranii a strachu, mluvím o tom že kdyby si někdo kolektivně (čti celá rodina) ušil z tvého blízkého příbuzného (otec / bratr + matka) kabát, tak té rodině nezabavíš pozemek a titul a k tomu popravíš jejich vůdce. A netvrď mi že jo.
@Anvil Taky víme co se stalo těm co nemají respekt. Tak se podívej na Ryswelly a Dustiny. Poslali málo vojáků, jen aby neurazili, ale říkali si při tom: "Stejně mi nic neudělá". Otec Tywina taky neměl respekt a kam to vedlo.
Freyové budou dřív nebo později potrestáni. Zabili své hosty, tak na to dojedou jako Rob, který zabil příbuzného.
Pro někoho by mohl být dostatečný trest už to, že každej v Západozemí se na Freye bude dívat skrz prsty. A jak někdo tvrdil, že Lannisteři za Rudou svatbu taky můžou, a že by taky měli být potrestáni. Tak Lannisteři byli nepřátelé a snažili se vyhrát válku všemi možnými způsoby.
Když se to tak vezme tak Rudou svatbou Lannisteři zahránili životy hromadám vojákům, který by zemřely při dlouhodobé válce. Takhle Lannisteři porazili svého nepřítele, při relativně malých obětech na životech.
Freyové potrestáni budou, ale vyvraždění celého rodu (někdo tvrdil, jen všech přítomných) je bestialita ;) Toť můj názor a přít už se nebudu, jestli doteď nejste přesvědčeni, tak už to nenapravím.
Freyové to podělali hlavně kvůli porušení zákona ochrany hosta, který byl Martinem v knihách dost zdůrazňován. Bylo to zrada nejvyššího kalibru, a to navíc ještě od spojenců vůči spojencům. Sice není nikdo konkrétní kdo by Freye potrestal, ale ve Dvojčatech měl rodinu skoro každej seveřan. A já Vám říkám, že ten kdo porušil nejvyšší a nejstarší zákon, se svých práv ve světě Martina už nedovolá. Freyové tím uvrhli kletbu nejen na sebe, ale i na své potomky a to si měli uvědomit dřív.
@Gorgloj Stále mám dojem, že na některé argumenty, které v debatě padly jste s Everettem nenašli uspokojivou odpověď a jen se snažíte jít proti většině, ale tak co už. Jestli chceš, tak doporučuji přečíst si Citadelu od Exuperyho, tam je celkem solidně popsáno, jak se chovat jako vládce.
Ok, co myslíte, že se s Frey konkrétně v knize stane? Podle mě je časem Lannisterové odstřihnou, jakmile se proti nim někdo postaví, mohl by to být Stannis, ten má podle mě budoucnost, přesto, že to s ním už několik díllů vypadá špatně :)
@Anvil Většinou odpovídám na ty části, které mi v paměti utkví nejvíce. Zpětně nedohledávám, zda jsem se snažil vyvrátit všechny vaše argumenty. Kdyžtak mi je pošli, ty co jsem neodpověděl a já se nad nima zamyslím. :)
Co se týče Exuperyho tak toho jsem nikdy nečetl, možná někdy časem se k němu dostanu ;)
@Gorgloj Ani Malého prince? :3eyed: Btw, viděl jsem, že tě nepřesvědčím, takže bych debatu již neotevíral, to bychom se dohadovali ještě dlouho a ostatní by se bavili na náš účet, jak se snažíme :D
Robb Stark se dopustil několika velkých, a my už víme, že i osudových, chyb. Kromě neuhlídání Jaimeho Lannistera, hlavně toho, že se oženil s Jeine, čímž porušil dohodu a zradil Freye.
Proč jsou tedy Freyové považováni za "ty špatné"? Vždyť jen oplatili stejnou mincí. Za Robba Starka padlo mnoho příslušníků rodu Freyů a i mnoho jejich vojáků. Bez Freyů a jejich svolení s přechodem přes Dvojčata by nejspíše padl hned na začátku tažení, a s ním i velká část seveřanské armády, Freyové by zároveň vyšli téměř beze ztrát a vůči koruně bez oskvrny.
Co je tedy špatného na tom, že ho opusili a "zradili"? Vždyť on zradil je a stejně hanebným způsobem jako oni (oni "rudou svatbou", on krvavým tažením, ve kterém Freye jen zneužil). Freyové zabili mnoho seveřanských vojáků, bez nich by jich padlo možná i víc .. atd. Stark si za to mohl sám, tak proč se Freyům mstít?
.....
Co se týče Boltona, tak i tam se dá situace pochopit, ačkoli ne omluvit. Byl Robbovým vazalem (i když .. jak vzniká takové vazalství? a jaké vazby mají být mezi lenním pánem a vazaly?) a bojoval za něj, ale Robb byl slabý. Neuhlídal Jaimeho, čímž seveřané přišli o trumf i pomstu, porušil přísahu vůči svým spojencům (.. jak by jednal příště?), přišel o domov (.. ztratil respekt) atd .. Člověk typu Boltona, kterému to o myslí, musel vidět, k čemu jednání Starka vede. Nehledě k tomu, že zcela správně myslel i na svůj rod (.. proč Boltony nepovýšit na vůdce na severu?).
Ja by som Freyov nevyvražďoval. Teda zodpovedných za krvavú svadbu áno. Nezaintresované, alebo málo nebezpečné osoby (zvyšok rodu Freyov) by som zbavil všetkých majetkov, titulov a výsad - nech is idú kam chcú. Dvojčatá by som dal buď svojmu synovi (alebo bratovi), alebo nejakému vernému vazalovi v riečných krajinách.
Komentáře
Věřím tomu, že by šli pomstít své otce ty ne?
"Zabíjení preventivně je zločin", to řekni historii, ale to bychom tu byli dlouho.
Ale za názor mě na špalek posílat nemůžeš. ;)
Když bych vraždu spáchal tak bych to i očekával.
Pro někoho by mohl být dostatečný trest už to, že každej v Západozemí se na Freye bude dívat skrz prsty. A jak někdo tvrdil, že Lannisteři za Rudou svatbu taky můžou, a že by taky měli být potrestáni. Tak Lannisteři byli nepřátelé a snažili se vyhrát válku všemi možnými způsoby.
Když se to tak vezme tak Rudou svatbou Lannisteři zahránili životy hromadám vojákům, který by zemřely při dlouhodobé válce. Takhle Lannisteři porazili svého nepřítele, při relativně malých obětech na životech.
Co se týče Exuperyho tak toho jsem nikdy nečetl, možná někdy časem se k němu dostanu ;)
Btw, viděl jsem, že tě nepřesvědčím, takže bych debatu již neotevíral, to bychom se dohadovali ještě dlouho a ostatní by se bavili na náš účet, jak se snažíme :D
Tak mi to pošli do PM ;)
Proč jsou tedy Freyové považováni za "ty špatné"? Vždyť jen oplatili stejnou mincí.
Za Robba Starka padlo mnoho příslušníků rodu Freyů a i mnoho jejich vojáků. Bez Freyů a jejich svolení s přechodem přes Dvojčata by nejspíše padl hned na začátku tažení, a s ním i velká část seveřanské armády, Freyové by zároveň vyšli téměř beze ztrát a vůči koruně bez oskvrny.
Co je tedy špatného na tom, že ho opusili a "zradili"? Vždyť on zradil je a stejně hanebným způsobem jako oni (oni "rudou svatbou", on krvavým tažením, ve kterém Freye jen zneužil). Freyové zabili mnoho seveřanských vojáků, bez nich by jich padlo možná i víc .. atd. Stark si za to mohl sám, tak proč se Freyům mstít?
.....
Co se týče Boltona, tak i tam se dá situace pochopit, ačkoli ne omluvit. Byl Robbovým vazalem (i když .. jak vzniká takové vazalství? a jaké vazby mají být mezi lenním pánem a vazaly?) a bojoval za něj, ale Robb byl slabý. Neuhlídal Jaimeho, čímž seveřané přišli o trumf i pomstu, porušil přísahu vůči svým spojencům (.. jak by jednal příště?), přišel o domov (.. ztratil respekt) atd .. Člověk typu Boltona, kterému to o myslí, musel vidět, k čemu jednání Starka vede. Nehledě k tomu, že zcela správně myslel i na svůj rod (.. proč Boltony nepovýšit na vůdce na severu?).