Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
2456714

Komentáře

• upraveno 5. září 2010
  • upraveno 5. září 2010
    Erikson, dalo by se říct, nepíše pro čtenáře. Nezdržuje se s vysvětlováním, proto dlouho trvá, než se vám jeho knihy dostanou "pod kůži". Martin je v tomhle smyslu daleko mírnější a proto je od začátku pro lidi čtivější, ale jak už jsem řekl, když přijdete na chuť Eriksonovi, tak je to pak stejně silný zážitek jako u Martina. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak Píseň ledu a ohně je takový Pán prstenů a Malazská kniha padlých je Silmarillion (myšleno ve čtenářově pohodlí) :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. září 2010
  • upraveno 5. září 2010
    To já se zase nemůžu vyjadřovat k Zaklínači (viděl jsem jen nemastný neslaný seriál a hrál hru) a to samý u Hlídky (viděny oba filmy, a ani jeden se mi nelíbil, takže se mi do knihy moc jít nechce).
  • upraveno 5. září 2010
  • upraveno 5. září 2010
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. září 2010
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. září 2010
  • upraveno 5. září 2010
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. září 2010
  • upraveno 5. září 2010
  • upraveno 5. září 2010
  • upraveno 6. září 2010
  • upraveno 7. září 2010
  • upraveno 7. září 2010
    Erikson nejde v popisu tak do hloubky jak Martin (ten si to se svým POV členěním může dovolit), ale musím na jeho obranu říct, že ačkoliv jsem teprve v polovině Malazské ságy, tak už teď se tam vyskytuje daleko víc postav, a kdyby se každé měl věnovat tolik jako Martin, tak by ty knihy neměly 700 stran, ale 3000. :-) Martin dokáže daleko lépe přiblížit pocity charakterů čtenářům, ale taky pracuje v celku s lineárním dějem (v časové rovině). Erikson pracuje hned s několika časovými rovinami, také podle mého názoru má daleko lépe zpracované "akční" scény (souboje, bitvy apod.).
  • upraveno 7. září 2010
    lenže hlavna hodnota nie je v tom koľko tých postáv je. ale ako sú napísané. martinove postavy žijú. sú to skutoční, hutní ľudia. Eriksonove postavy sú figúrky, charaktery z hier. dobrý zlodej, zlý čarodej a pod. (to len ako príklad)
  • upraveno 7. září 2010
    Krapet nefer, Martin pise neco na zpusob pseudohistorizujici fantasy, kdezto Erikson je epicka/military fantasy co si naopak prave hraje se zavedenymi klise. Navic, zadna figura v Malazu neni jednoznacne spatna nebo dobra, dobro/zlo se tady jaksi nerozlisuje, postavy jsou jenonm v uplatnovani svych cilu vetsi a mensi bidaci. Nejvetsi kladas bude mozna nakonec pan temnot, co zacal sagu vyhlazenim nekolika vesnic a za celou dobu neprones pricetnou vetu. Charakterizaci ma Martin lepsi, o tom se zase hadat nechci (to ani nejde), Erikson holt bere body jinde.
  • upraveno 7. září 2010
    sarven: lol, četl jsi to vůbec?
  • upraveno 7. září 2010
    No, vzhledem k tomu, že E. romány jsou podle her, tak se sarven s tím popisem hodně trefil...
  • upraveno 7. září 2010
    noir: a z čeho tak usuzuješ? Že jsou romány podle her? Imho to je naprosto mylný předpoklad.
  • upraveno 7. září 2010
    Colombo: Co je mylný předpoklad? Že jsou ty romány podle her? Nebo to, že "hernost" u E. vede k plochosti postav?
  • upraveno 7. září 2010
  • upraveno 7. září 2010
    Colombo: No, mimoto, že si to můžeš asi vygooglit, psal tu o tom v poslední době MIl a po něm snad i Felouen, kterým to řekl Erikson při své nedávné návštěvě Česka. :-)
  • upraveno 7. září 2010
  • upraveno 7. září 2010
    Jenze o tom se tu nedohadujeme, to kazdej vi, Colombo a ja rikame, ze to automaticky neznamena, ze (vsechny) postavy jsou sablonovity a plochy.
  • upraveno 7. září 2010
  • upraveno 7. září 2010
    Noir: a teď mi řekni, kde je psáno, že příběh jakékoliv knihy vznikl ve hrách? Jak jsem říkal, špatný předpoklad. Svět? Ok, bylo řečeno, ale předpokládat, že šecky postavy či příběh je přímo přepsán z her? To je spíš snaha za každou cenu najít nějaký důkaz pro "špatnost" Malazu, než hledání nějaký skutečných argumentů.
  • upraveno 7. září 2010
    Olorin: jn, když tě někdo vytáhne z domů za prst a pak tě roztrhá na kousky a vysaje kus tvé energie, nebudeš potom opečovávat zaběhlá šťeňátka:D
  • upraveno 8. září 2010
  • upraveno 8. září 2010
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.