Kdy to mistr přehnal
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Olorin: Máš recht no, ale mě to zatím extra nevzrušuje, na novou knížku se těším, to zas jo a rozhodně si ji asi pořídím i v originále, neb čekat ještě na překlad, bych už nechtěl, ale já zatím věřím v ten březen, to už uteče, ačkoliv to není nejlepší termín, když mi to koliduje se státnicema, obhajobou, přiímačkama a tak dál...
Mě třeba pořád nesedí ta Zeď, je prostě vysoká až moc. Ale nešť, dejme tomu, ale pokud by měřila skoro 200m, nedovedu si představit, že by Divocí dokázali dostřelit na ty panáky.
Nevada píše:
Mě nejvíc štve, že si Martin nijak zvlášť nedělá hlavu s překonáváním vzdáleností a s časem k tomu potřebným. Teď si nevzpomenu na konkrétní příklad, ale vím, že jsem se nad tím při čtení několikrát podivila.
jj, to on opravdu neřeší, ani se o to nesnaží :-)
Vítě, co štve samotnýho GRRM? Sám teď na Octoconu (nějak tak to bylo) přiznal, kdy to přehnal. Rozvinul moc POV, kdyby to psal znovu, prý by to omezil. Inu tak v příští sáze se snad polepší :-)
Edit: Kompenzace, Samwell... boha jeho, nepřipomínejte mi tu jeho nablblou zálibu v zbytečně detainích popisech erotických scén... zvlášť ne tu na lodi se stěžni a... Heleme se, kde to krapet přehání (nemluvím o realismu).
Já jako největší merit vidím to, že se v audiu dají sehnat knihy, které bych u nás jen těžko dohledávala v papírové formě. A číst z obrazovky prostě nemám zájem.
Kde se dají sehnat ty jeho audioknihy?
Mě připadá zbytečná třeba ta rádobyvtipná epizoda s rytířem jménem Šílená Myš. Už ta přezdívka... přitom Martin smysl pro humor má.
Podle mého by ani ty skládaný luky nestačily. I anglický Dlouhý luk dostřelil za dobrého počasí jen do vzdálenosti asi 200 metrů (pozor, ne do výšky) a to dnes platí za jeden z nejsilnějších luků v historii. Možná by to dokázaly natahovací kuše, ale ty asi Divocí neměli k dispozici. :-)
P.S. - Erotické scény tak nějak patří k Písni a občas je to vítané zpestření. Jen člověk nemůže mít moc velkou představivost, protože jakmile si představí, že ti lidé se třeba několik týdnů nemyli, a obecně ta hygiena nebyla asi nic moc, tak ty scény hned ztratí jakoukoliv smyslnost (u Tyriona je jakákoliv smyslnost dopředu ztracena :-D). :-D :-D
Olorin píše:
Jen člověk nemůže mít moc velkou představivost, protože jakmile si představí, že ti lidé se třeba několik týdnů nemyli, a obecně ta hygiena nebyla asi nic moc
Jak myslíš, že vznikly řeči o "špinavostech" a "špinavých tajemstvích"? :-)
Jak myslíš, že vznikly řeči o "špinavostech" a "špinavých tajemstvích"? :-)
Raději po tom pátrat nebudu, nechtěl bych aby se mi pak v noci zdály noční můry. :-D
Jinak některé POV přece nemusíme sledovat nějakou dobu přímo, ale pokud se na place nachází víc POV postav, tak je můžeme sledovat očima jen jedné z nich, ne? Ideálním příkladem je chystaný Meerenský uzel.
Skládané luky také nechci vydávat za schopné dostřelit tak vysoko. Spíš za pravděpodobnou výzbroj. Osobně bych skutečně čekal nějakou tu obléhací věž (tam bych v té výšce zase viděl problém s konstrukcí a její výdrží... a nevím, jestli by s tím pak i ti mamuti hnuli), nebo tak něco. Pokud se tedy divocí nedali na letectví ;)
Zajímalo by mne také, kolik válečníků by se dalo dostat na zeď po žebřících a šplhem ne nějakém odlehlém úseku (vysekat chyty, když nikdo zrovna nejde, pak lana a tak), než by se to dohmátla hlídka a dostala na místo nějakou zbrojnou sílu. Pak by najednou mohli mít divocí na zdi vojáky a hlídka by se škrábala nahoru.
No, po příjezdu Sannise už je to asi nějak jedno.
Navíc u Orlího hnízda mohli těžit stavební materiál rovnou v místě stavby. ;-)
Flanker.27: Kdyby gravitace byla větší (protože planeta by byla větší), tak schopnost dostřelit výš by se ještě logicky snížila. Samozřejmě je to fantasy, takže na přírodní zákony se nemá moc cenu ohlížet. Koneckonců taková tolkienovská Arda byla první dva sluneční Věky taky placka a gravitace u ní normálně fungovala. :-D
To prostě nechápu jak inteligentní vůdce lidí může být takovej idiot...
Dalcor: A bral jsi to tak i před tim, než ses k tý kapitole dostal?
Olorin: Samozřejmě vim, co je zemský jádro a magnetický pole, byl o tom takovej naučnej film, Jádro se to jmenovalo :)))