Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
2456716

Komentáře

• upraveno 17. října 2010
    No, jestli to bude ověřovat všechno na vlastní nohy, tak to nám ty doby na cestách s každým rokem porostou :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. října 2010
    Tak Zeď drží z části nějaká ta magie, navíc má i dost širokou základnu, takže s velkým přimhouřením oka by to mohlo fungovat. Koneckonců je Píseň fantasy, kde žijou draci, pobíhají ledové přízraky a zombie, a parta starců, co žije stovky let, sedí u stolu a kouká na vznášející se srdce. :-D To s těma lukostřelcema je už horší. Dostřelit s lukem 200 metrů vysoko je podle mě prakticky nemožné. U nějakého obléhacího samostřílu možná, ale se středověkým lukem (nepředpokládám, že by Divocí měli něco lepšího) asi ne.
    Zdá se, že jediným řešením by bylo, co nejrychleji dobýt bránu - nejslabší článek Zdi. Zeď byla pro pokus o steč příliš vysoká, a i s hrstkou obránců prakticky nedobytná. V knize Mance uvažoval stejně.
    Spíš se divím, že to nevzali s tím kvantem dřeva okolo. Kdyby vyrazili divocí podél pobřeží na moře (dostat přes zeď špióny nebyl problém, to už víme. Takže znát situaci by mohli), tak mě nenapadá síla, která by je před příjezdem Stannise dokázala zastavit po tom, co se Greyjoyové udělali pro sebe. Na zprávy hlídky by se jako obvykle kašlalo a na severu se až na ostrovany myslím moc nepěstovalo.
    Nesmíš zapomínat, co byla ta armáda Divokých zač. Mance mohl slavit úspěch už jen tím, že je přiměl aby šli zhruba společně na jih ke Zdi. Jestli by je přinutil, aby začali stavět vory (nebo ještě lépe lodě), to si netroufám tvrdit. Nehledě na to, že by pravděpodobně ani nevěděli jak na to. A to mluvíme jen o válečnících, většinu vojska tvořili "civilové", které šlo přinutit něco dělat ještě hůř.
    Krom toho, že mi trochu vadí to oživování postav, mi opravdu hloubá v hlavě už od počátku čtení to, jak vlastně sakra postavili Orlí hnízdo? Je to můj nejoblíbenější hrad v sáze. Ale nějak si nedovedu představit jak tam nahoru natahali ten materiál? Nehledě na to že sám hrad má přístup pouze skrze ten úzký dlouhý tunel. Leda že jim ve starých časech s výstavbou pomáhali draci a přerostlí dravci. Ale protože je to fantasy, tak mi to ani moc nevadí. I kdyby ty šípy doletěli třeba 400 metrů. Martinovy by stačilo napsat, že jsou vyrobeny ze samotného jádra kmene čarostromu a perfektní aerodynamický tvar šípu je výsledek mnohaletého vývoje dětí lesa. A my bychom mu to sežrali i s plnou hubou.
  • upraveno 18. října 2010
    Tohle pojetí se mi líbí. Pokud jde o Orlí hnízdo, jsou kolem toho nějaký legendy. První Andalové se vylodili na břehu Údolí a první lord Arryn na hřbetu obřího sokola zabil krále Gryfonů na oné hoře (Obří kopí?) a tam pak vystavil pevnost. Hodně volně převyprávěno... :-)
    NO, ja bych neveril moc ani tem balistam... Jsem ted linej, ale staci si najit rovnice (nebo je vymyslet) balisticke krivky a hned mate jasno, jak vysoko musel letet sip, aby doletel 200m do dalky (tedy, strilel za idealniho uhle 45°. Na druhou stranu, kdyby se ti lucisnici postavili k zakladu zdi a strileli temer kolmo nahoru, tak by ten sip mohl doletet az nahoru. Kde by neskodne spadl na zed, anzto se jeho kineticka energie premenila na potencialni. Takze jakykoliv target takhle vysoko, nejen ze se blbe trefoval, ale stacilo, aby mel prosivanici a krouzkovku a byl vysmatej:)
    upraveno 18. října 2010
    Leda by byla ve světě Západozemí nižší gravitace (i když ta planeta má bejt větší než Země?). Uvidíme, třeba se ještě ledasco o zákonech toho světa dovíme, mistr tušim slíbil vysvětlení, proč roční období trvá několik let.
    upraveno 18. října 2010
    Flanker.27 - méně "hustá" planeta by zase nemusela mít železné jádro a tudíž dostatečně silné magnetické pole chránící planetu. Ale to zabíháme moc do detailů. Prostě je to fantasy, kde planeta je větší, ale jinak na ní působí stejné fyzikální zákony jako na Zemi - asi takhle to autor myslel. :-D
    Flanker - ve smyslu?
    On není blbej, je jen zamilovanej (asi by se hodil čas minulý) - a Sansu v té naivitě holt nenechal samotnou ;)
    upraveno 19. října 2010
  • upraveno 19. října 2010
    Flanker.27 - Na to bych své znalosti moc neodkazoval. :-D Je to stejnej případ jako o sobě prohlašovat, že jsi znalcem Řecko-perských válek, protože si viděl film 300: Bitva u Thermopyl. To byl taky takový historický dokument. :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 19. října 2010
    Nepochybuji, že to Flanker myslel jako vtip. Kupa smajlíků tomu nasvědčuje ;o)
  • upraveno 19. října 2010
    Ale vždyť si z toho dělám taky srandu! Já už nevím jak to napsat, aby lidi ten sarkasmus pochopili. :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.